ne pis.j gdje jedes--slovenija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

alen_zenica

#1 ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by alen_zenica »

Strani radnici jedne od najvećih slovenskih građevinskih tvrtki Vegrad iz Velenja upozoreni su da svoje ponašanje moraju prilagoditi slovenskim prilikama i okolišu u kojem se nalaze. Na vratima kontejnera u kojima stanuju sezonski radnici, većinom iz BiH, osvanule su upute da u okolici ne razbacuju smeće i ne uriniraju.

Neće ih tolerirati
Usto im tvrtka Vegrad “objašnjava” da su došli “u sredinu s višom razinom kulture” te poručuje: “Budite svjesni da stanujete u urbanom okolišu i da si ne možete dopustiti takvo ponašanje. Naši su susjedi visokosituirani ljudi i takve postupke neće još dugo tolerirati.” Pod tekstom obavijesti potpisan je Vegradov djelatnik Marko Čerkez, koji je novinarima kazao da su radnicima samo savjetovali kako se ponašati.

Na pitanje zašto im je trebalo reći da su došli u sredinu s višom razinom kulture, Čerkez im je odgovorio: “Pa doista je tako, zar nije?” Usto je naglasio da će kazniti osobu koja je obavijest dala medijima.– Svi smo ovamo došli raditi kao normalni ljudi. Mnogima je to jedini izlaz iz bosanske krize, a ljudi koji su tu obavijest napisali sigurno nisu upoznati s bosanskom kulturom. Svi smo mi završili srednju školu, u kojoj smo naučili i pravila ponašanja – kaže jedan radnik.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by mIRCerka »

Upozorenje za ispishavanje i zapishavanje i smece je skroz ok dok je dio
Usto im tvrtka Vegrad “objašnjava” da su došli “u sredinu s višom razinom kulture” te poručuje: “Budite svjesni da stanujete u urbanom okolišu i da si ne možete dopustiti takvo ponašanje. Naši su susjedi visokosituirani ljudi i takve postupke neće još dugo tolerirati.”
vjeciti slovenachki stav "viseg nivoa i kulture" sto mene nimalo ne cudi, ali je ponizavajuci.
cheb

#3 Tvrtka Vegrad šikanira radnike iz BiH

Post by cheb »

Strani radnici jedne od najvećih slovenskih građevinskih tvrtki Vegrad iz Velenja upozoreni su da svoje ponašanje moraju prilagoditi slovenskim prilikama i okolišu u kojem se nalaze. Na vratima kontejnera u kojima stanuju sezonski radnici, većinom iz BiH, osvanule su upute da u okolici ne razbacuju smeće i ne uriniraju.

Neće ih tolerirati
Usto im tvrtka Vegrad “objašnjava” da su došli “u sredinu s višom razinom kulture” te poručuje: “Budite svjesni da stanujete u urbanom okolišu i da si ne možete dopustiti takvo ponašanje. Naši su susjedi visokosituirani ljudi i takve postupke neće još dugo tolerirati.” Pod tekstom obavijesti potpisan je Vegradov djelatnik Marko Čerkez, koji je novinarima kazao da su radnicima samo savjetovali kako se ponašati.

Na pitanje zašto im je trebalo reći da su došli u sredinu s višom razinom kulture, Čerkez im je odgovorio: “Pa doista je tako, zar nije?” Usto je naglasio da će kazniti osobu koja je obavijest dala medijima.– Svi smo ovamo došli raditi kao normalni ljudi. Mnogima je to jedini izlaz iz bosanske krize, a ljudi koji su tu obavijest napisali sigurno nisu upoznati s bosanskom kulturom. Svi smo mi završili srednju školu, u kojoj smo naučili i pravila ponašanja – kaže jedan radnik.

Kazna za neposluh
Predstavnica Vegrada Branka Klavž priznala je da obavijest “nije napisana baš najboljim stilom”.

