(ne) ljubaznost u službama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
memx

#1 (ne) ljubaznost u službama

Post by memx »

Nisam našla sličnu temu pa evo. Hajde da malo pričamo o ljubaznim i neljubaznim radnicima za šalterima u Poreznoj, pošti, penzionom, zdravstvanom i slično.

1. Moj najsvježiji primjer je danas,PIO - gospođa Senada sa šaltera br 6 (vodi centar) u velikoj šalter sali u zavodu PIO.
Kada sam prišla šalteru, našla se u poslu i otišla ni ne pogledavši me, prebirajući po ormarima i tuđim stolovima nešto, (valjda se nadala da ću otići i doći kasnije). Nakon što se udostojila da priđe da me usluži, neljubazno i preko volje, uzimajući papire kao da su joj odvratni i šugavi, vratila mi ih je ni ne pogledavši šta sam joj dala i rekla kako mi fali još nešto. Na moje insistiranje da to nije ni potrebno za taj predmet drsko mi je vratila papire i otišla ponovo za drugi neki šalter ne žaleći ni da razgovara više, ignorišući me potpuno.
Sad se ja pitam, zašto tolika omladina sjedi na birou a sa strankama rade isfrustrirani nekulturni ljudi koji misle da su bogom dati i nosom paraju oblake jer ko smo to mi mali obični građani pa smo se usudili doći baš za njihov uski prozorčić u svijet i zakloniti im njihov ionako prazni pogled.

2. Sad ću navesti i ljepšu, svjetliju) stranu priče:
gospodin, čini mi se Mato, i još nekoliko službenika sa šaltera Porezne uprave Centar, (saznaću imena pa ću napisati), zaposlenici iz Statistike, takođe kod vječne vatre, zaposlenici naplatne službe Sarajevogasa kod hotela Evropa, ljubazno osoblje Ambulante B faza Alipašino polje (sestre i doktorice) su ljudi koji vam olakšaju posao i učine dan ljepšim.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by KatarinaKosaca »

Negativno.. odjel za strance Pijačna ulica... odron, dno dna, bezobrazluk, javašluk i smarad ćevapa drskost. Do džume rade, inače otjeraju... ma priča za sebe.... ali i za kazne u svakoj normalnoj državi
Općina Stari Grad , šalter sala, od 8 službenika jedna se osmjehnula i pitala šta želite
Djevojka koja radi na ličnim kartama u glavnoj pošti, dakle općina Centar, drska, drska, drska, drska do plus beskonačno

Pozitivno.... Teta koja radi u muriji na Marin Dvoru za državljanstva (zaboravih ime)
Federalni mup, odjel za dodjelu državljanstava, profesionalni, ljubazni, uslužni.. divno iskustvo
Agencija za državnu službu, čika Namik i jedan koji javlja rezultate..
TurioSamGa

#3 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by TurioSamGa »

Opet ista tema i ista prica. Jedni pljuju na one iza pulta, ovi iza pulta pljuju one ispred. Sluzbenici su drski isfrustrirani, gradjani su stoka neotesana bla bla bla.

Ja sam uvijek na strani sluzbenika. Jbg. docepali se posla u drzavnoj firmi, znaju da je posao siguran pa mogu biti i ponasati se kako zele. Gradjani sute i ne rade nista da promijene to stanje, sto znaci da su zadovoljni istim. Logicno, zadovoljni su i sluzbenicima.
memx

#4 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by memx »

TurioSamGa wrote:Opet ista tema i ista prica. Jedni pljuju na one iza pulta, ovi iza pulta pljuju one ispred. Sluzbenici su drski isfrustrirani, gradjani su stoka neotesana bla bla bla.

