(Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Moderator: anex
-
nespora
#1 (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Jucer je na ulici lezala djevojka i grcila se. Povracala je i skoro odskakala od zemlje zbog grceva. Niko joj nije prisao iako je prolaznika bilo puno. Moja radna kolegica i ja pridjosmo djevojci, a ona nam jedva objasni da ima epilepsiju. Zovnuli smo hitnu, koja je dosla jako brzo i odvela djevojku u bolnicu.
Pitam se zasto joj niko nije prisao. Zasto joj niko nije ni pokusao pomoci?
Voljela bih cuti vas misljenje.
Pitam se zasto joj niko nije prisao. Zasto joj niko nije ni pokusao pomoci?
Voljela bih cuti vas misljenje.
-
frks
#2 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
došli divlji otjeraše pitome
- kockica_kockica
#3 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
mogu samo reci da je imala srece da ste vas dvije naisle....
rijetki su danas takvi... svaka vam cast, objema...
inace danas ljudi su bezobzirni, gledaju uglavnom svoja posla (u tudjem dvoristu) i smatraju da je pomoci na ulici nekome ko je u opasnosti bilo kakvoj jednostavno tudja briga...
inace danas ljudi su bezobzirni, gledaju uglavnom svoja posla (u tudjem dvoristu) i smatraju da je pomoci na ulici nekome ko je u opasnosti bilo kakvoj jednostavno tudja briga...
-
Leonid Breznjev
#4 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
frks wrote:došli divlji otjeraše pitome
-
funaki
#5 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
''Cudan zeman nastade...''
Hvala Bogu pa ima ljudi (jos uvijek) kao sto ste vas dvije!
Hvala Bogu pa ima ljudi (jos uvijek) kao sto ste vas dvije!
- Brunello
#6 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
dosao zapad u bosnu.... 
-
mojgrad
#7 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Ne pomazu zato kad vide neku mladju osobu (citaj da nije starica ili starac) pomisle da povraca zato sto je pod nekim opojnim dejstvom droga pice itd.
A imas ljudi koji okrecu galvu svakako jer ih to ne interesuje, ne misle da se i njima moze desiti neka nesreca pa da leze na sred ulice i krepavaju.
Drustvo je postalo jako sebicno
A imas ljudi koji okrecu galvu svakako jer ih to ne interesuje, ne misle da se i njima moze desiti neka nesreca pa da leze na sred ulice i krepavaju.
Drustvo je postalo jako sebicno
-
Leonid Breznjev
#8 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Brunello wrote:dosao zapad u bosnu....
mislis da bi te neko u ch ostavio da lezis? cisto sumnjam brunello... cisto sumnjam... pa sve da si na clara-platz-u...
- Skyfox
#9 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Bas me je potreslo to sreca pa ste naisle vas dvije.
Kao sto neko napisa vecina je pomislila da je nadrogirana pa ih nije bilo briga - sto je grozno jer da je i tako zar samo proc pored ljudskog bica kome treba pomoc?????????
Kao sto neko napisa vecina je pomislila da je nadrogirana pa ih nije bilo briga - sto je grozno jer da je i tako zar samo proc pored ljudskog bica kome treba pomoc?????????
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#10 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Ne prilaze zato sto je mir i ne puca. I zivo ih boli neka stvar za drugog u nevolji. Labrusca je imala slican slucaj na tramvajskoj stanici gdje je bilo preko 20 ljudi koji su okruzili zenu sa epilepticnim napadom i gledali, bez da iko pride. Sreca da Labrusca hoda ko kljucar zatvora, uvali zeni kljuceve u ruku, polozi je na bok, izvuce joj jezik iz grla i zove hitnu. Niko cak ni hitnu nije htio zvati. Da li su mislili da im to moze preci ili sta, ne znam.
A dok je rokalo na sve strane, svi su pomagali drugima. Uzas.
PS Sinoc je ciko iz komsiluka bio u nabavci hrane, i imao 6 kesa. Ja mu pridrzala vrata od lifta dok ih je unio. Pritisla dugme za osmi sprat jer je to njegov sprat. A on mi se zahvaljivao kao da sam mu dala 1.000 KM. A ja se osjetila ko govno na kisi jer sam u tom momentu pomislila "lijepi rat, tad su svi odreda bili Ljudi".

A dok je rokalo na sve strane, svi su pomagali drugima. Uzas.
PS Sinoc je ciko iz komsiluka bio u nabavci hrane, i imao 6 kesa. Ja mu pridrzala vrata od lifta dok ih je unio. Pritisla dugme za osmi sprat jer je to njegov sprat. A on mi se zahvaljivao kao da sam mu dala 1.000 KM. A ja se osjetila ko govno na kisi jer sam u tom momentu pomislila "lijepi rat, tad su svi odreda bili Ljudi".
