Haha
Edit: pogresna slika

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

To sto Ti ocito imas (xeno) fobiju ne opravdava cinjenicu na vaznost istorijski licnosti vezane za sve narode koji zive u BiH a i bosanski naravni mentalitet da ne pridaje neku vaznost nebitnim stvarima...al hajd.allianzane wrote:Tuzla je mala maca za Sarajevo i nazive ulica.
Park Cara Dusana,
Obala Vojvode Stepe
Kralja Tomislava,
Hajduk Veljkova,
Milosa Obilica,
Vladimira Gacinovica,
Marka Kraljevica,
Dimitrije Tucovica,
Nedeljka Cubrinovica,
Petra Kocica,
Stevana Sindjelica,
Stojanke majke knezepoljke
Et vidis ti to, ne znam kako cu veceras spavat...sssssjulisiz es grant wrote:Problem je što ti izgleda fakat nisi znao. Da sam spomenuo kakav podatak iz osmanske prošlosti pa hajde, ali dan oslobođenja svog mjesta, koji je u svakom prknu u Jugoslaviji slavljen kao pravi rođendan grada ne znati..ccccc...General War wrote:..ne vazi...Sudija sviro offsajdjulisiz es grant wrote: Pa oslobođenje 1943 su napravili partizani, tj komunisti, oslobodili je od NDH i Nijemaca...ne kontam šta hoćeš da kažeš?...mislio sam da ima jos kakvo oslobodjenje tuzle, nije prvi put da se istorija prekraja pa rekoh...
Pa kad Martin L. King moze imati bistu...It_is_a_Leclerc wrote:Meni je zanimljiv naziv ulice 4. Jula, iznad Osnovne škole Tušanj, gore prema onom parku. Kontam da je po američkom danu nezavisnosti, al' opet - u četničko-komunističkom gradu, pa ulica po imperijalistima i kapitalistima Amerikancima![]()
Al fakat jel istorija poznaje smjesniju vojsku od tih domobrana jbt?General War wrote:Et vidis ti to, ne znam kako cu veceras spavat...sssssjulisiz es grant wrote:Problem je što ti izgleda fakat nisi znao. Da sam spomenuo kakav podatak iz osmanske prošlosti pa hajde, ali dan oslobođenja svog mjesta, koji je u svakom prknu u Jugoslaviji slavljen kao pravi rođendan grada ne znati..ccccc...General War wrote: ..ne vazi...Sudija sviro offsajd...mislio sam da ima jos kakvo oslobodjenje tuzle, nije prvi put da se istorija prekraja pa rekoh...
...Mozda ti je to odgovor na tvoje pitanje o onom domobranu, izgleda da je neko kao ja birao imena ulica pa izostavio ovog Filipovica...ko ce ih sve popamtit.
Sad ne kontam ja da li se zajebavas...dan Borca 4 juli. Bila spomen kucica u parku u Dragodolu...i nekakav degen poslije rata srusio da pravi hotel ili sta, pa se zaustavilo...i sad se napravilo igraliste.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je zanimljiv naziv ulice 4. Jula, iznad Osnovne škole Tušanj, gore prema onom parku. Kontam da je po američkom danu nezavisnosti, al' opet - u četničko-komunističkom gradu, pa ulica po imperijalistima i kapitalistima Amerikancima![]()
Sad vec ozbiljno konkurisku Iracka i Sirijska vojska...insomnia78 wrote: Al fakat jel istorija poznaje smjesniju vojsku od tih domobrana jbt?
