(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#176 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

animals wrote:Npr..u vrijeme posta, ili ramazana...
posjetiti staracke domove, malo se druziti sa tim ljudima..
ako ima domovi za nezbrinutu djecu,isto tako, i mnogo slicni stvari, koje su korisnije..
Pa ima sve to u vidu davanja vitri, recimo, a niko nikom ne brani da radi dobra djela u toku mjeseca Ramazana, po izboru.
Post i nije samo gladovanje od toliko do toliko sati nego ciscenje organizma i duse.
Znas da mnogi nutricionisti izbacuju ove ili one namirnice upravo s ciljem ciscenja organizma od stetnih materija. Tako nekako jednim dijelom utice i post.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#177 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

pink floydd wrote:Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna.
Fudo387 wrote:Ako je vjerovati ajetima, surama i hadisima, to sto ne cugas za Ramazan a ostatak godine ljustris k'o veliki nista ti ne znaci. Ili jesi ili nisi, nema tamovamo.
mirzet87sa wrote:To ono fazon dzamija prvi saf pa kasnije u kafanu na pivu :-D Il pijes il ne pijes, nemoj da taj jedan mjesec bude izgovor

Kako sam shvatio, vi savjetujete da je bespotrebno izbjegavati piti za Ramazan i da slobodno nasatavim. Da li sa punom odgovornošću stojite iza toga? :D
m_l

#178 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by m_l »

Tomahawk11 wrote: Cuj vise ne smijes nesto uraditi ni iz postovanja prema nekome :shock: :-)

Ne slusaj ih, dobro je nekada i za slamku se uhvatiti! :wink: :mrgreen:

O nijetima je svakako bespotrebno raspravljati.

"Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga..."
ho oponopono

#179 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ho oponopono »

pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.

Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.

Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
...ma nek Gospod dela svoj posao i nek se bakće sa njima...a nabijem ja na tri kite njihovu realizaciju vjere u tom mjesecu...sve nešto kvazi jebote...ma ja ovaj ako je gluperda ko i oni oprostiće im...

...i neka su oni veći vjernici od mene što klopam tirolsku i šarenicu slaninicu sa jajima meni pun pupo i niko srećniji od mene...ugađam svom ćejfu...

...što drmam Bogove kad mi pukne film... šta ću impulsivna sam i osjetljivog živčanog sustava i lakše mi bude bem da bem...ne obavljam ništ što eto kao treba...hadž, kurbani, post, klanjanje...teravije...sve što je pod moranje pih averziju odma imam...nemoj ovo, nemoj ono još sam njiva...goni ba... :pusi2:
MUNAFIK

#180 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MUNAFIK »

Oni koji inace piju alkohol ali se za vrijeme RAMAZANA odluce da to ne rade obicno su više osudjivani od onih koji nikako ne poste, ne vjeruju, ne praktikuju vjeru itd... nego od vjernika... Godinama se na forumima vode 'diskusije' o takvim pojavama I TO JE ONO ŠTO SAM JA ZAPAZIO...

Medjuljudsko poštovanje je normalna i dobra stvar koja JOŠ postoji u našim mahalama i društvima (bar u Sarajevu gdje sam ja).

Tako da razumijem i jako cijenim one koji NISU MUSLIMANI ali za vrijeme Ramazana ne puše, ne piju, ne jedu itd... pred svojim prijateljima ili komšijama koji POSTE! To je poštovanje... To je ljudskost!

A što se tice MUSLIMANA (koji sebe smatraju takvim) a piju alkohol inace ali za Ramazan prestanu, to je naravno njihov problem. Bog svima na kraju sudi, možda nekada pocnu i postiti itd... nikad se ne zna... Žao mi je privatno što ne poste i ne osjete tu radost ali to što reaguju i na ovaj nacin znaci nesto!!!
Connaisseur Karlin

#181 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Connaisseur Karlin »

broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan. :) Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar :-) Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#182 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

m_l wrote:
Tomahawk11 wrote: Cuj vise ne smijes nesto uraditi ni iz postovanja prema nekome :shock: :-)

Ne slusaj ih, dobro je nekada i za slamku se uhvatiti! :wink: :mrgreen:

O nijetima je svakako bespotrebno raspravljati.

"Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga..."
:thumbup:
Sta ce sve valjati na sirat cupriji....
Bloo
Globalna šefica

#183 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote: :thumbup:
meni se svida ideja Swedenborga da kad umremo sve izgleda isto, a sami odlučimo gdje ćemo završiti :D
pretpostavljam da ćemo i ja i ti morati sačekati da umremo da vidimo kako to sve izgleda
:mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#184 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
meni se svida ideja Swedenborga da kad umremo sve izgleda isto, a sami odlučimo gdje ćemo završiti :D
pretpostavljam da ćemo i ja i ti morati sačekati da umremo da vidimo kako to sve izgleda
Narafski.
Zapravo, svi cemo morati sacekati.
Bloo
Globalna šefica

#185 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Bloo wrote:
Narafski.
Zapravo, svi cemo morati sacekati.
nađi načina da javiš ako odlučiš na vječna lovišta prije mene :D
spreca

#186 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by spreca »

Connaisseur Karlin wrote:
broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan. :) Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar :-) Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#187 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote: nađi načina da javiš ako odlučiš na vječna lovišta prije mene :D
Da ti posaljem SMS koja je varijanta?
Ima ona kad su unuci uzeli mobitel koji je trebao sa dedom kad je otisao u vjecna lovista, pa zvali oca poslije :D
Davno su to ukinuli da znamo kad idemo na put bez povratka. Ako ide nekim prirodnim putem, onda veliku ulogu igra koliko imas ti, a koliko ja....godina :)
Bloo
Globalna šefica

#188 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Ima ona kad su unuci uzeli mobitel koji je trebao sa dedom kad je otisao u vjecna lovista, pa zvali oca poslije :D
Davno su to ukinuli da znamo kad idemo na put bez povratka. Ako ide nekim prirodnim putem, onda veliku ulogu igra koliko imas ti, a koliko ja....godina :)
:lol: :lol:
pa ako ti mandrkneš prije, opsjedni moj računar i pošalješ PM (ne dolazi vamoooooooooooooooooooooooo ima svegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!)
ako pak ja odem prije, uradim isto sa porukom (ne dolazi vamo dosadnoooooooooooo je nema ničeeeeeg samo mraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak i nešto škakilja po tabanima :cry: )
House

#189 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by House »

bloo ćafir

karat će te allah
Last edited by House on 01/06/2016 20:52, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#190 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by detroit-mercy »

Koliko sam ja razumio, lik je jeo ispred restorana :mrgreen:, po tvome bi trebalo izgleda za vrijeme Ramazana pozatvarati sve objekte gdje se sluzi hrana ili pice. A ni dedo nije sasvim naivan tu, i dedo mislio da malo sukne ;-)
Glede ove apstinencije od alkohola, kod nas dole je dosta i pritisak sredine. Popricaj malo sa ljudima koji rade u javnim sluzbama, kako svako izbjegava da ga sef ili ministar ne vidi da cuga za vrijeme Ramazana, jer sef/ministar je "veliki vjernik".
Bloo
Globalna šefica

#191 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

House wrote:bloo ćafir

karat će te allah
jedva čekam?

ne budi manijak iz prikrajka
Tomahawk11
Globalni moderator

#192 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
Tomahawk11 wrote:
pa ako ti mandrkneš prije, opsjedni moj računar i pošalješ PM (ne dolazi vamoooooooooooooooooooooooo ima svegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!)
ako pak ja odem prije, uradim isto sa porukom (ne dolazi vamo dosadnoooooooooooo je nema ničeeeeeg samo mraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak i nešto škakilja po tabanima :cry: )
:lol: :lol: :mrgreen:
Hm, znaci, bolja varijanta da ja prije odem....fino ti to :D
Ako ti odes, onda mrak....nista svjetlo i te varijante sto pricaju oni sto su se vratili.....poslije klinicke smrti :roll:
I ko to skakilja po tabanima? :cry: Moze sve, samo to neeeeeee....pa ja i ovako hocu da umrem kad me ko skakilja :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#194 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
Ako ti odes, onda mrak....nista svjetlo i te varijante sto pricaju oni sto su se vratili.....poslije klinicke smrti :roll:
I ko to skakilja po tabanima? :cry: Moze sve, samo to neeeeeee....pa ja i ovako hocu da umrem kad me ko skakilja :lol: :lol: :lol:
ateistički pakao :D neko/neštote škakilja po tabanima u mrklom mraku