- kockica_kockica
#11 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Brunello wrote:dosao zapad u bosnu....
kad nemamo argumente kazemo to je od zapada.. kad je nesto lose kazemo to je od zapada... ma nije bolan od zapda nego su ljudi takvi bezobzirini, i svi furaju fazon ja ja ja i samo ja, sta me briga.. nek leze lesevi ja cu preko leseva.... nije nama zapad kriv sto smo postali ovakvi kakvi smo sada... nije nama zapad nista donio, mi smo sami to sebi donijeli...
i da kazem, na zapadu ljudi kad vide da je nekome lose, pridju odmah pozovu hitnu itd... ne gaze mimo te osobe kao da je otpad...
- neprilagodjena
#12 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Mozda ih boli briga a mozda ih je i strah,cura lezi na zemlji vrti se i povraca pa misle da je pjana ili drogirana
misle da je zasluzila to sto je i dobila

misle da je zasluzila to sto je i dobila
-
nespora
#13 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Slazem se sa tvojim misljenjem. Da su znali da je epilepsija u pitnju pomogli bi joj, ali su mislili da je drogirana ili pjana, garant.neprilagodjena wrote:Mozda ih boli briga a mozda ih je i strah,cura lezi na zemlji vrti se i povraca pa misle da je pjana ili drogirana![]()
![]()
misle da je zasluzila to sto je i dobila![]()
Tuzno je sto se ne brinu jednako kad je u pitanju droga i alkohol.
- KoKoBilo
#14 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
hebali te divlji koji protjerase pitomefrks wrote:došli divlji otjeraše pitome
-
nespora
#15 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Desilo se upravo na zapadu. Svedska, grad Geteborg, cura je vijetnamskog porijekla, ja iz BiH, radna kolegica arapkinja. Prolaznici su bili svih boja i nacija, pa opet niko ni mukajet.kockica_kockica wrote:Brunello wrote:dosao zapad u bosnu....
kad nemamo argumente kazemo to je od zapada.. kad je nesto lose kazemo to je od zapada... ma nije bolan od zapda nego su ljudi takvi bezobzirini, i svi furaju fazon ja ja ja i samo ja, sta me briga.. nek leze lesevi ja cu preko leseva.... nije nama zapad kriv sto smo postali ovakvi kakvi smo sada... nije nama zapad nista donio, mi smo sami to sebi donijeli...
i da kazem, na zapadu ljudi kad vide da je nekome lose, pridju odmah pozovu hitnu itd... ne gaze mimo te osobe kao da je otpad...
-
Abacija
#16 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Mislim da se radi o jednoj dozi egoizma a i straha kod tih prolaznika.
@Mircerka - ja vjerujem da je lift bio i pokvaren da bi ti njemu pomogla uz stepenice...
@Mircerka - ja vjerujem da je lift bio i pokvaren da bi ti njemu pomogla uz stepenice...
- KoKoBilo
#17 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Problem je u svima nama
kad je trebalo marisati pedere, skupili se svi, od vehabija do navijaca i drugih (osim umjetnika - oni su napredni a mi smo zaostali)
ali , kad je trebalo safatati onu kobilu iz slovenije sto za malo ne ubi naseg covjeka na pravdi Boga,
onda nikog nigdje,
nema nikakvih dusebriznika pa ni umjetnika da dignu svoj glas
naravno, djevojci je trebalo pomoci, ali ljudi se malo i boje takvih pojava, pogotovu sto epi-napad i ne izgleda bas "lijep" pa da se svi odmah zaletimo da pomognemo,
prva pomoc je da se jezik izvuce iz grla da se covjek ne ugusi u vlastitoj pljuvacki, a morate priznati da to nije nimalo prijatan zahvat i + sto to vecina ne zna i ne znaju prepoznati napad.
kad je trebalo marisati pedere, skupili se svi, od vehabija do navijaca i drugih (osim umjetnika - oni su napredni a mi smo zaostali)
ali , kad je trebalo safatati onu kobilu iz slovenije sto za malo ne ubi naseg covjeka na pravdi Boga,
onda nikog nigdje,
nema nikakvih dusebriznika pa ni umjetnika da dignu svoj glas
naravno, djevojci je trebalo pomoci, ali ljudi se malo i boje takvih pojava, pogotovu sto epi-napad i ne izgleda bas "lijep" pa da se svi odmah zaletimo da pomognemo,
prva pomoc je da se jezik izvuce iz grla da se covjek ne ugusi u vlastitoj pljuvacki, a morate priznati da to nije nimalo prijatan zahvat i + sto to vecina ne zna i ne znaju prepoznati napad.
