Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post Reply
Zlata M.

#151 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Zlata M. »

popajic wrote: Slazemo se da se ne slazemo, postujem !
Ne bi mi bilo mrsko cuti objasnjenje kako moji stavovi mogu biti pogubni za BIH i kako ih stavljas u istu ravan sa stavovima najcrnjih nacionalista :?
Itekako uzimam u obzir da bi mnogi drugim putem,ali ako taj put znaci definitivno cerecenje BIH ...ocekujes da budem indolentan ???
Ako smatras da je smaranje dobrotom sto i dan danas ne dijelim ljude po krvnim zrncima - ok,uzecu to kao kompliment :)
:roll: ne znam sta mi uopste bi da se upetljam ...
Ne brojim ni ja krvna zrnaca, mozda si citao neke moje postove.
I jeste bio kompliment, u principu ... dobro je biti dobar covjek. Samo, u ovom kontekstu se trazi zrelost ... sposobnost prilagodjavanja situaciji ... sposobnost sagledavanja kompletne slike ... po mogucnosti - i one koju imaju drugi ...
definitivno cerecenje BIH
... znam. :sad: Onda su oni koji su se borili, uzalud pali.
Ako pak prihvatimo realnost, mozemo sprijeciti nove zrtve, zar ne ?
Jooooj, ne mogu ! Ovo sve je infantilno do bola !
Sta se sve ne pise na 'Politici' ... :roll: ... malo istorijski vaznih datuma, malo apstrahiranja, malo sevdalinki ... :-) ... samo zbog toga sto je lakse zivjeti u poznatoj nesreci, nego se drznuti u neku drugaciju buducnost ...
... i jos ispadas kreten, kad pokusas urazumiti euforicnog covjekoljupca koji uzme 20ak cigli i mrtav-ozbiljan ide praviti kucu ... ispadnes nacionalista.
... a samo si trijezan. :roll:
popajic

#152 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by popajic »

bicebolje wrote: Ja ljude dijelim na Srbe, Bošnjake, Hrvate, Mađare, Njemce, Ruse itd. i prema svima se odnosim sa poštovanjem.

Zanemarivanjem njihovog identiteta i guranjem u isti koš ti nisi dobar čovjek nego loš.
Oooo, sto smo se osilili :D
Sve postujes samo Bosance ne? Moje cestitke :-) I pozdrav svim torasima koji odvukose temu u vode u kojima lakse plivaju 8)
bicebolje

#153 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

popajic wrote:
bicebolje wrote: Da li ti kao neko ko sebe cinično naziva Ostalim i kao neko ko nema osjećaj etničke pripadnosti, već očigledno svoj identitet vežeš za državu u kojoj živiš, možeš shvatiti (ne kažem prihvatiti jer kao odrastao čovjek imaš formiran kakav takav identitet) da velika većina Srba i Hrvata svoj identitet veže za sopstveni narod, isto kao sve veći broj Bošnjaka ? Zašto te ljude pogrdno nazivaš Tornjacima kad u svojoj okolini imamo na desetine miliona Tornjaka koji uspješno razvijaju svoje nacionalne države, daleko uspješnije od naše ? Čemu tolika gorčina i tornjaštvo u glavi prema svakom ko ima drugačija osjećanja ? Odakle ti potreba za kontrolisanjem tuđih emocija ? Da li shvataš da je takva ideologija, jugoslovenstva, propala u onako moćnoj SFRJ i da nikad nije, niti će zaživiti u BiH ?
Vidim iritira moje bosanstvo, a "divim" se i zakljuccima koje donosis :-)
Ja nemam osjecaj nego znam kojem etnosu pripadam , ali to apsolutno nije NO 1 na mojoj listi prioriteta.Jadan bih ja i zalostan bio kad bi sav moj identitet odredjivala etnicka pripadnost.Mene kao covjeka odredjuju puuuuno vaznije stvari...ne kontas ti to nikako ?!
Cemu moja gorcina prema tornjastvu ?
Zaboga,kakvo pitanje.
Jesu li torovi demokratski i civilizovano nastali ? Ostavi li njihovo konstruisanje silne hiljade protjeranih, masakriranih, dozivotno unesrecenih,pokradenih , beskrupulozno osiromasenih ?
Torovi su ogradjeni prostori u koje se uguraju ovce.Kazem, uguraju jer same nista ne mogu skontati.Treba im pastir !
Vidis li ikakve slicnosti sa tornjacima o kojim je rijec?
Ko je spominjao jugoslovenstvo?
Gdje vidis cinizam u cinjenici da sam Bosanac ? Bi li ti vise odgovaralo da sam Kinez ?
Zar i ti onda nisi Tornjaš ? Tošnjaš koji sebe ograničava bosanstvom i smatra da ostale može zanemarivati samo iz razloga što sebe naziva po državi u kojoj i drugi žive. Da li misliš da si zbog toga iznad njih ? Da li misliš da i oni moraju biti poput tebe a ako nisu poput tebe smatraš li da imaš pravo da ih nazivaš nižim Tornjacima jer je tvoj zamišljeni tor veći i obuhvata i njihove torove ? Zbog toga ih ne djeliš već ih želiš u svom toru i sa tvojim razmišljanjem ? Jer ti si zaboga dobar, čemu sumnjati u to. Šta tebe određuje ako ne etinička pripadnost ? Koje supermoći ti imaš a da je potpuno nemoguće i pomisliti da imaju ljudi kojima je etnička pripadnost na prvom mjestu ? Zar Srbin, Hrvat i Bošnjak ne mogu biti dobri ? Je li BiH civilizovano nastala ? Koliko je ljudi na ovoj teritiriji u prošlosti izgubilo glavu zbog etničke pripadnosti koju bi ti gumicom izbrisao jer si zaboga dobri Bosanac ? Imaš li plan da u budućnosti ubijaš i protjeruješ ljude koji ne razmišljaju kao ti i ne žele da se odreknu sebe radi tebe ?
JThomas

