Ne mogu otkljucati auto!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kurjakk

#1 Ne mogu otkljucati auto!!

Post by Kurjakk »

Auto je Skoda Octavia 2000, 1,6 motor. Auto kupio nedavno kao privremeno rjesenje i zaista je bilo sve ok dok nisam odlucio da zamjenim slabe baterije na kljucu koji izgleda ovako:

http://s285.photobucket.com/user/DDaarr ... 8.jpg.html

Nakon sto sam to uradio daljinski kljuc vishe ne radi, ali da problem bude veci brava (i vozaca i na petim vratima) vishe ne radi tako da nije moguce okljucati i sada jednostavno ne mogu uci u auto. Brava je zapekla i spricam sa WD 40 i nekako se nadam da bi mogla proraditi jer sam citao da je to moguce. Imam samo taj jedan kljuc kao na slici i on ne funkcionise, dakle nikako, ni daljinski ni bez daljinskog, ni sa starim ni sa novim baterijama! Crvena lampica na kljucu, ali vrata se ne otvaraju.

Odnedavno zivim vani i zaista ne znam kako ovdje stvari funkcionisu pa imam nekoliko pitanja.

Da li mi mogu problem rijesiti na skodinom servisu, na koji bi dosao samo s kljucem jer auto ne mogu otovoriti? ILi postoji neka kombinacija gumbova koja bi eventalno uskladila kljuc sa bravom?

Ako je ne odgovor na prvo pitanje negativan, sta su mi opcije?
Razmisljao sam da razbijem prozor zadnjim vratima (onaj mali) ali je pitanje kad povucem rucicu za otvaranje vrata iznutra da li ce se vrata otvoriti?
Ako da, da li cu moci upaliti auto jer na njemu je fabricki sistem protiv kradje i aktivan je?
Dakle kakve su mi opcije u slucaju da obijem vlastito auto ?

Nadam se da vas puno ne smaram i svaki prijedlog je dobro dosao!

Ocito se ovakav problem moze svakom desiti, ali se iz nekoga razloga desava samo meni!
ps.sutra cu busom na posao!
insomnia78

#2 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by insomnia78 »

Posto si vani i s obzirom na to sve ja bi kao prvu opciju razmotrio odlazak do servisa pa nek ti oni daju savjet
dgL_

#3 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by dgL_ »

Kurjakk wrote:Auto je Skoda Octavia 2000, 1,6 motor. Auto kupio nedavno kao privremeno rjesenje i zaista je bilo sve ok dok nisam odlucio da zamjenim slabe baterije na kljucu koji izgleda ovako:

http://s285.photobucket.com/user/DDaarr ... 8.jpg.html

Nakon sto sam to uradio daljinski kljuc vishe ne radi, ali da problem bude veci brava (i vozaca i na petim vratima) vishe ne radi tako da nije moguce okljucati i sada jednostavno ne mogu uci u auto. Brava je zapekla i spricam sa WD 40 i nekako se nadam da bi mogla proraditi jer sam citao da je to moguce. Imam samo taj jedan kljuc kao na slici i on ne funkcionise, dakle nikako, ni daljinski ni bez daljinskog, ni sa starim ni sa novim baterijama! Crvena lampica na kljucu, ali vrata se ne otvaraju.

Odnedavno zivim vani i zaista ne znam kako ovdje stvari funkcionisu pa imam nekoliko pitanja.

Da li mi mogu problem rijesiti na skodinom servisu, na koji bi dosao samo s kljucem jer auto ne mogu otovoriti? ILi postoji neka kombinacija gumbova koja bi eventalno uskladila kljuc sa bravom?

Ako je ne odgovor na prvo pitanje negativan, sta su mi opcije?
Razmisljao sam da razbijem prozor zadnjim vratima (onaj mali) ali je pitanje kad povucem rucicu za otvaranje vrata iznutra da li ce se vrata otvoriti?
Ako da, da li cu moci upaliti auto jer na njemu je fabricki sistem protiv kradje i aktivan je?
Dakle kakve su mi opcije u slucaju da obijem vlastito auto ?

Nadam se da vas puno ne smaram i svaki prijedlog je dobro dosao!

