pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
...ma nek Gospod dela svoj posao i nek se bakće sa njima...a nabijem ja na tri kite njihovu realizaciju vjere u tom mjesecu...sve nešto kvazi jebote...ma ja ovaj ako je gluperda ko i oni oprostiće im...
...i neka su oni veći vjernici od mene što klopam tirolsku i šarenicu slaninicu sa jajima meni pun pupo i niko srećniji od mene...ugađam svom ćejfu...
...što drmam Bogove kad mi pukne film... šta ću impulsivna sam i osjetljivog živčanog sustava i lakše mi bude bem da bem...ne obavljam ništ što eto kao treba...hadž, kurbani, post, klanjanje...teravije...sve što je pod moranje pih averziju odma imam...nemoj ovo, nemoj ono još sam njiva...goni ba...