(Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Locked
JBT

#726 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by JBT »

Ok, ti si Bosanac i Hercegovac po identitetu? Zašto samo Bosanac i Hercegovac, što ne bi bio recimo Bosanac, Krajišnik, Podrinjac, Semberac i Hercegovac?
Zato jer je Japanac Japanac. Pa sve onda ostalo.
Da, oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati bi iste sekunde potrčali da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci. Zašto 60%, pa bolje je da imamo 35-40% Bošnjaka i desetak posto Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca, Muslimana, Sandžaklija.
Pa Bosnjaci, mijesani brakovi i djeca iz istih, jedan dio iz reda "ostalih", a vjerovao ili ne, ima i Srba i Hrvata koji bi se sutra tako izjasnili kada bi im se pruzila prilika.
Zar nije to 60%? Brat bratu.
Ne bi bili priznati kao četvrti konsitutivan narod jer se ustavne promjene mogu donijeti samo ukoliko se predstavnici sva tri konsitutivna naroda slože oko toga. Tako ti ustav kaže, a ovaj prijedlog bi bio prihvaćen malo sutra.
Pa ako postoje argumenti da ta grupa ljudi cini veci procenat od, recimo Hrvata, a druga strana nema argumenata da takvo ospori onda je neminovna i promjena ustava na taj nacin kao realna slika na terenu za koju se mnogi pozivaju kad se prica, recimo, o nekim entitetima ili pojedinim kantonima.

Ti bi da možeš najradije izbrisao naziv Bošnjak, je li tako? Niko tebi ni brani da se izjašnjavaš kako hoćeš, ali zašto sluđeni bošnjački narod dodatno sluđivati s tjeranjem na izbor između pripadnosti naciji ili pripadnosti državi kad jedno ne isključuje drugo i kad je u njihovom sadašnjem imenu već sadržana i državna pripadnost. Besmislica.
Sludjivanje je trpanje naroda u torove i onemogucavanje jednom velikom dijelu ljudi u BiH da se izrazi kako zeli i da bude time i konstitutivan. Nisu neprijateljima BiH mrski Bosnjaci. Njima su mrski Bosanci i Hercegovci, kao sto im je SDA voda na ruke, a SDP rak-rana.
A ako neko hoce da bude Bosnjak i dalje, u kontinuitetu od 1993-ce, bujrum.
Uglavnom, Bosanci i Hercegovci, a onda neka svako ganja vjeru kako hoce.
I naravno, niko nema pravo zabraniti nekome da se izjasnjava Bosnjakom, Srbinom , Hrvatom ili ostalim.
sarajlija_ba

#727 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

casobuke wrote: Što si agresivan? Nešto si ti ko i čitao, samo nisi uspio ništa skontati. Ali eto, popamtio si ti neke stvari iz histroije u malobrojnoj literaturi koju si pročitao. Doduše nisi sve to uspio shvatiti.
Ja sam ovo iz ukrštenica pofat'o al' vidim i ja da nisam sve skont'o. :D
casobuke wrote:Kalayev projekat stvaranje bošnjačke nacije je propao između ostalog što su ga i sami muslimani odbacili. Ime Bošnjak je postojalo kao naziv za stanovnike Bosne, kao što i danas postoji naziv Bosanac, ali to nije bila definisana nacija niti su muslimani imali pretjeranog osjećaja za nacionalnu svijest. Kraljevina SHS je sve radila na potiskivanju imena Bošnjak kako neko slučajno ne bi pomislio da ponovo oživljava Kalajev projekat, što i nije bilo teško s obzirom na indolentnost i dezorijentiranost muslimanskog stanovništva. Kontaš?
Nemoj Kalaya ti više opaljivat šuplju :D Samo mi sve više govoriš koliko ne znaš.
Muslimani svoj identitet vežu prije svega za islam. Muslimani su jedna nacija i u islamu ne postoji nacija drug. Muslimanima je uvijek bila bitnija vjera od nacije i zato nisu imali ništa protiv ukidanja naziva Bošnjak pod uslovom da ih se naziva muslimanima, ali to je slučaj sa muslimanima ali ne i sa hereticima i pripadnicima srednjovjekovne Crkve bosanske kojima je nacija bila iznad vjere.
Danas su muslimani shvatili važnost nacionalnog identiteta jer vide da je to igra koju im poturaju komšije i susjedi ali je još uvijek islam preči od nacije.
Ma joj, ne da mi se pričat...
Uglavnom, polaganje prava na bošnjaštvo znači i polaganje na dinastije Kotromanića, turski vakat, austrougarski vakat, teritoriju, tradiciju, običaje, kulturu...jednom riječju, vezanje današnjih Bošnjaka sa Ilirima koji su došli ovdje, dali rijeci Bosni naziv Bosona odakle je nastao naziv Bosna...iz čega je izveden naziv Bošnjaci (Bosanci)...bla, bla, bla...ne da mi se više

