Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
Ma.Le.Na

#551 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ma.Le.Na »

ko nas to potcjenjuje? :x :run: :D :lol:
goran5

#552 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

:? :? :? Konačno sam progledao. Do sada sam živio u uvjerenju da su stanovnici srednjovjekovne Bosne bili Bošnjani po nacionalnosti (ako u srednjem vijeku uopšte možemo govoriti o naciji)

Ali sada sam naučio da su bili Hrvati. Takođe sam naučio da sam bošnjačke vjeroispovjesti. Hvala...
Nema na cemu... nadam se da ce to biti iskreno

zans da su bosnjaci izmisljeni naziv iz '93 za muslimane ( citaj Hrvate il Srbe koje su Turci silom poturcili).

Jedino sto vas razikuje od vase nacije i cini da se osjecate tim novonastalim "bosnjacima" je vjera
luckypot

#553 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

kako vam se da s ovakvim komentarima raspravljati?
tetakk

#554 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by tetakk »

goran5 wrote:
:? :? :? Konačno sam progledao. Do sada sam živio u uvjerenju da su stanovnici srednjovjekovne Bosne bili Bošnjani po nacionalnosti (ako u srednjem vijeku uopšte možemo govoriti o naciji)

Ali sada sam naučio da su bili Hrvati. Takođe sam naučio da sam bošnjačke vjeroispovjesti. Hvala...
Nema na cemu... nadam se da ce to biti iskreno

zans da su bosnjaci izmisljeni naziv iz '93 za muslimane ( citaj Hrvate il Srbe koje su Turci silom poturcili).

Jedino sto vas razikuje od vase nacije i cini da se osjecate tim novonastalim "bosnjacima" je vjera
BUUU :mrgreen: :dance:
luckypot

#555 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

izdajiceeeeee rodaaaa svogaaa...
:D
ravno

#556 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by ravno »

luckypot wrote:kako vam se da s ovakvim komentarima raspravljati?

Sto, bolan, bas nam je ovaj "cici". Na dosadi, serveri trpe svasta....
stari grad Visegrad

#557 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by stari grad Visegrad »

:lol:
Imamopobjednika

#558 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Imamopobjednika »

Kakve frustracije kod "mladezi" izaziva cinjenica da ih niko u ovoj drzavi ne je.be ni 5%. Hoces li jos malo zapjeniti Gorane? Ako se zacrvenis od placa mozda vam i damo treci... :D
goran5

#559 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Ili:
Pa nisi ni mogao da je vidis od Tudjmanovih "povjesnicara" cije historijski udzbenici vise lice na bajke neg na udzbenike.
Zato jer je Tudjman, pricao sta mu je pasalo iz historije, a ne ono sto je zaista i bilo
tako da je ovu kartu preskocio, zato je nisi niakd ni vidio.
Tolko o vasem neovisnom skolstvu
Ne nije tako, jer Hrvati nisu nastali politickim dekretom '93. i upravo zato su ti bosanci zemljopisna odrednica a Hrvati nacija... ciji su jedan dio Hrvati iz bosna tj. bosanci.

I zato pravi bosanci znaju i dan danas tko su i sto su po nacionalnosti i ne mijesaju zemljpis, drzave i nacije pod isto
goran5

#560 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

[/quote]

Kakav argument wooow :lol:
Warhead

#561 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Warhead »

@goran5

Vec sam ti napisao da brkas kruske i jabuke. Pominjes hrvatsku naciju u srednjem vijeku a takvo nesto nije postojalo. Evo sa jednog drugog hrvatskog foruma cu ti prenijeti dio koji ce ti malo nadam se otvoriti vidike o tome kako je pogresno nesto sto je relativno moderni konceept kalemiti na srednji vijek. Orginalna rasprava se ticala Venecije ali nadam se da ces izvuci neku paralelu:
Čekaj malo, ti miješaš ideologiju i naciju, te instaliraš kriterije 20. stoljeća na 15., 12. ili ne znam koje drugo. U vrijeme Venecije nije postojala nikakva nacionalna svijest, čovjek iz Zadra i Zagreba, odnosno Zare i Agrama se nikad nisu ni sreli, a da su se sreli bili bi iznenađeni da se međusobno razumiju. A i koliko bi se razumjeli jako je dvojbeno, prije standardizacije jezika vjerojatno bi se razumjeli koliko ti razumiš Makedonca ili Rusa ili Čeha (a ze sve njih te boli kita BTW).

Ideja da su oni sad tu u nečem "zajedno" i da ih netko "tlači" nekakav zajednički "okupator" - pa to bi njima bila znanstvena fantastika!

U vrijeme feuladizma bio si odgovoran dvama autoritetima - neposdrenom vlastelinu (koji je redovito govorio jezik gazde, bez obzira na etničko porijeklo, Tahi je govorio mađarski, Dubrovačka vlastela gotovo isključivo talijanski, iako se sada DU promiče u neki bastion hrvatstva - uostalom moto im je bio "Libertas" a ne "Sloboda"!) Vlastelinu si plaćao porez i odazivao se kad se išlo u rat. Drugi autoritet bila je crkva. Nacionalna zastava, kao takva, praktično nije postojala, a jezik je bio bitan za komunikaciju sa stanovnicima svog sela (Zagreb - Zadar ti je odnos koji bi ti danas imao s nekim Čehom ili Poljakom, slučajno ga malo bolje razumiješ, ali niste jedan drugom lojalni nimalo, po političkoj ili ideološkoj liniji i boli vas briga jednog za drugog) Da sutra netko napadne Češku bi li je išao braniti? Eto, toliko je Zagrebačku vlastelu bilo briga za "okupaciju" Zadra i obratno, ako im mađarski kralj nije *naredio* da ih bude briga.

