(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

supercali

#801 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:postovanje nema nista sa misljenjem
ako ja mislim da je zuta boja ruzna to je moje misljenje a postovat cu tvoj izbor da ti se zuta svidja
tako da to nema nikakve veze
evo ja cu svima reci da je za mene vjera glupost opijum za mase i sl al to ne znaci da tebe necu postovati sto ti vjerujes u to
e sada kako ces ti to primiti je drugi par cipela i do tebe je hoces li me zbog toga poceti vrijedjati prekriziti ili sl
postuj me postovat cu te postuj moje misljenje i ja cu tvoje
Misljenje je kad ne vjerujes u Boga i kad je vjera za tebe nesto sto ne praktikujes.
Kad to okitis atributima kao glupi, tamo nekog i sl., onda je to potenciranje uvrede sa ciljem.

Hajmo ovako: jaran ti se ozenio, ali ti se ne svidja njegova zena.
Jarane, bezveze ti, ozenio si se glupom i tamo nekom zenom. Jaran se naljuti i odjebe te. Jbg, jesi jaran, al ko si ti da vrijedjas njegovu zivotnu saputnicu?
Postovanje itekako ima veze sa misljenjem.
Ali cijenim kad je neko iskren i kaze kako jeste, vise nego kad se pravi i prodaje pod nesto sto nije.
ako je glupa reci cu mu jer se za tu djevojku moze vidjeti je li glupa ili ne
za vjeru je malo drugacije jer ne mozes dokazati da je glupa nego je tvoje misljenje da je to glupost
kao sto ja mogu reci glupo mi je sto ovi cuneri stavljaju sve i svasta na auto a za njih je svetinja
vecina se ismijava nad njima a niko da kaze vrijedjas ih

shvatas?
za mene glupo za tebe nije to hoces se uvrijediti je tvoje
postovanje nema veze sa misljenjem jer se to dvoje ne preklapa tako da ja sa svojim misljenjem ugrozavam tebe namecuci nesto svoje
Tomahawk11
Globalni moderator

#802 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:+
nema to veze u kakvim se krugovima krecemo ako stalno upoznajes nove ljude
sa ljudima s kojima se druzim svakodnevno nemaju problema sa mnom niti ja s njima
Pa imas pravo izbora. Onaj ko ti nije po tvom, neces se ni druziti s njim.
Ne moze te niko natjerati da budes njegovo drustvo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#803 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
za vjeru je malo drugacije jer ne mozes dokazati da je glupa nego je tvoje misljenje da je to glupost
kao sto ja mogu reci glupo mi je sto ovi cuneri stavljaju sve i svasta na auto a za njih je svetinja

shvatas?
postovanje nema veze sa misljenjem jer se to dvoje ne preklapa tako da ja sa svojim misljenjem ugrozavam tebe namecuci nesto svoje
Problem je sto ljudi, konkretno ateisti, vjeru postovjecuju sa kvazitumacenjem iste. Vjera i vjernici nisu raznorazni trubaduri koji se okoriste istom i tumace kako im cejf da vi ispunili svoje prljave ciljeve.
Nazalost, u prvi plan upadaju upravo takvi. Pedofili, dzihad bombasi, borci na Bozijem putu, politicari....svi oni stvaraju sliku vjere koja daje za povoda ateistima da o njoj pricaju kao o necemu glupom. Kad bi se gledalo pravog vjernika, onog koji zaista prakticira onako kako jeste, onda je definitvno uvreda reci covjeku da mu je vjera glupa.
Spomenuo si cunere....a sta kad neko zaista uradi stilski auto? I on sam se gnusa svetogrdja koje rade raznorazni priuceni cuneri i prave strasila od auta.
Hocu reci, nije sve crno ili bijelo. Treba covjeka i njegova djela cijeniti prema ucinjenom, a ne prema masi koja se istice po necemu losem.
Evo ti primjer vezano za misljenje....imam neke rodjake, nesto furaju vehabija stajl....kazem ja ovom jednom kad smo vodili neki razgovor....bogati, imas li ti ista reci, a da nije citiranje iz Kur'ana, hadis, Bozije....covjece, zvucis poput snimljenog uredjaja....na stranu sto tumacis kako tebi odgovara, a ja mogu argumentovati da ti to nije ispravno jednostavnim argumentom da vjera ne zagovara bilo kakvu silu i destrukciju.
Jos k tome, dosli na dzenazu, moj amidza koji je covjek koji godinama zivi u Pragu, onako u sali im kaze koja ste vi muzicka grupa (aludirajuci na njihove zapustene brade, sto je i za mene jako ruzno)...i jos nesto njihovo na samoj dzenazi, ne uce Fatihu kad svi uce, ne aminaju, izdvajaju se, nakaradno. Ja takvima s punim pravom reci da njihovo shvatanje vjere nije ispravno i da nakaradno tumace. I to nije uvreda, to je fakt.
supercali