casobuke wrote:A ovaj drugi dio, je takva budalaština da ne zavrijeđuje komentar. Koliko je tebi godina mali. Da pogađam, 16? Hajde, vidim da se lijepo uči historija u školi, nadoći će to vremenom.
Meni je tlinest i po :D
Samo mi odgovori šta je povijest a šta istorija pa ćemo nastavit'...
sarajlija_ba

#728 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

plain vanilla wrote: aman, ode ti u drugom smjeru

FahrA Radnocic je Bosnjak, ali nije ni Bosanac ni Hercegovac
dakle, to ne moze biti sinonim
Bošnjaka imaš širom svijeta. U Turskoj najviše. Sandžaklije jesu Bošnjaci po porijeklu. Dakle, oni su tamo strano tijelo kao što su to ovdje Srbi i Hrvati.
Komrad

#729 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Komrad »

JBT wrote:
Sludjivanje je trpanje naroda u torove i onemogucavanje jednom velikom dijelu ljudi u BiH da se izrazi kako zeli i da bude time i konstitutivan. Nisu neprijateljima BiH mrski Bosnjaci. Njima su mrski Bosanci i Hercegovci, kao sto im je SDA voda na ruke, a SDP rak-rana.

I naravno, niko nema pravo zabraniti nekome da se izjasnjava Bosnjakom, Srbinom , Hrvatom ili ostalim.
pa dobro imamo Alijine Bosnjake a imamo i Bosnjake Kulina Bana, Kotromanica, Tomasevica pa nek svako slijedi kontinuitet koji zeli :)
Uglavnom Bosanci i Hercegovci smo svi koji imamo drzavljanstvo ove drzave
casobuke

#730 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

JBT wrote:
Ok, ti si Bosanac i Hercegovac po identitetu? Zašto samo Bosanac i Hercegovac, što ne bi bio recimo Bosanac, Krajišnik, Podrinjac, Semberac i Hercegovac?
Zato jer je Japanac Japanac. Pa sve onda ostalo.
Da, oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati bi iste sekunde potrčali da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci. Zašto 60%, pa bolje je da imamo 35-40% Bošnjaka i desetak posto Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca, Muslimana, Sandžaklija.
Pa Bosnjaci, mijesani brakovi i djeca iz istih, jedan dio iz reda "ostalih", a vjerovao ili ne, ima i Srba i Hrvata koji bi se sutra tako izjasnili kada bi im se pruzila prilika.
Zar nije to 60%? Brat bratu.
Ne bi bili priznati kao četvrti konsitutivan narod jer se ustavne promjene mogu donijeti samo ukoliko se predstavnici sva tri konsitutivna naroda slože oko toga. Tako ti ustav kaže, a ovaj prijedlog bi bio prihvaćen malo sutra.
Pa ako postoje argumenti da ta grupa ljudi cini veci procenat od, recimo Hrvata, a druga strana nema argumenata da takvo ospori onda je neminovna i promjena ustava na taj nacin kao realna slika na terenu za koju se mnogi pozivaju kad se prica, recimo, o nekim entitetima ili pojedinim kantonima.

Ti bi da možeš najradije izbrisao naziv Bošnjak, je li tako? Niko tebi ni brani da se izjašnjavaš kako hoćeš, ali zašto sluđeni bošnjački narod dodatno sluđivati s tjeranjem na izbor između pripadnosti naciji ili pripadnosti državi kad jedno ne isključuje drugo i kad je u njihovom sadašnjem imenu već sadržana i državna pripadnost. Besmislica.
1. Japanac je Japanac i u etničkom i u nacionalnom smislu. Čak i svoje nacionalne autohtone religije imaju. Primjer je boli na glava.
Znači da živiš u Austro-Ugarskoj ti bi se izjašnjavao kao Austro-Ugar? :D
I što bi se Bošnjaci izjašnjavali kao Bosanci i Hercegovci? Mi znamo ko smo i šta smo, neće nam marginalna grupa s krizom identiteta nametati nekakve neozbiljne teorije.

