NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

munevera44

#1 NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:21, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by PipiDugaDevetka »

A da se ti, ja i stotine tisuća sličnih udružimo, pa,...da glasamo, demonstriramo,...mirno i dostojanstveno rasturimo,...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#3 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by Big Boy »

Fakat ne znam sta pametno reci... :cry:

Kad procitam napisano neka me tuga obuzme i ne zelim da vjerujem da ne moze bolje... drugacije. Samo kako ? :?
uvjek dobar gost

#4 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by uvjek dobar gost »

Sada je vlast u punom kapacitetu udarila na golu egzistenciju, prije toga su nam uzeli skoro sve.... pitanje jeste gdje je naš prag tolerancije i koliko još se saginjati možemo... i veliko je pitanje šta će se desiti kad se konačno uspravimo...???
munevera44

#5 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 18:21, edited 1 time in total.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#6 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by grunt »

vesna55 wrote:Ja obečala svako toliko otvoriti nove teme.
Danas sam gledala neku TV emisiju o poskupljenju plina i grijanja.
Da se razumijemo svoje račune redovno plaćam. I nikome ništa nisam dužna. Podstanar sam i kiriju plaćam gazdi 300 km mjesečno. A onda dodju na red ostali troškovi struja,voda, telefon, održavanje zgrade, kablovska internet odvoz smeća. Nabere se oko 25o km.
Živim od penzije koju u cijelosti dam za kiriju. Sin nešto zaradi pa platimo ostale troškove. Za preživljavanje nam ostaje jaoko malo. E tu dolazi u obzir moja umješnost oko kuhinje.
Imam status raseljenih, ali od tog statusa ništa.
Jedno vrijeme mi je kanton plaćao dio kirije u iznosu od loo km. Pa da bi me skinulli sa spiska ponudili mi neki stan u Ilijašu. Ja sam tu mogućnost naravno odbila jer kako će moje dijete svaki dan dolaziti u Sarajevo na fakultet. A šta će jesti. Zbog odbijanja stana u Ilijašu izgubila sam pravo na tih loo km mjesečno
Nemam nikakve subvencije i povlastice. Niko me nikada nije pitao šta to ja i moje dijete jedemo, valjda sam ja gradjanin drugog, ma kakvog drugog petog reda.
Od početka rata pa do danas promjenila sam 2 države i 3o puta sam selila. O bože kad se samo sjetim. Taj stan u Ilijašu, hvala lijepa to je ispod svakog dostojanstva. Kad sam sve izgubila,pa zar u 21 stoljeću da se odreknem kupatila, wc, kreveta. pa neću valjda zajedno sa sinom spavati u istom krevetu.
Dosta mi je bilo poniženja, ali čovjek treba imati kriterije ispod kojih nemože.
Sada sam jako uplašena, cijene rastu pa neznam kako ću podmiriti sve neophodne troškove. Sad sam u situaciji da i kaladont i četkicu za zube dobro pazim kako trošim jer mi je i to skupo.
Jednog dana kada dodjem u situaciju pa kad podmirim sve troškove redovne, pa shvatim da nemam šta jesti, neću ići u narodnu kuhinju, neću kopati po kontejnerima. Leći ću u čist krevet i dostojanstveno umrijeti.
Ova riječ "dostojanstvo" iz zadnje rečenice je ključ svega.To je upravo ona karta na koju igraju naši političari,jer znaju da nas mogu neograničeno jebati u mozak a mi čemo dostojanstveno da šutimo i trpimo.Prije nekoliko godina pričao mi je rođak iz Danske kako im je voda u gradu poskupila za nekoliko kruna(oko 1 KM) i kaže njemu komšija danac- na sljedečim izborima neču glasati za ovu lokalnu vlast,poskupila voda :? .A šta mi radimo :( !
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#7 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by Big Boy »

Sve ima svoj smisao koji mozda samo u trenutku ne mozemo sagledati... sta se god covjeku desi s tim se treba nositi.

