(Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
- tuzlak58
#651 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
[quote="Nikola Djukić"]tuzlak58,
Last edited by tuzlak58 on 07/04/2011 23:10, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#652 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ovako....
JA sam....
Naroda pripadnost mi je Bošnjačka
Nacionalna pripadnost mi je Bosanskohercegovačka
Regionalna pripadnost mi je ono što piše u korisničkom imenu (dakle hercegovac i to pravi onaj što još uvjek ponekad zajaše kenjca i baci ponekad "kamena sa ramena")
Religijska pripadnost...vjerovato agnostik jer imam popštovanje za tuđa religijska ubjeđenja i vjerovanja (naravno iskrenih sljedbenika religije a ne ovih "modernih" što zbog stranačkih funkcija pobacaše partijske knjižice i preko noći završiše u prvom safu pa bi sad mojoj materi koja posti i klanja čitav svoj život, željeli objasniti kako se to radi ali ono "ispravno"
)
A sad da se osvrnem malo na onaj nezbiljev post (znam da ne može odgovoriti jer je baniran ali onolika količina kvazi-intelktuale hrkotine zaslužuje da se "malo" pročešlja)
Otkud nekom pravu da objašnjava drugom čovjeku šta i kako se treba izjasniti? To je stvar ličnog izbora i ličnog osjećaja. Nekom braniti ili pljuvati (u ovome slučaju "pišati) po nekom samo iz razloga što ne dijeli nečije lične osjećaje je idiotizam i kretenizam na n-tu. Ako neko želi nek se izjasni kao Eskim mene što se tiče.
Dalje, nekog tjerati da se deklariše onako kako nekome drugom odgovara je FAŠIZAM u svome najgorem obliku. A svaki fašizam je isti bilo da se radi o Bošnjačkom, Hrvatskom Srpskom ili građanskom. Toliko.
JA sam....
Naroda pripadnost mi je Bošnjačka
Nacionalna pripadnost mi je Bosanskohercegovačka
Regionalna pripadnost mi je ono što piše u korisničkom imenu (dakle hercegovac i to pravi onaj što još uvjek ponekad zajaše kenjca i baci ponekad "kamena sa ramena")
Religijska pripadnost...vjerovato agnostik jer imam popštovanje za tuđa religijska ubjeđenja i vjerovanja (naravno iskrenih sljedbenika religije a ne ovih "modernih" što zbog stranačkih funkcija pobacaše partijske knjižice i preko noći završiše u prvom safu pa bi sad mojoj materi koja posti i klanja čitav svoj život, željeli objasniti kako se to radi ali ono "ispravno"
A sad da se osvrnem malo na onaj nezbiljev post (znam da ne može odgovoriti jer je baniran ali onolika količina kvazi-intelktuale hrkotine zaslužuje da se "malo" pročešlja)
Otkud nekom pravu da objašnjava drugom čovjeku šta i kako se treba izjasniti? To je stvar ličnog izbora i ličnog osjećaja. Nekom braniti ili pljuvati (u ovome slučaju "pišati) po nekom samo iz razloga što ne dijeli nečije lične osjećaje je idiotizam i kretenizam na n-tu. Ako neko želi nek se izjasni kao Eskim mene što se tiče.
Dalje, nekog tjerati da se deklariše onako kako nekome drugom odgovara je FAŠIZAM u svome najgorem obliku. A svaki fašizam je isti bilo da se radi o Bošnjačkom, Hrvatskom Srpskom ili građanskom. Toliko.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#653 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
To je i bila moja poenta, jedno ne iskljucuje drugo.madner wrote:Po svom samoshvatanju je i gradjanska stranka, kao i stranka Hrvata, Bosnjaka i Srba.
Jednog lijepog dana cemo morati prihvatiti razlicitosti i cim se pocnemo uvazavati kao razliciti, ali ne i manje vrijedni ili bitni, bit ce nam svima bolje.
