Znam da su se one kugle na vrhu minareta - munare u narodu zvale "jabuke". Meščini da sam nekad čula neki konkretniji naziv, ali sad se ne sjećam .
Pa ako neko zna, nek' se javi, pliiiz!
vjeruj da ni ja ne znam.Jara wrote:Maloprije mi telefonira prijatelj stranac i pita kako se zove "ukras na vrhu džamije", piše neku knjigu pa mu treba "originalan naziv".
Znam da su se one kugle na vrhu minareta - munare u narodu zvale "jabuke". Meščini da sam nekad čula neki konkretniji naziv, ali sad se ne sjećam .![]()
Pa ako neko zna, nek' se javi, pliiiz!
Sirnice, ne varaš se. Alem-kamen je haman dijamant ili brilijant.burekodsira wrote:ja znam da je alem neka vrsta dragog kamena ako se ne varam
Hvala svima, poslala sam odgovor.branimir_s wrote:alem. Ima vise vrsta. Od broja jabuka zavisi rang dzamije.
So se tice te vaznoce, ja sam nekad davno cula legendu, kako je nekakav beg dobio zadatak da izgradi dvije dzamije u Sa, i kako je trebala da bude ta careva, jelte, i veca i ljepsa. Beg se navodno i pridrzavao toga, medjutim, zli i ljubomorni jezici su prenijeli sultanu vijest, kako beg "svoju" dzamiju pravi vecom. Na to ce padisahPipiDugaDevetka wrote:Ja sam dobar sa ALEMkom.
Bez zezanja, stvarno, u rječniku turcizama stoji da se polumjesec sa 3 ili 4 kugle ispod njega, koji se nalazi na vrhu minareta zove ALEM i ukras je koji moze biti kalajisan ili pozlaćen. U kruškolikom alemu bude zapisano Allahovo ime.
Što se tiče gradaciije džamija, interesuje me zašto je Begova džamija ''važnija'' od Careve džamije? Nema logike!?