(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

supercali

#826 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Jebote ja redovno kazem poselami a nit sam bosnjak nit musliman :-D mao se tu pretjeruje ali ima smisla ovo sto respo govori. Ne smijes nista reci protiv licemjernosti vjernika ili vjere. Jos ako nisi bosnjak pa ti prisiju nacionalni naboj...
Pa mozes da kazes. Nije to strogo ograniceno da se ne moze reci. Kad se sretnu ljudi, nije nista problem.
Ali govorim generalno, kad radis u firmi gdje svakodnevno dolaze ljudi raznih vjera i ubjedjenja, nije zgoreg sluzbeno se pozdravljati.
Neces sigruno selamati klijenta, poslovnog partnera o kojem ne znas dovoljno s te strane.
neces ti selamati al ce neko ko radi na salteru ili u kancelariji u opstini bez ikakvog ustrucavanja reci eselamu alejkum i onome kome ime vuce na muslimansko i onome kome ne vuce
i kad kazes gospodjo ovo je javna ustanova mozda ja ne praktikujem islam kao vjeru i zamolit cu vas da mi se obracate sa dobar dan dovidjenja i sl nadje se uvrijedjena i jos bi se svadjala i onda gleda da ne uradi svoj posao kako treba u vezi sa tvojim slucajem samo zbog toga

sreca ta vremena su prosla al to mi se desilo u periodu 00-05
i sta na to da kazes da je ateista ili u ovom slucaju i katolik i pravoslavac kriv ako kaze da je ugrozen?
Tomahawk11
Globalni moderator

#827 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote: neces ti selamati al ce neko ko radi na salteru ili u kancelariji u opstini bez ikakvog ustrucavanja reci eselamu alejkum i onome kome ime vuce na muslimansko i onome kome ne vuce
i kad kazes gospodjo ovo je javna ustanova mozda ja ne praktikujem islam kao vjeru i zamolit cu vas da mi se obracate sa dobar dan dovidjenja i sl nadje se uvrijedjena i jos bi se svadjala i onda gleda da ne uradi svoj posao kako treba u vezi sa tvojim slucajem samo zbog toga

i sta na to da kazes da je ateista ili u ovom slucaju i katolik i pravoslavac kriv ako kaze da je ugrozen?
Pa vec sam se ocitovao po tom pitanju.
To mi je malogradjanski i glupo.
To sto je hamsa sklona selamanju bi trebala da ostavi mimo posla. Tu treba odmah pisati prigovor i da je se opomene za sirenje nacionalne i vjerske netrepeljivosti, pa ako ponovi, kazniti novcani i disciplinski.
Danas to ocekujem u nekoj zabacenoj opstini, nikako ni u jednoj sarajevskoj. Bar ja nisam imao situaciju da sluzbenici selamaju. Ako je nekad i bilo, onda svako ima pravo da izrazi svoju ugrozenost. Mada, kao sto i sam kazes, to su prosla vremena.
insomnia78

#828 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

Ministar unutrasnjih poslova Francuske B. Cezeneuve na iftaru u pariskoj dzamiji veceras

Image

Image
supercali

#829 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote: neces ti selamati al ce neko ko radi na salteru ili u kancelariji u opstini bez ikakvog ustrucavanja reci eselamu alejkum i onome kome ime vuce na muslimansko i onome kome ne vuce