2. Jašta, jašta, neminovno. Tješi ti sebe.

3. Možeš se ti izjednačiti kako hoćeš, samo umjesto pojma ostali koji je ružan i diskriminirajući treba uvesti pojam nacionalne manjine. Konstitutivan ne možeš biti, jer je konstitutivnost naroda određena još u ZAVNOBIH-u, a tamo se kao konstitutivni narodi spominju Srbi, Hrvati i Muslimani koji su promijenili naziv u Bošnjaci.
Vidim brkaš ti pojmove vjerske, nacionalne, državne i ostalih pripadnosti. Čitava jedna zbrka u tvom zbunjenom mozgu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#731 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

sarajlija_ba wrote:

Bošnjaka imaš širom svijeta. U Turskoj najviše. Sandžaklije jesu Bošnjaci po porijeklu. Dakle, oni su tamo strano tijelo kao što su to ovdje Srbi i Hrvati.
Da, Sandzaklije jesu Bosnjaci, ali ne i Bosanci..to mi je i bila poenta
zato ne mozes reci da je to isto
casobuke

#732 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

sarajlija_ba wrote:
casobuke wrote: Što si agresivan? Nešto si ti ko i čitao, samo nisi uspio ništa skontati. Ali eto, popamtio si ti neke stvari iz histroije u malobrojnoj literaturi koju si pročitao. Doduše nisi sve to uspio shvatiti.
Ja sam ovo iz ukrštenica pofat'o al' vidim i ja da nisam sve skont'o. :D
casobuke wrote:Kalayev projekat stvaranje bošnjačke nacije je propao između ostalog što su ga i sami muslimani odbacili. Ime Bošnjak je postojalo kao naziv za stanovnike Bosne, kao što i danas postoji naziv Bosanac, ali to nije bila definisana nacija niti su muslimani imali pretjeranog osjećaja za nacionalnu svijest. Kraljevina SHS je sve radila na potiskivanju imena Bošnjak kako neko slučajno ne bi pomislio da ponovo oživljava Kalajev projekat, što i nije bilo teško s obzirom na indolentnost i dezorijentiranost muslimanskog stanovništva. Kontaš?
Nemoj Kalaya ti više opaljivat šuplju :D Samo mi sve više govoriš koliko ne znaš.
Muslimani svoj identitet vežu prije svega za islam. Muslimani su jedna nacija i u islamu ne postoji nacija drug. Muslimanima je uvijek bila bitnija vjera od nacije i zato nisu imali ništa protiv ukidanja naziva Bošnjak pod uslovom da ih se naziva muslimanima, ali to je slučaj sa muslimanima ali ne i sa hereticima i pripadnicima srednjovjekovne Crkve bosanske kojima je nacija bila iznad vjere.
Danas su muslimani shvatili važnost nacionalnog identiteta jer vide da je to igra koju im poturaju komšije i susjedi ali je još uvijek islam preči od nacije.
Ma joj, ne da mi se pričat...
Uglavnom, polaganje prava na bošnjaštvo znači i polaganje na dinastije Kotromanića, turski vakat, austrougarski vakat, teritoriju, tradiciju, običaje, kulturu...jednom riječju, vezanje današnjih Bošnjaka sa Ilirima koji su došli ovdje, dali rijeci Bosni naziv Bosona odakle je nastao naziv Bosna...iz čega je izveden naziv Bošnjaci (Bosanci)...bla, bla, bla...ne da mi se više

casobuke wrote:A ovaj drugi dio, je takva budalaština da ne zavrijeđuje komentar. Koliko je tebi godina mali. Da pogađam, 16? Hajde, vidim da se lijepo uči historija u školi, nadoći će to vremenom.
Meni je tlinest i po :D
Samo mi odgovori šta je povijest a šta istorija pa ćemo nastavit'...

Mali, reci profesorici historije da nema pojma. Tako mlade vas zbunjuje s tolikim informacije, pa vam se u malim glavicama sve pomiješa.
Komrad

#733 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Komrad »

plain vanilla wrote:
sarajlija_ba wrote:

da neka drzava sebi pripoji semberiju da li bi to znacilo da bosnjaci Bijeljine vise nebi bili bosanci?
JBT

#734 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by JBT »

Ma Alijini su 99%.

