Navodna uprava EP-a najveći dionicar Energopetrola?

Post Reply
Dexx

#1 Navodna uprava EP-a najveći dionicar Energopetrola?

Post by Dexx »

Ko je ovaj drkadjija Busatlic i zasto se on ne uhapsi? Otkud da su oni u opste dionicari Energopetrola? Energopetrol je drzavna firma i kako to da je on iz drzavne prebacene u ruke uprava? Mislim tko je stisao muda pa to prodavao ili tacnije poklanjao? Zasto se financijska policija malo ne razleti po toj upravi i ne procesljaju zadnjih pet godina poslovanje jer je ocigledno da je uprava namjerno degradila cijenu Energopetrola kako bi ga prodali i oni zaradili? Samim tim legalizovati ce pljacku dionica Energopetrola? Takodjer tko je taj Hadzipasic? Sta se on dize iznad parlamenta kao najvece instance vlasti u FBiH i maltene izjavljuje da ga boli qratz u danasnjem zagrebackom Vecernjem Listu sta misli parlament FBiH? Koji je on qratz? Zasto ga parlament ne izbaci na ulicu, tj. zasto mu parlament ne izglasa nepovjerenje i njemu i njegovoj mafijaskoj vladi?

Uprava EP-a ne da terminale i hotel
R. ČENGIĆ

SARAJEVO - Uprava "Eenergopetrola" protivi se isknjižavanju naftnih terminala i hotela "Maršal" iz ukupne imovine ovog preduzeća, tvrdi naš sagovornik iz Ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH.

Kaže da bez obzira na protivljenje uprave EP-a hrvatsko-mađarski konzorcij INA/MOL ne može postati vlasnik i drugih dijelova trenutne imovine EP-a, nego samo one koja je bila predmet ranijih dogovora: pumpi, imena i dozvole za rad.

"Uprava EP-a je tu nekorektna jer su oni mahom najveći dioničari i oni bi htjeli da vrijednost ostane što veća. Ali moraće to isknjižiti jer sve i da hoće terminali se ne mogu privatizovati, a vlasništvo nad hotelom 'Maršal' je i tako predmet spora", dodaje naš sagovornik, napominjući da sve rokove za završetak poslova u vezi isknjižavanja diktiraju banke koje imaju hipoteke na pumpe EP-a.

Iako se kao krajnji rok za isknjiženje pominjao 14. novembar, direktor EP-a Namik Bušatlić tvrdi da on nije dobio nikakve rokove.

"Znaju se uslovi tendera, predmet dokapitalizacije, postoji odluka Vlade i postoji obaveza Nadzornog odbora da pripremi dokumenta o isknjižavanju i sazove sjednicu Skupštine dioničara, koja je jedina ovlaštena da donese takve odluke", kaže Bušatlić.

Član Nadzornog odbora u ime Vlade FBiH Zahid Pita pojašnjava da su dokumenta o isknjižavanju u pripremi, a da prema zakonu sjednica Skupštine dioničara mora biti sazvana 30 dana unaprijed.

Za detalje pravne procedure u vezi pripreme ugovora i datuma potpisivanja ugovora, Pita upućuje na direktora Agencije za privatizaciju FBiH Rešada Žutića, koji je predsjednik Vladine Komisije za pripremu ugovora s INA/MOL-om. Žutić juče nije odgovorio na naše pozive.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić ranije je kazao da je krajnji rok za potpisivanje ugovora s INA/MOL-om 30. novembar, za kada je HVB banka najavila konačno podizanje hipoteke na EP. U Ministarstvu energetike, pak, cijene da će HVB banka, ukoliko bude potrebno, produžiti hipoteku jer je "Energopetrol" uredno servisira.
Last edited by Dexx on 11/11/2005 22:03, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Jarane..........Bušatlić je radio nekad davno u INA holdingu :D :D :D :D ........sve ostalo se nameće :D samo po sebi ..........nek' je meni dobro ostale ko jebe .
Dexx

Post by Dexx »

manijak1 wrote::oops: Jarane..........Bušatlić je radio nekad davno u INA holdingu :D :D :D :D ........sve ostalo se nameće :D samo po sebi ..........nek' je meni dobro ostale ko jebe .
Sta ovakvo smece radi u opste na vlasti pizda im materina? Cuj uprava ima dionice? Otkud im to kad firma jos nije privatizovana? Zato bi oni to i prodali da zarade? Koja mafija svu upravu treba poslati na Goli Otok, a Busatlicu i svu imovinu oduzeti koju ima u BIH jer je i onako opljackao.
Prenj

