Ne primanje kartica - muljanje poreza?
Moderator: anex
-
maximilijana
#1 Ne primanje kartica - muljanje poreza?
danas odem u Hoše komerc kod Markala ..udjem...stanem kod teet za kasom (poznate kao kasirka ) i zatrazim 6 kutija drine light i ultra dopunu
izdavim VISA CARD..na sto ce mi kasirka: zao mi je ne mogu vam naplatit Ultra dopunu karticom samo keshom
ja pitam zbog?radi?who?
naravno ne dobih odgovor kao ni ime sefice iako sam ostala 20 min u radnji..
odem malo dalje..u novu delikatesnu radnju kod ekonomije , tacnije kod tom tailora...udjem...trazim ovaj put smao cigare..izvadim karticu...kad ne moze...isto nema sef ime..nit ona zna razlog zbog cega mi ne moze naplatit karticom
o.O
kome da se obratim zalim sta vec?
p.s. sorry na pravopisu ali previse me huja uhvatila...
izdavim VISA CARD..na sto ce mi kasirka: zao mi je ne mogu vam naplatit Ultra dopunu karticom samo keshom
ja pitam zbog?radi?who?
odem malo dalje..u novu delikatesnu radnju kod ekonomije , tacnije kod tom tailora...udjem...trazim ovaj put smao cigare..izvadim karticu...kad ne moze...isto nema sef ime..nit ona zna razlog zbog cega mi ne moze naplatit karticom
o.O
-
maxell_sarajevo
#2 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Iz vlastitog iskustva znam da se na crno kupuju cigarete i ultra dopune jer se moze par feninga vise zaraditi nego kad ih kupujes preko distributera.Pogledaj u nekim radnjama ce ti otkucati cigarete, otvoriti kasu, naplatiti, al ti nece izdati racuna jer se to preko sveske vodi, a ne preko kase. 
- mayab
- mofo33
#4 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
a mozda i ne muljaju...
ja ne primam kartice nikako jer me banka odra 3% po tranzakciji
brzo gledano procenant nije jak, ali bogme na kraju godine boli glava od cifre...
ja ne primam kartice nikako jer me banka odra 3% po tranzakciji
brzo gledano procenant nije jak, ali bogme na kraju godine boli glava od cifre...
- vjesticanametli
#5 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
cesto placam karticom i stavrno i mene zanima sta je u pitanju pa odbijaju i govore ne moze...........zadnji put OMV u Konjicu ja gladna stala i uzela sendvice i mlatim karticom kad ce ciko ne mozeeeeeeeeeee
reko ja sam gladna
i morala sam platiti onom sicom sto je bila ostavljena za kaznice i policiju 
-
Gospoda Ministarka
#6 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Znam da zavisno od banke moraju cekati i 20ak dana do dobiju novac na racun nakon transakcije.
-
lucius
#7 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
upravo to, kupac na kraju plati isto ali trgovac na kraju dijeli neki dio profita sa bankom.mofo33 wrote:a mozda i ne muljaju...
ja ne primam kartice nikako jer me banka odra 3% po tranzakciji![]()
Ideja je da će se trgovcu povećati promet ako prima kartice ali kod nas to ne radi tako.
- semmy
#8 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
a tek nece moci kad uvedu fiskalne kase...nisu jos skontali metod jer se placanjem preko kartice ceka novac od banke i do 20 dana a sa fiskalnom kasom moras poloziti pazar sutradan a nemaju od cega ako su uzimali kartice..
i da jake su provizije ko ima aparat, kao sto vec neko rece i 3% je puno kad se sabere cijela godina
i da jake su provizije ko ima aparat, kao sto vec neko rece i 3% je puno kad se sabere cijela godina
- alcho
#9 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Ja recimo ne udjem drugi put u radnju koja mi jednom ne primi karticu. Ma hajde, da zbog tebe ja dizem kes po bankomatima i nosam ga u novcaniku?! Sta to ja mogu kupiti kod tebe sto ne mogu u drugoj radnji koja prima kartice?
- iceman ze
#10 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
ja sam na INI placao gorivo i ultra karticu sa Visom, mislim i da sam OMV na Barama isto tako...... 
malo OFF: Gore mi je kad me vrate jer nemaju sitno, po ovim nazovi radnjama, posebno u Ferhadiji.....
malo OFF: Gore mi je kad me vrate jer nemaju sitno, po ovim nazovi radnjama, posebno u Ferhadiji.....
-
Gospoda Ministarka
#11 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Na nekim mjestima za plaćanje karticom je minimum 5 KM, ispod nece da provlače.
- vol-taren
#12 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Firme ne cekaju po 20 dana novac, najdalje 7 dana.
1 apsurd: Na auto-putu ne mozete platiti karticom, i nasi levati podrazumjevaju da stranac koji ide npr. iz Zagreba ima u dzepu KM kovanica, ... Nigdje mjenjacnice
1 apsurd: Na auto-putu ne mozete platiti karticom, i nasi levati podrazumjevaju da stranac koji ide npr. iz Zagreba ima u dzepu KM kovanica, ... Nigdje mjenjacnice
Last edited by vol-taren on 26/08/2010 14:04, edited 1 time in total.
- vol-taren
#13 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
A negdje ispod 10 nece da provlaceGospoda Ministarka wrote:Na nekim mjestima za plaćanje karticom je minimum 5 KM, ispod nece da provlače.