-
rijeka oz
#654 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ja naravno nikom ne branim niti osporavm da se izjasnjava nacinalno kako on hoce . Jedino je bilo obrnuto . Dodik kaze da Bosanac ne moze biti nacija . Masa ljudi , Srba i Hrvata su me ubjedjivali da Bosanac reginalni pojam , nesto kao Zagorac ili Slavonac . To je vrlo vrlo podlo i ruzno . Kada bi se Bosna sutra pripojila Hrvatskoj Srebrenica bi bila --- , genocid koji je pocinjen u Hrvatskoj nad Hrvatima islamske vjeroispovjesti .Kaze mi jedan drug it Kaknja . Ja sam i Hrvat i Bosanac . Kako , kako ako sam ja po nacionalnosti Bosanac kako on moze biti Hrvat i Bosanac . Onda sam i ja . Ne mozes imati dvije nacije . Oni koji kazu da su i Hrvati i Srbi i Bosanci meni osporavaju bosansku naciju na indirektan nacin jer ne mozes kao sto rekoh imati dvije nacije . Ja po nacinalnosti Bosanac jer to je istina jer ti ne mozes birati naciju ako hlace i cipele i kao vjeru , na kraju krajeva . Takodje moje je pravo da se tako cutim . Je li tako forumasi . Je tako je . Nikako mi nije jasno kada kazem da u Bosni mora biti kao i u svim drugim zemljama svijeta ( Bosna je zemlja bosanskog naroda , hrvatska je zemlja hrvatskog naroda , njemacka njemackog itd ) skacu pojedinci i kazu ,, vidi brani mi da budem Hrvat ili Srbin ! Ma ne branim bolan , budi sta hoces ali moras biti nacinalna manjina . Imam pitanje - Zasto su Srbi nacinalna manjina u Hrvatskoj , zasto su Hrvati nacionalna manjina u Srbiji i naravno zasto su Srbi i Hrvati konstitutivni u BiH. ZASTO Eto tu se krije uzrok svih problema u nasoj zemlji . Ali to malo ljudi konta . a tako je jednostavno , barem meni . Fakat forum vrvi od pametnih ljudi . To zaista mislim . Da su odmah Srbi i Hrvati stavljeni u nacinalne manjine ova zemlja bi bila bolja i sretnija i ljepsa . Ako to sutra napravimo prekosutra ce nam svima biti bolje . Ako to nikad ne napravimo nikad nam nece biti dobro . Eto .
- vaučer
#655 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Wow jebote, wow.. 
-
palermo
#656 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
vaučer wrote:Wow jebote, wow..
- ultima_palabra
#657 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Valentine, ključaj ovo ako Boga znaš 
-
palermo
#658 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
pod hitnoultima_palabra wrote:Valentine, ključaj ovo ako Boga znaš
- star(i)mo
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#660 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Da si ikada bio u zapadnoj Hercegovini primjetio bi da je primarni govor ikavica koja se koristi i u Dalmaciji (mliko, kruv, varenika, tribati, kolino) dok recimo u Mostaru gdje su se došljaci govorno prilagođavali stanovništvu (uglavnom muslimanima) pa je prevladala ijekavica. Premda sam Mostarac i meni se ponekad vrate neke ikavske riječi jer potječem sa Širokog Brijega. Dakle kultura i tradicija u zap. Hercegovini je ista kao i u Dalmacii (prvenstveno mislim na Zagoru). narodne nošnje. mentalitet, govor, pa ganga koja postoji samo u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini, gusle itd.Mjesanac wrote:katamaran101 wrote:
Ponavljam, ako KONJ može uopšte nešto da shvati, jer je ta tema već analizirana:
Srbi žive u Srbiji!!!
Hrvati žive u Hrvatskoj!!!
Bosanci i Hercegovci žive u Bosni i Hercegovini!!!
Care svaka castZastupam tu tezu odavno. Znaci nacija je Bosanskohercegovacka, a postoje tri glavne religije. Bosanac-hercegovac moze biti Katolik, Musliman, Pravoslavac, Jevrej itd.
A sto se tice ovog oponasanja jezika, ne znam jesi li gledao na HTV kada je bio belaj u Sirokom pa kada je bila emisija o tome. I onaj lik iz Sirokog (neki sluzbenik MUPa) i prica on i pokusava oponasati Dalmatince kako ono oni nekad umjesto M kazu N ( npr. misliN) i lik je bukvalno umjesto svakog M koristio N. Ma to je koma bila
- star(i)mo
#661 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Stani loma... zar nije stolni grad od stoljeca 7-og!?1pajdo wrote:Da si ikada bio u zapadnoj Hercegovini primjetio bi da je primarni govor ikavica koja se koristi i u Dalmaciji (mliko, kruv, varenika, tribati, kolino) dok recimo u Mostaru gdje su se došljaci govorno prilagođavali stanovništvu (uglavnom muslimanima) pa je prevladala ijekavica. Premda sam Mostarac i meni se ponekad vrate neke ikavske riječi jer potječem sa Širokog Brijega. Dakle kultura i tradicija u zap. Hercegovini je ista kao i u Dalmacii (prvenstveno mislim na Zagoru). narodne nošnje. mentalitet, govor, pa ganga koja postoji samo u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini, gusle itd.Mjesanac wrote:katamaran101 wrote:
Ponavljam, ako KONJ može uopšte nešto da shvati, jer je ta tema već analizirana:
Srbi žive u Srbiji!!!