#154 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by JThomas »

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).

To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova «tajna», da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, «potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta».

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo «pakao to su drugi», u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše «iz naroda i za narod», koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.

Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, «nikoga do Boga», a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, «ponos porodice», porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.

Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. «To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...
nisu naš problem nacije, naš je problem što se nacije stavljaju gdje im nije mjesto - iznad ljudskosti, ljudskih života i osnovnih potreba, i što se svakih 20-30 godina u prosjeku zbog nacija dešavaju ratovi, genocidi i masovna ubistva. e to je nacionalizam i mračnjaštvo. vi možete okretati teze koliko god hoćete, ali naša realnost je neumoljivi sudija o balkanskom shvatanju nacije. etnotorovska politika je na vlasti evo već 18 godina, i gdje smo prispjeli?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#155 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by PipiDugaDevetka »

luckypot wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Kako bi izgledala Srbija da je pobedio Draža?

- Pre rata nije postojala Bosna i Hercegovina i verovatno ne bi postojala ni posle rata. Ako gledamo predratne granice banovina, od kojih su srpske bile i Zetska, Drinska i Vrbaska u Banjaluci, možemo da pretpostavimo da bi granice Srbije bile na Neretvi i na Kupi.
Banski dvor još postoji u Banjaluci. Tamo sjede političari koji ove velikosrpske snove pokušavaju da realizuju.

Zar ne vidite opasnost?
ne vidimo, jer to sve što ti pričaš je odavno poznato i prežvakano :zzzz: ja jedino što vidim je da je 70 posto rs-a prazna zemlja i to je to...
Ne pričam ja ništa, nego velikosrbi pišu, kukaju, planiraju,...
Već vidjeno i prežvakano jeste, jeste i poluprazna R.S., ali je zato napunjenama masovkama. Čak i ''Cestu masovnih grobnica'' imaju kod Kamenice. Te što leže u masovkama branio je NATO, UN,...Jasuši, Sadako Ogata, kasnije im se podsmijevala Carla del Ponte,...
bicebolje

#156 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

popajic wrote:
bicebolje wrote: Ja ljude dijelim na Srbe, Bošnjake, Hrvate, Mađare, Njemce, Ruse itd. i prema svima se odnosim sa poštovanjem.

