Nazif Gljiva vizionar ili...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1 Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by JoseMujica »

Ovo nas starijih se sigurno sjeća prvog demokratskog izbornog procesa iz 1990. i tada legendarne ideje Nazifa Gljive za rješenje problema zagađenosti zraka u Sarajevu i stvaranja povoljnije klime za život ljudi u gradu (mediteranske). Naime, tada je Nazif, kao kandidat Kadićeve Omladinske stranke, predložio da se kroz Igman probije tunel kojim bi se poboljšala cirkulacija zraka u sarajevskoj kotlini i do Sarajeva pristizao topliji zrak s juga.

Na stranu sve druge Nazifove bombe, ova uz dodatnu modifikaciju, izgradnjom Koridora Vc doživljava ostvarenje :D
NA POMOLU RJEŠENJE DUGOGODIŠNJEG PROBLEMA: Tunelima na Ivan-sedlu do čistijeg zraka u Sarajevu

Trasom autoceste koridora 5C planirano je probijanje dva tunela na Ivan-sedlu, a protok zraka koji će se stvoriti izgradnjom cijevi bit će od velike koristi, jer će njegovim strujanjem kroz tunel biti smanjena zagađenost u Sarajevu. Projekt koji je urađen poklapa se s idejnim projektom koji je bio osmišljen prije 50 godina, kada su se Sarajlije, kao i proteklih dana, gušile u sumpordioksidu zbog slabe ili nikakve cirkulacije zraka, a probijanje tunela bilo je jedno od rješenja za ovaj dugogodišnji problem.

Bolja cirkulacija

Profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov kazao je da se izgradnja dva tunela na trasi koridora 5C već projektira.

- Prečnik tunela predviđen je za autocestu, tako da će pomoći u boljoj cirkulaciji zraka. Znam da je ideja o probijanju tunela kroz Ivan i ranije postojala radi reguliranja cirkulacije i ovaj se projekt poklopio s tim. To će zasigurno pogodovati boljoj cirkulaciji zraka za samu kotlinu Sarajeva - kaže prof. Lindov.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Salko Selimović u razgovoru za "Dnevni avaz" prisjetio se ranije ideje probijanja tunela kroz Ivan-sedlo.

Stav stručnjaka

- Zagađenost zraka i tada je bila prevelika. Zbog toga su se stručnjaci usaglasili da se napravi tunel na Ivan-sedlu da bi zrak mogao bolje cirkulirati. Osim tog tunela, bilo je riječi i o probijanju tunela prema Lukavici i Vogošći. No, s obzirom na to da su u pitanju bili skupi projekti, od toga se, naravno, odustalo. Jedna od ideja bila je i postavljanje velikih vjetrenjača na Bembaši, ali je i to propalo - ističe Selimović.

Prema njegovim riječima, otvaranje bilo kakvog prostora za cirkulaciju ustajalog zraka bit će od velike koristi.

- Budući da je Sarajevo u kotlini i da se u posljednje vrijeme loži sve i svašta, a i povećan je broj vozila, izgradnja tunela na izlazima iz Sarajeva definitivno će "otjerati" zagađeni zrak iz ove kotline - kaže Selimović.

Projekt nije bio tehnički izvodljiv

Sarajevo je grad na 500 metara nadmorske visine, a okružen je mnogim visokim planinama i faktički se nalazi u kotlini koja, kada nema vjetra, ne omogućava strujanje zraka, kazao je klimatolog Željko Majstorović.

- Ideja pravljenja tunela kroz Ivan-sedlo postojala je prije 50 godina. Projekt je pokrenuo profesor s Mašinskog fakulteta. No, propao jer nije bio tehnički izvodljiv. Zimi se stvara ledeno jezero, jer je hladniji zrak teži od toplog i taloži se na dnu kotline, pa imamo ovoliko zagađenje i maglu. Sada je sloj zagađenosti dinamičan, jer zrak ne cirkulira - kaže Majstorović.
VjecitiStudent

#2 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by VjecitiStudent »

Ovo je idiotluk, nas klasicni, ideja sa kafanskog stola.
vade_mecum

#3 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by vade_mecum »

meni djeluje kao SciFi da dvije cijevi tunela prečnika cca 12 metara mogu riješiti problem smoga u sarajevu :?
VjecitiStudent

#4 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by VjecitiStudent »

vade_mecum wrote:meni djeluje kao SciFi da dvije cijevi tunela prečnika cca 12 metara mogu riješiti problem smoga u sarajevu :?
Ama idiotluk, nas klasični, dugački tunel ne moze sam sebe da izraci od automobilskih gasova, nego se dodatni ventilatori stavljaju, a nasi "naucnici" bi cijelu kotlinu tako cistili.
Ugljesa_

#5 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Ugljesa_ »

ma daaaaaj... treba samo promahu napraviti al ovako tesko...
VjecitiStudent

#6 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by VjecitiStudent »

Postajemo predmet viceva, kao Albanija nekada.
hary

#7 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by hary »