#804 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
sa ljudima s kojima se druzim svakodnevno nemaju problema sa mnom niti ja s njima
niko ni ne govori da sam ja njegovo drustvo al ne mogu ja odredjivati ko ce se nalaziti na javnom mjestu u koje doba
evo uzmimo primjer forumske kafe
ja se mogu ne slagati sa tobom u 99% stvari al dolazim na kafu zbog ostalih ljudi ne zbog tebe
ti dolazis zbog ostalih ne zbog mene
tako da vjerovatnoca da na svakoj kafi sretnemo jedan drugog su velike bez da me neko tjera
mayab

#805 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mayab »

Image
supercali

#806 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:

shvatas?
Problem je sto ljudi, konkretno ateisti, vjeru postovjecuju sa kvazitumacenjem iste. Vjera i vjernici nisu raznorazni trubaduri koji se okoriste istom i tumace kako im cejf da vi ispunili svoje prljave ciljeve.
Nazalost, u prvi plan upadaju upravo takvi. Pedofili, dzihad bombasi, borci na Bozijem putu, politicari....svi oni stvaraju sliku vjere koja daje za povoda ateistima da o njoj pricaju kao o necemu glupom. Kad bi se gledalo pravog vjernika, onog koji zaista prakticira onako kako jeste, onda je definitvno uvreda reci covjeku da mu je vjera glupa.
Spomenuo si cunere....a sta kad neko zaista uradi stilski auto? I on sam se gnusa svetogrdja koje rade raznorazni priuceni cuneri i prave strasila od auta.
Hocu reci, nije sve crno ili bijelo. Treba covjeka i njegova djela cijeniti prema ucinjenom, a ne prema masi koja se istice po necemu losem.
Evo ti primjer vezano za misljenje....imam neke rodjake, nesto furaju vehabija stajl....kazem ja ovom jednom kad smo vodili neki razgovor....bogati, imas li ti ista reci, a da nije citiranje iz Kur'ana, hadis, Bozije....covjece, zvucis poput snimljenog uredjaja....na stranu sto tumacis kako tebi odgovara, a ja mogu argumentovati da ti to nije ispravno jednostavnim argumentom da vjera ne zagovara bilo kakvu silu i destrukciju.
Jos k tome, dosli na dzenazu, moj amidza koji je covjek koji godinama zivi u Pragu, onako u sali im kaze koja ste vi muzicka grupa (aludirajuci na njihove zapustene brade, sto je i za mene jako ruzno)...i jos nesto njihovo na samoj dzenazi, ne uce Fatihu kad svi uce, ne aminaju, izdvajaju se, nakaradno. Ja takvima s punim pravom reci da njihovo shvatanje vjere nije ispravno i da nakaradno tumace. I to nije uvreda, to je fakt.
problem je konkretno kod vjernika kad kazes da si ateista da odmah pljujes vjeru boga sta ja znam
nemam ja sta pljuvati ako mislim da to ne postoji
boli me briga kako i sta ti recimo vjerujes nemoj meni nametati svoja misljenja obicaje i sl i sve ok
ako od vas 5 vjernika 2 namecu vrijedjaju mene ja cu pljuvati njih i vjeru koja im je nametnula takvo razmisljanje a ne onu trojicu koji imaju svoje misljenje i svoj pogled na vjeru
pravi vjernik meni nikad nece reci ti si ateista cafir gorit ces u paklu itd
boli ga briga i meni super zato ni ja njemu necu reci vidis vjera tj religija ti je bezveze sto to radis
on prakticira svoje bez da namece meni stvar i isto i on rahat od mene

da zakljucimo ako meni ti ne nameces svoje i ne spocitavas bilo sta moje necu ni ja tebi reci pa makar vjerovao u pikachu-a
kad se petljas u moje onda imam pravo reci da je tvoje glupo nazadno jer te uci da zadires u moju "intimu"

sa normalnim vjernicima jedino mozemo razmjeniti misljenja o vjeri i ateizmu kad je to tema rasprave a ovako da neko nekoga zeza zajebava nikad
Tomahawk11
Globalni moderator