Još jedna fula kvazi-neokomunista koji ne znaju istoriju vlastitog pokreta. 4. jula 1941, u kući porodice Ribnikar u Beogradu drug Tito i članovi komiteta KPJ koji su bili prisutni, donijeli su odluku da se digne ustanak u Jugoslaviji protiv fašističkih zavojevača (a slijedeći Staljinovu instrukciju svim KP u okupiranim zemljama da dižu ustanke i time olakšaju pritisak Njemačke na CCCP). Taj dan je u Jugoslaviji bio obilježavan kao "Dan borca" i slavljen vrlo egzaltirano opštenarodnim veseljima.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je zanimljiv naziv ulice 4. Jula, iznad Osnovne škole Tušanj, gore prema onom parku. Kontam da je po američkom danu nezavisnosti, al' opet - u četničko-komunističkom gradu, pa ulica po imperijalistima i kapitalistima Amerikancima![]()
insomnia78 wrote:Ma ovi su mislim gori
Kud ces dalje kad ih ni partizani nisu streljali
julisiz es grant wrote:Još jedna fula kvazi-neokomunista koji ne znaju istoriju vlastitog pokreta. 4. jula 1941, u kući porodice Ribnikar u Beogradu drug Tito i članovi komiteta KPJ koji su bili prisutni, donijeli su odluku da se digne ustanak u Jugoslaviji protiv fašističkih zavojevača (a slijedeći Staljinovu instrukciju svim KP u okupiranim zemljama da dižu ustanke i time olakšaju pritisak Njemačke na CCCP). Taj dan je u Jugoslaviji bio obilježavan kao "Dan borca" i slavljen vrlo egzaltirano opštenarodnim veseljima.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je zanimljiv naziv ulice 4. Jula, iznad Osnovne škole Tušanj, gore prema onom parku. Kontam da je po američkom danu nezavisnosti, al' opet - u četničko-komunističkom gradu, pa ulica po imperijalistima i kapitalistima Amerikancima![]()
A jebi ga. Ja fakat mislio da je po Amerima.julisiz es grant wrote:Još jedna fula kvazi-neokomunista koji ne znaju istoriju vlastitog pokreta. 4. jula 1941, u kući porodice Ribnikar u Beogradu drug Tito i članovi komiteta KPJ koji su bili prisutni, donijeli su odluku da se digne ustanak u Jugoslaviji protiv fašističkih zavojevača (a slijedeći Staljinovu instrukciju svim KP u okupiranim zemljama da dižu ustanke i time olakšaju pritisak Njemačke na CCCP). Taj dan je u Jugoslaviji bio obilježavan kao "Dan borca" i slavljen vrlo egzaltirano opštenarodnim veseljima.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je zanimljiv naziv ulice 4. Jula, iznad Osnovne škole Tušanj, gore prema onom parku. Kontam da je po američkom danu nezavisnosti, al' opet - u četničko-komunističkom gradu, pa ulica po imperijalistima i kapitalistima Amerikancima![]()
Nisu...do Bleiburga.insomnia78 wrote:Ma ovi su mislim gori
Sto, sta fali? Ides u njemcaku bez vize'41...ko danasjulisiz es grant wrote:Nisu...do Bleiburga.insomnia78 wrote:Ma ovi su mislim gori
Smiješni ili ne, imali su ogroman broj simpatizera partizana u svojim redovima, koji su učinili nemjerljive usluge NOP.
Uostalom, zar bi ti entuziastično branio "državu" kakva je bila NDH?
Hmmm...a ideš u jamu zato što si Srbin, to već zvuči manje lijepo, zar ne? Eto, takva je to bila "država".General War wrote:Sto, sta fali? Ides u njemcaku bez vize'41...ko danasjulisiz es grant wrote:Nisu...do Bleiburga.insomnia78 wrote:Ma ovi su mislim gori
Smiješni ili ne, imali su ogroman broj simpatizera partizana u svojim redovima, koji su učinili nemjerljive usluge NOP.
Uostalom, zar bi ti entuziastično branio "državu" kakva je bila NDH?
Vidis (kao prvo zajebavam se za NDH) a kao drugo i tada je Tuzla bila "specificna":julisiz es grant wrote: Hmmm...a ideš u jamu zato što si Srbin, to već zvuči manje lijepo, zar ne? Eto, takva je to bila "država".
dedo rahmetli bio u domobranima, prico' mi kako gore vojske od njih i talijana nije vidio. njega neki oficir u po frke pustio kuci za bajram, on se krio na tavanu dva mjeseca, kaze dolazili mu kuci majku mu onako povrsno ispitivali ali nisu nista pretresali ili pretrazivali, on lagano prebjegne partizanimainsomnia78 wrote: Al fakat jel istorija poznaje smjesniju vojsku od tih domobrana jbt?