Hrvati žive u Hrvatskoj!!!
Bosanci i Hercegovci žive u Bosni i Hercegovini!!!
Care svaka castZastupam tu tezu odavno. Znaci nacija je Bosanskohercegovacka, a postoje tri glavne religije. Bosanac-hercegovac moze biti Katolik, Musliman, Pravoslavac, Jevrej itd.
A sto se tice ovog oponasanja jezika, ne znam jesi li gledao na HTV kada je bio belaj u Sirokom pa kada je bila emisija o tome. I onaj lik iz Sirokog (neki sluzbenik MUPa) i prica on i pokusava oponasati Dalmatince kako ono oni nekad umjesto M kazu N ( npr. misliN) i lik je bukvalno umjesto svakog M koristio N. Ma to je koma bila
-
rijeka oz
#662 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
1pajdo je napisao
Sta u Sirokom Brigu branili rvacki narod i ubili navijaca Sarajeva , a juve ti i kruva tvoga sta jos pricaju u Listici kako ono veli Boban Mate ,, Druze poglavnice Sranjo Tudjmane tog dana je u Mostaru padala jaka kisa pa se srusio Stari Most ,, Valjda od modre kise Pere Zupca srusi se i Most i Mostar a kisne kapi ko olvna zrna pa dosljaci muslimani padaju ko muve
hebemti selo i onoga ko te dovede u Mostar da rusis i palis

Da si ikada bio u zapadnoj Hercegovini primjetio bi da je primarni govor ikavica koja se koristi i u Dalmaciji (mliko, kruv, varenika, tribati, kolino) dok recimo u Mostaru gdje su se došljaci govorno prilagođavali stanovništvu (uglavnom muslimanima) pa je prevladala ijekavica. Premda sam Mostarac i meni se ponekad vrate neke ikavske riječi jer potječem sa Širokog Brijega. Dakle kultura i tradicija u zap. Hercegovini je ista kao i u Dalmacii (prvenstveno mislim na Zagoru). narodne nošnje. mentalitet, govor, pa ganga koja postoji samo u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini, gusle itd.
-
Nikola Djukić
#663 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
tuzlak58
Biti “živi svjedok” i slušati “svojim ušima” i gledati “svojim očima” ne znači biti i sposoban razumjeti šta ili zašto se oko tebe događa ili šta bi trebalo činiti da ono što se događa ne bude ono što se događati ne bi trebalo. Takvoj mojoj tvrdnji su potvrda - i živi svjedoci, upravo oni koji su bili nazočni onome što se u Bosni događalo i oni koji su i danas nazočni tome što se još uvijek događa. Kada bi nazočnost bila dovoljna da se okolnosti sagledaju i razumiju niti grešaka koje su napravljene – i koje se prave, niti problema koje Bosna ima ne bi bilo. Možda si ti izuzetak – mada već zbog toga kako na ulogu “gospodina Izetbegovićeva” u onome što se zbilo i sada gledaš u to moram sumnjati, ali “živi svjedoci” su u Bosni i 1990te pored tebe bili i milioni drugih a desilo se to što se desilo... Ja sam bio nazočan i “osjećao šta je Bosna” onda kada je Izetbegović pisao Islamsku deklaraciju, i ja sam bio nazočan i kada su ga zbog toga oni koji su Bosnu “osjećali” i za nju strahovali osuđivali – i bio sam nazočan i kada su mu oni sudili. Ja sam bio nazočan i onda kada su oni koji su Srbiju “osjećali” tog Izetbegovića “branili”, i već sam rekao zašto vjerujem da su to činili...
Ja ne pokušavam pisati “interesantne napise” i nikakvim i ničijim napisima nije ni potreban nikakav “filing” da bi bili objektivni ili odraz stvarnosti – najčešće je ustvari obrnuto, bez osjećanja se svijet bolje vidi i potpunije razumije. Ono što je potrebno međutim je pročitati hiljade stranica i imati u vidu hiljade nazočnosti i okolnosti vidjeti iz mnogih uglova – i iz uglova savremenika događaja kojima nazočni nismo bili niti mogli biti. Jedno vrijeme i iskustvo, i jedna nazočnost – i ni tvoja sopstvena, ili moja, nisu dovoljni da bi se mogao formirati cjelovit uvid u period istorije i političkih zbivanja koji su situaciji kojoj si ti samo nazočan bio uzrok bili. Nije dovoljno “vrtiti” to jedno te jedno – jednu nazočnost ili nazočnost jedne generacije po tvojoj “bosanskoj glavi”, i nije čudo da tako “neke stvari” ne možeš vidjeti. Ja ne “vrtim” niti “gospodina Izetbegovića” niti “gospodu” Ćosića i srpske nacionaliste niti pokušavam biti “iskren i pravedan” i mene zanimaju samo fakti i istine – i razmišljanje i izrazavanje u razumljivim pojmovima. Ti za ono što pišem tvrdiš “teorije su jedno a praksa je nesto drugo” – šta drugo, a i šta znači tvoje “osjećati šta je to Bosna”?! Na kojoj praksi se takvi “osjećaji” temelje – i je li to tvoje “osjećati šta je to Bosna” praksa ili teorija?! Ili je to samo izgovor kojim pokušavaš omalovažiti “interesantne napise” koji kritikuju Izetbegovića...