Zanemarivanjem njihovog identiteta i guranjem u isti koš ti nisi dobar čovjek nego loš.
Oooo, sto smo se osilili :D
Sve postujes samo Bosance ne? Moje cestitke :-) I pozdrav svim torasima koji odvukose temu u vode u kojima lakse plivaju 8)
Poštovaću i njih kad vidim ko su, šta su, koliko ih ima i ko ih predstavlja. Ako ih predstavlja neko poput tebe, teško. Ali sumnjam da će se nekad neko u javnosti pojaviti sa tvojim stavovima. To su bili i ostali stavovi pojedinih (forumskih) radikalnih elemenata.
bicebolje

#157 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

JThomas wrote:
nisu naš problem nacije, naš je problem što se nacije stavljaju gdje im nije mjesto - iznad ljudskosti, ljudskih života i osnovnih potreba, i što se svakih 20-30 godina u prosjeku zbog nacija dešavaju ratovi, genocidi i masovna ubistva. e to je nacionalizam i mračnjaštvo. vi možete okretati teze koliko god hoćete, ali naša realnost je neumoljivi sudija o balkanskom shvatanju nacije. etnotorovska politika je na vlasti evo već 18 godina, i gdje smo prispjeli?
Zašto pistovjećuješ naciju i nacionalizam ? Zar je svako ko voli svoju naciju nacionalista ? Nacionalizam može nestati samo poštovanjem tuđe nacije i identiteta. Nacionalizam je direktna posljedica negiranja i zanemarivanja tuđih nacionalnih osjećanja.
JThomas

#158 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by JThomas »

balkanska stvarnost je surova.

a za takvu stvarnost su krivi oni kojima je nacija previše bitna, bitnija i od života, a ne oni kojima je manje bitna. oni kojima je manje bitna nikoga ne ugrožavaju, jer ih boli briga kako im se komšija zove dok god je čovjek. oni kojima je nacija na prvom mjestu su ti koji ugrožavaju, dijele, nameću drugima, i u krajnjoj liniji ubijaju zarad nacije. džaba svo izvrtanje teza, stvarnost je neumoljiva.
popajic

#159 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by popajic »

bicebolje wrote: 1.Zar Srbin, Hrvat i Bošnjak ne mogu biti dobri ?
2.Je li BiH civilizovano nastala ?
3. Koliko je ljudi na ovoj teritiriji u prošlosti izgubilo glavu zbog etničke pripadnosti koju bi ti gumicom izbrisao jer si zaboga dobri Bosanac ?
4. Imaš li plan da u budućnosti ubijaš i protjeruješ ljude koji ne razmišljaju kao ti i ne žele da se odreknu sebe radi tebe ?
Cisti mazohizam s tobom " diskutovati"...
1. Bizarno pitanja, svojstveno sovinistima :D Pa, ti si za "vlastitu" drzavu.Ti neces sa drugom "sortom" pa makar bili i dobri !
2. Ova Daytonska, torovska - maksimalno necivilizovano !
3. Koliko ih je u proslosti izgubilo glavu da bi je stvorilo jedinstvenu za SVE njene gradjane?
4. Bosanci nisu nikada nikoga ni ubijali ni protjerivali. Torasi su,kao sto znas, to odradili.
Hajde da nazdravimo sutrasnjem danu Republike !
Ups,nema je, nije valjala onako neogradjena...ova je puno bolja :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#160 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by PipiDugaDevetka »

popajic wrote:
3. Koliko je ljudi na ovoj teritiriji u prošlosti izgubilo glavu zbog etničke pripadnosti koju bi ti gumicom izbrisao jer si zaboga dobri Bosanac ?
4. Imaš li plan da u budućnosti ubijaš i protjeruješ ljude koji ne razmišljaju kao ti i ne žele da se odreknu sebe radi tebe ?
1. Bizarno pitanja, svojstveno sovinistima :D Pa, ti si za "vlastitu" drzavu.Ti neces sa drugom "sortom" pa makar bili i dobri !
3. Koliko ih je u proslosti izgubilo glavu da bi je stvorilo jedinstvenu za SVE njene gradjane?
4. Bosanci nisu nikada nikoga ni ubijali ni protjerivali. Torasi su,kao sto znas, to odradili.
Ups,nema je, nije valjala onako neogradjena...ova je puno bolja
:-)
Ako nećemo u EU, ići ćemo u Jugosferu Jugoslaviju zamijenila Jugosfera
bicebolje

#161 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

JThomas wrote:balkanska stvarnost je surova.