Ne, ne, prijatelju. Nisu svi drzavljani BiH Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti. Znas ti to vrlo dobro.

E, da su te 93-ce na tom sastanku ljudi znali (bili pametniji) da umjesto Bosnjaci odaberu naziv Bosanci i Hercegovci. Danas bi neke postavke stvari bile kudikamo drugacije.
casobuke

#735 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

plain vanilla wrote:
sarajlija_ba wrote:

Mali Sarajlija nam je pohvatao neke za njega prosvijetljujuće stvari iz historije naše zemlje, pa sad bi da to iskustvo promijeni s rajom na forumu. U udžbeniku je sve lekcije od srednjeg vijeka do Daytona naučio, pa došao da otvara oči raji. Ali simpatičan je mali, majke mi :mrgreen:
sarajlija_ba

#736 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

plain vanilla wrote: Da, Sandzaklije jesu Bosnjaci, ali ne i Bosanci..to mi je i bila poenta
Nejse...
Komrad

#737 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Komrad »

JBT wrote:Ma Alijini su 99%.

Ne, ne, prijatelju. Nisu svi drzavljani BiH Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti. Znas ti to vrlo dobro.

E, da su te 93-ce na tom sastanku ljudi znali (bili pametniji) da umjesto Bosnjaci odaberu naziv Bosanci i Hercegovci. Danas bi neke postavke stvari bile kudikamo drugacije.
Po nacionalnosti nisu ali po drzavljanstvu jesu stotine milioni svicaraca su svicarci samo po drzavljanstvu dok su pripadnici italijanske, francuske ili njemacke nacije
Komrad

#738 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Komrad »

Nisu mogli prihvatiti nesto sto nema historijsko uporiste.... Mozda su trebali ali ja ipak stojim na stanovistu da su uradili pravu stvar
casobuke

#739 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

Komrad wrote:
sarajlija_ba wrote:
Komrad wrote:[
evo bice ti neke stvari jasnije
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1nj ... i%C5%A1tva
Komrad, u Bosni ne postoje Bosanci, Srbi, Hrvati...itd, do 1884.godine.
NE POSTOJE.
Postoje samo, jedino i isključivo BOŠNJACI islamske, pravoslavne i katoličke vjere.
To ti svjedoči i dr. Ivo Pilar hrvatski istoričar i Ilija Garašanin srpski nacionalista.
Joše jedna stvar: mi nismo slavenski narod kao Srbi i Hrvati.
Dajte ljudi malo više informisanja po relevantnim izvorima a ne wikipediji.
Postavio sam ti link da se uvjeris da naziv Bosnjak nije bio zabranjen u vrijeme SHS nego se izgubio tako sto se na popisima u vrijeme turske i austrije upisivala samo vjerska odrednica stanovnika monarhije

pred pad monarhije a pogotovo nakon njenog pada poceli su se pojavljivati nacionalni pokreti u Hrvata i Srba
Bosnjaci za takav nacionalni pokret nisu imali snage i nisu bili svjesni njegovog znacaja kao sto ni danas nisu pa ce prije u popis upisati da je frizider nego Bosnjak jer je njima pojam nacije gadljiv
Joj Komrad, ne bori se s vjetrenjačama :mrgreen:.

Mala ispravka. Nacionalni pokreti su se počeli pojavljivati još za vrijeme Osmanskog carstva. Najprije srpska nacija se počinje uspostavljati još aa pokretanjem Prvog srpskog ustanka, da bi krajem 19. stoljeća taj proces bio potpuno dovršen sa kreiranjem jedinstvenog korpusa koga su činili svi južnoslavenski pravoslavci nastanjeni na prostoru Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i vojne Krajine. Crnogorci se kao posebnom nacionalnom grupom počinju osjećati tek tokom Drugog svjetskog rata.