Ocito se ovakav problem moze svakom desiti, ali se iz nekoga razloga desava samo meni!
ps.sutra cu busom na posao!

nemoj niposto da razbijas staklo... pokusaj sa servisom, vidi sta ce ti recista je moguci uzrok...

ne znam sta bih ti savjetovao, al vjerujem da se jako ne ugodno osjecas jer ti vjerovatno to auto treba koliko jel ujutru... ali eto.. kao stosi rekao na posao alternativim prevozom, pa kad se vratis razmotri sve opcije i uradi kako je najbolje
drndalo

#4 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by drndalo »

Ne znam za Skodu i njenu elektroniku, ali kod mene na alarmu, ugradjenom naknadno, kada se mijenjaju baterije u daljincu, potrebno je ponovo "spariti" daljinac sa centralom alarma (koji komanduje i sa centralnom)... A to se radi istovremenim pritiskanjem i zadrzavanjem 5-10 sekundi oba dugmeta daljinca pritisnutim, u dometu alarma, da se "pronadju i usklade" medjusobno... Kod mene nakon tog vremena "uparivanja", cuje se piip-piip-piip kao signal da je gotovo i zdravo. Probaj dakle nesto takvo kad si uz auto, drzati sve dugmadi sto imas na kljucu odjednom pritisnuto bar 10 sekundi, pa vidi sta se desava...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by bitanga_sa_otesa »

drndalo ti je objasnio,probaj naci na youtube postupak ponovnog reprogramiranja kljuca
mahalas505

#6 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by mahalas505 »

drndalo wrote:Ne znam za Skodu i njenu elektroniku, ali kod mene na alarmu, ugradjenom naknadno, kada se mijenjaju baterije u daljincu, potrebno je ponovo "spariti" daljinac sa centralom alarma (koji komanduje i sa centralnom)... A to se radi istovremenim pritiskanjem i zadrzavanjem 5-10 sekundi oba dugmeta daljinca pritisnutim, u dometu alarma, da se "pronadju i usklade" medjusobno... Kod mene nakon tog vremena "uparivanja", cuje se piip-piip-piip kao signal da je gotovo i zdravo. Probaj dakle nesto takvo kad si uz auto, drzati sve dugmadi sto imas na kljucu odjednom pritisnuto bar 10 sekundi, pa vidi sta se desava...
Ne vjerujem da ce moci ponovo upariti kljuc na ovaj nacin, posto se ovdje vjerovatno o fabrickoj ugradnji. U vecini slucajeva da bi se upario kljuc(bez posjete servisu), treba jos jedan kljuc i plus da se moze pristupiti bravi za paljenje. U ovom slucajevu ne moze ni jedno ni drugo :D, sto bi rekli lancana reakcija nesretnih slucajeva . Po meni nek proba jos jednu bateriju ili da pokusa jos malo da otvori bravu rucno s kljucem. Ako ne, onda sa vlasnickim papirima od auta u ovlasteni i da oni to rijese.
seoBIH

#7 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by seoBIH »

.
Kurjakk

#8 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by Kurjakk »

Zahvaljujem na savjetima, problem rijesen na najbezbolbiji nacin. WD 40 je uradio svoj dio posla tako da sam uspio otkljucati kljucem nakon tri dana spricanja brave, zatim ponovo kodirati kljuc. Kodiranje se radi tako da se zakljuca kljucem i nekoliko sekundi drzi dugme zakljucavanja. Mozda nekome nesto od ovoga bude od koristi.
drndalo

#9 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by drndalo »

Kurjakk wrote:Zahvaljujem na savjetima, problem rijesen na najbezbolbiji nacin. WD 40 je uradio svoj dio posla tako da sam uspio otkljucati kljucem nakon tri dana spricanja brave, zatim ponovo kodirati kljuc. Kodiranje se radi tako da se zakljuca kljucem i nekoliko sekundi drzi dugme zakljucavanja. Mozda nekome nesto od ovoga bude od koristi.
Kao sto rekoh... :wink:

Nek' si ti rjesio problem... :thumbup:
Kurjakk

#10 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by Kurjakk »

nisam bash najbolje objasnio "uparivanje" u mom slucaju je da se kljuc mora drzati u zakljucanom polozaju, dakle skroz desno i onda pritisnuti dugme. bez otkljucanog auta nista, ali bilo je od koristi, jer sam na tvoju ideju sjetio se jednog majstora. pozdrav
drndalo

#11 Re: Ne mogu otkljucati auto!!

Post by drndalo »

Ma nije problem, nek je makar malo pomoglo... Barem kao ideja kako princip radi kod vecine proizvodjaca... Manja odstupanja su normalna, ali ideja je da ima caka ostavljena kod sviju da se zbog zamjene baterije ne mora sajba izvaljivat, ili slako blokom razbijat'... :wink:
Post Reply