NDH - All about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- karanana
#851 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Sta je domobran? Cija je to vojska? Imamo ustase, cetnike, partizane....znamo ko je ko. Ali gdje tu spada domobran? Pod cijom je komandom? Ustasa?
I blajburg kao manifestacija je dozvoljen jer je bio zlocin komunista. Nema drugih okupljanja na mjestima gdje su saveznicki vojnici streljali njemce.
I blajburg kao manifestacija je dozvoljen jer je bio zlocin komunista. Nema drugih okupljanja na mjestima gdje su saveznicki vojnici streljali njemce.
-
Vega_Brothers
#852 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
I Domobrani i Ustaše su činili oružane snage NDH.
U teoriji, Domobrani su bili "regularna vojska" NDH, postojao je vojni rok, postojala je mobilizacija, one koje su smatrali vojnim obaveznicima kupili su u Domobrane bez da su se bavili njihovim ličnim političkim stavovima, mogao si biti dijete cvijeća kojem se fućkalo za neki tamo ustaški pokret, nikog to ne bi zanimalo, država je bila u ratu i hajd' ti pušku u ruke. Domobrani su činili najveći dio oružanih snaga NDH.
Ustaše su zamišljeni kao ideološki potkovane jedinice u čiji su sastav ulazili oni što su baš i bili pristalice ustaškog pokreta i ideologije.
U praksi, znali su i u Ustašama završiti ljudi koje taj ustaški pokret uopće nije zanimao a i u među domobranima je bilo koljača i zločinaca.
Partizani su dozvoljavali i pozivali na ulazak u svoje redove i domobranima i četnicima, i pripadnicima Handžar divizije...jedino Ustašama ne.
Bošnjaci Sjeveroistočne Bosne su u najvećem broju bili pripadnici DOMDO pukovnije(tkz. "Hadžiefendićeve legije") a koja je pripadala domobranstvu a ne ustašama. 1945. godine "legija" nije ni postojala ali jeste njen nasljednik Zeleni Kadar čiji je dio pripadnika također stradao u Bleiburgu i na Križnom putu.
U teoriji, Domobrani su bili "regularna vojska" NDH, postojao je vojni rok, postojala je mobilizacija, one koje su smatrali vojnim obaveznicima kupili su u Domobrane bez da su se bavili njihovim ličnim političkim stavovima, mogao si biti dijete cvijeća kojem se fućkalo za neki tamo ustaški pokret, nikog to ne bi zanimalo, država je bila u ratu i hajd' ti pušku u ruke. Domobrani su činili najveći dio oružanih snaga NDH.
Ustaše su zamišljeni kao ideološki potkovane jedinice u čiji su sastav ulazili oni što su baš i bili pristalice ustaškog pokreta i ideologije.
U praksi, znali su i u Ustašama završiti ljudi koje taj ustaški pokret uopće nije zanimao a i u među domobranima je bilo koljača i zločinaca.
Partizani su dozvoljavali i pozivali na ulazak u svoje redove i domobranima i četnicima, i pripadnicima Handžar divizije...jedino Ustašama ne.
Bošnjaci Sjeveroistočne Bosne su u najvećem broju bili pripadnici DOMDO pukovnije(tkz. "Hadžiefendićeve legije") a koja je pripadala domobranstvu a ne ustašama. 1945. godine "legija" nije ni postojala ali jeste njen nasljednik Zeleni Kadar čiji je dio pripadnika također stradao u Bleiburgu i na Križnom putu.
- aurora313
#853 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Pojedinačni slučajevi nedužnih ili kako se to danas zove kolateralna šteta su uobičajeni u neredu.Pitar s Kariba wrote:Možda bih o Blajburgu govorio kao dobar dio forumaša ovdje, ostrašćeno, bez žaljenja i milosti za stradale "fašističke zločince", da nemam u familiji slučaj koji me tjera da stvari pogledam i sa druge strane. Dedin brat je, koliko se zna, stradao tamo. Bio je domobran, a iz priča koje su ostale sigurno nije bio nikakav zločinac niti krvoločni ustaša. Običan prostodušan čovjek, seljak, politički neobrazovan, neopredjeljen i neaktivan, mobilisan u tada regularnu domobransku vojsku. U toj vojsci gledao kako da što prije baci pušku i vrati se kući.
Kad je došla '45, dolaze partizani, dolazi nova vlast, haj ti sad znaj šta će i kako će ... Haj ti objasni da nisi ti taj, haj ti znaj hoće l' te iko slušat i pitati išta. Krenula njegova poražena vojska prema Austriji, kren'o i on...