Ne znam niti vidim zašto gore spominješ religije – osim ako bivajući “iskren i pravedan” ne pokušavaš “neke velikodostojnike srpske pravoslavne crkve” ili ono što su činili meni i mojim “teorijskim osjećajima” u vezi Izetbegovića podmetnuti – i ništa ne kažeš ni o tome šta to “ispravno” religije mogu danas učiti ili bilo koga naučiti. Ili koja to religija može a koja ne može!? Takve se proizvoljnosti ili nejasnoće “nekako ne uklapaju” u moje “skromno znanje” na temu o iskrenosti i pravednosti... A, što se tiče Tuzle godpodine tuzlak58 ja nisam bio nazočan tokom njene “duge tradicije zajedničkog življenja” – isto koliko ni ti, ali sam tokom par decenija ili nešto duže dok si ti o tome "svjedočio" živio par desetaka kilometara od Tuzle, u Banovićima, i Tuzlu i Tuzlake dobro znao i još uvijek pamtim. I čitajući ovo što pišeš mogu samo zaključiti da si u Tuzlu odnekuda dolutao ili zalutao – ili si se osjećajući ali ne misleći izgubio! I, mada Banovići nisu imali “dugu tradiciju” bilo kakvog življenja (osnovani su tek 1946. godine) teško da smo mi koji smo se tamo rađali ili odrastali o “tradiciji zajedničkog življenja” ikada i razmišljali – crkve i džamije, i religije, nismo ni imali i na jednom smo groblju umrle sahranjivali. Neki i od nas su se izgubili ali vjerujem da većinom nismo – poput vjerovatno i većine Tuzlaka, ti moraš biti izuzetak...
Necivilizovani “tumači istorije” koliko god da su zli nisu za ono što se zbilo i zbiva ništa više odgovorni od civilizovanih neznalica istorije ili njihovog nerazumijevanja politčke situacije kojoj su i danas kao “živi svjedoci” nazočni. Ja sam na primjeru Izetbegovića pokušao ukazati na to kako su srpski nacionalisti koristili njega i besmislice koje ili kakve je on zagovarao ali ti tu okolnost, ili Izetbrgovićeve “trice i kučine” – kako ih ti nazivaš, ignorišeš i nabrajaš srpske i hrvatske “projekte” za koje, na drugoj strani, njihovi “tumači istorije” tvrde da su legitimni ili samo “trice i kučine” u poređenju sa Izetbegovićevim “projektima” ili idejama... Možda ti znaš način na koji se te “trice i kučine” mogu upoređivati – i možda je moguće razlučiti koje od njih su uzrok a koje posljedica onoga što se zbilo, i možda je moguće izvagati koje su više a koje manje uzrocima nesporazuma bivale, ali ja ovim ili svime što pišem pokušavam prije svega ukazati na to da se ili kako se “tumači istorije” na svim stranama služe takvim načinom “vaganja”. Ja pokušavam to osujetiti i na to ne nasjedam - i takve dijaloge ne vodim! Pokušavam ukazati na to da dok god svi imaju te “trice i kučine” i samo drugima pripisuju “projekte” situacija u Bosni ne može bolja biti. Nikome nerazumnom ili nesposobnom da to pojmi o tome vjerovatno ne vrijedi govoriti – toga sam svjestan, ali koliko god da o tome razumnima možda ni ne treba govoriti vjerujem da se o svemu mora na sistematičan način razmišljati i stoga pokušavam na takav način i pisati. Oni koji me žele razumjeti pročitaće sve što kažem a oni čije su kritike onoga što mislim vrijedne čitanja neće biti selektivni u svojim kritikama. Ni ja to nisam bio i ukupnost onoga što sam do sada na tu temu napisano ovdje http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com na mome blogu o tome svjedoči. Sve dokumentovane korekcije mojih mišljenja ili tvrdnji u pogledu događaja ili ličnosti su dobrodošle ali u onme što ti pišeš ja ne nalazim ničega osim emocija i ogorčenja. I moja su razmišljanja od toga ili zbog toga počela ali se tu nisam zaustavio. I, ja nisam kritikovao samo Izetbegovića ili religizam SDA i “Bošnjaka” ali ti samo njega ili to, i sebe, izgleda nalaziš nedužnim ili naivnim!? Sa tim ili među takvim, i bez samokritike, u Bosni nema dogovora a o srpskim “neobrađenim njivama” ili “neneseljenim prostranstvima” o kojima lupetaš ništa ne znam niti se to bilo koga u Bosni tiče. O njihovom “pokušaju osvajanja” teritorija ja sam već dosta toga napisao i ti samo trebaš preastati “pokušavati biti iskren i pravedan” – budi iskren i pravedan, i to pročitaj...