a za takvu stvarnost su krivi oni kojima je nacija previše bitna, bitnija i od života, a ne oni kojima je manje bitna. oni kojima je manje bitna nikoga ne ugrožavaju, jer ih boli briga kako im se komšija zove dok god je čovjek. oni kojima je nacija na prvom mjestu su ti koji ugrožavaju, dijele, nameću drugima, i u krajnjoj liniji ubijaju zarad nacije. džaba svo izvrtanje teza, stvarnost je neumoljiva.
Gebelsova propaganda. Sve koji stoje na putu zacrtanih ciljeva proglasi krivcima i legitimitet za svaki mogući vid odstrjela je osiguran. Kako ljudi koji vole svoje a ne mrze tuđe mogu nekog ugrožavati ? Kako se svi takvi mogu gurnuti u isti koš sa šovinistima ? Jel to taj put za stvaranje nove nadnacije Bosanaca ? Neće moći... Moraćeš naučiti poštovati tuđe da bi drugi poštovali tvoje. Dok to ne naučiš bićeš sam i omražen te se ne trebaš čuditi zašto je to tako.
Last edited by bicebolje on 28/11/2010 18:23, edited 2 times in total.
bicebolje

#162 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

popajic wrote:
Ups,nema je, nije valjala onako neogradjena...ova je puno bolja :-)
Izvlačiš pitanja iz konteksta. Bilo ih je puno više i ovako izvučeni nemaju smisla. Nije potrebno da na njih odgovaraš jer si svojim prijašnjim postovima već odgovorio.
Zar i ti onda nisi Tornjaš ? Tošnjaš koji sebe ograničava bosanstvom i smatra da ostale može zanemarivati samo iz razloga što sebe naziva po državi u kojoj i drugi žive. Da li misliš da si zbog toga iznad njih ? Da li misliš da i oni moraju biti poput tebe a ako nisu poput tebe smatraš li da imaš pravo da ih nazivaš nižim Tornjacima jer je tvoj zamišljeni tor veći i obuhvata i njihove torove ? Zbog toga ih ne djeliš već ih želiš u svom toru i sa tvojim razmišljanjem ? Jer ti si zaboga dobar, čemu sumnjati u to. Šta tebe određuje ako ne etinička pripadnost ? Koje supermoći ti imaš a da je potpuno nemoguće i pomisliti da imaju ljudi kojima je etnička pripadnost na prvom mjestu ? Zar Srbin, Hrvat i Bošnjak ne mogu biti dobri ? Je li BiH civilizovano nastala ? Koliko je ljudi na ovoj teritiriji u prošlosti izgubilo glavu zbog etničke pripadnosti koju bi ti gumicom izbrisao jer si zaboga dobri Bosanac ? Imaš li plan da u budućnosti ubijaš i protjeruješ ljude koji ne razmišljaju kao ti i ne žele da se odreknu sebe radi tebe ?
Bosnolog

#163 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Bosnolog »

PipiDugaDevetka wrote:
popajic wrote:
Ups,nema je, nije valjala onako neogradjena...ova je puno bolja
:-)
Ako nećemo u EU, ići ćemo u Jugosferu Jugoslaviju zamijenila Jugosfera

U rijekama krvi,stotinma hiljada mrtvih i milione protjeranih smo platili cijenu raspada i razlaza u dva navrata ex Tugoslavija(Srboslavija),.....samo nam treba jos neka kopija slicne u obliku Tugosfere(Srbosfere) gdje ce BiH biti trziste za plasiranje komsijskih proizvoda i gusenje domace proizvodnje i vazal susjeda,

To je taj san i plan Tadica i Josipovica i njihovih novih zelja kako da Tugosferuju nad Bosnom nakon sto su je unakazili,opljackali i pokusali podijliti predhodnici a oni bi da zavrse.......

Svako ko zagovara bilo sto slicno neka se prisjeti devedeseetih i odnosa susjeda prema BiH,Samo sira unija sa balkanskim zemljama od Bosfora do Beca je prihvatljiva opcija cak sam protiv bilo kakve sportske asocijacije koja ce obuhvatit dio bivse Tugoslavije a pogotovu sam protiv da istu cine BiH sa dusmanskim istocnim susjedom i zapadnim,.....Srbija je zemlja koji je spraman ponoviti Karadordevo i nove genocide,.....