Ali, Blajburg je za mene lično divan događaj... divan i zadovoljavajući. Mog najstarijeg brata, tadašnjeg maturanta kojeg su ustaše čim su stigli u Sarajevo 1941 odveli i likvidirali. Našao sam ga na listi jasenovačkih žrtava. Zašto je i kome je smetao (jes jebiga, bio je pravoslavac!), to se ne zna. Isto tako mi je prošao stric. Mene je mati zbog toga kao jednogodišnjaka odmah zvanično prebacila u rimokatolike. Još imam originalnu pravoslavnu krštenicu sa pečatom pozadi iz župskog ureda.
Znači, ta zvanična država je organizovano pokupila srbe, jevreje, cigane i poštene hrvate, kako bi ih ne samo likvidirala nego ih je prethodno bestijalno mučila. Nije birala. Maks Luburić je dan prije ulaska partizana u Sarajevo pobio sve one koje je mučio u svojoj vili. Valjda da zatare trag.
A onda su svi kolektivno zbrisali bojeći se osvete u Blajburg. Nije im palo na pamet da ostanu i da se predaju novim vlastima.
I sada bi trebalo da se rasplačem nad njihovom sudbinom?!
Jeste, mnogi su stradali nevini, I na obje strane. Moj jedan dalji rođak iz Like bio je četnik i odležao je u Titovom zatvoru te ostao bez penzije i mogućnosti da radi. Ali je preživio što mnogi nisu. A zašto je bio četnik? Zato jer su mu srpsko selo spalile ustaše i pobili sve što je ostalo, a on je sa nekolicinom preživjerlih naravno prišao četnicima. Da preživi.
Jbga, takav je rat.
- insomnia78
#854 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Ma ja. Jedino se u cetnicima zavrsavali onako. Da prezivis 
-
BosnaOnlineOrg
#855 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Domobrani su bili regularna vojska NDH, tu su ljudi koji su jednostavno podignuti u vojsku.
Bleiburg jeste komunisticki zlocin ali nijedan narod nema ekskluzivno vo na Blajburg.
To su sitni dnevnopoliticki bodovi kodnstoke sitnog zuba...
Bleiburg jeste komunisticki zlocin ali nijedan narod nema ekskluzivno vo na Blajburg.
To su sitni dnevnopoliticki bodovi kodnstoke sitnog zuba...
- Mišo_Kovač
#856 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Bjež'o rodijak u četnike da bi preživio jer su mu ujke spalile selo. buahaha. Srbovanje na kvadrat. Deder još utvrdite gradivo sa 100 miliona pobijene neduzne srpske nejači u jasenovcu, pa da bude sve kako valja... 
- Pitar s Kariba
#857 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Ne kontam zašto meni repliciraš ovako. Žao mi je zbog tvojih gubitaka u ratu, kao i svih drugih nevinih žrtava. Ali, jesam li ja igdje sporio ustaške zločine? Jesam li ja ičim branio ustaše, fašiste, NDH, ideoogiju?aurora313 wrote:Pojedinačni slučajevi nedužnih ili kako se to danas zove kolateralna šteta su uobičajeni u neredu.Pitar s Kariba wrote:Možda bih o Blajburgu govorio kao dobar dio forumaša ovdje, ostrašćeno, bez žaljenja i milosti za stradale "fašističke zločince", da nemam u familiji slučaj koji me tjera da stvari pogledam i sa druge strane. Dedin brat je, koliko se zna, stradao tamo. Bio je domobran, a iz priča koje su ostale sigurno nije bio nikakav zločinac niti krvoločni ustaša. Običan prostodušan čovjek, seljak, politički neobrazovan, neopredjeljen i neaktivan, mobilisan u tada regularnu domobransku vojsku. U toj vojsci gledao kako da što prije baci pušku i vrati se kući.
Kad je došla '45, dolaze partizani, dolazi nova vlast, haj ti sad znaj šta će i kako će ... Haj ti objasni da nisi ti taj, haj ti znaj hoće l' te iko slušat i pitati išta. Krenula njegova poražena vojska prema Austriji, kren'o i on...