Uh, kad Nazif procita clanak, odmah ide Fahri da pokrenu kampanju "Tunel spasa dva, za pluca Saraj'va", a skladace i himnu kampanje za koju ce traziti tricavih 20 000 KM :D
dječak sa šibicama

#8 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by dječak sa šibicama »

Mozda ako otvore i drugi tunel na Ciglanama, mozda i tuda povuce cug
sorcerer

#9 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by sorcerer »

dječak sa šibicama wrote:Mozda ako otvore i drugi tunel na Ciglanama, mozda i tuda povuce cug
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
stochar

#10 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by stochar »

i meni Nazif odma' pao na pamet kad sam vidio tekst...
Platformas

#11 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Platformas »

Neka promjena bi se sigurno desila, ali vjerovatno zanemariva.
VjecitiStudent

#12 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by VjecitiStudent »

Platformas wrote:Neka promjena bi se sigurno desila, ali vjerovatno zanemariva.
Samo da tako ne zagadimo i Konjic. :oops:
JoseMujica

#13 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by JoseMujica »

VjecitiStudent wrote:
:lol: :lol: :lol: dobro si ...niko ne razmišlja da ovo more dvosmjerno
dječak sa šibicama

#14 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by dječak sa šibicama »

Kontam bi li napisao prijedlog da umjesto miliona ulupanih u tunele, spuste cijene plina ili subvencioniraju odredjene kategorije bar zimi, pa da se manje loze gume samim tim bi bilo manje zagadjenja, ali nesto mi taj prijedlog glup, bolje tuneli!
strong69

#15 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by strong69 »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Bice mandarina i narandzi uskoro u Sarajevu. Sve zahvaljujuci tunelima 8-)
VjecitiStudent

#16 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:
VjecitiStudent wrote:
:lol: :lol: :lol: dobro si ...niko ne razmišlja da ovo more dvosmjerno
Zar ti izgleda da je ovdje bilo nekog razmišljanja?
JoseMujica

#17 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by JoseMujica »

u sve ove godine, od prvobitne Nazifove ideje, nikako da odgonetnem: da li je tunel u našim glavama ili smo mi u beskonačnom tunelu :? a tamo u tunelu u sred mraka sija flaša od konjaka :lol:
sema911

#18 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by sema911 »

kako procitam ovaj tekst ideju sta je vec skontam da je taj tip osoba sta je vec koja je ovo smislila na nekoj teskoj drogi koja se zove smog sa sarajevskih ulica koja je jaca od heronia, horstova i kako vec sta ima ,.,.,
sta sve nece ljudski um skontat da se malo izreklamira u narodu ko on nesto misli za nass,.,
pa kako bi onda talijani il njemci za one tunele kroza alpe do sada bi se proluftirali i da bi u toj juznoj njemackoj sada bila mediteranska klima an to sta je vec,,.,. a da ne pominjemo svicarsku
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by O'zone »

Beze im je to. Ja sam za to da poravnamo Igman do temelja a da svu zemlju,stijene i ostali materijal prebacimo gore na Bisoko,Crepoljsko i Poljine na taj način čemo otvoriti prolaz toplog zraka sa juga a spriječiti ulaz hladnog zraka sa sjevera.

Kakav ba tunel?! Planinu treba rušit!
Better Man

#20 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Better Man »

Ideja Nazifa Gljive nije uopće bila glupost! Probijanje tunela je odlična stvar i jedino rješenje za rješavanje zagađenosti u Sarajevu! Pa upravo zbog planina i brda kojima je okruženo Sarajevo stvara se zagađenost i probijanje tunela prema Hercegovini bi to riješilo!
mayab

#21 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by mayab »

VjecitiStudent wrote:
vade_mecum wrote:meni djeluje kao SciFi da dvije cijevi tunela prečnika cca 12 metara mogu riješiti problem smoga u sarajevu :?
Ama idiotluk, nas klasični, dugački tunel ne moze sam sebe da izraci od automobilskih gasova, nego se dodatni ventilatori stavljaju, a nasi "naucnici" bi cijelu kotlinu tako cistili.
I ja isto razmisljam, volio bih da se neko relevantan oko toga izjasni!
shin

#22 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by shin »

U sarajevu se stvara zagadjenost radi slabih provodjenja zakona o zagadjivanju (lozi ko sta stigne, vozi ko sta stigne), ne radi manjka tunela.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Chmoljo »

tuneli su odgovori na sve naše probleme - zagađenost, opsadu...
karanana

#24 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by karanana »

eno izjasnio se ''relevantan strucnjak", onaj ublehash osman lindov. licno, gljivino ocitovanje mi je relevantnije koja je ono ubleha.

zar nije bila prica da su i komunisti imali u planu da poravnaju ivan kako bi mediteranska klima prodrla prema sarajevu?
inace, gluposti.
Last edited by karanana on 10/01/2013 22:52, edited 1 time in total.
amazon

#25 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by amazon »

Najbolje probusiti u smjeru Srbije samo jedan, da se oni sustavno tako zagadjuju :D
Post Reply