(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ajatolah_

#601 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Ajatolah_ »

insomnia78 wrote:Pretjerujete, kao i obicno
Bas sam prosli ramazan bio tamo. Pio i jeo citavo vrijeme gdje god sam dos'o a bio sam u Tuzli, Saraj'evu, Sanskom M., Travniku, Mostaru...
Niko me, vala nije ni pogledo a kamoli da mi nesto kaze
Pretjeruje se al' ono baš... Ako ti ne posti porodica i društvo, možeš izignorisati ramazan maltene da ne znaš ni da je bio.
KB9

#602 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KB9 »

stetoskop wrote:
KB9 wrote:a ljudine sto piju bezalkoholno tokom ramazana? :lol:
Eh to se već može, al' u potaji :D
ma kakva potaja da ti vidis kolko ima takvih alfa muskarcina kao pije pivo za vrijeme ramazana a religiozan, u fazonu naso hadzija rupu u zakonu :lol:
dječak sa šibicama

#603 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dječak sa šibicama »

Bas sam prosli ramazan bio tamo. Pio i jeo citavo vrijeme gdje god sam dos'o a bio sam u Tuzli, Saraj'evu, Sanskom M., Travniku, Mostaru...
Jest kad te niko ne zna, i niko nece pricati "vidi onog insomnije, cuga uz ramazan, a babo mu onakav cojk bio, sram ga bilo".

Problem imaju ljudi koji bi da cugaju i ne poste, a da mahala za to ne zna.
insomnia78

#604 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:
Jest kad te niko ne zna, i niko nece pricati "vidi onog insomnije, cuga uz ramazan, a babo mu onakav cojk bio, sram ga bilo".

Problem imaju ljudi koji bi da cugaju i ne poste, a da mahala za to ne zna.
U Tz 1000% ne. Za ostatak ne znam
kakavdanakneiskustvu

#605 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 09/06/2016 19:26, edited 1 time in total.
undefined007

#606 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by undefined007 »

mg wrote:U dvoličnom društvu kakvo je ovo naše, mene ni jedna varijacija na temu više ne može iznenaditi.

Ovdje većina dobro pazi šta će drugi reći. Licemjerno, jadno i patetično.

Pijem kada mi se pije, bez obzira na Ramazan. Nije istina da me neko zbog toga ružno gleda, niti mi ja neko nešto u vezi sa tim rekao.

Kopilad koja nema svoje JA, već imaju neke provizorne razloge Ramazanskog ponašanja ne zaslužuje pažnju.

Il si vjernik, il nisi...

Ili su vjernik ili si licemjer, nema sredine :thumbup:
HAVANA

#607 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

E haj da vidim i to cudo ko to brani. :oops: Odoh na serbedziju pa na pivu-e...
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#608 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

undefined007 wrote:
mg wrote:U dvoličnom društvu kakvo je ovo naše, mene ni jedna varijacija na temu više ne može iznenaditi.

Pijem kada mi se pije, bez obzira na Ramazan. Nije istina da me neko zbog toga ružno gleda, niti mi ja neko nešto u vezi sa tim rekao.

Kopilad koja nema svoje JA, već imaju neke provizorne razloge Ramazanskog ponašanja ne zaslužuje pažnju.

Onda po toj logici možemo zaključiti da su također licemjeri oni što poste, a ne klanjaju ili što poste i klanjaju samo tokom ramazana itd..
insomnia78

#609 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:E haj da vidim i to cudo ko to brani. :oops: Odoh na serbedziju pa na pivu-e...
A to nema pive na serbedziji?
:D
zavezata-vreca

#610 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by zavezata-vreca »

Sinoc iftarsko vrijeme raja po bastama oko ekonomije czga uveliko. Po meni je to ok. Svak svoje zna.
undefined007

#611 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by undefined007 »

stetoskop wrote:
undefined007 wrote:

Onda po toj logici možemo zaključiti da su također licemjeri oni što poste, a ne klanjaju ili što poste i klanjaju samo tokom ramazana itd..
Pa i jesu. ;) Pravit se taj mjesec dana da si neki vjernik i mazat oci meni to stvarno nije jasno.
Satori

#612 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Satori »

undefined007 wrote: Pa i jesu. ;) Pravit se taj mjesec dana da si neki vjernik i mazat oci meni to stvarno nije jasno.
Ima Onaj Odozgo koji o tome odlucuje, oprasta, prima ili odbacuje; nase misljenje je tu nebitno. :wink:
HAVANA

#613 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:E haj da vidim i to cudo ko to brani. :oops: Odoh na serbedziju pa na pivu-e...
A to nema pive na serbedziji?
:D
Bjezi ba zajebaju,jedva uso u onaj podrum kafic kod bkc-a ,cini mi se da bi me ruzili da sam sok narucio.Rade tito, i on vino cugo...i eto, nema nikakvih babaroga...
Tomahawk11
Globalni moderator

#614 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Normala da nema....ko te pita....sebi pijes, onom kome se klanja i posti, zna mu se. Bas ce svratiti da naruzi goste u kafani poslije teravije :-)
To ni najokorjelije vehabije ne rade. Ne treba se previse sikirati.
Bodkin

#615 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

zavezata-vreca wrote:Sinoc iftarsko vrijeme raja po bastama oko ekonomije czga uveliko. Po meni je to ok. Svak svoje zna.
Naravno da je ok. Svakom njegovo
Nadzorna_ploca

#616 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nadzorna_ploca »