Zivot su i usponi i padovi jer zivot da je savrsen vjerovatno bi covjeku takav bio dosadan. Covjek je po prirodi ambiciozan, radoznao i pustolov. Nada umire posljednja jer necija nada se gasi tek zajedno s njegovim zivotom. Mozda covjek nekad izgubi svoj smisao i svoju svrhu i pozeli da ne dise zrak i da legne i pusti da svijet nastavi bez njega. Ali, to ne moze biti poenta. I u naizgled bezizlaznim situacijama se nekad, sasvim nenadano, otvori izlaz.

@vesna55

Depresija je uzasno stanje covjeka kad ne zna ni sta bi ni kud bi. Ekstremne situacije zahtjevaju ekstremne promjene pa se treba presabrati i staviti na mjesto sta mogu, sta zelim i cemu sada vrijedi teziti. I drzati se svog cilja...

Polako, korak pred korak. Drzim fige ! :thumbup:
cheguevara_k1

#8 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by cheguevara_k1 »

A sta mi radimo kazes ??!!

NAPRDJUJEMO po forumu brate dragi !!! Od protesta se pravi cirkus. Mrzim sebe sto nisam rodjen za vodju i politicara, al nek povede prvi, a ja cu biti drugi.
alica.k

#9 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by alica.k »

ja se stvarno nadam da ce biti bolje.
homo_sapiens

#10 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by homo_sapiens »

@vesna55, pretpostavljam da cemo dobiti odobrenje da ovaj post uvrstimo u jedan od narednih biltena Gradjanin, koji izlazi kao podrska sarajevskim protestima ?

I koji bi bio inicijativa i za sve ostalo BiH stanovnistvo da digne svoj glas protiv korupcije, javasluka, nerada, svega sto imamo sada!
homo_sapiens

#11 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by homo_sapiens »

edit
testament

#12 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by testament »

Problem je što ljudi (što bi rekli iz dubioze) šute i trpe i nadaju se da će im pomoć sa neba doći.Takvo razmišljanje je mnoge koštalo života 1992g,a ostali što su preživjeli iz toga nisu izvukli NIKAKVE pouke.Dok se ne stvori "kritična" masa od barem 100.000 nezadovoljnih ljudi koji su spremni na sve samo da se ova vladajuća mafija ukloni-neće se ništa dobro ovom narodu i državi desiti,jednostavno dok ne dođe iz guzice u glavu jedno veliko ništa!
uvjek dobar gost

#13 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

testament wrote:Problem je što ljudi (što bi rekli iz dubioze) šute i trpe i nadaju se da će im pomoć sa neba doći.Takvo razmišljanje je mnoge koštalo života 1992g,a ostali što su preživjeli iz toga nisu izvukli NIKAKVE pouke.Dok se ne stvori "kritična" masa od barem 100.000 nezadovoljnih ljudi koji su spremni na sve samo da se ova vladajuća mafija ukloni-neće se ništa dobro ovom narodu i državi desiti,jednostavno dok ne dođe iz guzice u glavu jedno veliko ništa!
Uz malu ispravku se slažem, mislim da je za početak dovoljno i 25 ooo ljudi.. koji bi bili inicijalna kapsula ili oni bi bili "grudva" koja je pokrenula lavinu...
da smo bar karakter pa da prestanemo plaćati račune dok se ne povećaju penzije, invalidnine i plate..... ali ne... svi poletimo odmah da platimo račune... Dobro su nas istrenirali, svaka im čast....
in33sa

#14 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by in33sa »

Ja ne vidim izlaz iz ovoga u sta smo kolektivno upali.

Neko me pitao na PM zasto se ne angazujem oko protesta, ne znam ni sta bi covjeku odgovorio.

Nema izlaza. Mozda bijeg negdje napolje, ali gdje, kad nemas nikoga nigdje. Ili imas, ali te zeljan koliko i velikih boginja.
karanana

#15 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by karanana »

vesna, ni u kojem slucaju ne branim ove lopove i ova poskupljenja i nemoguc nacin zivljenja, ali ako ti je nudjen stan u ilijasu besplatno i ako je stan u solidnom stanju (ovaj dio nisam mogao skontati jeli ili nije), mozda i ne bi bila losa privremena solucija da tamo preselis te da na taj nacin ustedis nekoliko stotina maraka troskova kirije. Mislim, ne znam tvoju situaciju, niti odakle si "privremeno raseljena", i ok, sin ti ide na fakultet u Sarajevu a nudjen ti je smjestaj u Ilijasu, ali Ilijas nije preko svijeta, nego nekih pola sata busom do grada. Ima djece, osnovaca, koja do svojih osnovnih skola svaki dan prepjesace tu istu razdaljinu, a da ne govorim o srednjoskolcima ili fakultetskim studentima.....