-
nespora
#18 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Moja radna joj je izvukla jezik iz usta i polozila je na stranu dok sam ja zvala hitnu.
I ja mislim da su ljudi postali veliki egoisti i da se brinu samo o sebi.
- Robyn
#19 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
Ma nije vazno gdje je bilo, vazno je da su joj pomogle pa cak i da nisu znale kako da su zvale Hitnu opet bi joj pomogle, a bitno je ne ostati gluh i slijep da treba nekome pomoci ili spasiti zivot u nekom slucaju.Arslan wrote:oprosti, a gdje je to bilo?nespora wrote:Moja radna joj je izvukla jezik iz usta i polozila je na stranu dok sam ja zvala hitnu.
MirCerka bi pomogla i bez lifta u to sam siguran!!
Ma eto za slovencicu se sada lafo zahukta sit poslije sudara, i neka se zahukta. Ja sam medju prvim kritikovao i bio pravo grub, lajo i ostalo. Sada je sve OK, sada TV laje i proziva, a ja onda u Banovice. Slovencice, slovencice... mogla si izac iz auta pa pomoc nasem Nijazu...
Pomoci drugom...
- roki
#20 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
danas je ofirno nekome pomoci na bilo koji nacin
-
Leonid Breznjev
#21 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
obrisah ja taj svoj post, posto gore nisam vidio da je objasnila gdje je... nejse..Robyn wrote:Ma nije vazno gdje je bilo, vazno je da su joj pomogle pa cak i da nisu znale kako da su zvale Hitnu opet bi joj pomogle, a bitno je ne ostati gluh i slijep da treba nekome pomoci ili spasiti zivot u nekom slucaju.Arslan wrote:oprosti, a gdje je to bilo?nespora wrote:Moja radna joj je izvukla jezik iz usta i polozila je na stranu dok sam ja zvala hitnu.
MirCerka bi pomogla i bez lifta u to sam siguran!!
Ma eto za slovencicu se sada lafo zahukta sit poslije sudara, i neka se zahukta. Ja sam medju prvim kritikovao i bio pravo grub, lajo i ostalo. Sada je sve OK, sada TV laje i proziva, a ja onda u Banovice. Slovencice, slovencice... mogla si izac iz auta pa pomoc nasem Nijazu...
Pomoci drugom...
- kockica_kockica
#22 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
nespora wrote:Desilo se upravo na zapadu. Svedska, grad Geteborg, cura je vijetnamskog porijekla, ja iz BiH, radna kolegica arapkinja. Prolaznici su bili svih boja i nacija, pa opet niko ni mukajet.kockica_kockica wrote:Brunello wrote:dosao zapad u bosnu....
hodala sam i hodam dosta po zapadu... jos nisam vidjela takvu scenu da niko ne prilazi osobi u nevolji... no svakako ne trebamo okretati glavu od takvih slucajeva kada nekome treba pomoc... nece zapad doci da na ulicama pomaze nasim ljudima to ipak moramo mi... dakle nema zapad nista s tim... poenta bi bila onog prethodnog posta
- vjesticanametli
#23 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
sto se tice epilepsije ljudi nisu edukovani da prepoznaju napad iste i da reaguju.............non stop imate na SternTV reportaze koje pokazuju da vecina ne prilazi i ne pomaze............u Hamburgu su napravili snimanje u hajmo reci jednom od najfrekventnijih dijelova grada.............momak je udarao curu na ulici ................. htjeli su da vide da li ce iko pomoci.............svi su gledali i otisli.........nisu to moja posla............kada su ih pitali zasto ne pomognete odgovor je bio sta ja znam zasto joj to radi, nemam vremena, ne zanima me, neka oni to rasciste itd....
malo ljudi znaju o epilepisiji.............ko uci djecu, ko im kaze to za kljuc i slicno .................NIKO NAZALOST soim ako RODITELJ, kad vec nece skola, sam ne kaze djetetu neke stvari. U protivnom ce i djete sutra samo gledati i ako bude htjelo pomoci nece znati kako.
Nije kriv zapad vec skola i roditelji.
malo ljudi znaju o epilepisiji.............ko uci djecu, ko im kaze to za kljuc i slicno .................NIKO NAZALOST soim ako RODITELJ, kad vec nece skola, sam ne kaze djetetu neke stvari. U protivnom ce i djete sutra samo gledati i ako bude htjelo pomoci nece znati kako.
Nije kriv zapad vec skola i roditelji.
- Bumbar
#24 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
mIRCerka wrote: "lijepi rat, tad su svi odreda bili Ljudi".