Vidim onaj ubleha Suljo mamlaz odmah zagrizao na tu pricu kao praznoglavi Som i dvorska velikosrpska sluga,...:run:
Last edited by Bosnolog on 28/11/2010 18:36, edited 1 time in total.
JThomas

#164 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by JThomas »

tačno, gebelsova propaganda, u potpunosti se slažem. "nadnacija", i izrazi su ti tu negdje.

što će onaj kome nacija nije bitna nekome nametati nešto u tom pogledu, kad mu nacija nije bitna? ne, stvari nameću oni kojima je nacija previše bitna, i na balkanu je to najčešće na krvav način.

okreni, obrni po hiljadu puta, al' ovako ti stoje stvari.
bicebolje

#165 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

JThomas wrote:tačno, gebelsova propaganda, u potpunosti se slažem. "nadnacija", i izrazi su ti tu negdje.

što će onaj kome nacija nije bitna nekome nametati nešto u tom pogledu, kad mu nacija nije bitna? ne, stvari nameću oni kojima je nacija previše bitna, i na balkanu je to najčešće na krvav način.

okreni, obrni po hiljadu puta, al' ovako ti stoje stvari.
Ne postoji države bez nacije. Ako negiraš, zanemaruje, vrijeđaš pripadnike trenutnih nacija po automatizmu zagovaraš nešto novo, neku nadnaciju. Ja ne znam da li si ti svjestan svoje nesvijesti ili to radiš planski. Svjedoci smo i na ovom forumu terminoloških radova koji po fašističkoj matrici "država je temelj svakog društva" sve stanovnike BiH proglašavaju tzv. nacionalnim "Bosnohercegovcima". I opet kažem, nije mi jasno šta se time želi postići ?
JThomas

#166 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by JThomas »

ništa to što ti vrdaš nema nikakve veze s ovim što ja pišem.

meni je svejedno ko je moj komšija dok god je dobar čovjek. ti insistiraš na podjeli i nacionalno čistim zajednicama, u protivnom smatraš da su ti ugroženi nacionalni osjećaji.

ko je taj koji nešto nameće, ja ili ti?
ljubav_aha

#167 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by ljubav_aha »

.
bicebolje

#168 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

JThomas wrote:ništa to što ti vrdaš nema nikakve veze s ovim što ja pišem.

meni je svejedno ko je moj komšija dok god je dobar čovjek. ti insistiraš na podjeli i nacionalno čistim zajednicama, u protivnom smatraš da su ti ugroženi nacionalni osjećaji.

ko je taj koji nešto nameće, ja ili ti?
Ne znam šta znači ova rečenica koju sa ponosom ističeš ?
Ako je komšo dobar čovjek ravnodušan si prema njegovom nacionalnom osjećaju ?
Ako je dobar može da bude šta hoće, ti ga nećeš zbog toga provocirati ?
Ako je loš onda ćeš ga handriti i maltretirati na nacionalnoj osnovi ?

Nemoj mi gurati riječi u usta. Ja ne insistiram na nacionalno čistim zajednicama niti na podjelama, one su tu ne mojom krivicom. Ja insistiram na poštovanju drugog i drugačijeg i apsolutno sam protiv nasilnog asimiliranja. Kad ima poštovanja onda ne smeta ni drugi ni drugačiji niti njegova obilježja i zahtjevi a kada nema onda smeta sve i mržnja se gomila.

Kako da ljudi nauče
i da im pod kožu uđe,
kada se ljubi domaće
da se ne mrzi tuđe
pemanapemani

#169 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by pemanapemani »