Pa vec sam se ocitovao po tom pitanju.
To mi je malogradjanski i glupo.
To sto je hamsa sklona selamanju bi trebala da ostavi mimo posla. Tu treba odmah pisati prigovor i da je se opomene za sirenje nacionalne i vjerske netrepeljivosti, pa ako ponovi, kazniti novcani i disciplinski.
Danas to ocekujem u nekoj zabacenoj opstini, nikako ni u jednoj sarajevskoj. Bar ja nisam imao situaciju da sluzbenici selamaju. Ako je nekad i bilo, onda svako ima pravo da izrazi svoju ugrozenost. Mada, kao sto i sam kazes, to su prosla vremena.
problem je u tome ko ce je kazniti ako isti mentalni sklop i isti svjetonadzor seze do vrha
zalis se njenom sefu a sef joj isto prvak po sda kategoriji uzoriti vjernik u prvom safu selama i kuntu i pantu ne bi li se dokopao veceg i jaceg mjesta u stranci i na drzavnoj sisi ( dolazimo do price da su vjernici na baterije koji su dvolicni glume vjernike a kradu i sakom i kapom)
a pored toga dosta obicnih ljudi to podrzava (tu dolazimo do ovih u kaficu sto ti prigovore za tvoje rijeci baka i ne selamanja i sl)

i onda kad ti ja ispricam recimo tu pricu kazes ma preuvelicavas ne moze te i sefica i sef i njegov nadredjeni sikanirati jer mene nikad nije
nije zato jer tebi to selam nista ne znaci u smislu pozdrav tj mogao je reci i selam i dobar dan tebi svejedno jer si isti ovaj gore koji dobaci a sto nisi poselamio umjeto to pozdravio sto nisi rekao nana umjesto baka i sl
tako isto onog gay-a neces razumjeti ni ti ni ja i reci ces pretjeruje
a onda kad se bori za svoja prava gay paradom da te probleme bar nekako iznese na vidjelo dodjes ti i kazes e vidi ugrozava moje pravo necu ja da mi se okolo jebu dvojica pedera
ubij pedera i sl

(naravno nista licno uzeo sam te za primjer kao sto uvijek uzimam sebe i sagovornika za primjer u ovakvim pricama)
Tomahawk11
Globalni moderator

#830 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Vidi, primjer homoseksualaca i diskriminacije i nije bas adekvatan po pitanju odnosa vjernika i ateista.
Poznato je da je na Balkanu nikakva tolerantnost kad su homo u pitanju i da se se cesto ide rigorozno i silom. Pogotovo po pitanju parada.
Bas da je neko u Sa istukao nekog zato sto je ateista....ne znam za takav slucaj.
A recimo, imao sam situaciju gdje mi je tip pokazivao tri prsta i nazivao me vehabijom iz cista mira (valjda zato sto sam imao bradu :-) ).
Sto bi se reklo, htio je tim cinom da me uvrijedi, a ja ga samo u cudu gledao iz auta. Sta da kontas nego kakva je ovo budala. Sve to se odigralo u Sarajevu.
Mislim, uvijek mozemo naci neki primjer netolerancije prema ovom ili onom. Da li je tako generalno? Tesko.
mirzaaa33

#831 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Čuo sam za slučaj kada su na nekom internet forumu ateisti koji je bio i moderator prijetili smrću :mrgreen:
Pandakonda

#832 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Pandakonda »

mirzaaa33 wrote:Čuo sam za slučaj kada su na nekom internet forumu ateisti koji je bio i moderator prijetili smrću :mrgreen:
To se desilo u Hrvatskoj kada je Ivan Kesić prijetio svim ateistima i javno zvao svakog ljevičara na dvoboj da pokaže svoju "inteligenciju", napomene radi taj isti lik je negirao holokaust i deklarisani je nacionalista.

Što se tiče paralele homoseksualac - ateista, razlika je samo u tome što nas ateiste nisu počeli udarat. Smatraju da smo ludi, idemo protiv svoje "kulture" i smatraju da mi "trujemo" djecu i da smo im loš uzor i kako trebamo da se preselimo na cionistički zapad ako nam ne odgovara "tradicionalna" atmosfera u BiH. Lično sam imao situaciju da me verbalno napala majka jednog poznanika jer sam mu pokšao pojasnit evoluciju (na njegov upit) govoreći da mi je šejtan isprao mozak i da će Bošnjaci propast zbog ovakvih kao ja (valjda jer imam "muslimansko" ime) :skoljka:

Tokom ramazana ne pijem alkohol iz poštovanja prema pravim vjernicima, jedino ako smo u stanu kod nekog i 100% znam da nije musliman ili barem se ne pridržava toliko tih pravila.