#807 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
niko ni ne govori da sam ja njegovo drustvo al ne mogu ja odredjivati ko ce se nalaziti na javnom mjestu u koje doba
evo uzmimo primjer forumske kafe
ja se mogu ne slagati sa tobom u 99% stvari al dolazim na kafu zbog ostalih ljudi ne zbog tebe
ti dolazis zbog ostalih ne zbog mene
tako da vjerovatnoca da na svakoj kafi sretnemo jedan drugog su velike bez da me neko tjera
Ne slazem se. Ako ti ne lezim, imas pravo izbora da ne dodjes. Bar ja tako razmisljam. Cast ostalim ucesnicima, ali ako ima neko ko meni ne odgovara, necu tad s njima piti kafu. Pijemo je kad nema tebe.
Tomahawk11
Globalni moderator

#808 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote: problem je konkretno kod vjernika kad kazes da si ateista da odmah pljujes vjeru boga sta ja znam
nemam ja sta pljuvati ako mislim da to ne postoji
boli me briga kako i sta ti recimo vjerujes nemoj meni nametati svoja misljenja obicaje i sl i sve ok
ako od vas 5 vjernika 2 namecu vrijedjaju mene ja cu pljuvati njih i vjeru koja im je nametnula takvo razmisljanje a ne onu trojicu koji imaju svoje misljenje i svoj pogled na vjeru
pravi vjernik meni nikad nece reci ti si ateista cafir gorit ces u paklu itd
boli ga briga i meni super zato ni ja njemu necu reci vidis vjera tj religija ti je bezveze sto to radis
on prakticira svoje bez da namece meni stvar i isto i on rahat od mene

da zakljucimo ako meni ti ne nameces svoje i ne spocitavas bilo sta moje necu ni ja tebi reci pa makar vjerovao u pikachu-a
kad se petljas u moje onda imam pravo reci da je tvoje glupo nazadno jer te uci da zadires u moju "intimu"

sa normalnim vjernicima jedino mozemo razmjeniti misljenja o vjeri i ateizmu kad je to tema rasprave a ovako da neko nekoga zeza zajebava nikad
Jeste, samo sto da citas ovu temu, a nemas pojma kakvo je stvarno stanje, sto rekao ultima, rekao bi da serijatska policija zasrece po ulicama.
Naravno, ovo je vec drugacija slika, jer ima i ovakvih i onakvih vjernika.
I da konstatujemo, svakom svoje. To ko je vjernik, ateista, nudista, budista....ma to je licno. Sugestija drugom da njegovo ne valja, a moje valja - nisam taj i ne volim one koji namecu bilo sta.
Tako da, to je ok. Nije ok prica koja omalovazava bilo koga, a tice se njegovih licnih uvjerenja.
supercali

#809 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Ne slazem se. Ako ti ne lezim, imas pravo izbora da ne dodjes. Bar ja tako razmisljam. Cast ostalim ucesnicima, ali ako ima neko ko meni ne odgovara, necu tad s njima piti kafu. Pijemo je kad nema tebe.
znaci ovako ja svaki put dolazim a ne odgovaram ti jel to znaci da nikad neces doci i neces se druziti sa ing bloo batom petim desetim zato jer ja svaki put dodjem?
meni je to malo glupo
ako te vec ne gotivim sjest cu na drugi kraj gdje necu imati doticaja s tobom ionako znas kad ima 10 ljudi ti ne mozes pricati sa euridikom jer je daleko i sl kao sto se desilo i tako si rijesio problem
supercali

#810 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Jeste, samo sto da citas ovu temu, a nemas pojma kakvo je stvarno stanje, sto rekao ultima, rekao bi da serijatska policija zasrece po ulicama.
I da konstatujemo, svakom svoje. To ko je vjernik, ateista, nudista, budista....ma to je licno. Sugestija drugom da njegovo ne valja, a moje valja - nisam taj i ne volim one koji namecu bilo sta.
Tako da, to je ok. Nije ok prica koja omalovazava bilo koga, a tice se njegovih licnih uvjerenja.
al pazi sada ti se kreces u krugu ljudima gdje je to normalno i naravno da neces vidjeti taj problem recimo
uzmimo gay osobe
ti ces reci pa nemaju problema niko ih ne dira i sl
a on licno mozda prolazi pakao tako sto ga komsija sikanira ona na kasi sikanira ulete mu u kriterion kad pije kafu pa ga isutaju pa ga onda i policija malo maltretira a tebi i meni je to sve pretjerivanje jer se ne desava nama