Bošnjaci su imali problem većine drugih islamskih naroda. Vjerski identitet je bio previše izražen i kao takvom svi ostali su mu bili potpuno podređeni. Muslimani nisu imali potrebu za stvaranjem nacionalnog identiteta jer su se prije svega identifikovali kao muslimani, a samo po sebi je to bilo dovoljno posebno jer su okruženi kršćanskim narodima. Nažalost, sve do Mehmeda Spahe nije postojao jak muslimanski lider, kao što su recimo Turci imali Ataturka.
Last edited by casobuke on 08/04/2011 02:03, edited 1 time in total.
sarajlija_ba

#740 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

Komrad wrote: Postavio sam ti link da se uvjeris da naziv Bosnjak nije bio zabranjen u vrijeme SHS nego se izgubio tako sto se na popisima u vrijeme turske i austrije upisivala samo vjerska odrednica stanovnika monarhije
Kako onda objašnjavaš da je u austrougarskoj vojsci bilo muslimana, pravoslavaca i katolika koje su sve skupa nazivali Bošnjacima ?

Pa im i muziku skladali:

casobuke

#741 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

Ili su ti ljudi jednostavno znali historiju, ali kao faktor nisu uzeli da većina pripadnika njihovog naroda baš i nije na TI s njom, a nisu se previše potrudili da im pojasne značenje pojedinih stvari?

Naziv Bosna i Hercegovina je neprirodan, nametnut i posljedica Austro-Ugarske kolonizacije, pa samim tim ni naziv Bosanac i Hercegovac samo po sebi nema logike. Ali što bi ti to znao.
cyprus

#742 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by cyprus »

Uh, vazda jedno te isto... :-)
Komrad

#743 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Komrad »

sarajlija_ba wrote:
Komrad wrote: Postavio sam ti link da se uvjeris da naziv Bosnjak nije bio zabranjen u vrijeme SHS nego se izgubio tako sto se na popisima u vrijeme turske i austrije upisivala samo vjerska odrednica stanovnika monarhije
Kako onda objašnjavaš da je u austrougarskoj vojsci bilo muslimana, pravoslavaca i katolika koje su sve skupa nazivali Bošnjacima ?

Pa im i muziku skladali:

Nisam ja rekao da taj naziv nije postojao ali on nije bio zabranjen u vrijeme SHS nego Bosnjaci nisu imali dovoljno jakog lidera i dovoljne nacionalne svijesti da u to vrijeme kreiraju svoju nacionalnu politiku
plain vanilla

#744 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

sarajlija_ba wrote:
plain vanilla wrote: Da, Sandzaklije jesu Bosnjaci, ali ne i Bosanci..to mi je i bila poenta
Nejse...
ma nemoj mi se sekirati :kiss:
Komrad wrote:da neka drzava sebi pripoji semberiju da li bi to znacilo da bosnjaci Bijeljine vise nebi bili bosanci?
Je li se Fahro izjasnio ikad Bosancem? Smatraju li se Sandzaklije Bosancima i Hercegovcima?

nek' svako bude sta hoce, i onim redoslijedom kojim hoce
sarajlija_ba

#745 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

casobuke wrote: kao što su recimo Turci imali Ataturka.
A sultani koji su tresli Europu i svijet su bili ...nula :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Turci nisu imali goreg insana od Ataturka. Vidimo da ih je Ataturk sekularizmom doveo u stadij da se ulizuju Europi a nekad ih je Europa poštovala.
Šta ima logičar ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cyprus

#746 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by cyprus »

Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci :)
casobuke

#747 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by casobuke »

Komrad wrote:

Nisu mogli prihvatiti nesto sto nema historijsko uporiste.... Mozda su trebali ali ja ipak stojim na stanovistu da su uradili pravu stvar
Potpis.

Naziv Bosanac kao nacionalnu pripadnost i da su htjeli nisu mogli kreirati, jer bosanska nacija nema historijsko uporište, bošnjačka ima. A naziv Bosanac i Hercegovac kao nacionalna pripadnost je potpuno apsurdan. Nešto na fonu Velikobritanac i Sjevernoirac (Službeni naziv Velike Britanije je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske).
sarajlija_ba

#748 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by sarajlija_ba »

plain vanilla wrote: ma nemoj mi se sekirati :kiss:
Odoh da pajkim...zaboli me glava na času obuke :D
Šta ono on kaže...mali sarajlija...a neće da mi kaže šta je povijest a šta historija...a zna on to garant :lol:
Laku noć Vany :kiss:
plain vanilla

#749 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by plain vanilla »

cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci :)
:D
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?
cyprus

#750 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by cyprus »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci :)
:D
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?
Jesu... (a ako ne misliš na državljanstvo i pripadnost državi - ne znam na šta bi se moglo odnositi :-) )
Locked