Biti “živi svjedok” i slušati “svojim ušima” i gledati “svojim očima” ne znači biti i sposoban razumjeti šta ili zašto se oko tebe događa ili šta bi trebalo činiti da ono što se događa ne bude ono što se događati ne bi trebalo. Takvoj mojoj tvrdnji su potvrda - i živi svjedoci, upravo oni koji su bili nazočni onome što se u Bosni događalo i oni koji su i danas nazočni tome što se još uvijek događa. Kada bi nazočnost bila dovoljna da se okolnosti sagledaju i razumiju niti grešaka koje su napravljene – i koje se prave, niti problema koje Bosna ima ne bi bilo. Možda si ti izuzetak – mada već zbog toga kako na ulogu “gospodina Izetbegovićeva” u onome što se zbilo i sada gledaš u to moram sumnjati, ali “živi svjedoci” su u Bosni i 1990te pored tebe bili i milioni drugih a desilo se to što se desilo... Ja sam bio nazočan i “osjećao šta je Bosna” onda kada je Izetbegović pisao Islamsku deklaraciju, i ja sam bio nazočan i kada su ga zbog toga oni koji su Bosnu “osjećali” i za nju strahovali osuđivali – i bio sam nazočan i kada su mu oni sudili. Ja sam bio nazočan i onda kada su oni koji su Srbiju “osjećali” tog Izetbegovića “branili”, i već sam rekao zašto vjerujem da su to činili...
Ja ne pokušavam pisati “interesantne napise” i nikakvim i ničijim napisima nije ni potreban nikakav “filing” da bi bili objektivni ili odraz stvarnosti – najčešće je ustvari obrnuto, bez osjećanja se svijet bolje vidi i potpunije razumije. Ono što je potrebno međutim je pročitati hiljade stranica i imati u vidu hiljade nazočnosti i okolnosti vidjeti iz mnogih uglova – i iz uglova savremenika događaja kojima nazočni nismo bili niti mogli biti. Jedno vrijeme i iskustvo, i jedna nazočnost – i ni tvoja sopstvena, ili moja, nisu dovoljni da bi se mogao formirati cjelovit uvid u period istorije i političkih zbivanja koji su situaciji kojoj si ti samo nazočan bio uzrok bili. Nije dovoljno “vrtiti” to jedno te jedno – jednu nazočnost ili nazočnost jedne generacije po tvojoj “bosanskoj glavi”, i nije čudo da tako “neke stvari” ne možeš vidjeti. Ja ne “vrtim” niti “gospodina Izetbegovića” niti “gospodu” Ćosića i srpske nacionaliste niti pokušavam biti “iskren i pravedan” i mene zanimaju samo fakti i istine – i razmišljanje i izrazavanje u razumljivim pojmovima. Ti za ono što pišem tvrdiš “teorije su jedno a praksa je nesto drugo” – šta drugo, a i šta znači tvoje “osjećati šta je to Bosna”?! Na kojoj praksi se takvi “osjećaji” temelje – i je li to tvoje “osjećati šta je to Bosna” praksa ili teorija?! Ili je to samo izgovor kojim pokušavaš omalovažiti “interesantne napise” koji kritikuju Izetbegovića...
Ne znam niti vidim zašto gore spominješ religije – osim ako bivajući “iskren i pravedan” ne pokušavaš “neke velikodostojnike srpske pravoslavne crkve” ili ono što su činili meni i mojim “teorijskim osjećajima” u vezi Izetbegovića podmetnuti – i ništa ne kažeš ni o tome šta to “ispravno” religije mogu danas učiti ili bilo koga naučiti. Ili koja to religija može a koja ne može!? Takve se proizvoljnosti ili nejasnoće “nekako ne uklapaju” u moje “skromno znanje” na temu o iskrenosti i pravednosti... A, što se tiče Tuzle godpodine tuzlak58 ja nisam bio nazočan tokom njene “duge tradicije zajedničkog življenja” – isto koliko ni ti, ali sam tokom par decenija ili nešto duže dok si ti o tome "svjedočio" živio par desetaka kilometara od Tuzle, u Banovićima, i Tuzlu i Tuzlake dobro znao i još uvijek pamtim. I čitajući ovo što pišeš mogu samo zaključiti da si u Tuzlu odnekuda dolutao ili zalutao – ili si se osjećajući ali ne misleći izgubio! I, mada Banovići nisu imali “dugu tradiciju” bilo kakvog življenja (osnovani su tek 1946. godine) teško da smo mi koji smo se tamo rađali ili odrastali o “tradiciji zajedničkog življenja” ikada i razmišljali – crkve i džamije, i religije, nismo ni imali i na jednom smo groblju umrle sahranjivali. Neki i od nas su se izgubili ali vjerujem da većinom nismo – poput vjerovatno i većine Tuzlaka, ti moraš biti izuzetak...