– Stanovnike kontejnerskog naselja nismo namjeravali povrijediti – kazala je B. Klavž, dodavši da je Vegrad svjestan da su njihovi zaposlenici “ključ uspjeha tvrtke”.

Da tomu nije tako, potvrdili su radnici novinarima, ali se iz straha za posao nisu željeli predstaviti, kazavši da rade od 10 do 12 sati na dan, a mjesečno zarade jedva 600 eura. Odbiti prekovremeni rad se, kažu, kažnjava.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... ED8C1468.2
Cholina_Lokica

#4 Re: Tvrtka Vegrad šikanira radnike iz BiH

Post by Cholina_Lokica »

ocigledno da nisu naucili pravila ponasanja cim su dobili to upozorenje, i cim razbacuju smece okolo i uriniraju... znaci upozorenje na mjestu
in33sa

#5 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by in33sa »

Jos jedan primjer slovenackog salonskog fasizma, kojim obiluju.

Mene osobno je svojevremeno kolega Slovenac, koji je sluzio JNA u Sarajevu i jako bitna cinjenica za ono sto slijedi, pitao "a imate li vi u Sarajevu zgrade?"

Ne, imamo kolibe od pruca :-)

Na zalost, nasi ljudi im tamo daju i previse materijala za ovakve stvari, stvarno imamo divljaka u drzavi, koji nas propisno brukaju svojim poluprimitivnim ponasanjem napolju.
Topla voda

#6 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by Topla voda »

malo su 3 teme ,imal jos ko da otvori jos koju
ProbuseniDolar

#7 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by ProbuseniDolar »

Odavno sam ja reko, najpoganija i najdebilnija nacija je slovenska ... Ja bih prije govna jeo, nego za Slovenca radio ...
dalmatinka

#8 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by dalmatinka »

Znate li kako izgleda marina nakon slovenske regate? Govna se lopatom čiste sa puteljaka ili se zatrpavaju. :roll:
Maraschino

#9 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by Maraschino »

alen_zenica wrote:Strani radnici jedne od najvećih slovenskih građevinskih tvrtki Vegrad iz Velenja upozoreni su da svoje ponašanje moraju prilagoditi slovenskim prilikama i okolišu u kojem se nalaze. Na vratima kontejnera u kojima stanuju sezonski radnici, većinom iz BiH, osvanule su upute da u okolici ne razbacuju smeće i ne uriniraju.

Neće ih tolerirati

Gdje su samacki hoteli koje je Vegrad imao dok je direktor bio banjalucanin Muharem Bolic. Nema ih vise je sve sto nije slovensko sada je niza rasa i moze u limenim kontejnerima. :oops: :x

p.s. Marko Cerkez mislim da je negdje od Jajca, nekada je radio kao majstor u tom istom Vegradu ali eto dogurao je do moraliste :-)
valterbranisarajevo

#10 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by valterbranisarajevo »

Kako je sve relativno. Stotinjak kilometara zapadnije jedan Austrijski poduzetnik je nedavno zabranio ulazak u svoju firmu Slovencima. Kada su ga pitali zašto je to uradio odgovorio je: ukradu sve što nije zakucano. :D

Odluka ovog Austrijanca se tretira u Sloveniji kao najgori oblik nacionalšovinizma...
pita

#12 Re: Tvrtka Vegrad šikanira radnike iz BiH

Post by pita »

evo tu je objasnjenje...o odnosu do radnika iz bih i uvjeti zivota http://24ur.com/novice/slovenija/novodo ... iscih.html
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#13 Re: Tvrtka Vegrad šikanira radnike iz BiH

Post by pape »

pita

#14 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by pita »

