"Ne pravi sebi urezana lika ..."
-
Jonatan
#1 "Ne pravi sebi urezana lika ..."
2129 Bozji je nalog sadrzavao zabranu praviti bilo kakav rukotvoren Bozji lik. Ponovljeni zakon tumaci: "Pazite dobro! Onoga dana kad vam je Gospodin, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika (...)" (Pnz 4,15-16). To je Bog posve transcendentni koji se objavio Izraelu. "On je sve!", ali istodobno jest i "iznad svih djela svojih" (Sir 43,27-28. On je "sam Tvorac ljepote" (Mudr 13,3).
2130 Ipak je Bog, vec od Staroga zavjeta, naredio ili dopustio da se prave likovi koji bi simbolicno vodili k spasenju u Utjelovljenoj Rijeci: tako npr. mjedena zmija, kovceg Saveza i kerubi.
2131 Sedmi opci sabor u Niceji (god. 787.), polazeci od otajstva Utjelovljene Rijeci, nasuprot ikonoboraca, opravdao je cascenje ikonâ: ikonâ Kristovih, ali i Bogorodice, andjelâ i svih svetaca. Utjelovivsi se, Bozji je Sin otvorio novu "ekonomiju" slika.
2132 Krscansko stovanje slika nije suprotno prvoj zapovijedi, koja zabranjuje kumire. Doista, "cast iskazana slici odnosi se na onoga koji je slikom prikazan", i "tko stuje sliku, stuje osobu koja je na njoj prikazana". Cast iskazana svetim slikama jest "cascenje puno postovanja", a niposto klanjanje, koje pripada samo Bogu. Stovanje se ne iskazuje slikama uzetima u sebi, nego ukoliko vode k utjelovljenom Bogu. Prema tome pokret duha prema slici ukoliko je slika ne staje na njoj, nego smjera k onome sto slika predstavlja.
2130 Ipak je Bog, vec od Staroga zavjeta, naredio ili dopustio da se prave likovi koji bi simbolicno vodili k spasenju u Utjelovljenoj Rijeci: tako npr. mjedena zmija, kovceg Saveza i kerubi.
2131 Sedmi opci sabor u Niceji (god. 787.), polazeci od otajstva Utjelovljene Rijeci, nasuprot ikonoboraca, opravdao je cascenje ikonâ: ikonâ Kristovih, ali i Bogorodice, andjelâ i svih svetaca. Utjelovivsi se, Bozji je Sin otvorio novu "ekonomiju" slika.
2132 Krscansko stovanje slika nije suprotno prvoj zapovijedi, koja zabranjuje kumire. Doista, "cast iskazana slici odnosi se na onoga koji je slikom prikazan", i "tko stuje sliku, stuje osobu koja je na njoj prikazana". Cast iskazana svetim slikama jest "cascenje puno postovanja", a niposto klanjanje, koje pripada samo Bogu. Stovanje se ne iskazuje slikama uzetima u sebi, nego ukoliko vode k utjelovljenom Bogu. Prema tome pokret duha prema slici ukoliko je slika ne staje na njoj, nego smjera k onome sto slika predstavlja.
Last edited by Jonatan on 08/07/2004 19:00, edited 1 time in total.
-
Jonatan
Sve to od ikona pa nadalje ima samo jedan cilj, Bog. Dakle nijedan se kršćanski vjernik ne klanja, nekome svecu, nego vjerujući da je on u Slavi Gospodnjoj traži da bude njegov posrednik kod Boga.sojka wrote:Koliko znam da je sa strane crkve narushena treca Bozhja zapovijest; prepuna je idolopoklonstva od ikona pa nadalje.
Ne bih rekao da je to idolo-poklonstvo.
- sojka
Jonatane,
svaki savjestan sveshtenik ce potvrditi da jeste. Crkva je namutnula slike u svrhu laksheg zamishljanja Boga. Mnogi ostavljaju lovu i upravo se "klanjaju" i ljube te slike raznih svetaca.
Mnogi vishe poshtuju hramove i ikone, nego ljude oko sebe. To je tuzhno.
svaki savjestan sveshtenik ce potvrditi da jeste. Crkva je namutnula slike u svrhu laksheg zamishljanja Boga. Mnogi ostavljaju lovu i upravo se "klanjaju" i ljube te slike raznih svetaca.
-
Jonatan
Klanjanje ipak nije, određeno poštovanje da, ali klanjanje ne. Šta ko poštuje oko sebe to je druga priča, ali ipak slike i kipovi svetaca su samo da bi nam bili podsjetnici kako se ipak može živjeti od Božje Riječi i kao što sam već rekao, mi vjerujemo da su ti sveci već u Slavi Božjoj i molimo ih da budu naši posrednici izmđu nas i Boga.sojka wrote:Jonatane,
- sojka
Izvini, ali neubjedljiva mi je argumentacija. Lijepo se kazhe >Ne pravi sebi ikakva lika, nemoj im se klanjati, a niti im sluzhiti<...i kad vidim zhenu koja ne da sinu da ode na kafu sa drugovima, a istu tu svotu novca stavi na neku sliku u crkvi, onda svaki argument pada u vodu.
Ona ne sluzhi svom sinu, nego ikonama.
