(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#276 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Better Man »

Tomahawk11 wrote:
Better Man wrote:Ovo je čista glupost oko konzumiranja alkohola u Ramazanu. Nema većih licemjera od nortornih alkoholičara koji kao mjesec dana se suzdržavaju od akohola i oni su kao nešto, a prvi dan bajrama do 10 ujutro su već mrtvi pijani. Isto tako raznorazni moralisti koji post i nepijenje za ramazan gledaju kao neko dobro djelo. Nisam nikad apstinirao od alkohola za vrijeme Ramazana, jer i mimo tog mjeseca nikad nisam se opijao, jer mi nije cilj da se opijam, već da uživam. Volim popiti kriglu dvije dobrog kvalitetnog piva ono s uživancijom polako (nego sad npr. deset i više flaša ili limenki bučkuriša od pive kakve su sve ove što se proizvode na području ex Yu, a tu posebno mislim na ove u plastičnim flašama koje su čisto smeće i otrov, kao i ove strane komercijalne što ih možeš na svakom čošku i u svakom granapu kupiti), a ne nabrzaka ili čašu kvalitetnog vina. Ljuto nisam nikad pio, jer ne volim i gadi mi se okus. Uopće se ne osvrćem na ove kvazi moraliste, niti ih bendam. Furam svoj film i znam da sam kao osoba daleko ispred tih kvazi moralista i sličnih. Moj vam je savjet da se manite vjerskih knjiga, jer mnoge stvari iz tih knjiga su za današnje pojmove i vrijeme i napredak zastarjele i primitivne. Jadan je onaj kome vjerske knjige trebaju kazati kako da se ponaša i šta smije, a šta nesmije.
:lol: :lol:

A onda na ovo povecano :shock: :lol: :lol: :lol:

Bio sam napisao smislen komentar, ali sam onda shvatio da nije vrijedno.
Ipak je ovo samo forum. Kontam da si ozbiljan, ali nikad se ne zna, mozda je ovo bio trenutak inspiracije, pa si se malo zezao :mrgreen:
Ne znam šta je smiješno? Ne čudi me što smo kao nacija i narod zatucani i što nam lopovi kroje sudbinu.
Raigor Stonehoof

#277 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Raigor Stonehoof »

da se i ja jednom slozim sa bettermanom. razmisljaj svojom a ne muhamedovom glavom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#278 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Ma nista. Tumacenje na nivou onih kojima je vjera sredstvo za ubijanje drugih naroda. Zatucanost. Neznanje.
Sveta knjiga je puno vise od stvari koje su danas zastarjele i primitivne. No, da bi to znao, treba nesto i procitati, a ne samo bubati iz glave.
costacurta

#279 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by costacurta »

pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.

Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.

Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Jel to licemjerstvo ili je to nešto što će mu dobro donijeti na ahiretu ili nešto zbog čega će odgovarati na sudnjem danu ne znamo ni ti ni ja ni on već samo Svevišnji.
Ti možeš samo si gristi muda oko toga i srditi se ili probati isto to što i on radi i možda ti donese neku promjenu, možda prestaneš biti čangrizav i pametolog.
Svakom svačije, tebi tvoje njemu njegovo i svi ćemo prema zaslugama odgovarati. Ti ako smatraš da su to licemjeri i ublehaši i da se nekome prodaju imaš pravo na svoje mišljenje, al' who gives a fak šta ti misliš, šta ja mislim šta bilo ko drugi misli?!

"Vama vaša vjera, meni moj Din i islam" :kiss:
Kinesko prkno

#280 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Kinesko prkno »

Pa covjek pise o licemjerstvu i dvostrukim arsinima,o ljudima koji svoj post koriste za izdizanje sebe nad onima koji ne misle isto.Pa nije alkohol zabranjen za Ramazan ,nego od non do stop,tako da je meni to obicna budalestina.
I jos jedna stvar koja se treba razjasniti,ne vjeruju svi u Boga,bez obzira na muslimanski background,nekome su te vjerske knjige kao Ezopove basne ili Andersonove bajke tako da se problemu treba prici sa eticke strane .
Hik.
Bloo
Globalna šefica

#281 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#282 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Kinesko prkno wrote:Pa covjek pise o licemjerstvu i dvostrukim arsinima,o ljudima koji svoj post koriste za izdizanje sebe nad onima koji ne misle isto.Pa nije alkohol zabranjen za Ramazan ,nego od non do stop,tako da je meni to obicna budalestina.
I jos jedna stvar koja se treba razjasniti,ne vjeruju svi u Boga,bez obzira na muslimanski background,nekome su te vjerske knjige kao Ezopove basne ili Andersonove bajke tako da se problemu treba prici sa eticke strane .
Hik.
Famozno ikre iz Kur'ana, objasni mi, kako ono moze biti zastarjelo? Sta to zapravo znaci? Je li to neka basna? Je li to dekadentno?
Ima ljudi koji citaju vjerske svete knjige iz razloga koji nisu vjerski. Interesuje ih sta one sadrze. Iznenade se da je sadrzina tih knjiga puno vise od vjerskog blebetanja, kako pojedinci vole reci.
Ali ne bih da ispadne da pametujem, samo sam kratko reagovao na arogantno nezanje.
Kinesko prkno