Ali, Blajburg je za mene lično divan događaj... divan i zadovoljavajući. Mog najstarijeg brata, tadašnjeg maturanta kojeg su ustaše čim su stigli u Sarajevo 1941 odveli i likvidirali. Našao sam ga na listi jasenovačkih žrtava. Zašto je i kome je smetao (jes jebiga, bio je pravoslavac!), to se ne zna. Isto tako mi je prošao stric. Mene je mati zbog toga kao jednogodišnjaka odmah zvanično prebacila u rimokatolike. Još imam originalnu pravoslavnu krštenicu sa pečatom pozadi iz župskog ureda.
Znači, ta zvanična država je organizovano pokupila srbe, jevreje, cigane i poštene hrvate, kako bi ih ne samo likvidirala nego ih je prethodno bestijalno mučila. Nije birala. Maks Luburić je dan prije ulaska partizana u Sarajevo pobio sve one koje je mučio u svojoj vili. Valjda da zatare trag.
A onda su svi kolektivno zbrisali bojeći se osvete u Blajburg. Nije im palo na pamet da ostanu i da se predaju novim vlastima.
I sada bi trebalo da se rasplačem nad njihovom sudbinom?!
Jeste, mnogi su stradali nevini, I na obje strane. Moj jedan dalji rođak iz Like bio je četnik i odležao je u Titovom zatvoru te ostao bez penzije i mogućnosti da radi. Ali je preživio što mnogi nisu. A zašto je bio četnik? Zato jer su mu srpsko selo spalile ustaše i pobili sve što je ostalo, a on je sa nekolicinom preživjerlih naravno prišao četnicima. Da preživi.
Jbga, takav je rat.
Ponoviću još jednom dio koji si u citiranju izbrisao:
Svaki čovjek, pa i najgori zločinci, zaslužuju fer i pošteno suđenje! Streljati redom pripadnike neke vojske bez suđenja je zločin, ma šta ta vojska ranije počinila!
Uvijek tu ima onih koji su krivi - ideologa, inspiratora, naredbodavaca, dragovoljnih izvršilaca, ali i onih koji su se silom prilika našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.
- aurora313
#858 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Nikakve namjere da repliciram kao nekakvu kontru.
Nakon rata je bilo svega i svačega, a ja sam samo iznio neke vlastite primjere koji su se nadovezali na tvoj post.
Ništa više.
Nakon rata je bilo svega i svačega, a ja sam samo iznio neke vlastite primjere koji su se nadovezali na tvoj post.
Ništa više.
- irac300
#859 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Šta su radili Amerikanci Nijemcima i Japancima, a tek Rusi pa niko od ovih crnokošuljaša da pisne o tome. U ratu uvijek ima nevino nastradalih, al' ove kujice što su bježale prema Austriji, preko 90% su bile sve, ali ne nevine žrtve. E sada, haj' ti u takvim ratnim uslovima protabiri ko je kriv, a ko ne. Pogotovu nakon što si se nagledao šta je stoka ostavila iza sebe.
Imao sam priliku da upoznam jednog njemačkog gospodina, pripadnika Wehrmachta, koji mi je pričao o njegovom ratnom iskustvu od Grčke, pa do Rusije i na kraju same predaje Amerikancima. Prvo što su im radili pregledali su imaju li tetovažu SS, čim bi ulovili takvog odmah bi dobijao metak u potiljak bez suđenja. Ako su tako radili oni, šta očekivati od ovdašnjih ljudi, željnih osvete?!
Imao sam priliku da upoznam jednog njemačkog gospodina, pripadnika Wehrmachta, koji mi je pričao o njegovom ratnom iskustvu od Grčke, pa do Rusije i na kraju same predaje Amerikancima. Prvo što su im radili pregledali su imaju li tetovažu SS, čim bi ulovili takvog odmah bi dobijao metak u potiljak bez suđenja. Ako su tako radili oni, šta očekivati od ovdašnjih ljudi, željnih osvete?!
-
Vega_Brothers
#860 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Ko će se zamarati time ko je kriv a ko nevin, pobit sve a nek Onaj gore razluči, tako mi djeluju postovi ovih što veličaju zločin.
- seln
#861 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Ja ba, trebalo je organizovati sudjenje za 15000 "ljudi", sve na teritoriji druge drzave, sa svjedocima, porotom i advokatima za optuzene.
Pisanje o Bleiburgu je otislo u domen viceva, pogotovo kad neki neoustasica pocne naricati nad "zlocinom".
Mozda je na Bleiburgu stradalo i nekoliko neduznih, ali skoro sve ustaske zrtve su bile neduzne.
Za mene bi bio veliki napredak kada bi se konacno slozili oko toga koliko je pobijeno... neki su vec stigli do cifre od 300.000.