-
Jonatan
To je rečeno, jer je u to vrijeme kada je to rečeno bogom nazivano svašta nešto, i bogova, božica i bogića je bilo na milione. Naravno da to treba biti upozorenje i nama danas, ali ja sumnjam da je itko ikada Sv.Antu ili bilo kojeg drugog sveca nazvao Bogom. Budi poštena pa razmisli o cilju onoga klečanja pred tim kipom i što se želi s time postići.sojka wrote:Izvini, ali neubjedljiva mi je argumentacija. Lijepo se kazhe >Ne pravi sebi ikakva lika, nemoj im se klanjati, a niti im sluzhiti<...
Takvu majku neću ni kuditi niti pravdati, ali sumnjam da su sve majke takve. Mislim da ih ima koje daju svome sinu za kave, a da odmah za tim ode ubaci novčić kod Sv.Ante.i kad vidim zhenu koja ne da sinu da ode na kafu sa drugovima, a istu tu svotu novca stavi na neku sliku u crkvi, onda svaki argument pada u vodu.
Sto ljudi sto ćudi, pa prema tome nemoj gledati samo crno.
- sojka
Alo, alo, alo, aloo:))
Igra gluhih telefona. Treca se zapovijest tu pred nashim ochima krshi...u crkvama, u koje ne vjerujem...institucije bilo koje vrste..
Ja znam za sebe, a za druge me ne zanima
(Chini mi se da to zhelish/pokushavash opravdati)
Igra gluhih telefona. Treca se zapovijest tu pred nashim ochima krshi...u crkvama, u koje ne vjerujem...institucije bilo koje vrste..
Ja znam za sebe, a za druge me ne zanima
(Chini mi se da to zhelish/pokushavash opravdati)
-
Stari_dub
Ikonografija i bilo koja vrsta prikazivanja boga ili bilo kojeg svetca bila je zabranjena sve do cara Konstantina. Car Konstantin je prvim svojim ediktom zabranio ikonografiju a drugim odobrio i od tad do danas ikonografija se je masovno širila kršcanskim svijetom i do danas egzistira. Zato najbolje primjere ikonografije imate u Bizantu tamo joj je koljevka. Naravno nije samo rijec o ikonografiji pod tim tj. pod ediktom se podrazumjevalo bilo koje prikazivanje pa i reljef i skulptura.
Po nekim teorijama historicara umjetnosti smatra se da je odobreno ikonografsko, reljefno i skulpturno prikazivanje iz razloga toga što je ondašnji svijet bio nepismen, da bi mu se približila religija i religijsko shvatanje lakše je to bilo kada se religijske tj. biblijske price materijalizirale u vidu reljefa npr. duz portala crkvi ili unutar same crkve isti slucaj je sa ikonografijom i naravno sa skulpturom.
Postoji druga teza historicara umjetnosti a ona je, još u periodu ranog kršcanstva bilo je jako puno ljudi koji su vjerovali paganskim božanstvima a naravno paganska božanstva imaju svoju materijalizaciju u vidu statue (npr. Grcki bogovi) ili slike, s prelaskom na krscanstvo ostaje stara tradicija tj. ikonografija i skulptura.
Po nekim teorijama historicara umjetnosti smatra se da je odobreno ikonografsko, reljefno i skulpturno prikazivanje iz razloga toga što je ondašnji svijet bio nepismen, da bi mu se približila religija i religijsko shvatanje lakše je to bilo kada se religijske tj. biblijske price materijalizirale u vidu reljefa npr. duz portala crkvi ili unutar same crkve isti slucaj je sa ikonografijom i naravno sa skulpturom.
Postoji druga teza historicara umjetnosti a ona je, još u periodu ranog kršcanstva bilo je jako puno ljudi koji su vjerovali paganskim božanstvima a naravno paganska božanstva imaju svoju materijalizaciju u vidu statue (npr. Grcki bogovi) ili slike, s prelaskom na krscanstvo ostaje stara tradicija tj. ikonografija i skulptura.
-
lutkica_lutkica
pa najveca greska krscanstva je u tome sto izmedju vjernika i Boga stavlja POSREDNIKE u vidu crkve, svestenika, svetaca, slicica i kipica.
za slicice i kipove mogu sasvim slobodno reci da su izuzetno zastarjeli prema svojoj namjeni
a crkva kao institucija i svo njeno osoblje koje jos uvijek prima novac za prastanje grijehova je besmisleno
ljudi se mogu moliti kuci do besvijesti
ne trebaju svestenike, danas su tu razni psiholizi i eventualno psihijatri
pardon psiholozi
ne razumijem kako mozes pokrenuti ovakvu temu i braniti to ako nisi sakupio dovoljno informacija
za slicice i kipove mogu sasvim slobodno reci da su izuzetno zastarjeli prema svojoj namjeni
a crkva kao institucija i svo njeno osoblje koje jos uvijek prima novac za prastanje grijehova je besmisleno
ljudi se mogu moliti kuci do besvijesti
ne trebaju svestenike, danas su tu razni psiholizi i eventualno psihijatri
pardon psiholozi
ne razumijem kako mozes pokrenuti ovakvu temu i braniti to ako nisi sakupio dovoljno informacija
- wels
Jehovini svjedoci u ovom slucaju doslijedni bozijim nalozima, pa u svom prakticiranju vjere ne prihvataju svece,ikone,statue, a kriz(krst) im je neprihvatljiv.
Klecanje,klanjanje,molenje bilo komu ili cemu osim boga,takodje im je strano i neprihvatljivo.
Klecanje,klanjanje,molenje bilo komu ili cemu osim boga,takodje im je strano i neprihvatljivo.