#283 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Kinesko prkno »

Tomahawk11 wrote:
Kinesko prkno wrote:Pa covjek pise o licemjerstvu i dvostrukim arsinima,o ljudima koji svoj post koriste za izdizanje sebe nad onima koji ne misle isto.Pa nije alkohol zabranjen za Ramazan ,nego od non do stop,tako da je meni to obicna budalestina.
Hik.
Famozno ikre iz Kur'ana, objasni mi, kako ono moze biti zastarjelo? Sta to zapravo znaci? Je li to neka basna? Je li to dekadentno?
Ima ljudi koji citaju vjerske svete knjige iz razloga koji nisu vjerski. Interesuje ih sta one sadrze. Iznenade se da je sadrzina tih knjiga puno vise od vjerskog blebetanja, kako pojedinci vole reci.
Ali ne bih da ispadne da pametujem, samo sam kratko reagovao na arogantno nezanje.
Ko je reko,sta je reko?
Sve knjige monoteistickih religija sam procitao ,osnova je ista ,jedina je razlika update unutar odredjenih vremenskih distanci,jos kad uzmes cinjenicu da su arapi imali hiljadu godina da pisu i dopisuju ,onda je logicno da je upitan autoritet knjiga.
A vezano za temu ,nemaju problem oni sto piju za Ramazan sa vjernicima ,nego obratno.
Vidim ti si vec poceo sa apstinencijom :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#284 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Kinesko prkno wrote:
Tomahawk11 wrote:
Hik.
Ko je reko,sta je reko?
Sve knjige monoteistickih religija sam procitao ,osnova je ista ,jedina je razlika update unutar odredjenih vremenskih distanci,jos kad uzmes cinjenicu da su arapi imali hiljadu godina da pisu i dopisuju ,onda je logicno da je upitan autoritet knjiga.
A vezano za temu ,nemaju problem oni sto piju za Ramazan sa vjernicima ,nego obratno.
Vidim ti si vec poceo sa apstinencijom :mrgreen:
Ne znam koliko znas, u Kur'an nije nista dopisivano. To nije nikakva cinjenica i uopste nemas uporiste za takvu tvrdnju. I nije nikakav odgovor na jednostavno pitanje koje sam postavio. Kazes procitao si. Ocigledno nisi shvatio.
Sa pravim vjernicima nema niko problem. To sto sebi neko daje za pravo da se mijesa u neciji privatni zivot nema veze s vjerom.
Nije bitno sta sam ja poceo, jesam li poceo ili ne. I to je mijesanje u tudji zivot. No, bitno je da su licemjeri ''oni drugi'' 8-)
MyTao

#285 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MyTao »

Kakva tema jbt :-)

kao sto smatram da se vjernici nebi trebali mjesati u zivote nevjernika, tako isto mislim i za obratno... nek radi ko sta zeli.

Za vrijeme ramazana jedni odbacuju hranu za vrijeme dana, drugi alcohol, neki mozda neku jacu drogu... uglavnom efekat je valjda isti i jedni i drugi vjerovatno imaju isti osjecaj, da rade nesto za neku svrhu... Po mom misljenju nema nikakve razlike izmedju jednih i drugih, jer se svi zrtvuju na svoj nacin...

jednom sam u zivotu postio cijeli ramazan, i bas je fin osjecaj... kao kada sebi odredis neki cilj i onda ga ispunis... Siguran sam da i alkoholicari imaju isti osjecaj kada ne piju cijeli ramazan kao i oni koji su ga prepostili...
Tomahawk11
Globalni moderator

#286 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

MyTao wrote:Kakva tema jbt :-)

kao sto smatram da se vjernici nebi trebali mjesati u zivote nevjernika, tako isto mislim i za obratno... nek radi ko sta zeli.

Za vrijeme ramazana jedni odbacuju hranu za vrijeme dana, drugi alcohol, neki mozda neku jacu drogu... uglavnom efekat je valjda isti i jedni i drugi vjerovatno imaju isti osjecaj, da rade nesto za neku svrhu... Po mom misljenju nema nikakve razlike izmedju jednih i drugih, jer se svi zrtvuju na svoj nacin...

jednom sam u zivotu postio cijeli ramazan, i bas je fin osjecaj... kao kada sebi odredis neki cilj i onda ga ispunis... Siguran sam da i alkoholicari imaju isti osjecaj kada ne piju cijeli ramazan kao i oni koji su ga prepostili...
Pa ne mozes ti to objasniti, pojedini ''ateisti'' bi da su veci vjernici od samih vjernika.
Kinesko prkno

#287 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Kinesko prkno »