E vidis i ti...opet Tuzla je specificna bila i tome:allianzane wrote:Eh da je bilo kakvog ortodoksnog popa da spasi onih 100 000 Bosnjaka koji su do 1943 pobijeni od cetnika, a 250 000 ih je bilo u izbjeglistvu, po njemackom podatcima?General War wrote:Vidis (kao prvo zajebavam se za NDH) a kao drugo i tada je Tuzla bila "specificna":julisiz es grant wrote: Hmmm...a ideš u jamu zato što si Srbin, to već zvuči manje lijepo, zar ne? Eto, takva je to bila "država".
-SJETIMO SE MUFTIJE KURTA
Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planirao je da šestog januara 1942., na Badnje veče, minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vjernike. Planirane su likvidacije i u Srpskoj varoši. Za ovu informaciju je saznao tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt koji je, sa grupom uglednih Tuzlaka, zatražio hitan prijem kod njemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista, i od njega energično zahtijevao da onemogući zločin. Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da – „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. U nastojanju da učvrsti demarš kod njemačkog komandanta, muftija Kurt sa grupom uglednih Tuzlaka odlazi u Zagreb, kod Pavelića i Artukovića, od kojih odlučno traži da ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina.
Muftija Kurt je odlikovan Ordenom bratstva i jedinstva. Umro je u Tuzli 1963. u 84. godini života. Jedna ulica u Tuzli nosi naziv Muftije efendije Kurta.![]()
![]()
Na spomen grada Tuzle mnogi bi trebali u stav "Mirno"!
Koji si ti smradleopold7 wrote:A jesu li nesto silovali? Mislim, ono, usput.allianzane wrote:Talijani su 1942 pustili cetnike u ranu zoru u Focu, gdje su poklali 10 000 Bosnjaka, vecinom zena, staraca i djece.
Mislio sam da imas nesto protiv Tuzle ..a ono obican bijednik i provokatorleopold7 wrote:A jesu li nesto silovali? Mislim, ono, usput.allianzane wrote:Talijani su 1942 pustili cetnike u ranu zoru u Focu, gdje su poklali 10 000 Bosnjaka, vecinom zena, staraca i djece.
A bili su ugroženi u Prijedoru, Bijeljini, Zvorniku...General War wrote: E vidis i ti...opet Tuzla je specificna bila i tome:
Ja sam licno gledao a siguran sam da postoji taj snimak i na YT, kad se Arkan zalio pred kamerama neke televizije kako mu Biljana Plavsic i Kacavenda nisu dali da napadne tuzlu (nesto u tom smislu) poslije napada na Biljeljinu jer Srbi nisu bili ugrozeni u Tuzli...
Znaci, da zavrsimo: Okani se ti Tuzle...ne razumijes ti to
Ne vadi iz konteksta...samo sam pomenuo tu specificnu anegdotu vezano za tuzlu, kasnije nije vrijedila k..u kako znamo dalji tok rata/agresije.SkyLimit wrote:A bili su ugroženi u Prijedoru, Bijeljini, Zvorniku...General War wrote: E vidis i ti...opet Tuzla je specificna bila i tome:
Ja sam licno gledao a siguran sam da postoji taj snimak i na YT, kad se Arkan zalio pred kamerama neke televizije kako mu Biljana Plavsic i Kacavenda nisu dali da napadne tuzlu (nesto u tom smislu) poslije napada na Biljeljinu jer Srbi nisu bili ugrozeni u Tuzli...
Znaci, da zavrsimo: Okani se ti Tuzle...ne razumijes ti to![]()
I meni je ovo vise realnije nego da Arkan nije smEo od Biljane i Kacavendeallianzane wrote:Arkan pitao Plavsicku i Kacavendu?General War wrote: E vidis i ti...opet Tuzla je specificna bila i tome:
Znaci, da zavrsimo: Okani se ti Tuzle...ne razumijes ti to
Ja mislim da on ipak nije usao u Tuzlu zbog toga sto mu je neko ispricao za Maltu, pa su znali da tamo imaju ljudi koji i imaju oruzje i da mogu proci kao i oni drugi prije njih sto su pokusali. A u takve krajeve je vec malo teze uci nego sutati nogom nenaoruzane starice po Bijeljini. Inace usao bi Arkan u Tuzlu da je mogao, njegova vodilja je bila njemacka marka i zlato. A toga je u Tuzli mogao nakupiti koliko hoces, da je mogao uci. Medjutim nije.