Opet ne bih da se pravim pametan i da ti govorim o prioritetima u ovim tesim i nadam se privremenim uvjetima za tebe i tvoju porodicu, ali moras pogledati i neke prioritete troskova, da li je kablovska televizija i internet tvoj prioritet i ono sto moras imati u ovom trenutku? jeste pravo svakoga da to ima, ali moze li svako to priustiti?
uvjek dobar gost

#16 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

in33sa wrote:Ja ne vidim izlaz iz ovoga u sta smo kolektivno upali.

Neko me pitao na PM zasto se ne angazujem oko protesta, ne znam ni sta bi covjeku odgovorio.

Nema izlaza. Mozda bijeg negdje napolje, ali gdje, kad nemas nikoga nigdje. Ili imas, ali te zeljan koliko i velikih boginja.

Ima izlaza.. i meni su poslali pm i ja sam se uključio u skladu sa svojim slobodnim vremenom... kad se nađem sa tim ljudima... ja vidim da ima još raje kao što sam i ja sam... vidim da ima i nade...
Treba skočiti pa reći HOP... treba se boriti jer svako vrijeme traži svoje borce....

Ja sam se uključio i vidim nadu, vidim i malo slabo svjetlo na kraju tunela... ali najvažnije mi je što vidim da sam nisam.
in33sa

#17 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by in33sa »

Vidio sam ja te "stanove" koje kanton nudi u Ilijasu, to je obicni sabirni centar, dobijes sobu i pusi se.

I to kakvu sobu, dno dna.
DobroJutroKolumbo

#18 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by DobroJutroKolumbo »

Gospodjo da ste u svom stanu rekao bi vam da ne placate racune kao vid gradjanske neposlusnosti , ali posto ste vi u tudjem stanu , ne znam sta bi vam rekao , jer morate placati zbog gazde stana! Ako vam je neka utjeha , recu cu vam , doci ce bolji dani , nemojte gubiti nadu!
karanana

#19 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by karanana »

in33sa wrote:Vidio sam ja te "stanove" koje kanton nudi u Ilijasu, to je obicni sabirni centar, dobijes sobu i pusi se.

e onda prekrizite onaj moj dio posta u kojem se pitam: "sta je problem sa ilijasem?"
in33sa

#20 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by in33sa »

karanana wrote:
in33sa wrote:Vidio sam ja te "stanove" koje kanton nudi u Ilijasu, to je obicni sabirni centar, dobijes sobu i pusi se.

e onda prekrizite onaj moj dio posta u kojem se pitam: "sta je problem sa ilijasem?"
Samo da se ogradim, ja pretpostavljam da vesna govori o tim "stanovima".

Jer imao sam kolegu koji je tamo boravio neko vrijeme, mislim poznanika da bolje kazem. I on je bio raseljeno lice i kanton ga je smjestio u taj sabirni centar u Ilijasu. Ponizavanje covjeka, nista vise.
uvjek dobar gost

#21 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

karanana wrote:vesna, ni u kojem slucaju ne branim ove lopove i ova poskupljenja i nemoguc nacin zivljenja, ali ako ti je nudjen stan u ilijasu besplatno i ako je stan u solidnom stanju (ovaj dio nisam mogao skontati jeli ili nije), mozda i ne bi bila losa privremena solucija da tamo preselis te da na taj nacin ustedis nekoliko stotina maraka troskova kirije. Mislim, ne znam tvoju situaciju, niti odakle si "privremeno raseljena", i ok, sin ti ide na fakultet u Sarajevu a nudjen ti je smjestaj u Ilijasu, ali Ilijas nije preko svijeta, nego nekih pola sata busom do grada. Ima djece, osnovaca, koja do svojih osnovnih skola svaki dan prepjesace tu istu razdaljinu, a da ne govorim o srednjoskolcima ili fakultetskim studentima.....