Pisanje o Bleiburgu je otislo u domen viceva, pogotovo kad neki neoustasica pocne naricati nad "zlocinom".
Mozda je na Bleiburgu stradalo i nekoliko neduznih, ali skoro sve ustaske zrtve su bile neduzne.
Za mene bi bio veliki napredak kada bi se konacno slozili oko toga koliko je pobijeno... neki su vec stigli do cifre od 300.000.
- Pitar s Kariba
#862 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
U kontekstu tretmana i odnosa prema ratnim zarobljenicima, nedavno sam slušao intervju sa Jakobom Fincijem i čuo neke zanimljive i iznenađujuće činjenice. Naime, čovjek priča o 2. svj. ratu i, nažalost, tragičnom stradanju sarajevskih i bosanskih Jevreja u kojem su gotovo u potpunosti istrijebljeni, uključujući i njegovu porodicu. I sad kaže kako su u tom svemu imali sreće bosanski Jevreji koji su kao redovni jugoslavenski vojnici zarobljeni od strane njemačke vojske. Oni su rat proveli u njemačkim zarobljeničkim logorima u kojima se prema zarobljenicima odnosilo u skladu sa međunarodnim konvencijama. Preko 90% ih je preživilo, a oni koji nisu uglavnom su umrli prirodnom smrću.
Haj, nije mi to iznenađenje od Nijemaca, znao sam da su takav odnos imali prema zarobljenim Englezima i Amerikancima (valjda i Rusima), ali baš da su isti odnos imali i prema vojnicima Jevrejima .. To ne bih vjerovao da sam čuo od nekog drugog.
Haj, nije mi to iznenađenje od Nijemaca, znao sam da su takav odnos imali prema zarobljenim Englezima i Amerikancima (valjda i Rusima), ali baš da su isti odnos imali i prema vojnicima Jevrejima .. To ne bih vjerovao da sam čuo od nekog drugog.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#863 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
da ne idemo daleko u off... ali njemci su se prema rusima odnosili kao najveca stoka za razliku od odnosa prema amerima i drugim zapadnjacima.Pitar s Kariba wrote:U kontekstu tretmana i odnosa prema ratnim zarobljenicima, nedavno sam slušao intervju sa Jakobom Fincijem i čuo neke zanimljive i iznenađujuće činjenice. Naime, čovjek priča o 2. svj. ratu i, nažalost, tragičnom stradanju sarajevskih i bosanskih Jevreja u kojem su gotovo u potpunosti istrijebljeni, uključujući i njegovu porodicu. I sad kaže kako su u tom svemu imali sreće bosanski Jevreji koji su kao redovni jugoslavenski vojnici zarobljeni od strane njemačke vojske. Oni su rat proveli u njemačkim zarobljeničkim logorima u kojima se prema zarobljenicima odnosilo u skladu sa međunarodnim konvencijama. Preko 90% ih je preživilo, a oni koji nisu uglavnom su umrli prirodnom smrću.
bili su prisiljeni na teske poslove (rudnici), sa malo hrane i vode od kojih je vecina umrla. od preko 5 miliona ruskih zarobljenika tokom rata umrlo ili ubijeno je 3,3 miliona. preko 80000 ruskih vojnika - jevreja je ubijeno (neki direktno a neki su zavrsili u konc. logorima).
za njemce su slaveni niza rasa... iza (ili ispod) slavena dolaze samo crnci pa na kraju jevreji.
ako su bosanski jevreji prezivjeli zarobljenistvo u njemackoj onda su sigurno morali da kriju svoje porijeklo.
i zaboravite vise taj mit o ljudskom odnosu njemacke prema drugim ljudima... njemci su masine... zivio je onaj ko je mogao da radi sve dok vise nije mogao. na kraju od 1943 poceli su da ubijaju sve jer su vidjeli da gube rat i htjeli su da uniste sto vise od njih. od 1943 su poceli i mjesance (polu jevreje) da odvode u logore.
- Pitar s Kariba
- parappa
#865 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
hvala na linku
prosto nevjerovatno... zasto bi postedili jugoslovenske jevreje a ubijali ruske? cudno mi jbg.
btw. pametno zbori drug jakob
-
Dominion93
#866 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Zato što je zarobljenike vojske Kraljevine Jugoslavije štitila Ženevska konvencija i oni su, kao i npr. francuski, britanski i američki zarobljenici držani u regularnim logorima za ratne zarobljenike koje je kontrolisala njemačka vojska (Wehrmacht), imali su pravo na pomoć Crvenog krsta itd. U tim logorima uglavnom nije bilo diskriminacije prema religiji i rasi, svima je bilo manje-više isto.