jesi gledao rashomon?
Tomahawk11
Globalni moderator

#811 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
znaci ovako ja svaki put dolazim a ne odgovaram ti jel to znaci da nikad neces doci i neces se druziti sa ing bloo batom petim desetim zato jer ja svaki put dodjem?
meni je to malo glupo
ako te vec ne gotivim sjest cu na drugi kraj gdje necu imati doticaja s tobom ionako znas kad ima 10 ljudi ti ne mozes pricati sa euridikom jer je daleko i sl kao sto se desilo i tako si rijesio problem
Ma nema potrebe za tim. Koliko god bili daleko, opet bi bila neka vjestacka uctivost, a opet s druge strane napetost. Neces ni ti svaki put doci na kafu :D
Da se razumijemo, to je samo u slucaju da mi bas ne pases, ono da smo jedan prema drugom nula bodova. Razilazenje u misljenju i sl. ne bi bilo povod za takav potez. Nisam toliko netolerantan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#812 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
al pazi sada ti se kreces u krugu ljudima gdje je to normalno i naravno da neces vidjeti taj problem recimo
uzmimo gay osobe
a on licno mozda prolazi pakao tako sto ga komsija sikanira ona na kasi sikanira ulete mu u kriterion kad pije kafu pa ga isutaju pa ga onda i policija malo maltretira a tebi i meni je to sve pretjerivanje jer se ne desava nama

jesi gledao rashomon?
Nisam gledao Rashomon.
Gay osobe nisu adekvatan primjer, pogotovo na Balkanu. Hoces reci da ateisti i gay osobe imaju isti ili slican status? Nikako.
A slazem se da isti imaju problem zbog svoje sexualne orjentacije.
mirzaaa33

#813 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Tomahawk11 wrote:
Spomenuo si da me neko napada. Pa nije to napadanje agresivno kao što je agresivan stav ovih modernih muslimana, vehabija. Svaki njihov skup i svaki govor je iskonska mržnja. Kod nekih, običnih vjernika je jednostavno neko to nerazumijevanje, a ponekad ponižavanje drugog kroz uzdizanje sebe. Npr. neprijatno je slušati stalno kako je neko automatski pošten i ljudina ako je vjernik i ne može biti drugačije iako ti imaš razloge i dokaze da ta osoba i nije baš takva iako je vjernik al ako ih izneseš odmah te optuže da imaš nešto protiv vjernika, islama, etc. Ja se ježim od toga. S druge strane ako je neko na lošem glasu odmah ide priča kako nikad nije išao u džamiju i slično. Imaš i ovu kategoriju dvoličnih al kad kažeš da ti smeta što je neko dvoličan u vjerskom ponašanju je li to tako loše. Imaš pravo da ti ne odgovaraju dvolične osobe pa bilo to u vjeri ili nečemu drugom. Nije napad ni na vjernika ni na islam niti bilo koga.

Što se tiče druženja meni niko ne smeta. Ni ako je neko homoseksualne orijentacije, niti ako je vjernik, pa ni ako je zagrizao u vjeru. Samo tražim malo obzira i poštovanja sa druge strane.
supercali

#814 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
uzmimo gay osobe

jesi gledao rashomon?
Nisam gledao Rashomon.
Gay osobe nisu adekvatan primjer, pogotovo na Balkanu. Hoces reci da ateisti i gay osobe imaju isti ili slican status? Nikako.
A slazem se da isti imaju problem zbog svoje sexualne orjentacije.
ateisti koji javno kazu da ne vjeruju u boga vjerujem da imaju slican status
pogledaj rashomon pa ce ti biti jasnije o cemu ti ovdje govorim
ja i ti da odemo u neku kafanu sad recimo na bascarsiji i ti da kazes sucur alahu dobro je i generalno se izrazavas recimo tako poselami i sl
i ja koji cu izbaciti te neke izreke tipa pozdravi nanu/baku kuci itd u drustvu se nadje bar jedan jos ako nismo stalno drustvo koji ce dobaciti nije to nase nije to u sarajevu nikad pa nece ni sad to je cetnicko baka i sl
sto pijes alkohol ako je ramazan sto ne postis itd itd
ako ne licno bit ce iza ledja i na osnovu toga podmetanja gledanja preko oka i gledanja kao na manje vrijednog i sl

znaci sve je stvar perspektive iz koje gledas
basicm

#815 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by basicm »