Opet ne bih da se pravim pametan i da ti govorim o prioritetima u ovim tesim i nadam se privremenim uvjetima za tebe i tvoju porodicu, ali moras pogledati i neke prioritete troskova, da li je kablovska televizija i internet tvoj prioritet i ono sto moras imati u ovom trenutku? jeste pravo svakoga da to ima, ali moze li svako to priustiti?

Ako sam ja skontao dobro... to je smještaj u kolektivnom centru (koji je navodno raspušten)... bio sam tamo dva puta prošle godine i dijelio humanitarnu pomoć.... uslovi su ..... loši i izrazito ponižavajući za sve stanovnike pomenutog centra....

Ovo govorim jer ja radim za platu koja e veća od prosječne, ali ova poskupljenja od nove godine pa ovamo... osjetim pravo... mogu samo misliti kako je ljudima koij primaju penziju od nekih 300km il kako je mladim ljudima koji rade za 600 KM...
Situacija je sve samo ne normalna.. nemojmo banalizirati ADSL-om il internetom.... najbolje bi bilo da se svi odreknemo sada svega, da se uhvatimo baze.. samo hrana i računi... još malo i hodati ćemo goli.. ne fakat.. imam priliku izaži malo iz Sarajeva grada vještačkog i lažnog sjaja..... sela su nam pusta, ljudi u njima sve manje je... fabrike ne rade.. ljudi preživljavaju zahvaljujući trampi... robnoj razmjeni.... i sopstvenoj poljoprivrednoj proizvodnji....
Pa djeca se u ruralnim područijima se više ne šalju u školu ili se ispisuju nakon male mature (četvrti osnovne)..., a ženska djeca se ne šalju u školu uopšte.....
SL67

#22 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by SL67 »

Sta vas to sve cudi, oni na vlasti se bore za sebe a i drugi koji smatraju da im mnogo sta pripada.
Primjer drugih..........
Evo danas u novinama clanak " STATUS IMAMA RIJESITI POPUT DRZAVNIH SLUZBENIKA" - IZ zeli da se vlada brine o njima, posebno u rjesavanju penzionog i socijalnog osiguranja vjerskih sluzbenika, (prenosi Mina). Reis Ceric je istakao ZAHTJEV imama da im se rijesi njihov imamski status, zajedno s ostalim sluzbenicima. Prenijer Vlade Federacije BIH Nedzad Brankovic iskazao je spremnost da se sastane sa clanovima Medjureligijskog vijeca BIH, gdje bi se izlozile poteskoce s kojima se susrecu vjerske zajednoce i crkve u tom pogledu. Izrazena je nada da ce se ova pitanja rijesiti PREMA ZAKONU (po zakonu- legendarna Brankoviceva izjava) i na zadovoljstvo svih.
Mislim da je svaki komentar suvisan ali cu samo jedno dodati - svi se bore za svoj status preko nasih ledja a mi sutimo i trpimo i to DOSTOJANSTVENO.
A gdje smo tu mi, sta nama pripada................................ :?
Kada ce se Vlada brinuti o nama...................................... :?
Sta nam je raditi........................................................ :?
in33sa

#23 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by in33sa »

uvjek dobar gost wrote:
in33sa wrote:Ja ne vidim izlaz iz ovoga u sta smo kolektivno upali.

Ima izlaza.. i meni su poslali pm i ja sam se uključio u skladu sa svojim slobodnim vremenom... kad se nađem sa tim ljudima... ja vidim da ima još raje kao što sam i ja sam... vidim da ima i nade...
Treba skočiti pa reći HOP... treba se boriti jer svako vrijeme traži svoje borce....

Ja sam se uključio i vidim nadu, vidim i malo slabo svjetlo na kraju tunela... ali najvažnije mi je što vidim da sam nisam.
Ne znam, ja ga licno ilitiga osobno ne vidim.

Gdje god krenes, gdje god nesto pokusas, u ovom gradu, dodjes do zida u startu.