Ja sam uvijek na strani sluzbenika. Jbg. docepali se posla u drzavnoj firmi, znaju da je posao siguran pa mogu biti i ponasati se kako zele. Gradjani sute i ne rade nista da promijene to stanje, sto znaci da su zadovoljni istim. Logicno, zadovoljni su i sluzbenicima.
Na koji način promijeniti stanje po tvom mišljenju?
Kada se obratiš njihovim šefovima oni su uvijek, ama baš uvijek na njihovoj strani.
Zato mislim da je ovo pravi način, javno ih prozvati pojedinačno, i na taj način se boriti da se stanje promijeni bar kod onih koji imaju još trunku samopoštovanja i ljudskosti u sebi, jer će ovo kad tad doći do njih.
A ako nemaju onda neka im svevideći odozgo vrati istom mjerom, a vratiće sigurno. pravda je spora ali dostižna.
PS. Nisam do sada vidjela ovakvu temu ovdje, ako ima molim da mi ukažete na nju da se prebacimo na istu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by KatarinaKosaca »

memx wrote:Na koji način promijeniti stanje po tvom mišljenju?
Kada se obratiš njihovim šefovima oni su uvijek, ama baš uvijek na njihovoj strani.
.
I te kako se isplati obratiti šefovima... ne mogu se oni, naravno, solidarizirati sa onim ko se žali posebno prije nego što čuju drugu stranu. I normalno je da su na njihovoj strani u toj konverzaciji. Ali, kasnije i te kako moraju objasniti šefu šta se desilo. Treba se uvijek žaliti... samo što često nemamo vremena za to, ili smo previše ljuti..
Po meni za ovo iako apsurdno zvuči, najviše su krivi mediji...Dužnost je medija da obrazuje i informira vaskoliki puk da su to ljudi koji primaju plaću od naših para i naših poreza. Onda da to dođe u svijest svakog stanovnika, i te kako bismo se svi žalili. Ovako pola ljudi misle da tim službenicima plaća pada negdje sa neba i da mi njih moramo slušati. A ovi to zloupotrebljavaju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by Truba »

činjenica je da je najteže sa šabanima raditi
a većina ljudi koji dolaze na šaltere su šabani
oko 100.000 ih ima u sarajevu minimum

tako da jadni ljudi na šalterima
jes da primaju "naše" pare...ali... opet
FOČANSKI PROPISI

#7 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by FOČANSKI PROPISI »

Black swan wrote:činjenica je da je najteže sa šabanima raditi

Da nije njih bili bi kinezi ili selendra.
medjutim

#8 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by medjutim »

Slazem se da je tesko sa sabanima raditi,ali isti ti salterasi smatraju da su samim svojim rodjenjem predodredjeni za posao koji obavljaju i da su u njemu neprikosnoveni i nezamjenjivi.
Svi mi radimo s ljudima, neko malo vise, neko malo manje, ali smatram da u svakom poslu koji covjek obavlja, treba biti profesionalac i da svoje licne frustracije i nezadovoljstva (uzrokovana klimatskim promjenama, nedostatkom seksualnih aktivnosti, svadjom sa bracnim partnerom, losim uspjehom djece u skoli) trebamo ostaviti kuci, jer krenem od sebe pa kad se nekome nasmijes i kulturno ga pozdravis, ma da je najgori seljak smeksa i covjek ti kaze sta mu treba i kako mu mozes pomoci. Meni su gori "intelektualci" koji svojim stavom odmah jasno daju do znanja da su oni "neko i nesto", koji ti se obracaju sa "mali" i u slucaju da nije u pravu, postavi se vec ustaljeno pitanje: "Znas li ti ko sam ja?". U principu ovim obracanjem "mali", jasno zele da sebe ucine vecim u tvojim ocima, totalni primitivizam bez ikakvih osnova kulture i lijepih manira. Vecina tih ljudi su "bizMismeni", "visoki" funkcioneri i ostala elita.
Uz sve to, ljudi koji dodju u drzavne sluzbe, dolaze tu ne zato sto vole, vec zato sto im zaista nesto treba. Dozivljavao sam svakakve scene po nasim sluzbama, tako da ne pisem bezveze.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by Truba »

nepersiranje je prvi znak šabanizma
ja persiram sve nepoznate ljude bilo da su stariji ili mlađi
medjutim

#10 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by medjutim »

Black swan wrote:nepersiranje je prvi znak šabanizma
ja persiram sve nepoznate ljude bilo da su stariji ili mlađi
:thumbup:
Slazem se 100%.
LeonardoAC

#11 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by LeonardoAC »

Superhik_ wrote:ja nominujem tetu u postdiplomskoj studentskoj službi pravnog fakulteta u sarajevu. frustrirana životom, bezobrazna i neljubazna.
Ma čini ti se... :D
Država

#12 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by Država »