Postovanje se zasluzi, na ovaj ili onaj nacin. I zato je potrebno da obe strane aktivno rade na tome. Rijec glupo, zaostalo ne pomazu nikako. Isto tako, svakodnevni vaz tebi i ostalima i hvatanje sevapa preko vas vracanjem na pravi put rusi to postovanje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#816 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:
Spomenuo si da me neko napada. Pa nije to napadanje agresivno kao što je agresivan stav ovih modernih muslimana, vehabija. Svaki njihov skup i svaki govor je iskonska mržnja. Kod nekih, običnih vjernika je jednostavno neko to nerazumijevanje, a ponekad ponižavanje drugog kroz uzdizanje sebe. Npr. neprijatno je slušati stalno kako je neko automatski pošten i ljudina ako je vjernik i ne može biti drugačije iako ti imaš razloge i dokaze da ta osoba i nije baš takva iako je vjernik al ako ih izneseš odmah te optuže da imaš nešto protiv vjernika, islama, etc. Ja se ježim od toga. S druge strane ako je neko na lošem glasu odmah ide priča kako nikad nije išao u džamiju i slično. Imaš i ovu kategoriju dvoličnih al kad kažeš da ti smeta što je neko dvoličan u vjerskom ponašanju je li to tako loše. Imaš pravo da ti ne odgovaraju dvolične osobe pa bilo to u vjeri ili nečemu drugom. Nije napad ni na vjernika ni na islam niti bilo koga.

Što se tiče druženja meni niko ne smeta. Ni ako je neko homoseksualne orijentacije, niti ako je vjernik, pa ni ako je zagrizao u vjeru. Samo tražim malo obzira i poštovanja sa druge strane.
Ne mora covjek ici u dzamiju da bi bio dobar. Covjek je covjek, bez obzira na njegova uvjerenja, sve dok ona ne uzrokuju stetu ostalima u njegovoj okolini.
Dvolicne osobe nikom ne odgovaraju, osim sami sebi. I po vjeri, dvolicnjaci su nesto najgore. Licemjerstvo je tezak grijeh.
Tu negdje je i isticanje svoje vjere ili tupljenje mozga nekom drugom sa istom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#817 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
ja i ti da odemo u neku kafanu sad recimo na bascarsiji i ti da kazes sucur alahu dobro je i generalno se izrazavas recimo tako poselami i sl
i ja koji cu izbaciti te neke izreke tipa pozdravi nanu/baku kuci itd u drustvu se nadje bar jedan jos ako nismo stalno drustvo koji ce dobaciti nije to nase nije to u sarajevu nikad pa nece ni sad to je cetnicko baka i sl
ako ne licno bit ce iza ledja i na osnovu toga podmetanja gledanja preko oka i gledanja kao na manje vrijednog i sl

Hvala na preporuci, imacu u vidu da nekad pogledam.
Evo reci cu ti konkretno vezano za taj primjer o rijecima.
Mislim da treba biti generalno tolerantniji, pogotovo u slozenom drustvu kao sto je nase.
Sto se tice pozdrava tipa poselami, pomoz Bog i sl., mislim da oni trebaju biti vise internog karaktera. Pozdravljaj se tako sa svojom rodbinom za koju znas da se tako pozdravljaju i eventualno prijateljima za koje znas isto.
Sto se tice javnosti, pa i kafane, tu sam za zdravo, dobar dan i sl. Imam jednog kolegu koji zna selamati i tako to, uvijek ga upozorim da radimo u firmi u kojoj imas i Srba i Hrvata i Bosnjaka i da to nije primjereno. Koristi, majstore, sluzbene pozdrave, sta imas glumiti. Dobro jutro, dobar dan. Sta fali?
Na kraju krajeva, rekao selam ili zdravo, isto ti ga dodje. Nema potrebe biti zatucan i izazivati tenzije da bi nesto dokazao. Kao sto i rekoh, treba biti tolerantniji i uvaziti ljude oko sebe.
mirzaaa33

#818 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Ta netolerancija oko religioznosti je, mislim, zbog toga što nam je mentalitet takav u svemu, nemamo tolerancije prema ičemu i prema ikome iako su nam puna usta iste. Čim neko odudara od mase.