Razboli ti se neko, smjestis ga u bolnicu, pocinje avantura zvana BH zdravstvo. Doktori cekaju koverte, svi imaju tarife, sestre cekaju poklone ili se nece brinuti o tvom koji lezi u bolnici. Svi samo otvore djepove i cekaju da im kapas unutra u raznoraznim valutama, tu nisu izbirljivi.

Upises se na fakultet, ista prica. Profesori, asistenti, svi cekaju novac. Svako te ebe u zdrav mozak kako mu se svidi, svi posao dobili preko veze, preko babe i striceva, asistent profesora X je amidzic profesora Y pa ce se Y revansirati X-u tako sto ce njegovog daidzica ili sestrica ili kurcica ubaciti preko veze i srediti mu diplomu.

I tako dalje.

Ja tu vise ne vidim problem u sistemu, vec u mentalitetu. Ovdje je sve manje normalnih ljudi.
CLIO

#24 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by CLIO »

Evo osjetih potrebu da napisem nesto a ni sam ne znam sta da kazem. Bilo koja solucija za Vesnu je teska i to je razumljivo mislim da udaljenost sama po sebi povlaci sigurno vece troskove.Vesna treba da zna da u zivotu svako dobije svoju sansu, osvrni se malo pogledaj takvih primjera je bezbroj. Naravno postenim ljudima nece biti bas tako dobro kao ovim lopovima koji nam kroje sudbinu, ali obzirom da su posteni ljudi obicno i skromni takvi treba i da ostanu. Moramo biti zadovoljni sa malo, ali ...odnosno jedno veliko ALI, treba se boriti da se stvari promijene. U svakom slucaju naredni period ce (to je moja procjena) biti period velikih socijalnih nemira,demonstracija,protesta... i neka, to tako i treba da bude i ja jedva cekam. Vesnin problem je problem svih nas, na stotine i hiljade ljudi su slicne sudbine i mozda i gore.Ja se iskreno nadam da ce se u generacijama koje stasaju roditi neka snaga koja ce napraviti promjene nabolje da ce neiskvareni mladi ljudi smoci snage da svojom pamecu i prakticnim idejama uspjeti maknuti ove metuzaleme koji ne vide dalje nista od licnog interesa. Vesni samo mogu poruciti da ipak mora shvatiti da nije sama i da joj makar to da utjehu i snagu da izdrzi jer pitanje je dana kad ce se "rulja" pokrenuti. Do tada uzivaj i raduj se malim stvarima poput jutarnje kafe i osmijeha svoga sina i vaseg licnog zdravlja (zar to nije dovoljno da se osjecamo sretni i zadovoljni) i to nam moze dati snagu da se borimo za nesto vise. Ubijedjen sam da ce "SUTI I TRPI" ostati samo pjesma.
Luce

#25 Re: NE -PLAĆANJE TROŠKOVA REŽIJA

Post by Luce »

Sta da se kaze, mogu samo da budem tuzna jer znam da se vecina nasih sugradjana ovako osjeca....Ali isto tako se nadam, da ce ljudi iz tog osjecaja nedostojanstva koji su nam svima uzeli nasi vladajuci slojevi, poceti konacno da djeluju i da urade nesto i za sebe i za druge.
Draga gospodjo Vesna, apsolutno razumijem vasu potrebu za dostojanstvom. Divno je ovo napisao nas prijatelj Big Boy i ja zaista vjerujem da jeste tako
Big Boy wrote:Sve ima svoj smisao koji mozda samo u trenutku ne mozemo sagledati... sta se god covjeku desi s tim se treba nositi.

Zivot su i usponi i padovi jer zivot da je savrsen vjerovatno bi covjeku takav bio dosadan. Covjek je po prirodi ambiciozan, radoznao i pustolov. Nada umire posljednja jer necija nada se gasi tek zajedno s njegovim zivotom. Mozda covjek nekad izgubi svoj smisao i svoju svrhu i pozeli da ne dise zrak i da legne i pusti da svijet nastavi bez njega. Ali, to ne moze biti poenta. I u naizgled bezizlaznim situacijama se nekad, sasvim nenadano, otvori izlaz.
Post Reply