Sovjetski savez nije bio potpisnik konvencije i to su Nijemci iskoristili kao izgovor za masovno ubijanje njhovih zarobljenih vojnika, što nedavanjem hrane i držanjem u lošim uslovima, što za njihovo prebacivanje u konc logore pod kontrolom SS-a i doslovno ubijanje (uglavnom Jevreja i komunista). Sve skupa se procjenjuje da je umrlo ili ubijeno cca 57% sovjetskih zarobljenika.
EDIT: Naravno, ni njemački vojnici nisu puno bolje prolazili u sovjetskom zarobljeništvu, njihova smrtnost je procijenjena na oko 30%.
Sovjetski savez nije bio potpisnik konvencije i to su Nijemci iskoristili kao izgovor za masovno ubijanje njhovih zarobljenih vojnika, što nedavanjem hrane i držanjem u lošim uslovima, što za njihovo prebacivanje u konc logore pod kontrolom SS-a i doslovno ubijanje (uglavnom Jevreja i komunista). Sve skupa se procjenjuje da je umrlo ili ubijeno cca 57% sovjetskih zarobljenika.
EDIT: Naravno, ni njemački vojnici nisu puno bolje prolazili u sovjetskom zarobljeništvu, njihova smrtnost je procijenjena na oko 30%.
- parappa
#867 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Vidi fakat... hvala na pojašnjenju.
našao sam na internetu par priča...
izgleda da su oficiri vojske kraljevine jugoslavije, njih oko 5000 bili smješteni u logoru u njemačkom gradu osnabruk.
Jevreji su održavali čak svoje vjerske običaje.
Kada su ih 1944 prvi put obišli iz crvenog krsta rekli su im da imaju sreću što nose uniformu.
Neki oficiri su prije pušteni kući ako su odlučili da se stave na raspolaganje snagama lojalnim njemačkoj (valjda četnici i pokoji ustaša). A nakon što su oslobođeni 1945 mnogi su odlučili da se ne vraćaju u sada već komunističku jugoslaviju bojeći se odmazde. Neki su ostali u njemačkoj... kao što je jugoslovenski vojni rabin koji je kasnije postao glavni rabin u toj oblasti.
izgleda da su oficiri vojske kraljevine jugoslavije, njih oko 5000 bili smješteni u logoru u njemačkom gradu osnabruk.
Kada su ih 1944 prvi put obišli iz crvenog krsta rekli su im da imaju sreću što nose uniformu.
Neki oficiri su prije pušteni kući ako su odlučili da se stave na raspolaganje snagama lojalnim njemačkoj (valjda četnici i pokoji ustaša). A nakon što su oslobođeni 1945 mnogi su odlučili da se ne vraćaju u sada već komunističku jugoslaviju bojeći se odmazde. Neki su ostali u njemačkoj... kao što je jugoslovenski vojni rabin koji je kasnije postao glavni rabin u toj oblasti.
- musicman80
#868 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
U Blajburgu su stradali oni koji su bili kolaboratori Nacisticke Osovine zla, Ustase i drugi koji su nakon proboja Partizana poceli bjezati. Da li su trebali one koji su ubijali ljude, zene, djecu, starce i sve ostale u Jasenovcu i potzavali Auchwitz i druge logore smrti pustiti da i u miru, nakon rata siju ideolosko sjeme Nacizma i Ustastva i rade na unistavanju FNRJ?
- geralt
#869 Re: NDH - All about
Listajući temu i rasprave o ustaši Šariću i kukavici Stepincu, odlučio sam da postavim par stvarnih pozitivnih primjera katoličkog svećenstva tokom rata, koji su se u najtežim trenucima pokazali kao ljudi. Primjeri su iz Hercegovine pošto njenu istoriju najbolje poznajem, a ako još neko ima sličnih primjera iz drugih krajeva rado bih o tome da pročitam.
Fra Zlatko Sivrić je u junu 1941. godine spasio 78 Srba iz tri sela oko Širokog Brijega od sigurne smrti tako što je ušao u ustaški zatvor, posvađao se sa prisutnim ustašama i rekao da samo preko njega mrtva mogu uraditi to što su naumili. Zatim ih je izveo iz zatvora i lično otpratio do svojih sela. Kad su 1943. četnici sa Italijanima počeli da krstare zapadnom Hercegovinom, ti isti Srbi su izašli pred njih i napravili "živi zid" i tako spriječili pokolj svojih komšija Hrvata, zabranivši četnicima da čak ulaze u njihove kuće.