Nije problem u Bosancima. Koga mi to želimo asimilirati i nekome nešto nametnuti? @popajić, @jthomas i @essex su napisali historijske fakte. Ovo sam napisao i na onoj temi o nebuloznim karturinama i brojanju krvnih zrnaca.
Stalno se spominju nacionalne države, ljudska prava, demokratija... U "nacionalnoj" Njemačkoj, Francuskoj, Austriji itd. svi građani imaju ista prava. Niko te neće pitati ako apliciraš za posao koje si nacionalnosti, dok je u BiH to pitanje koje je presudno za veliki broj poslova. Apsurd nastaje kada se u Bosni i Hercegovini kao Bosanac ne možeš zaposliti na poslovima u javnoj upravi, fakultetima, raznoraznim agencijama... Kada razmislim, najviše uvreda na svoj račun sam dobio kada se raspravljalo o bosanstvu. Ljudima se jednostavno diže kosa na glavi kada spomeneš da si Bosanac. Nije ni čudo kada je karakteristika istih "nasilno širenje dobrote..." :-) , odavno nešto bolje nisam pročitao.
Pod kakvim li su pritiskom bili oni ljudi na zasjedanju ZAVNOBiH-a da donesu onakve odluke. Možda im je MZ naredila i držala nož pod grlom dok ne potpišu "zbližavanje" ljudi kojeg na ovim prostorima nikad nije bilo, a možda jednostavno nisu bili dobri Srbi, Bošnjaci i Hrvati, ili su bili marginalne pojave u svojim etnosima koje je mrski Tito izvadio iz naftalina i nametnuo narodima koji su vijekovima živjeli odvojeno.
bicebolje

#170 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by bicebolje »

Falcon wrote:U ime demokratije jedna pjesmica, ne zamjerite na eksplicitnom jeziku, za ovo bi se u Jugi jal robijalno, jal bez glave ostalo...

http://www.youtube.com/watch?v=qj27SgU3PpY
suje pravo :D al ova je dobra

Bratstvo i jedinstvo je završilo
vrijeme je da se upoznamo
onakvi kakvi stvarno jesmo
pemanapemani

#172 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by pemanapemani »

bicebolje wrote:
Falcon wrote:U ime demokratije jedna pjesmica, ne zamjerite na eksplicitnom jeziku, za ovo bi se u Jugi jal robijalno, jal bez glave ostalo...

http://www.youtube.com/watch?v=qj27SgU3PpY
suje pravo :D al ova je dobra

Bratstvo i jedinstvo je završilo
vrijeme je da se upoznamo
onakvi kakvi stvarno jesmo
Kada bi gospodin Avdić znao u kakve svrhe mu se eksploatišu stihovi, mislim da bi prevrnuo.
jeza u ledja

#173 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by jeza u ledja »

Fair Life wrote:Tema nije Tito, al' eto...

Potrazi u biblioteci i procitaj...

Image

Da se razumijemo...

Svijet je o Titu uvijek imao visoko misljenje, u svakom slucaju pozitivnije nego sto smo ga mi imali o njemu poslije njegove smrti.

Sve sto mozes naci u knjizi Svijet o Titu rekli su stranci, a ne "neki" iz zemlje gdje se je ovo ili ono...

Ti jeza ili si premlad da bi razumio ono vrijeme koje ja pamtim ili si dobrano "napumpan"...

Zaviri malo i ovdje ili ovdje.
Ama nije poenta u vremenu koje ti pamtis, poenta je u ovome DANAS, a ovo DANAS je nastalo kao posljedica vremena koje ti pamtis. Ovo sto imamo DANAS nam je ostavio tvoj Tito u amanet.
Fair Life

#174 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Fair Life »

Pitao si za knjigu (izvor) koji nije stampan kod nas. Dao sam ti izvor! I sta sad?

Tvoj zakljucak je da nam je Tito ovo ostavio u amanet? Nadji i procitaj knjigu.

Tito nam je ostavio DRZAVU u amanet, a ovi "tvoji" su od nje napravili sranje koje danas imas na stolu. Istina bez zlatnih kasika, ali moze se rukama.

Uzivaj!

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=46991

Image
pemanapemani

#175 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by pemanapemani »

Tito je ostavio u amanet Olimpijske igre, opismenjavanje naroda, ZAVNOBIH, besplatno visoko školovanje za svaku šušu (oni mu danas najviše j.bu mater), zdravstvenu zaštitu... Fašistima je trebalo deset godina da sruše ono što je on ostavio u amanet i ovo danas je posljedica njihovog orgijanja.
Jbt, od druga dedo bio na Golom otoku, kada se vratio kući dobio staro radno mjesto (direktorsko). Nisam jugonostalgičan, niti titoljubac, samo kada se usporedi sa gamadi koja je krojila sudbinu naroda u zadnjih 20 g., onda svako potenciranje njegovih grešaka izgleda totalno smiješno.
Post Reply