Nikola Djukić wrote:“hercegovac_pravi”
Možda je moj način saopštavanja istina “salonski” – hvala ti na komplimentu, ali tvoj zasigurno nije. Ti se izgleda bolje snalaziš oko uličnih i prosto-proširenih ili jednostranih viđenja i uzroka i posljedica. I ja ne samo da mislim da si “vesla sisao” nego da si i tarabe sisao, i sisaš – i po Bosni podižeš...
Haški sud nije ništa riješio niti riješava, niti se bosanskim istinama bavi – ti se ljudi bave zločinima, a zločini su nastali zbog neistina. Na njima je da sude a na nama je da se oko istina dogovaramo i riješenja za budućnost tražimo... A ne možemo se dogovoriti dok, na primjer, ja istine o Karadžiću i njegovim zločinima ne negiram, i osuđujem, ali ti negiraš istine o Izetbegoviću i njegovoj ili uloz njegovih “integrisanih” ideja i “deklaracija”.
Ja o tome šta bi trebalo ili bi se moglo pokušati činiti imam nekave ideje – one mogu biti utopističke, i “salonske”, i ne moraju se svakome sviđati, ili nikome, ali ne vidim šta ti ustvari zagovaraš ili predlažeš da učinimo... Ja se ne mogu odreći veliko-srpskih ideja jer ih nikada nisam ni imao, niti kome mogu obećati da će to Srbija učiniti – ili da će se “Srbi” odreći “Republike Srpske”, ali znam zasigurno da mržnja, revanšizam, ogorčenje, tvrdoglavost i vrijeme za Bosnu ne rade...
Ne znam ko je za tebe “hercegovac_krivi” ali su za mene su svi koji se kao Hrecegovci deklarišu poprilično pokrivljeni. Pravi Hercegovci se izjašnjavaju kao Bosanci (pravi) isto kako to oni koji se Bosancima osjećaju čine u ostalim dijelovima Bosne. Oni koji nisu Bosanci izjašnjavaju se kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci – i kao “Hercegovci”. A ti si još i te “Hercegovce” podijelio na prave i krive...
Ja, da se vratimo naslovu ovog posta i njegovoj stvarnoj temi, ne vjerujem u postojanje “bosansko-hercegovačke” nacije! Ne samo da je to za mene apsurd – koja se još populacija želi “Bosanci i Hercegovci” zvati, nego i zbog toga jer to implicira i to da je Hercegovina zasebna teritorija, ili zemlja i, u krajnjem, i Hercegovci zasebna nacija, ili narod, ili politički “entitet”, ili šta god već i ti misliš da takvi kao ti jesu… I, umjesto da mene prozivaš ili mi Karadžića pripisuješ bilo bi dobro da ti nama kažeš šta ti pripisuješ sebi ili kako ti vidiš mogućnost dogovora u Bosni ili budućnost Bosne same – ili budućnost “Bosne i Hercegovine”, ako se tebi Bosna u ta dva komada više sviđa...
Nekolike stvari da stavimo u perspektivu.. Kao prvo, za sisanje svega i svačega, obrati se već znaš kome u familiji.
Kao drugo, "salonska" istina nije nikakav kompliment već "celofanska istina" zapakovana od strane četnika.
Kao treće, "hercegovac" je regionalna pripadnost (baš kao i krajišnik, podrinjac, posavac....itd..itd) i nema nikave veze sa nacionalnim identitetom ili etničkom pripadnošću. E sada kad smo objasnili ove bazične termine da nastavimo o činjenicama.
Činjenice kažu, rat u BiH nije počet niti vođen zbog islamske deklaracije ili islama kao relegije. Rat je vođen isključivo zbog ideje velike smrdije bazirane na konceptu "krvi i tla". E sad što bi ti želio da se ja ili neko drugi ogradi od ideje koja nema nikakve veze sa ratnim stradanjima na ovim prostorima je samo bijednički pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica i kao takav zaslužuje da bude etiketiran i mnogo gorim pridjevom od "bijedan"...
Kao jedan primjer ove teze (a bezbroj je takvih) naveo sam ti onaj dio transkripta koji je izgovoren u tzv. skupštini tadašnje tzv. "srpske republike BiH". Kao što rekoh, ovakvih transkripta je bezbroj, ako ti treba još samo reci, bit će mi zadovoljstvo da ih postavim i tako ti se ukakim na laž koju propagiraš.
A Haški sud "ništa ne riješava"

Naravno da ne riješava

jer "salonsku" istinu "ništa na celome cvetu ne moRe nadkriti"....E tu istinu ti "propagiraš"...e nećeš majčin sine. Dosta je bilo klanja i genocida i "vaše" istine. 150 godina ubijate moj narod i "plasirate" svoju "istinu". E dosta je bilo, obilježeni ste kao genocidni za sva vremena. U svim naprednim zemljama 11 juli je označen kao dan Srebreničkog genocida počinjenog od strane i u svrhu "izraza volje srpskog naroda". Tebi ako to smeta, kao što rekoh u prvom postu, rokni se u vugla i skrati svoje frustracije jer ti valja živjeti sa spoznajom da su u tvoje ime počinjeni najgnusniji zločini, silovanja, konclogori, spaljivanje živih ljudi, klanje i mučenje i na kraju genocid.