Još samo da zavezanom nadjemo kakvu polovnjacu.
supercali

#617 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Veceras cu biti jedan od rijetkih koji ce piti absint
pustopoljina

#618 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pustopoljina »

mirzaaa33 wrote:Moj jedan drug za vrijeme ramazana nije htio da idemo na kafu na mjesta gdje ima puno ljudi, gdje ga može neko vidjeti, konkretno nije htio u jedan restoran. Govorio je da ne želi da ga neko vidi da ne posti. Iz nekog razloga ga bilo stid da ga vide osobe koje također ne poste i koje tu dolaze na kafu, jelo, za vrijeme ramazan pa smo išli u kafanu.
to je njegov licni problem u glavi i on ima taj problem bio ramazan ili ne bio.
to su ljudi koji jako paze na misljenje okoline. sebe cijene prema misljenju okoline (najbolji recept za nesretan zivot).
taj ce ostaviti curu, ako mu se drug nasali da joj je ruzna frizura. mora da ima auto kao svi, kucu kao svi...sve kao svi...ne smije strsati.
to su ljudi "mali mujo"...kud svi turci...
ima on veci problem od jednog mjeseca u godini.
nema disciplinu da posti, kao ovi do cijeg misljenja drzi, a nema petlje da ne posti i ne pravi tajnu od tog.
kad malo razmislis, nije mu lako.
KB9

#619 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KB9 »

supercali wrote:Veceras cu biti jedan od rijetkih koji ce piti absint
hajd bar je muslimanska boja :mrgreen:
mayab

#620 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mayab »

pustopoljina wrote:
mirzaaa33 wrote:Moj jedan drug za vrijeme ramazana nije htio da idemo na kafu na mjesta gdje ima puno ljudi, gdje ga može neko vidjeti, konkretno nije htio u jedan restoran. Govorio je da ne želi da ga neko vidi da ne posti. Iz nekog razloga ga bilo stid da ga vide osobe koje također ne poste i koje tu dolaze na kafu, jelo, za vrijeme ramazan pa smo išli u kafanu.
to je njegov licni problem u glavi i on ima taj problem bio ramazan ili ne bio.
to su ljudi koji jako paze na misljenje okoline. sebe cijene prema misljenju okoline (najbolji recept za nesretan zivot).
taj ce ostaviti curu, ako mu se drug nasali da joj je ruzna frizura. mora da ima auto kao svi, kucu kao svi...sve kao svi...ne smije strsati.
to su ljudi "mali mujo"...kud svi turci...
ima on veci problem od jednog mjeseca u godini.
nema disciplinu da posti, kao ovi do cijeg misljenja drzi, a nema petlje da ne posti i ne pravi tajnu od tog.
kad malo razmislis, nije mu lako.
:thumbup:
sadie_forever

#621 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by sadie_forever »

Ajatolah_ wrote:
Pretjeruje se al' ono baš... Ako ti ne posti porodica i društvo, možeš izignorisati ramazan maltene da ne znaš ni da je bio.
Evo kod mene niko ne posti,ali niko i ne pije..jos mi ima lovaca u porodici koji vole zasjesti i popiti,ali ni toga nema uz ramazan.Tacno bi te krivo pogledali da pijes,i ako nisu vjernici ni 1%
sadie_forever

#622 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by sadie_forever »

Ali inace da vam ispricam za slucaj od prosle godine,na moru,neki dijasporasi.U BIH propisno pili samo bezalkoholno,otisli u Hr na more i od jednom tamo vise nije ramazan(i to tako rekose)

mislim jasno kao dan da je u pitanju sta ce mahala reci,ovi su mi najgori,ako imas neko vjerovanje i strah da ce te nesreca pratiti jer pijes uz ramazan to ok,ali ako cisto radi naroda to radis upucaj se
dječak sa šibicama

#623 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dječak sa šibicama »

Pa da budemo realni, koliko god to bilo licemjerje sa svih strana, ali kad zivis u sredini gdje mnogi poste ili se pretvaraju da poste a njusku drze u tudjem tanjuru i broje mu zalogaje, gdje ti je pola familije u vjeri, pola komsiluka posti ili se prave da poste, i ako te upecaju da cugas za ramazan prakticno ces biti tema razgovora narednih mjesec dana, olajavanja i podsmijeha, onda mi nije ni cudo sto se ljudi ponasaju konformisticki.

Sakrij ako cugas, nemoj da ljudi vide, kod nas je ionako taj mahalski mentalitet sveprisutan, "da se dusmani raduju" ili "nek pocrkaju dusmani". Pa kod nas ljudi nova auta kupuju, dizu spratove na kucama, samo da bi komsijama napakostili. O cemu dalje govoriti.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#624 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by -LIBERO- »

Ja u petak navecer, subotu prijepodne...pa i navecer, bio u gradu....po meni sve ok. Vecina stolova cuga se, ovi koji poste poste...neki sjede piju sokove, pored ovih sto cugaju pive...i sve normalno.
Ko sto neko napisa prije, da ne znam da je ramazan, i da nemam nekih clanova porodice koji poste, po ulicama Sarajeva se nista nebi dalo zakljuciti.

Ove godine mozda i najvise da je tako.
Tomahawk11
Globalni moderator

#625 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Uvijek je tako. Voli raja da pretjeruje i izmislja price.
Najgore sto moras nekom dokazivati da NIJE problem sto pijes uz Ramazan u Sarajevu :-)

Al eto, ocigledno odgovara slika nekog Dzalalabada ili cega vec :roll:
Post Reply