Necivilizovani “tumači istorije” koliko god da su zli nisu za ono što se zbilo i zbiva ništa više odgovorni od civilizovanih neznalica istorije ili njihovog nerazumijevanja politčke situacije kojoj su i danas kao “živi svjedoci” nazočni. Ja sam na primjeru Izetbegovića pokušao ukazati na to kako su srpski nacionalisti koristili njega i besmislice koje ili kakve je on zagovarao ali ti tu okolnost, ili Izetbrgovićeve “trice i kučine” – kako ih ti nazivaš, ignorišeš i nabrajaš srpske i hrvatske “projekte” za koje, na drugoj strani, njihovi “tumači istorije” tvrde da su legitimni ili samo “trice i kučine” u poređenju sa Izetbegovićevim “projektima” ili idejama... Možda ti znaš način na koji se te “trice i kučine” mogu upoređivati – i možda je moguće razlučiti koje od njih su uzrok a koje posljedica onoga što se zbilo, i možda je moguće izvagati koje su više a koje manje uzrocima nesporazuma bivale, ali ja ovim ili svime što pišem pokušavam prije svega ukazati na to da se ili kako se “tumači istorije” na svim stranama služe takvim načinom “vaganja”. Ja pokušavam to osujetiti i na to ne nasjedam - i takve dijaloge ne vodim! Pokušavam ukazati na to da dok god svi imaju te “trice i kučine” i samo drugima pripisuju “projekte” situacija u Bosni ne može bolja biti. Nikome nerazumnom ili nesposobnom da to pojmi o tome vjerovatno ne vrijedi govoriti – toga sam svjestan, ali koliko god da o tome razumnima možda ni ne treba govoriti vjerujem da se o svemu mora na sistematičan način razmišljati i stoga pokušavam na takav način i pisati. Oni koji me žele razumjeti pročitaće sve što kažem a oni čije su kritike onoga što mislim vrijedne čitanja neće biti selektivni u svojim kritikama. Ni ja to nisam bio i ukupnost onoga što sam do sada na tu temu napisano ovdje http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com na mome blogu o tome svjedoči. Sve dokumentovane korekcije mojih mišljenja ili tvrdnji u pogledu događaja ili ličnosti su dobrodošle ali u onme što ti pišeš ja ne nalazim ničega osim emocija i ogorčenja. I moja su razmišljanja od toga ili zbog toga počela ali se tu nisam zaustavio. I, ja nisam kritikovao samo Izetbegovića ili religizam SDA i “Bošnjaka” ali ti samo njega ili to, i sebe, izgleda nalaziš nedužnim ili naivnim!? Sa tim ili među takvim, i bez samokritike, u Bosni nema dogovora a o srpskim “neobrađenim njivama” ili “neneseljenim prostranstvima” o kojima lupetaš ništa ne znam niti se to bilo koga u Bosni tiče. O njihovom “pokušaju osvajanja” teritorija ja sam već dosta toga napisao i ti samo trebaš preastati “pokušavati biti iskren i pravedan” – budi iskren i pravedan, i to pročitaj...
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#664 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Nisam mislio da će te se ovako napalit na obični post.
Samo čovjeku pojasnio nepoznavanje dijela 'jedne i jedine'.
A nisam ni trebao, vidim post mu star godinu dana.
Samo čovjeku pojasnio nepoznavanje dijela 'jedne i jedine'.
A nisam ni trebao, vidim post mu star godinu dana.
- tuzlak58
#665 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
''''
Last edited by tuzlak58 on 07/04/2011 23:09, edited 1 time in total.
- Komrad
#666 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
madner wrote:Nije sporno, neka se svako izjasni kako se osjeca. Ali onda se treba ponasati u skladu sa tim izborom.