Alojzije Mišić, biskup mostarski, je bio jedini biskup koji se javno usprotivio ubijanju i ustaškim zločinima. Poslao je svećenicima okružnicu u kojom se strogo zabranilo bilo kakvo ubijanje i naredio kazne protiv zločinaca. Nažalost, bolest i smrt početkom 1942 su ga spriječili da uradi više. Lično je spasio i u svojoj kući zaštitio ženu i dijete mostarskog dr. Lukača kojeg su prije toga odveli i ubili ustaše. Ostao je njegov dopis koji je poslao Stepincu u junu 1941:
Fra Zlatko Sivrić je u junu 1941. godine spasio 78 Srba iz tri sela oko Širokog Brijega od sigurne smrti tako što je ušao u ustaški zatvor, posvađao se sa prisutnim ustašama i rekao da samo preko njega mrtva mogu uraditi to što su naumili. Zatim ih je izveo iz zatvora i lično otpratio do svojih sela. Kad su 1943. četnici sa Italijanima počeli da krstare zapadnom Hercegovinom, ti isti Srbi su izašli pred njih i napravili "živi zid" i tako spriječili pokolj svojih komšija Hrvata, zabranivši četnicima da čak ulaze u njihove kuće.
Alojzije Mišić, biskup mostarski, je bio jedini biskup koji se javno usprotivio ubijanju i ustaškim zločinima. Poslao je svećenicima okružnicu u kojom se strogo zabranilo bilo kakvo ubijanje i naredio kazne protiv zločinaca. Nažalost, bolest i smrt početkom 1942 su ga spriječili da uradi više. Lično je spasio i u svojoj kući zaštitio ženu i dijete mostarskog dr. Lukača kojeg su prije toga odveli i ubili ustaše. Ostao je njegov dopis koji je poslao Stepincu u junu 1941:
Nažalost, ni Sivrić ni Mišić danas nemaju ulicu ni u Mostaru niti bilo gdje u zapadnoj Hercegovini."Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru g.[ospodin] Baljić muhamedanac, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 šizmatika bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte. Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 šizmatika ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali."
- seln
#870 Re: NDH - All about
Izvor?Black swan wrote:
Od oko 500 domobrana koji su se predali partizanima, samo 18-oro njih je ostalo živo.
Tijekom tzv. „čišćenja“ grada, osam dana i noći se po Travniku čula povremena pucnjava. Partizani su pretraživali kuću po kuću i tko god se nije mogao dokazati kao član dotične obitelji, izveden je bio iz kuće i ubijen na cesti, u kanalu, dvorištu, vrtu ili drugom najbližem prostoru. Tada se računalo da je ubijeno oko 2.500 ljudi, žena i djece. Partizani nisu dali sljedećih osam dana nikoga ukopati, a potom su izdali naredbu: 'UKOPAVAJ GDJE JE KO POGINUO ILI UBIJEN!'
- Putnik ali stvarno
#871 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Oficiri su imali bolji tretman nacelno od ostalih.parappa wrote:Vidi fakat... hvala na pojašnjenju.
Sovjetski oficiri nisu imali isti tretman kao ostali oficiri - Hica je bio prilican anti komunista.
-
Ammaar
#872 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
Blajburg he najveca grobnica Bosnjaka i Hrvata u Evropi, trebalo bi malo vise paznje posvetiti ovom stratistu. Moj dedo rahmetli je hvala Bogu bio od pametnijih pa nije predao oruzje osjetio je podlost saveznicku pa je sa grupom saboraca z Crne Legije nagulio u sumu tako da je ostao ziv. Njegov brat i par rodjaka nisu bili te srece.
- seln
#873 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
I? Je li jos uvijek u sumi? Ili je izasao 1990, kad je dosla demokratija?Ammaar wrote:BMoj dedo rahmetli je hvala Bogu bio od pametnijih pa nije predao oruzje osjetio je podlost saveznicku pa je sa grupom saboraca z Crne Legije nagulio u sumu tako da je ostao ziv.
-
John Cleese
#874 Re: Blajburg za Bošnjake i Hrvate
seln wrote:I? Je li jos uvijek u sumi? Ili je izasao 1990, kad je dosla demokratija?
Ma to je ranije izaslo, kakva devedeseta - stiglo se to i razmnozit'