đeš gore :D

meni je škakiljanje smrt as well :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#195 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
Tomahawk11 wrote:
ateistički pakao :D neko/neštote škakilja po tabanima u mrklom mraku

đeš gore :D

meni je škakiljanje smrt as well :D
Nemoj me bgt ni u teisticki ni u ateisticki....mlad sam jos :P
A ako je to ateisticki pakao, e tu ne pripadam definitivno....pa ne bi bilo goreg mucenja :oops: :shock:
Connaisseur Karlin

#196 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

detroit-mercy wrote:
Koliko sam ja razumio, lik je jeo ispred restorana :mrgreen:, po tvome bi trebalo izgleda za vrijeme Ramazana pozatvarati sve objekte gdje se sluzi hrana ili pice. A ni dedo nije sasvim naivan tu, i dedo mislio da malo sukne ;-)
Glede ove apstinencije od alkohola, kod nas dole je dosta i pritisak sredine. Popricaj malo sa ljudima koji rade u javnim sluzbama, kako svako izbjegava da ga sef ili ministar ne vidi da cuga za vrijeme Ramazana, jer sef/ministar je "veliki vjernik".
Postoji postovanje,red i kultura,oduvijek,tokom Ramazana :) Nisam nigdje rekla da se objekti moraju zatvarati. Lik jeste bio ispred ,vani,ali mi je svojim ponasanjem i konvezacijom prema dedi djelovao kao obicno nekulturno deriste. Dedo je stariji,i zna kako je bilo prije rata. Dedinreakcija mi iz doticnog razloga nije bila obicno sukanje! :)

Ovdje,ljudi poste i rade na poslu,i svi u radnoj zajednci znaju,i obe strane sa zdravom konverzacijom i kulutrom naprave uljudnu konverzaciju sa kojom naglase uzajamno postovanje. Isto se tako radi i sa drugim kutlurama i obicajima. :)
Bloo
Globalna šefica

#197 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

pa najbolje je da niko ništa ne komentariše :) onda niti dedo šuka, niti su ovi nekulturni :D

svoj ti pos'o
Raigor Stonehoof

#198 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Raigor Stonehoof »

znaci vjernik kad iznosi svoje stavove i vjerovanja, treba prihvatiti to, ponasati se kako on to zahtjeva, ne raditi to sto njemu moze smetati, i to je postovanje

a nevjernik kad iznosi svoje stavove... to je odmah nepostovanje i nekultura

fuck off
Connaisseur Karlin

#199 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Bloo wrote:pa najbolje je da niko ništa ne komentariše :) onda niti dedo šuka, niti su ovi nekulturni :D

svoj ti pos'o
Tacno,i kod mene niko nista ne reaguje,svako svoj pos'o.

Ali mjesto radnje je BiH i dedo iz starog sistema,i opet mislim da nema potrebe da se mora nekulturno "odgovoriti" ne dedin komentar. :)
Connaisseur Karlin

#200 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Raigor Stonehoof wrote:znaci vjernik kad iznosi svoje stavove i vjerovanja, treba prihvatiti to, ponasati se kako on to zahtjeva, ne raditi to sto njemu moze smetati, i to je postovanje

a nevjernik kad iznosi svoje stavove... to je odmah nepostovanje i nekultura

fuck off
:D :lol:

Ja sam reagovala ne nekulturu,i primjetila sam prosle godine,da je to na Blkanu jos uvijek nomrlano,to dobacivanje,sukanje,pametovanje. Ne psotoji respekt,generlano,ne postoji kulutra ponasanja. :)
Post Reply