Danas sam zvao na tel. Općinu Centar-Sektor za Privredu (033/652-468). Znam da im je pauza od 10 i 30 do 11.00 h. Zvao sam do 11 i 20 ali nije nikoga bilo da se javi. Dalje, oko 14 i 20 sam ponovo zvao i niko se nije javljao. Kad sam podigao frku dobio sam broj 033/652-467 i saznao da je osoba koju ne mogu da dobijem cijeli dan neki Almir. Nazvao sam taj drugi broj i teta mi je rekla da ona sjedi u kancelariji sa Almirom, ali da je on izašao prije možda sat vremena (znači oko 13 i 20 h). Na kraju mi je rekla da ne mogu dobiti nikakvu informaciju nego da moram doći u Općinu po neke obrasce i da tu sve piše. Dakle Almire, blago tebi jarane. Dođeš kad hoćeš, odeš kad hoćeš, a kolegica koja sjedi sa tobom u kancelariji ne može dati informaciju preko telefona. SVAKA ČAST!!! :x :x :x
esad_plavi

#13 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by esad_plavi »

ma haj salteri u sluzbama manje vise, nego kad me zapadne kakva tuka nesposobna za salterom u kladionici, meni vamo gori - za 2 min pocinje ruska 2. liga, a ona razvukla kucanje listica ko teraviju :D
P308

#14 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by P308 »

:thumbup:
fake believer

#15 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by fake believer »

U tome je fol s nama...Otkud toliko shabana na salterima :zzzz:
Gray

#16 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by Gray »

Superhik_ wrote:ja nominujem tetu u postdiplomskoj studentskoj službi pravnog fakulteta u sarajevu. frustrirana životom, bezobrazna i neljubazna.

Danica, ona je katastrofa
IlijaLadin

#17 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by IlijaLadin »

nisu Oni, tamo neki... to smo mi. neljubaznost, neodgovornost, nezainteresovanost... to su nase osobine. neki od nas rade u sluzbama organa uprave ili opcenito s ljudima, svako drugi bi bio slican. izuzeci su statisticki balans
kockica_kockica

#18 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by kockica_kockica »

Ne valjaju salterasi ali brate mili ne valjamo ni mi...
Dodjes na salter guzva..
Stanes u red...
Dodje iza tebe krkan ili krkanka...
Svi budale cekaju samo se njoj/njemu zuri...
Moze li samo ona/on da ....
Salter lady/man kaze gospodjo/gosp. stanite u red...
Nastane komesanje... vrijedjanje.. psovanje drzave i ostalog...
Zasto? jer mora stati u red....

Svijetli primjer... Mercator na socijalnom.. posta... njih troje radi tamo... i zaista ne znam ko je od njih ljubazniji.. nikad jos nisam dosla da nisu rekli izvolite sa smijeskom...

CIPS novi grad - one salteruse ne da se ne smiju nego bi streljale sve one ljude sto ih uopce gledaju a kamoli traze uslugu...

Fakulteti - studentske sluzbe... strava... jos nisam srela studenta da kaze nesto lijepo za njih... ali bijah i ja iza tih vrata i svasta sam dozivljavala, od toga da mi kaze sta si mi to dala popuni ti te papire do toga da me petko u ponoc zove na moj privatni broj da mi kaze da je zaboravio prijaviti ispit, da je prijavu ubacio ispod vrata pa da ga ubacim... ne konta on da sam ja to taj dan pred kraj radnog vremena predala profesoru i da mi taj poziv i ta prijava zakasnjela samo stvara probleme i srkleti me...
rajvosa^

#19 Re: (ne) ljubaznost u službama

Post by rajvosa^ »

kockica_kockica wrote:
Svijetli primjer... Mercator na socijalnom.. posta... njih troje radi tamo... i zaista ne znam ko je od njih ljubazniji.. nikad jos nisam dosla da nisu rekli izvolite sa smijeskom...

CIPS novi grad - one salteruse ne da se ne smiju nego bi streljale sve one ljude sto ih uopce gledaju a kamoli traze uslugu...
Gospodja koja radi na vozackim dozvolama mislim da je izuzetak...bar meni. Bio nekoliko puta kod nje, vrlo ljubazna. Ne sjecam se smjeska, al vrlo ljubazna ;)
Post Reply