Dakle nije nikakav problem, budi Bosnjak Hrvati ili Srbin ali onda nemoj pricat da si gradjanin. Ta dva koncepta su medjusobno iskljuciva. Zato u ustavu ljepo pise Bosnjaci, Hrvati, Srbi i gradjani
I ja ne gajim iluzije o % ili o otvaranju ociju drugima.
Bicu zadovljan sa 15% gradjana za pocetak.
Sta sad ja kao Bosnjak nisam ujedno i gradjanin ove drzave?
- madner
#667 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Jesi gradjanin ove drzave, ali nisi gradjanin. To se desava kada se arhaicni koncepti primjene na nove tvorevine.
- Komrad
#668 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Nista licno tebiNass wrote:
Tek sada ovo vidjeh. Nisam nijednom prije zavirila u ovaj thread o bosanskoj naciji, jer me nacije i nacionalnosti, pa ni ona bosanska, uopce ne zanimaju. Sve su to iluzije, apstrakcije.... I cijela ta prica o identitetima svuda u svijetu, ne samo ovdje, je tako naporna, meni licno sve vise nepodnosljiva. Od toga se ne zivi. Ljudi su u principu jako slicni medjusobno, potpuno identicni zapravo, a identiteti su apstraktne kategorije koje nemaju neko realno znacenje i mijenjaju se s vremenom, drustvenim prilikama, trendovima.... Sve je to u domenu apstrakcije, cesto stvar kulture, nametanja, ucenja i navika, odgoja, kao i intelektualnih konstrukcija radi ocuvanja moci odredjenih drustvenih grupa........a puno vaznije od toga je da mi ljudi vidimo nasu zajednicku osnovnu ljudskost i ne dopustimo da nas ostale gluposti zavode i zavade. Najbolje je biti bez cvrstog 'identiteta', jer to i nije nista drugo do zrak koji se rasprsi pred prvom kritickom analizom.
Ovo sto sam boldirao... je klascni bosnjakluk
- Komrad
#669 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Pa svi smo i gradjani ne kontam u cemu je tvoj problem pa ukazujes na to da su gradjani nesto totalno suprotno od nacije?madner wrote:Jesi gradjanin ove drzave, ali nisi gradjanin. To se desava kada se arhaicni koncepti primjene na nove tvorevine.
Svi gradjani nisu pripadnici nacija ....ali svi pripadnici nacija su gradjani
- madner
#670 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Ne. Gradjanin ove zemlje, u smislu posjedovanja prava gradjana jesi. Gradjanin u politickom smislu i samosvatanju ni blizu. Ti pogotovo.Komrad wrote:Pa svi smo i gradjani ne kontam u cemu je tvoj problem pa ukazujes na to da su gradjani nesto totalno suprotno od nacije?madner wrote:Jesi gradjanin ove drzave, ali nisi gradjanin. To se desava kada se arhaicni koncepti primjene na nove tvorevine.
Svi gradjani nisu pripadnici nacija ....ali svi pripadnici nacija su gradjani
- Komrad
#671 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Pa u tome i jeste poenta... a ovo ostalo je stvar tvojih ubjedjenja a ne cinjenicamadner wrote: Ne. Gradjanin ove zemlje, u smislu posjedovanja prava gradjana jesi. Gradjanin u politickom smislu i samosvatanju ni blizu. Ti pogotovo.
- madner
#672 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Glupost, ova je tema o drugom dijelu, samoshvatanju i politickom smislu te odrednice.
Nisu to moja ubjedjenja nego logican sljed teorija o nacijama. To sto tebi ne odgovara zakljucak, not my problem.
Nisu to moja ubjedjenja nego logican sljed teorija o nacijama. To sto tebi ne odgovara zakljucak, not my problem.
-
casobuke
#673 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Kakva idiotska drljotina:mrgreen:. Etnička pripadnost i građanstvo međusobno nisu kontradiktorni pojmovi, osim možda za osobe s teškom krizom identiteta. Građani Bosne i Hercegovine su svi ljudi koji posjeduju državljanstvo ove zemlje, bez obzira kojem narodu pripadaju, a Bošnjaci, Srbi i Hrvati su konstitutivni ili drugim riječima temeljni narodi ove zemlje. Nacionalni identitet je dio identiteta svakog pojedinca i možda to nije najvažnije stvar na svijetu, ali je važna. Posebno to treba biti važno narodu koji je krvlju morao platiti pravo da se izjašnjava kako hoće.madner wrote:Dakle ili smo gradjani u prvom redu ili nismo. Ako smo gradjani onda ne mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati prvo pa onda sve ostalo.plain vanilla wrote:To je ekstremizam, madnermadner wrote:Nije nacionalizam pisat se na Bosnjake Srbe i Hrvate nego odbijanje da se covjek definise preko etnicke odrednice. Nismo africko pleme.
