(NE)plaćanje doprinosa i (NE)uplata doprinosa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
micho_shaft

#1 (NE)plaćanje doprinosa i (NE)uplata doprinosa

Post by micho_shaft »

Neznam dali ima ovakva tema ali evo da otvorim jer imam problem i želio bi pametne savjete ili osobna/lična iskustva ljudi koji su prošli kroz isto a vjerujem da ih ima puno
Evo o čemu se radi :
Radim u jednoj firmi već 5 god. Od nove godine , nisam dobio plaću znači 5mjeseci , a doprinosi mi nisu plaćeni od 09/2014. Prošli tjedan sam rekao vlasniku/direktoru da ovako više ne mogu i da dajem otkaz . Spreman sam odraditi otkaznog roka 30-45 dana
Iskreno poznajući ga kako plaća dobavljače i ostale bivše radnike , koji iskreno nisu bili prijavljeni strah me da na fin i kulturan način neću moći doći do svojih zarađenih plaća i doprinosa.
Kako ga na zakonit način prisliti da mi isplati plaće i uplati doprinose , kako bi mogao da se prijavim na biro i da probam da dobijem naknadu i zdravstveno s biro-a.
Dali ima neka inspekcija na višem federalnom ili državnom nivou ili institucija kojoj bi mogao da prijavim poslodavca ili firmu bez bojazni da ću najebati zbog toga, jer ovi lokalni su znamo svi a i vidim dobri s "gazdama" i od njih uzimaju pinku...............
Kao zadnju opciju ostavljam angažiranje odvjetnika ali......
Ricken

#2 Re: (NE)plaćanje doprinosa i (NE)uplata doprinosa

Post by Ricken »

micho_shaft wrote:Neznam dali ima ovakva tema ali evo da otvorim jer imam problem i želio bi pametne savjete ili osobna/lična iskustva ljudi koji su prošli kroz isto a vjerujem da ih ima puno
Evo o čemu se radi :
Radim u jednoj firmi već 5 god. Od nove godine , nisam dobio plaću znači 5mjeseci , a doprinosi mi nisu plaćeni od 09/2014. Prošli tjedan sam rekao vlasniku/direktoru da ovako više ne mogu i da dajem otkaz . Spreman sam odraditi otkaznog roka 30-45 dana
Iskreno poznajući ga kako plaća dobavljače i ostale bivše radnike , koji iskreno nisu bili prijavljeni strah me da na fin i kulturan način neću moći doći do svojih zarađenih plaća i doprinosa.
Kako ga na zakonit način prisliti da mi isplati plaće i uplati doprinose , kako bi mogao da se prijavim na biro i da probam da dobijem naknadu i zdravstveno s biro-a.
Dali ima neka inspekcija na višem federalnom ili državnom nivou ili institucija kojoj bi mogao da prijavim poslodavca ili firmu bez bojazni da ću najebati zbog toga, jer ovi lokalni su znamo svi a i vidim dobri s "gazdama" i od njih uzimaju pinku...............
Kao zadnju opciju ostavljam angažiranje odvjetnika ali......
Jedini način je tužba. Tužbom se osigurava naplata u izvršnom postupku. Postupak može trajat do pravomoćnosti 2 - 3 godine. To što će doći inspekcija i kazniti ga, garantuje samo punjenje budžeta i smanjivanje šanse da naplatiš svoje. Neznam nikoga da su mi inspekcije pomogle u ostvarivanju prava. U sudskom postupku, sud nalaže uplatu doprinosa, iznos osnovne plaće koji se duguje, zatezne kamate od momenta pokretanja spora i troškove spora. U biti za obje strane je najjeftinije da se spor riješi mirnim putem, ponudit mu notarski ugovor sa planom otplate plaća i doprinosa, te nakandom štete u razumnom iznosu manjem od onih za koje bi bio terećen u sudskom postpku. Naravno tražiti i instrumente osiguranja plaćanja.

Eh sad neznam da li se ovo uklapa u kriteriji pametnog savjeta.
medvjed23

#3 Re: (NE)plaćanje doprinosa i (NE)uplata doprinosa

Post by medvjed23 »

saglasan :thumbup:

inspekcija može poslodavcu igrati po živcima i određivati neke skoro pa simbolične kazne, što nažalost nije dovoljno da motiviše poslodavca da zaposlenicima uplati plate, doprinose i dr.

težak, dug, ali najbolji mogući put naplate navedenih potraživanja podrazumijeva: angažman advokata, opemenu pred tužbu, tužbu, dva ročišta, donošenje presude, žalbeni postupak, izvršenje.. sve to, po mojoj procjeni, traje od dvije do pet godina..
Post Reply