- x0z0y0
#25 Re: (Ne)pomoci drugom kad mu je to potrebno
desi mi se da prelazim ulicu i pored mene se nadje invalid s kolicima..
nekoliko puta sam pitala treba li pomoc...jer nisu svi prelazi prilagodjeni kolicima..
dobijem jako ruzan pogled..i nikakav odgovor..
sto mi je uvijek jako cudno...
mislim da ta situacija u kojoj si se nasla nije nimalo zacudjujuca..zalosna ali ne cudi nikako
ljudi su postali uzasno sebicni...merhamet i postovanje koje je nekada vladalo je iscezlo...ljudi se i boje..a i veeeeliki postotak zaista ne zna kako se postaviti u datoj situaciji
ni sama ne znam tacan slijed radnji koje bi trebala uraditi pored bilo kako povrijedjene osobe...ili nekoga ko prezivljava napad epilepsije
gledala sam jednu reportazu ..koja se tice ljudske psihologije kada je u pitanju priskakanje drugima u pomoc
scenarij je bio takav da su nekoliko osoba smjestili u zasebne sobe u istom hodniku i dali im telefon..svi su povezani na isti link...
vjezba im je objasnjena (naravno) kao nesto sasvim drugo
u jednom trenutku jedan od "ucesnika" pocinje zvati u pomoc..govoriti da se gusi ili nesto sl.
ostali ucesnici tog testa su zbunjeni i od njih 5 cini mi se samo je jedan momentalno ostavio slusalicu i otisao traziti po sobama covjeka u nevolji..ostali su se oslonili na onog drugog u drugoj sobi..
drugi slucaj je bio kada su bile samo 2 osobe na vezi...isti scenarij.. i osoba koja je cula poziv za pomoc je bez razmisljanja pritrcala da pomogne
dakle , ljudska psihologija je takva da kada smo u grupama svi "odgovornost" svaljuju na drugog...svi su ppuuuunooo inertniji pri davanju pomoci jer misle mozda ce netko drugi pomoci..i tako imamo zacarani krug gdje nitko ne pomaze
to je jednostavno ljudska psiha...dakle nista cudno
u slucaju kada ste samo ...svi po nagonu prilaze
mislim da je ulica bila prazna a djevojka lezala...prvi koji bi prolazio bi joj prisao...jer nema nikoga drugog u blizini
meni je ovaj prilog zaista otvorio oci...da u trenutku kada cujem da netko trazi pomoc...ili je u stanju da mu treba..ja pridjem bez razmisljanja..i ne gledam druge
nekoliko puta sam pitala treba li pomoc...jer nisu svi prelazi prilagodjeni kolicima..
dobijem jako ruzan pogled..i nikakav odgovor..
mislim da ta situacija u kojoj si se nasla nije nimalo zacudjujuca..zalosna ali ne cudi nikako
ljudi su postali uzasno sebicni...merhamet i postovanje koje je nekada vladalo je iscezlo...ljudi se i boje..a i veeeeliki postotak zaista ne zna kako se postaviti u datoj situaciji
ni sama ne znam tacan slijed radnji koje bi trebala uraditi pored bilo kako povrijedjene osobe...ili nekoga ko prezivljava napad epilepsije
gledala sam jednu reportazu ..koja se tice ljudske psihologije kada je u pitanju priskakanje drugima u pomoc
scenarij je bio takav da su nekoliko osoba smjestili u zasebne sobe u istom hodniku i dali im telefon..svi su povezani na isti link...
vjezba im je objasnjena (naravno) kao nesto sasvim drugo
u jednom trenutku jedan od "ucesnika" pocinje zvati u pomoc..govoriti da se gusi ili nesto sl.
ostali ucesnici tog testa su zbunjeni i od njih 5 cini mi se samo je jedan momentalno ostavio slusalicu i otisao traziti po sobama covjeka u nevolji..ostali su se oslonili na onog drugog u drugoj sobi..
drugi slucaj je bio kada su bile samo 2 osobe na vezi...isti scenarij.. i osoba koja je cula poziv za pomoc je bez razmisljanja pritrcala da pomogne
dakle , ljudska psihologija je takva da kada smo u grupama svi "odgovornost" svaljuju na drugog...svi su ppuuuunooo inertniji pri davanju pomoci jer misle mozda ce netko drugi pomoci..i tako imamo zacarani krug gdje nitko ne pomaze
to je jednostavno ljudska psiha...dakle nista cudno
u slucaju kada ste samo ...svi po nagonu prilaze
mislim da je ulica bila prazna a djevojka lezala...prvi koji bi prolazio bi joj prisao...jer nema nikoga drugog u blizini
meni je ovaj prilog zaista otvorio oci...da u trenutku kada cujem da netko trazi pomoc...ili je u stanju da mu treba..ja pridjem bez razmisljanja..i ne gledam druge