Her Flick wrote:ja kupujem samo u MERKATORU, MERKURU i TUS-u
zena kaze da je LISCIN ves najbolji, da su MURINA odjela najbolja, takodje se za obucu nekad dvoumi PLANIKA ili ALPINA
najbolji su KRKINI ljekovi, AFRODITINE maze, itd itd
uuuuuuuuu a o APLSKOM MLJEKU i FRUKTALOVIM sokovima da ne govorimo a svi znamo da GORENJE pravi najbolje ves masine i masine za sudje
nasim pokondirenim tikvama je najvaznije imati gorenje proizvode ako nemas gorenje proizvod papak si nisi in

niko nam noje kriv sto smo njihova kolonija osim nas samih

da se razumijemo svi znamo kakvi smo mi bosanci, svega je tu bilo ali moglo se je to "uputstvo" na neki suptilniji nacina uraditi
ali opet mi znamo sebe najbolje bosanca dok ne opalis po glavi ili novcaniku taj ne slusa i jebe ga se sto neko smeta sto on pisa svuda okolo osim u hali

a za slovence su svi juzno od obrezja bosanci
SLO je 100000000000 godina u svim pogledu pred BIH. To slusam svaki dan kroz zahebancije na poslu, drustvu....etc
Fora je u tome da se to kaze malo diskretnije...a ne svi ste chobani, zaostali, glupi, primitvni, siromasni, zatcuani muslimani....
Kao sto ne kazem...u slo nema niko smisla za humor osim bosanaca... :D
black

#15 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by black »

Her Flick wrote:ja kupujem samo u MERKATORU, MERKURU i TUS-u
zena kaze da je LISCIN ves najbolji, da su MURINA odjela najbolja, takodje se za obucu nekad dvoumi PLANIKA ili ALPINA
najbolji su KRKINI ljekovi, AFRODITINE maze, itd itd
uuuuuuuuu a o APLSKOM MLJEKU i FRUKTALOVIM sokovima da ne govorimo a svi znamo da GORENJE pravi najbolje ves masine i masine za sudje
nasim pokondirenim tikvama je najvaznije imati gorenje proizvode ako nemas gorenje proizvod papak si nisi in

niko nam noje kriv sto smo njihova kolonija osim nas samih

da se razumijemo svi znamo kakvi smo mi bosanci, svega je tu bilo ali moglo se je to "uputstvo" na neki suptilniji nacina uraditi
ali opet mi znamo sebe najbolje bosanca dok ne opalis po glavi ili novcaniku taj ne slusa i jebe ga se sto neko smeta sto on pisa svuda okolo osim u hali

a za slovence su svi juzno od obrezja bosanci

:thumbup:
shto je najgore i vecina i ovih odavde koji kao nesto laju na slovence, p**ishat ce sve domace i otici u merkator u kupovinu, jer pobogu pa samo papci kupuju u robotu ili tako slicnim mjestima :oops: :mrgreen:
cHupjahalic@

#16 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by cHupjahalic@ »

slovenci se slomise da budu dio Zapada, i uspjeli su u dosta toga, ALI jos su oni daleko od svega toga.
njihova ustirkana faca se prepozna gdje se god pomole, ovdje ih gledaju ni manje ni vise kao i ostale drzavljane istocnih evropskih zemalja.
dakle, ne brinite se, u ocima zapadnih zemalja smo mi i oni na istom mjestu. 1-1. :D
kofi anan

#17 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by kofi anan »

ProbuseniDolar wrote:Odavno sam ja reko, najpoganija i najdebilnija nacija je slovenska ... Ja bih prije govna jeo, nego za Slovenca radio ...
:lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#18 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by Bosanac sa dna kace »

cHupjahalic@ wrote:slovenci se slomise da budu dio Zapada, i uspjeli su u dosta toga, ALI jos su oni daleko od svega toga.
njihova ustirkana faca se prepozna gdje se god pomole, ovdje ih gledaju ni manje ni vise kao i ostale drzavljane istocnih evropskih zemalja.
dakle, ne brinite se, u ocima zapadnih zemalja smo mi i oni na istom mjestu. 1-1. :D
sad mi je lakse, nek su oni i 1:1 u ocima zapadnjaka :D
klixober