Prema tome tvoja vizija Hrvatstva i "okupatora" koje treba ubijati je totalno smiješna. Nitko u 16. stoljeću te uopće ne bi razumio, o čemu priča ovaj tu? Naša je dužnost ubiti Turčina, radi religije, te ubit svakog drugog koga vlastelin koji me mobilizirao kaže. I točka.
stari grad Visegrad

#562 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by stari grad Visegrad »

dobro da smo oboica Bosanci.
Last edited by stari grad Visegrad on 18/11/2010 23:46, edited 1 time in total.
vee-jay

#563 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vee-jay »

prije pet godina (u oktobru 2005), jedna veoma vazna politicka licnost BiH je dala ovu izjavu:

"Ja apsolutno nisam za treći entitet. Treći entitet je opasnost. Ja sam za moderno uređenu, organiziranu BiH."

Kako se zove ova osoba? Da li je:

a) Zeljko Komsic
b) Milorad Dodik
c) Dragan Covic
goran5

#564 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Imamopobjednika wrote:Kakve frustracije kod "mladezi" izaziva cinjenica da ih niko u ovoj drzavi ne je.be ni 5%. Hoces li jos malo zapjeniti Gorane? Ako se zacrvenis od placa mozda vam i damo treci... :D
Sinac, ti mozes davat samo svoje, tudje ne mozes, tidje se vraca a ne daje ;-)
Imamopobjednika

#565 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

goran5 wrote:
Kakav argument wooow :lol:[/quote]

Ti do sada nisi iznio nijedan jedini argument kojem bi potkrijepio svoje tvrdnje. Prema tome - sve po zasluzi.. Hajde sada jos malo kukaj za trecim.
armin071

#566 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by armin071 »

luckypot wrote:kako vam se da s ovakvim komentarima raspravljati?
Ma pustite momka. Sizofrenija je teska bolest i takvim ljudima covjek treba prilaziti oprezno.... Sve mu se skupilo(Covic, treci, Herceg-Bosna, Hrvati, bosanski Hrvati, iranski Hrvati, hrvatski Hrvati, mrski Bosanci) pa ako se nece ovdje "istresti" gdje ce??

p.s. I nemojte ga vise ubjedjivati u gluposti da u BiH zive Bosnjaci. To je Torabi jednostavno izvrsio masovnu hipnozu nad jadnim Hrvatima koje okrenu da mrze same sebe....
Imamopobjednika

#567 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

goran5 wrote:Sinac, ti mozes davat samo svoje, tudje ne mozes, tidje se vraca a ne daje ;-)
Tvoje zasigurno nije.. Eno ti Zagorja pa uzivaj tamo. Ovdje si vec nacionalna manjina. :wink:
zemo_online

#568 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by zemo_online »

goran5 wrote:
U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Pa bosanski, bezbel jer je vladao zemljopisnim podrucjem bosne, oko rijeke Bosne od Visokog do Zenice.
Da je vladao dalmacijom, bio bi ban dalmatinski.

Ali to ne mijenja cinjenicu da je bio Hrvat... Hrvati su nacija... nisu zemljopisna odrednica kao bosanci, dalmatinci, sumadinci...

A nisu ni vjeska odrednica kao Bosnjaci ili Muslimani ili kako god vi vec sebe nazivate[/quote]

bosnjaci katolici su se u 19 vijeku poceli izjasnjavat kao hrvati. znaci da ste vi promjenili naciju,a ne bosnjaci.
star(i)mo

#569 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by star(i)mo »

Neka... pustite ga, molim vas. Nema nista na TV, dosadno mi je. :lol:
Gorane, samo nastavi. :D
goran5

#570 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Warhead wrote:@goran5

Vec sam ti napisao da brkas kruske i jabuke. Pominjes hrvatsku naciju u srednjem vijeku a takvo nesto nije postojalo. Evo sa jednog drugog hrvatskog foruma cu ti prenijeti dio koji ce ti malo nadam se otvoriti vidike o tome kako je pogresno nesto sto je relativno moderni konceept kalemiti na srednji vijek. Orginalna rasprava se ticala Venecije ali nadam se da ces izvuci neku paralelu:
Pa jel ti znas kako ste vi sebe zvali do vam Alija nije odredio kako cete se zvati?

Bez icije prisile
bingov buraz

#571 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bingov buraz »

Kolega je komedijaš a pojedini reaguju tako
Image
nema smisla stvarno :(
tetakk

#572 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by tetakk »

goran5 wrote:
Kakav argument wooow :lol:[/quote]

Kakvo iznosenje kvazi cinjenica takvi i kontra argumenti :mrgreen: :dance:
ravno

#573 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by ravno »

"I zato pravi bosanci znaju i dan danas tko su i sto su po nacionalnosti i ne mijesaju zemljpis, drzave i nacije pod isto"

To, Gogi, svaka ti je na mjestu. Vidi se da si nas!
star(i)mo

#574 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by star(i)mo »

Gorane, je li ovo "5" u imenu tvoja osobna starost ili vrijednost IQ-a? :D
Imamopobjednika

#575 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

star(i)mo wrote:Gorane, je li ovo "5" u imenu tvoja osobna starost ili vrijednost IQ-a? :D

Starost.. IQ je na nivou pohovane pastrmke. :D
Locked