Post by Prenj »

Kao i obicno, riba od glave smrdi ...
BH Dani wrote:
Prije početka Vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećene prodaji Energopetrola doživio sam mali šok: neki od najuglednijih poslanika SDA, koje znam samo iz medija i sa kojima do tada nikada u životu nisam imao kontakta, prilazili su mi skrušeno. Svi su imali potrebu da mi kažu da se osjećaju neprijatno, a razlozi su svima bili identični: "U velikoj sam dilemi: da li glasati u skladu sa vlastitom savješću ili u skladu sa stavom Stranke?"

U pauzi zasjedanja, u skupštinskom restoranu, upoznao sam i potpredsjednika Federacije Desnicu Radivojevića, jednog od čelnika multietničke Stranke demokratske akcije. Sa zavidnim ekonomskim znanjem ukazivao mi je na katastrofalne promašaje u Informaciji o Energopetrolu, koju je Vlada dostavila poslanicima. Pitao sam ga zašto ne iziđe za govornicu i ponovi to na šta ukazuje meni. "Znaš, nezgodno je to... Ima stav Stranke... Kako bi se to protumačilo da ja iziđem za govornicu i to kažem..." Ipak, Radivojević je u nastavku sjednice izišao za govornicu i - podržao Vladinu informaciju?!

Po završetku skoro devetosatne sjednice, ispred zgrade Parlamenta stajali su Bakir Izetbegović, Nežad Branković i Radivojević. Gledajući ih, sjetio sam se jednog davnašnjeg razgovora sa Bakirovom ocem, negdje u prvim danima postojanja SDA. Alija Izetbegović mi je objašnjavao da želi da stvori stranku koja će se razlikovati od Komunističke partije, čiji članovi nikada neće biti primorani da zbog demokratskog centralizma glasaju protiv vlastite savjesti. Nisam mogao izdržati, prišao sam i prekinuo razgovor trojice stranačkih kolega. Upitao sam Bakira kakva je to stranka čiji poslanici imaju tešku muku da se u glasanju opredijele između vlastite savjesti i stava Stranke. Možda stvarno nije razumio moje pitanje, pa sam mu praktično objasnio: "Evo, Desnica mi na pauzi objašnjava zašto se ne može prihvatiti Informacija Vlade, a onda je za govornicom podržava." Možda bi mi Bakir i ponudio neki odgovor, ali sam ga preduhitrio: "Znaš, Bakire, jednom davno tvoj Baba mi je govorio da želi da napravi stranku čiji članovi nikada neće biti prinuđeni da glasaju protivno vlastitoj savjesti. Šta misliš, šta bi on danas savjetovao poslanicima SDA koji ne znaju da li da glasaju po svojoj savjesti ili u skladu sa stranačkim stavom?" Ne znam, možda sam bio brutalan prema Bakiru, tek njegova donja vilica ostala je u zraku. Neugodnu situaciju prekinuo je prilazak dvojice poslanika HDZ-a. Željeli su Izetbegoviću prenijeti uvrijeđenost zbog njegove izjave za govornicom da nije emocionalno lako skinuti bh. zastavu sa Energopetrola i postaviti hrvatsku, te da mu kažu da njega vide kao budućeg predsjednika BiH, koji kod njih ima "siguran prolaz" jer ga cijene "kao što su cijenili i njegovog oca".
joker

Post by joker »

Prenj wrote:Kao i obicno, riba od glave smrdi ...
BH Dani wrote:
Prije početka Vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećene prodaji Energopetrola doživio sam mali šok: neki od najuglednijih poslanika SDA, koje znam samo iz medija i sa kojima do tada nikada u životu nisam imao kontakta, prilazili su mi skrušeno. Svi su imali potrebu da mi kažu da se osjećaju neprijatno, a razlozi su svima bili identični: "U velikoj sam dilemi: da li glasati u skladu sa vlastitom savješću ili u skladu sa stavom Stranke?"