#19 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by klixober »

Slovenacku kulturu najbolje promovise Natasa Vodusek.
pita

#20 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by pita »

komeba wrote:Slovenacku kulturu najbolje promovise Natasa Vodusek.
A nasu zeme na gradilistu (smrdi cijeli bus kad se pojave) i fate bez zuba koje ciste po slo... :-)
Mi smo za njih primitvci/glupani/smrdljivci/siromasni/prekleti bosancki... a oni za nas izvor zarade, arogantni, naduvani, bogati, mrzitelji svega sto je bosansko i pijancki :-D

Nije bas tako crno bijelo.
nadrealista

#21 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by nadrealista »

E da meni neko p.ša po kući,zgradi,haustoru ..razbacuje smeće itd ( a da znam ko je) sigurno mu ne bi samo pisao poruke :x .......
Asana

#22 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by Asana »

Nekad davno, pored uljudnog natpisa u vlakovima, na WC-u:
"Zabranjena upotreba u stanicama"
Neko je, s nekim razlogom, dopisao i prijevod, krupnijim slovima:
"Ne seri kad voz stoji"
Mislim da je ova druga napomena vecini korisnika bila razumljivija.
seln

#23 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by seln »

Odnos Slovenki prema Bosancima je, dakako, sasvim razlicit.
klixober

#24 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by klixober »

pita wrote:
komeba wrote:Slovenacku kulturu najbolje promovise Natasa Vodusek.
A nasu zeme na gradilistu (smrdi cijeli bus kad se pojave) i fate bez zuba koje ciste po slo... :-)
Mi smo za njih primitvci/glupani/smrdljivci/siromasni/prekleti bosancki... a oni za nas izvor zarade, arogantni, naduvani, bogati, mrzitelji svega sto je bosansko i pijancki :-D

Nije bas tako crno bijelo.
Bolje biti krezub i posteno zaradivati za zivot,makar ciscenjem po Sloveniji,nego pokrasti ustedevinu pola bivse drzave.Naravno,nista nije crnp-bijelo,svugdje ima normalnih ljudi,samo mi Ljubljanska banka prva padne na pamet kada pojedini Slovenci umisljaju da su nesto bolje,a u zdanje mi vrijeme na pamet padne i Natasa Vodusek.
Asana

#25 Re: ne pis.j gdje jedes--slovenija

Post by Asana »

Svi smo ovamo došli raditi kao normalni ljudi. Mnogima je to jedini izlaz iz bosanske krize, a ljudi koji su tu obavijest napisali sigurno nisu upoznati s bosanskom kulturom. Svi smo mi završili srednju školu, u kojoj smo naučili i pravila ponašanja – kaže jedan radnik.
Ovo mi zape za oko. Kakva pravila ponasanja se uce u nasim srednjim skolama? Radosna vijest.
Na zalost, oni koji nisu upoznali "bosansku kulturu" na licu mjesta, uce od onih koje srecu u svojoj zemlji i sude po njihovom ponasanju. Koga onda treba osudjivati za napomenu " ne pis.j gdje jedes"?

BTW, mozda boli ali istina je: i najzapustenije slovensko selo je cisce i urednije od bilo kojeg naseg sela. I u Sloveniji ima "zaostalih" seljaka koji ne zavrse srednju skolu, ali se odnosu prema okolini uce u obitelji. Prema onome sto se da vidjeti kada prolazite zabacenim cestama izbjegavajuci putarinu .... taj odnos je u svakom slucaju puno bolji i uvijek je bio puno bolji nego kod nas, gdje se uzgaja smece i ostavljaju fekalije svuda - od rijeke, planinarske staze, do haustora, podruma pa i tramvaja...

Umjesto durenja, bilo bi bolje pogledati balvan u svom oku.
Post Reply