na ove narode se vec dosta pishalo, a sve iz najboljih namjera
e pa dosta je bilo
Hajde madneru, umjesto što lupetaš gluposti prvo nauči značenje pojmova nacije, naroda, etničke pripadnosti, građanstva, državljanstva. Građanine po NACIONALNOSTI
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#674 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Vec sam pomislila da opet meni replicirascasobuke wrote:
Kakva idiotska drljotina:mrgreen:. Etnička pripadnost i građanstvo međusobno nisu kontradiktorni pojmovi, osim možda za osobe s teškom krizom identiteta. Građani Bosne i Hercegovine su svi ljudi koji posjeduju državljanstvo ove zemlje, bez obzira kojem narodu pripadaju, a Bošnjaci, Srbi i Hrvati su konstitutivni ili drugim riječima temeljni narodi ove zemlje. Nacionalni identitet je dio identiteta svakog pojedinca i možda to nije najvažnije stvar na svijetu, ali je važna. Posebno to treba biti važno narodu koji je krvlju morao platiti pravo da se izjašnjava kako hoće.
Hajde madneru, umjesto što lupetaš gluposti prvo nauči značenje pojmova nacije, naroda, etničke pripadnosti, građanstva, državljanstva. Građanine po NACIONALNOSTI
Kad Ivo Josipovic proglasi muslimane susjedima od kojih strahuje, onda drvlje i kamenje na njega..a kad neki forumas hladno kaze da su Bosnjaci najveci neprijatelji BiH i da bismo se trebali izjasnjavati kao Bosanci(i Hercegovci) i da se pisha na Bosnjake, od nekih dobije aplauz..
licemjerno pa et'
-
casobuke
#675 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Prema damam sam nježanplain vanilla wrote:Vec sam pomislila da opet meni replicirascasobuke wrote:
Kakva idiotska drljotina:mrgreen:. Etnička pripadnost i građanstvo međusobno nisu kontradiktorni pojmovi, osim možda za osobe s teškom krizom identiteta. Građani Bosne i Hercegovine su svi ljudi koji posjeduju državljanstvo ove zemlje, bez obzira kojem narodu pripadaju, a Bošnjaci, Srbi i Hrvati su konstitutivni ili drugim riječima temeljni narodi ove zemlje. Nacionalni identitet je dio identiteta svakog pojedinca i možda to nije najvažnije stvar na svijetu, ali je važna. Posebno to treba biti važno narodu koji je krvlju morao platiti pravo da se izjašnjava kako hoće.
Hajde madneru, umjesto što lupetaš gluposti prvo nauči značenje pojmova nacije, naroda, etničke pripadnosti, građanstva, državljanstva. Građanine po NACIONALNOSTI![]()
![]()
Kad Ivo Josipovic proglasi muslimane susjedima od kojih strahuje, onda drvlje i kamenje na njega..a kad neki forumas hladno kaze da su Bosnjaci najveci neprijatelji BiH i da bismo se trebali izjasnjavati kao Bosanci(i Hercegovci) i da se pisha na Bosnjake, od nekih dobije aplauz..
licemjerno pa et'
Najveći problem ove države je što neuke i neobrazovane osobe sebi uzimaju za pravo da komentarišu i daju mišljenje glede određenih tema o kojima pojma nemaju. Tu spadaju i stavovi nemalog broja pojedinaca koji bi na silu da nameću bosansku nacije uslijed nekih ličnih frustracija. E sada, kako takvom jednom pojedincu, koji očito ne posjeduju osnovna znanja o genezi naroda, nastanku i razvoju nacija objašnjavati neke osnovne stvari poput da nacije ne nastaju tek tako jer nekom padnem na pamet nego imaju svoj višestoljetni historijski razvoj, da državna, nacionalna, etnička, građanska ili vjerska pripadnost nisu jedno te isto, da se izraz Bosanac pojavljuje vrlo kasno, tek u 20. stoljeću, a da se dotad naziv Bošnjak upotrebljavao za sve stanovnike Bosne. Reći da se pišaš na neki narod je prije svega odraz elementarne nekulture, drugo pokazatelj očitih dubokih frustracije, a treće samom tom izjavom kažeš i da se pišaš na nečije običaje, tradiciju, kulturu, postojanje, historijske nedaće, institucije, pretke i sve što čini jedan narod. I ako je nekom volja da se izjasni kao Bosanskohercegovac ili kako već, niko mu ne brani, ali nek ne pokušavaju svojom neukušću drugim ljudima uglavnom na agresivan način otvarati oči, jer o tim stvarima blage veze nemaju.
Tema za ključanje, nema smisla.
Last edited by casobuke on 07/04/2011 23:30, edited 1 time in total.