A što se tiče selamanja do sad nisam doživio da me neko tako pozdravio u javnoj ustanovi, prodavnici itd. vjerujem da je to više običaj u nekim selima ili manjim mjestima gdje svako svakog zna.
HAVANA

#833 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Nema smisla da se ja sad javljam,ko mljaze :oops: :D na moru.Volim vas ja sve sad. :D Budi mojaaaa vodaaaaaa,ja sam sada vatraaaa :kontrabas:
djevojka bez imena

#834 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by djevojka bez imena »

HAVANA wrote:Nema smisla da se ja sad javljam,ko mljaze :oops: :D na moru.Volim vas ja sve sad. :D Budi mojaaaa vodaaaaaa,ja sam sada vatraaaa :kontrabas:

Cafir? :?: :lol:

Sala, ne zamjeri.
problemnatravunu

#835 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by problemnatravunu »

djevojka bez imena wrote:
HAVANA wrote:Nema smisla da se ja sad javljam,ko mljaze :oops: :D na moru.Volim vas ja sve sad. :D Budi mojaaaa vodaaaaaa,ja sam sada vatraaaa :kontrabas:

Cafir? :?: :lol:

Sala, ne zamjeri.
Ne zamjeri, ali moram :izet:

:D
mirzaaa33

#837 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Moež li miris žene ili muškarca uzbuditi i kako je to riješeno ako ko zna. Čuo sam da postoje nekakvi feromoni koji lete po zraku i stvaraju vezu između osoba, seksualno uzbuđuju
almir90

#838 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by almir90 »

mirzaaa33 wrote:Moež li miris žene ili muškarca uzbuditi i kako je to riješeno ako ko zna. Čuo sam da postoje nekakvi feromoni koji lete po zraku i stvaraju vezu između osoba, seksualno uzbuđuju
Čuj leti nešto po zraku, mani se gluposti. Kad prođe dobra ženska nema tu zraka u zraku, jaran se odmah budi i propinje da vidi i on o čemu se to radi. :D :lol:
Nepass

#840 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

MUNAFIK wrote:
hakazvaka wrote:
MUNAFIK wrote:Hoces li to baš sad ti i da rastabiriš kako je u Islamu bit peder OK... WTF...

Imam prijatelje katolike i oni NIKADDDDD ne bi ispred postaca jeli bilo sta i to mozes mislit samo iz POSTOVANJA i kulture... i to je dovoljno da se zna ko je ko i kakav... Sve ostalo je šuplja kojom se opravdava svoj idiotizam. Pa kad neko ne moze da pije kolu radi nekih razloga a voli je... U mijoj raji kola se nije pila pred tom osobom... Valjda je to OK... Naravno mogli smo rec ko ga j... Imam ja pravo... Ali imati pravo i OBRAZ nisu uvijek iste stvari.
Nije isto kada neko ne moze piti kolu iz zdravstvenih razloga, pa ga ispostujete, i kada neko ne zeli da jede iz vjerskih uvjerenja...
Znaci problem je nekoga ispostovati radi njegovih vjerskih uvjerenja, jer ? Koja logika... Ovdje vec pocinje neki kompleks u osobi...
Ovdje se izgleda nikako ne polemise u kojoj situaciji ispostovati.
Neki dan na kafi kad dodje drug posti. Niko ga nije ispostovao. Svi kahvenisemo pijemo vodu pusimo.
Da mi je dosao kuci ispostovao bih, ne bih kafu pravio itd pogledali bi utakmicu i to je to.
Nadzorna_ploca

#841 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nadzorna_ploca »

