Milutin valja gluposti. Prvo, isto ko sto genetski hrvati tj etnicki danas gotovo da ne postoje nego su mjesavina raznih ilirsko-slavenskih genoma, tako se moze reci jos i za Srbe. U sesnaestom vijeku vecina tadasnjeg pravoslavnog stanovnistva, koje ce kasnije uzeti nacionalno ime srbin, je bilo vlaske krvi. Slavenski jezik se medju njima ocuvao jer su vlasi bili stocarski i neorganizovan narod i, posto su bili pravoslavne vjeroispovijesti, najlogicnije je bilo da se mijesaju sa pravoslavnim slavenskim narodom/ima.
Niko ne smulja nista oko bogumila, bogumisltvo je prenapuhana tema i toboznje masovno prelazenje bogumila na islam je odavno oboreno u nauci. Ali tvoje lupetanje o tome da su bogumili bili prevashodno srbi koji su uzeli jeres je neutemeljeno. Procitaj istoriju kosova od Noela Malcoma koja se bavi pitanjima etnicnosti na balkanu u velikoj mjeri. Autor izricito tvrdi tu i na drugim mjestima da je nedokaziva teza da su bosanski slaveni srbi tj hrvati, samo zato sto se pominju u nekim spisima poimenice dva slavenska plemena srbi i hrvati (mada nije jasno ni da li unutar "srba" su svi bili pripadnici jedne etnije posto su imena plemenska bila nekad drasticno razlicita pa sad grupisanje njih kao srbe je vise nego upitno). To ne znaci da nije bilo drugih imena koja su sa sobom donijeli slaveni - nije utvrdjeno sasvim izvan sumnje odkle potjece ime bosna - i ne znaci po defaultu da su SAMO ta dva slavenska "naroda" preplavila balkan.
Niko ne umolja nista ni oko prihvatanja islama. Historografija je ustanovila da je proces prihvatanja islama na balkanu trajao dugo vremena i da je trebalo oko 250 godina da se u bosni ustabili islam do te mjere da bude iznad 50 posto ili blizu tog broja. Posto je bosna relativno kasno usla u sastav osmanskog carstva logicno je da je masa grka, srba, makedonaca i ostlaih preslo na islam u tom dugom procesu. Kasnije su se oni izmijesali jedni sa drugima i mnogi od njih se u moderno doba jednostavno pikaju kao bosnjaci zbog vec jasnog nacina opredjeljenja koje je teklo konfesionalnim linijama. Koliko je samo autohtonog madjarskog stanovnistva koje je prihvatilo islam i prebjeglo u bosnu sam Bog a prebjeglo je dosta i srpskog muslimanskog zivlja usljed stalnih tortura i pokusaja istrebljenja, i na istok i na zapad.
Tvoja tvrdnja da je dokaz da srpskog karaktera bosne to sto se kralj tvrtko proglasio gospodarem srbije i sto je imao srpske rodjake je izvrtanje istine na glavu. Mozda je i Mehmed Fatih bio srbin i masa drugih sultana jer su imali srpske krvi. Mnogo puta su se kraljevi proglasavali gospodarima susjednih predijela. Stogodisnji rat iz medju engleske i francuske se upravo vodio iz razloga jer je engleski kralj, kao potomak i rodjak francuske dinastije, tvrdiio da ima pravo na francuski tron. Eh sada mozda je to dokaz da su francuzi srbi pardon englezi za nekog mitomanski nastrojenog "historicara".
Bosanska nacija nije dakle nikakav bulshit vec realnost. To sto je ona diferencirana kasnijim historijskim procesima na bos. srpsku bos hrvatsku i bosnjacku je pitanje druge vrste.
Znaci napravio se jedan hibrid balkanaca i slavena te smo zato i garaviji dosta od sjevernijih slavena kao sto sam vec rekao ranije.Niko na balkanu nije vise ni cisti slaven ni ilir ni ovo ni ono jer je sve to smjehsano u jedno,odnosno slavenizirana su lokalna plemena(u bosni su se utopili medju srbe).
Na jednoj strani tvrdis da smo svi mjesavina raznih narodnosti, na drugoj da je bosna srpska!? Ako mislis iskljucivo da je pocela kao srpska trebas poduprijeti tu tvrdnju nekim dokazima, a dokaz za to kolko je meni poznato ne postoji.
Stoga mozemo zakljuciti da ste vi muslimani/bosnjaci genetski skoro jednako srbi kao sto su srbi iz istocne srbije,znaci pripadnici srpskog korpusa slavena i kada ste prelazili na islam prelazili ste iz srpskih opanaka i srpske crkve u dimije a ne iz nekakvih stecaka u dimije.Ovo je cinjenica a sad da li se vama to svidjalo ili ne yebi ga.
Mitomanija i genetika kosto je meni poznato nisu srodne nauke. Sama genetska slicnost bosanskog ili evo da budemo moderniji, bosnjackog, bos.srpskog i srbijanskog nije dokaz. Prvo ni srbijanski gen nije toliko homogen kosto pokusavas da ga predstavis. Drugo , nismo samo mi iz bosne prelazili na islam nego su i oni preko drine prelazili na islam i to prije nas ovdje. Nakon dugog vakta osmanske vladavine izmedju trecine i cetvrtine srbije je bilo islamske vjeroispovijesti.
Nema veze sa cega su prelazili, ja se slazem sa tobom da je bogumilstvo bilo zanemarivo u to vrijeme. Ali sama cinjenica da su bosanci tj bosnjani drzali velikim dijelom do pravoslavlja nije dokaz da su oni i srbi. Cinjenicno stanje je bilo da se Bosna uvijek gledala kao zasebna drzava u poredjenju sa Srbijom i Hrvatskom, sa zasebnom drzavotvornom i narodnom svijescu.