Mislio sam da je pitanje retoricko,pa da ti odgovorim ne mislim.
I slazem se da sa pravim vjernicima,koji u stub vjere utkaju skromnost i stid nema problema i nisu tema ove emisije,cak ni oni koji ne piju za Ramazan ,nego je tema dvolicnost umotana u plast religije.
A ovo za apstinenciju je bio sarkazam ,sto si nervozan ba
dječak sa šibicama

#288 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dječak sa šibicama »

Meni je najjace kako su na ovoj, i svim slicnim temama, najveci vjernici ujedno i najratoborniji i uvijek zreli za uvrede i verbalne sukobe.
Juni

#289 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Juni »

Niti je sebicnist, niti dobro djelo, nego privatna stvar svakog pojedinca.
ja mislim da bi ovoj zemlji krenulo nabolje kad bi poceli da radimo dvije stvari:
1)kada bi prestali bacati smece po ulici, parkovima, korItima rijeka i sl.
2) kada bi prestali zabadati nos u tudje privaten stvari koje nas se ne ticu
pink floydd

#290 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

costacurta wrote:
pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.

Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.

Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Jel to licemjerstvo ili je to nešto što će mu dobro donijeti na ahiretu ili nešto zbog čega će odgovarati na sudnjem danu ne znamo ni ti ni ja ni on već samo Svevišnji.
Ti možeš samo si gristi muda oko toga i srditi se ili probati isto to što i on radi i možda ti donese neku promjenu, možda prestaneš biti čangrizav i pametolog.
Svakom svačije, tebi tvoje njemu njegovo i svi ćemo prema zaslugama odgovarati. Ti ako smatraš da su to licemjeri i ublehaši i da se nekome prodaju imaš pravo na svoje mišljenje, al' who gives a fak šta ti misliš, šta ja mislim šta bilo ko drugi misli?!

"Vama vaša vjera, meni moj Din i islam" :kiss:

ma muda me zasvrbila kad mi je jedan čangrizav čovjek/poznanik koji troši alkohol u velikim količinama počeo savjete davati kako ja trebam obilježavati ramazan i da nije lijepo što ja ne prestajem piti taj mjesec da je to haram bla bla, a ljudi ga u jarku nalazili i šta sve ne. Sad ti meni reci da to nije licemjerstrvo i bezobrazluk i pametologija ?

jbm li ga jel toliko teško shvatiti poentu
Saian

#291 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Saian »

off topic
Bloo wrote:
ježim se od sanje v :| od te žene nešto umre u meni
ovo je fino srocheno, ne znam da li bih bolje umio
Saian

#292 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Saian »

off topic
Bloo wrote:
Bodkin wrote:
Jedino ako si za neki biftek blago krvav. Nista ispod ne prihvatam :-D
unutra roze :mrgreen: da se nađemo na sredini
kad vidim da neko naruci well done biftek, nesto umre u meni od zhalosti, medium rare, nista jache :oops:
kakavdanakneiskustvu

#293 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

broj dva wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan. :) Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar :-) Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
---
Ako je neko bio nekulturan onda je to bio dedo - ja'l zabada nos u tudji poso ja'l malo podjebaje, sto nisam bas htjeo prihvatit i zato je dobio onakav odgovor, koji je ipak uljudan. Sta je nekulturno sa poentiranjem da meni nije bio ramazan mego septembar ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...

:thumbup:
avetinja

#294 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by avetinja »

broj dva wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan. :) Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar :-) Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
---
Ako je neko bio nekulturan onda je to bio dedo - ja'l zabada nos u tudji poso ja'l malo podjebaje, sto nisam bas htjeo prihvatit i zato je dobio onakav odgovor, koji je ipak uljudan. Sta je nekulturno sa poentiranjem da meni nije bio ramazan mego septembar ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#295 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Hik.

tacno
kakavdanakneiskustvu

#296 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

trebalo bi temu prosiriti i na ne drogiranje u ramazanu,nekurvanje u tramatanu,nekockanje u ramazanu,ne jedenje svinjetine u ramazanu
insomnia78

#297 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:trebalo bi temu prosiriti i na ne drogiranje u ramazanu,nekurvanje u tramatanu,nekockanje u ramazanu,ne jedenje svinjetine u ramazanu
Ja se nikad ne kurvam u tramatanu :lol:
avetinja

#298 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by avetinja »

Tramatan? Je li to neko mjesto za koje ne znam? :mrgreen: :lol:
Patriotska_Liga

#299 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Patriotska_Liga »

Tramatan je turska riječ za karavan.
Bodkin

#300 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Saian wrote:off topic
Bloo wrote:
Bodkin wrote:
Jedino ako si za neki biftek blago krvav. Nista ispod ne prihvatam :-D
unutra roze :mrgreen: da se nađemo na sredini
kad vidim da neko naruci well done biftek, nesto umre u meni od zhalosti, medium rare, nista jache :oops:
To to :thumbup: :D
Post Reply