Kome vi ba ljudi pokušavate ugoditi? Sebi, vanzemaljcima, Bogu, ljudima, pčelama? O čemu pričamo, pa svako je obdaren mozgom da odredi sta je dobro za njega i kako da se ponaša. Odkud pravo ateisti da kritikuje vjernika i obrnuto. Optereceni smo stvarima kojima ne bi trebali ni smjeli biti i to je nas najveci problem. Meni kao postaču ne smeta niko, postim radi Boga i mog uvjerenja. Sta me briga ko sta misli o tome i sta me briga da li neko jede i pije u gradu ili mom društvu. Taj koji posti ne bi uopste trebao biti u okruženju gdje se jede i pije jerbo je njemu mjesto u molitvi ili učenju kakve knjige ili da se odmara. Ili da radi ako već ina posao. Od svega ćemo napraviti nauku svega mi.

Smatram da niko nije ugrožen u zajednici u kojoj zivim. Znam i ateista i katolika i ovih i onih i nikome nije loše.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#842 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

Postačima i ne smeta toliko, koliko su nepostači opterečeni sa tim.
Kada postač kojem ne smeta dođe među nepostače koji su opterećeni, proizilazi da postač njima smeta, a ne oni postaču. :D
DaysleepeR

#843 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

stetoskop wrote:Postačima i ne smeta toliko, koliko su nepostači opterečeni sa tim.
Kada postač kojem ne smeta dođe među nepostače koji su opterećeni, proizilazi da postač njima smeta, a ne oni postaču. :D
zato što tokom ovih mjesec dana sa svih strana vrišti "ramazan, post, iftari, postači, sehuri, kako postiti, kako se ponašati" itd.

zašto uopšte ikog ko ne posti se mora ticati koji je mjesec i šta neko tokom tog mjeseca radi?

ima danas i aplikacija i vaktija i sat na navijanje, ne mora na svakoj televiziji biti vrijeme iftara i članci o tome

i gdje nećeš biti opterećen kad si pod presijom
muha_sa

#844 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by muha_sa »

opustite se i uzivajte u zivotu :-D
kakavdanakneiskustvu

#845 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

DaysleepeR wrote:
stetoskop wrote:Postačima i ne smeta toliko, koliko su nepostači opterečeni sa tim.
zato što tokom ovih mjesec dana sa svih strana vrišti "ramazan, post, iftari, postači, sehuri, kako postiti, kako se ponašati" itd.

zašto uopšte ikog ko ne posti se mora ticati koji je mjesec i šta neko tokom tog mjeseca radi?

ima danas i aplikacija i vaktija i sat na navijanje, ne mora na svakoj televiziji biti vrijeme iftara i članci o tome

i gdje nećeš biti opterećen kad si pod presijom

neko je vec napisao nesto slicno na temi,zar je vaznije to sto je neko vjernik pa mu treba ugadjati nego nevjerniku?
Nadzorna_ploca

#846 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nadzorna_ploca »

Imas brate kanale i portale koji ne prenose nista pa bujrum daljinski i zaobidji.
DaysleepeR

#847 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

Nadzorna_ploca wrote:Imas brate kanale i portale koji ne prenose nista pa bujrum daljinski i zaobidji.
jelde? a što ne bi zaobišli malo ramazanski program? svakako se TOP ne može zaobići
Nadzorna_ploca

#848 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nadzorna_ploca »

DaysleepeR wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Imas brate kanale i portale koji ne prenose nista pa bujrum daljinski i zaobidji.
jelde? a što ne bi zaobišli malo ramazanski program? svakako se TOP ne može zaobići
A što bi zaobilazili program? Neka topa, samo neka se puca.
DaysleepeR

#849 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

Nadzorna_ploca wrote:
DaysleepeR wrote:
A što bi zaobilazili program? Neka topa, samo neka se puca.
eto onako, ramazanski, tolerantno i smirajno, jedne godine, čisto da vidimo da ne mora sa svakog kanala i medija da se bombarduje

i da si rat preživio u Sarajevu, gadio bi ti se top, ko i svakom normalnom
Nadzorna_ploca

#850 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nadzorna_ploca »

Ne moras još i da brines o mom preživljavanju rata.
Post Reply