(NE)LEGALNA PRODAJA?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Ado_Meraklija

#1 (NE)LEGALNA PRODAJA?

Post by Ado_Meraklija »

Pozdrav,

Bavim se izradom knjigovodstvenih programa (robno materijalno knjigovodstvo, maloprodaja, veleprodaja, amortizacije, plate...) uz upotrebu Microsoft Accessa.

Interesuje me da li se kao fizičko lice mogu reklamirati npr. u SuperOglasima ili Dnevnom Avazu tj. da li mogu legalno prodavati programe zainteresovanim firmama kao fizičko lice?

Hvala unaprijed :)
Last edited by Ado_Meraklija on 03/08/2005 13:15, edited 1 time in total.
car-x

#2 Re: (NE)LEGALNA PRODAJA KNJ...

Post by car-x »

Ado_Meraklija wrote:Pozdrav,

Bavim se izradom knjigovodstvenih programa (robno materijalno knjigovodstvo, maloprodaja, veleprodaja, amortizacije, plate...) uz upotrebu Microsoft Accessa.

Interesuje me da li se kao fizičko lice mogu reklamirati npr. u SuperOglasima ili Dnevnom Avazu tj. da li mogu legalno prodavati programe zainteresovanim firmama kao fizičko lice?

Hvala unaprijed :)
mozes na ugovor o djelu.. (jedna od mogucnosti) ali u svakom slucaju moras platiti porez na dobit..
Ado_Meraklija

Post by Ado_Meraklija »

Hvala za brz reply i pomoć car-x

Ako neko zna postoji li još neka mogućnost osim ugovora o djelu nek javi! :)

thx in advance for promt replys
Kimur

Post by Kimur »

I kod mene sličan slučaj jer sam se nedavno počeo baviti izradom web sajtova i takođe me interesuje da li se kao fizičko lice mogu oglašavati i baviti tim poslom legalno??
car-x

Post by car-x »

Kimur wrote:I kod mene sličan slučaj jer sam se nedavno počeo baviti izradom web sajtova i takođe me interesuje da li se kao fizičko lice mogu oglašavati i baviti tim poslom legalno??
sve dok placas porez drzavi, legalno se bavis.. mislim da se radi o porezu na usluge koji je ili 8 ili 10 %.. nisam siguran..
MrSini

Post by MrSini »

Možete. Samo je problem kako naplatiti. Porez u svakom slučaju morate platiti 10% PPU.
Moj Vam je savjet da registrujete dodatnu djelatnost. Plaćate samo pola doprinosa za osiguranje, a imate legalnu firmu. Napraviti ću Vam ja promet oko nove godine(milionski), Vi platite porez 10%, 1% vama, 1% meni, a ostalo vratimo firmama koje nam plate usluge. :D
Kimur

Post by Kimur »

MrSini wrote:Možete. Samo je problem kako naplatiti. Porez u svakom slučaju morate platiti 10% PPU.
Moj Vam je savjet da registrujete dodatnu djelatnost. Plaćate samo pola doprinosa za osiguranje, a imate legalnu firmu. Napraviti ću Vam ja promet oko nove godine(milionski), Vi platite porez 10%, 1% vama, 1% meni, a ostalo vratimo firmama koje nam plate usluge. :D
Možeš li mi reć koliko otprilike košta registracija dodatne djelatnosti kao npr.izrada kjn.programa ili web sajtova i da li se isplati uopšte?
Post Reply