Problem je i kad se postavi pitanje treba li biti tolerantan prema netoleratnim osobama. Ja mislim da ne treba i za dobrobit svih je najbolje da se tim osobama ne daje prostor, niti neka porška. Mi to uporno radimo kao društvo. Predavač o religiji koji netolerantnim govorom i pozivima okuplja mase ne zaslužuje moje poštovanje niti toleranciju, pa makar to pisalo u njegovoj svetoj knjizi ili knjigama. Zašto ne preskaču te dijelove možemo se valjda složiti da ih ima, otkud ta potreba za linčovanjem drugačijih?
Tomahawk11
Globalni moderator

#819 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Pa to pitanje treba prije svega postaviti onima koji su krenuli pobiti sve one koji su drugaciji '92.
mirzaaa33

#820 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Još jedan loš znak je što krivca uvijek tražimo u drugom a ne u sebi. :D
Bodkin

#821 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:

Hvala na preporuci, imacu u vidu da nekad pogledam.
Evo reci cu ti konkretno vezano za taj primjer o rijecima.
Mislim da treba biti generalno tolerantniji, pogotovo u slozenom drustvu kao sto je nase.
Sto se tice pozdrava tipa poselami, pomoz Bog i sl., mislim da oni trebaju biti vise internog karaktera. Pozdravljaj se tako sa svojom rodbinom za koju znas da se tako pozdravljaju i eventualno prijateljima za koje znas isto.
Sto se tice javnosti, pa i kafane, tu sam za zdravo, dobar dan i sl. Imam jednog kolegu koji zna selamati i tako to, uvijek ga upozorim da radimo u firmi u kojoj imas i Srba i Hrvata i Bosnjaka i da to nije primjereno. Koristi, majstore, sluzbene pozdrave, sta imas glumiti. Dobro jutro, dobar dan. Sta fali?
Na kraju krajeva, rekao selam ili zdravo, isto ti ga dodje. Nema potrebe biti zatucan i izazivati tenzije da bi nesto dokazao. Kao sto i rekoh, treba biti tolerantniji i uvaziti ljude oko sebe.
Jebote ja redovno kazem poselami a nit sam bosnjak nit musliman :-D mao se tu pretjeruje ali ima smisla ovo sto respo govori. Ne smijes nista reci protiv licemjernosti vjernika ili vjere. Jos ako nisi bosnjak pa ti prisiju nacionalni naboj...
Tomahawk11
Globalni moderator

#822 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:Još jedan loš znak je što krivca uvijek tražimo u drugom a ne u sebi. :D
Mogu li ja biti kriv sto me neko pucao 4 godine s brda :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#823 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Jebote ja redovno kazem poselami a nit sam bosnjak nit musliman :-D mao se tu pretjeruje ali ima smisla ovo sto respo govori. Ne smijes nista reci protiv licemjernosti vjernika ili vjere. Jos ako nisi bosnjak pa ti prisiju nacionalni naboj...
Pa mozes da kazes. Nije to strogo ograniceno da se ne moze reci. Kad se sretnu ljudi, nije nista problem.
Ali govorim generalno, kad radis u firmi gdje svakodnevno dolaze ljudi raznih vjera i ubjedjenja, nije zgoreg sluzbeno se pozdravljati.
Neces sigruno selamati klijenta, poslovnog partnera o kojem ne znas dovoljno s te strane.
Bodkin

#824 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Pa mozes da kazes. Nije to strogo ograniceno da se ne moze reci. Kad se sretnu ljudi, nije nista problem.
Ali govorim generalno, kad radis u firmi gdje svakodnevno dolaze ljudi raznih vjera i ubjedjenja, nije zgoreg sluzbeno se pozdravljati.
Neces sigruno selamati klijenta, poslovnog partnera o kojem ne znas dovoljno s te strane.
Sumnjam da se to u ozbiljnoj firmi radi. U drzavnim sigurno. Da znas kakvih prica iz telekoma imam...
Tomahawk11
Globalni moderator

#825 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Sumnjam da se to u ozbiljnoj firmi radi. U drzavnim sigurno. Da znas kakvih prica iz telekoma imam...
Vjerujem da imas.
To ko meni sto jedan bivsi sef kaze....sretnemo se jednom prilikom i pita on mene koliko godina radim u firmi, ja mu kazem 10, kaze kako mozes toliko, ja 2-3 godine i idem dalje...ih, kontam, mozes ti, kad ti za ledjima murta i kurta i kad odlucis dici sidro, nema zime za tebe, povuku se veze i eto ga :-D
A da ne pominjem da niti ima kvalifikacije ni adekvatnu skolsku spremu, ali ko te pita.
E, tako i za telekom, znas vec kakve sve mrake tamo ima, doslo po raznoraznim rodbinskim i inim linijama, pa s tim u vezi i mozes imati raznoraznih prica.
Post Reply