- vozač
#14 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
ima finta sa 3% skupljom uslugom, odnosno oni koji ti prodaju robu plaćaju 3% na provlačenje kartice, to ne plaćaš ti, u tom slučaju je poštenije reći fino ne primamo kartice iz tog i tog razloga, kao što su meni ljudi rekli na servisu u citroenu i to poštujem, ne može kartica nikako i gotovomaximilijana wrote:danas odem u Hoše komerc kod Markala ..udjem...stanem kod teet za kasom (poznate kao kasirka ) i zatrazim 6 kutija drine light i ultra dopunu
ja pitam zbog?radi?who?
o.O
druga finta, platim kešom i to je 3% jeftinije, to ti rade u merkatoru sa pika karticom jer ti je provlače samo za gotovinu, ako ćeš karticu da provučeš nema pike, znači nema 3% i to je donekle regularno, eskiviraju kartice na kulturan način
ovo što se tebi dešava nije nikako regularno, pogotovo ako oni imaju istaknuto na vratima da primaju te i te kartice, u tom slučaju ne može ti reći ne primam karticu, jedino može biti bezobrazan pa reći može, ali sa karticom je 3% skuplje, nakon čega mu ti više nikad nećeš ući u radnju jer tih 3% je nešto što plaćaju trgovci,
znaš trgovci su jako komotni, kad treba nalijepiti znak na radnju i pravit šminkeraj u radnji, lijepiti po vratima kojekakve naljepnice koje podrazumjevaju određene usluge sa popustom to jedva dočekaju, jel dođe mušterija da ostvari taj popust počne priča "pa znate, to je odavno na vratima, to moramo pitati šefa ili gazdu, nije bitno
oni imaju vjerovatno neke ugovore sa bankama i ne vjerujem da im se ne plaća to što im znak dinersa ili vise stoji na vratima, ili što odobravaju popust na plaćanje karticama iz neke banke, to je na kraju krajeva plus za radnju
mislim da je tržišna inspekcija rješenje, pogotovo ako im je na vratima istaknut znak bilo koje kartice
-
Dady
#15 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Potpisujemalcho wrote:Ja recimo ne udjem drugi put u radnju koja mi jednom ne primi karticu. Ma hajde, da zbog tebe ja dizem kes po bankomatima i nosam ga u novcaniku?! Sta to ja mogu kupiti kod tebe sto ne mogu u drugoj radnji koja prima kartice?
- Meshtar
#16 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
-
udrch
#17 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
To ti nisu htjeli provući zbog malog iznosa računa..maximilijana wrote:danas odem u Hoše komerc kod Markala ..udjem...stanem kod teet za kasom (poznate kao kasirka ) i zatrazim 6 kutija drine light i ultra dopunu
ja pitam zbog?radi?who?
o.O
- Co0l
#18 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Pa ako se trgovcima ne isplati placanje karticom zbog tih 3% koje im banke uzimaju onda se trgovci trebaju zaliti kome vec mogu i trebaju da se zale a ne da kupce zbog tih 3% maltretiraju.
-
mahalas505
#19 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
Ja bih malo podigao nivo, i rekao kad ce drzava uci u 21 vijek. Pa u vecini zemalja u Evropi uopste se ne naplacuje provizija kad se koristi kartice u svrhu kupovanja robe. Pa valjda je cilj drzava da se sto vise prometa odvija preko kartica, jer i drzava i sami korisnici imaju velike koristi od toga.Meshtar wrote:Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
- mirzazmaj
#20 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
za dopune je sigurno razlog zato sto je rabat od bh telecoma za dopunske kartice 5%,a kad im je platis karticom uzmu im proviziju 3-4%, i eto ostane im samo 1-2% 
-
kecher II
#21 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
rabati, provizije, postotci ili ti sta vec sve u vezi placanja karticom ne treba da bude problem kupca nego problem trgovine, banaka i drzave, a nikako moj tvoj ili neciji ko nije mogao kupit kutiju cigara jer et oni ne primaju kartice, mal iznos blablabla...mirzazmaj wrote:za dopune je sigurno razlog zato sto je rabat od bh telecoma za dopunske kartice 5%,a kad im je platis karticom uzmu im proviziju 3-4%, i eto ostane im samo 1-2%
dobro ovaj gore napisa, jos ako imaju naljepnice kojekakvih kartica da se mogu koristit tu pravo u inspekciju i prijavit, 'ebo vise taj bezobrazluk ljudi koji ovise o kupcima njihovih prozvoda ili usluga a ne postuju ih ni sekunde, od trgovaca, salterskih radnica, medicinskih sestara do ne znam ni ja koga...
- Bluemore
#22 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
a koliko manje prometa imas kada ne primas kartice, pa ljudi odu negdje gdje se primaju ?mofo33 wrote:a mozda i ne muljaju...
ja ne primam kartice nikako jer me banka odra 3% po tranzakciji![]()
- iceman ze
#23 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
neka puknu bankomate u svim radnjama i mirna Bosna, uglavnom kupujem po trznim centrima, gdje primaju sve i svasta, i na OMV i INI, tako da za ostale me i nije briga, tamo uopste ne ulazim..... 
- mofo33
#24 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
joj tebe sa 21-im vijekomMeshtar wrote:Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
-
StupskaBitanga
#25 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??
u Konzumu pošto mi je najbliži unicredit Visa Classic kartiom sve može i Ultrai cigarete i sve a znam jednom kada sam karticom placao iznos računa je bio manji od 10KM