U pauzi zasjedanja, u skupštinskom restoranu, upoznao sam i potpredsjednika Federacije Desnicu Radivojevića, jednog od čelnika multietničke Stranke demokratske akcije. Sa zavidnim ekonomskim znanjem ukazivao mi je na katastrofalne promašaje u Informaciji o Energopetrolu, koju je Vlada dostavila poslanicima. Pitao sam ga zašto ne iziđe za govornicu i ponovi to na šta ukazuje meni. "Znaš, nezgodno je to... Ima stav Stranke... Kako bi se to protumačilo da ja iziđem za govornicu i to kažem..." Ipak, Radivojević je u nastavku sjednice izišao za govornicu i - podržao Vladinu informaciju?!

Po završetku skoro devetosatne sjednice, ispred zgrade Parlamenta stajali su Bakir Izetbegović, Nežad Branković i Radivojević. Gledajući ih, sjetio sam se jednog davnašnjeg razgovora sa Bakirovom ocem, negdje u prvim danima postojanja SDA. Alija Izetbegović mi je objašnjavao da želi da stvori stranku koja će se razlikovati od Komunističke partije, čiji članovi nikada neće biti primorani da zbog demokratskog centralizma glasaju protiv vlastite savjesti. Nisam mogao izdržati, prišao sam i prekinuo razgovor trojice stranačkih kolega. Upitao sam Bakira kakva je to stranka čiji poslanici imaju tešku muku da se u glasanju opredijele između vlastite savjesti i stava Stranke. Možda stvarno nije razumio moje pitanje, pa sam mu praktično objasnio: "Evo, Desnica mi na pauzi objašnjava zašto se ne može prihvatiti Informacija Vlade, a onda je za govornicom podržava." Možda bi mi Bakir i ponudio neki odgovor, ali sam ga preduhitrio: "Znaš, Bakire, jednom davno tvoj Baba mi je govorio da želi da napravi stranku čiji članovi nikada neće biti prinuđeni da glasaju protivno vlastitoj savjesti. Šta misliš, šta bi on danas savjetovao poslanicima SDA koji ne znaju da li da glasaju po svojoj savjesti ili u skladu sa stranačkim stavom?" Ne znam, možda sam bio brutalan prema Bakiru, tek njegova donja vilica ostala je u zraku. Neugodnu situaciju prekinuo je prilazak dvojice poslanika HDZ-a. Željeli su Izetbegoviću prenijeti uvrijeđenost zbog njegove izjave za govornicom da nije emocionalno lako skinuti bh. zastavu sa Energopetrola i postaviti hrvatsku, te da mu kažu da njega vide kao budućeg predsjednika BiH, koji kod njih ima "siguran prolaz" jer ga cijene "kao što su cijenili i njegovog oca".
Da se i mi konacno u necem slozimo. :-)
I clanak je dobar, jos ako je i istina ovo sto je uradio (pretpostavljam Pecanin). To bi tek bilo nesto, ako nista da se malo postidi svog postenog oca koji se sad kako se kaze zbog njega i u zemlji prevrce...
Apos

Post by Apos »

to neko misli na vic o muji propeleru.? :zzzz:
Vingo

Post by Vingo »

Pecanin mi se zgadio...davno, ali sad definitivno.
Sad on odjednom sa Sinom na TI, prisjeca se dobrog i postenog Babe.....isti Mirnes.

"tj. zasto mu parlament ne izglasa nepovjerenje i njemu i njegovoj mafijaskoj vladi?"
Jel ti zajebavas ili ne znas ko i zasto sjedi u Parlamentu?
Dexx

Post by Dexx »

Ne znam sto je Mirnes toliko sta na zulj svima? Ah da iz istih razloga kao ovdje.
Najnoviji zahtjev iz BOSS-a: Ajanović traži skrivenu finansijsku dokumentaciju o "Energopetrola"

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je zahtjev Federalnom parlamentu da se za nastavak vanredne sjednice o sarajevskom "Energopetrolu" poslanicima obavezno dostavi "skrivana" finansijska dokumentacija.

On istovremeno traži i da se Tužilaštvo, Finansijska policija i Pravobranilaštvo FBiH izjasne o zakonitosti i štetnosti prodaje ove naftne kompanije.

Omanićeva ostavka

Ajanović je upozorio i na "izrazitu štetnost protudržavne odluke" SDA koja je podržala odluku Vlade o "Energopetrolu", ali i ostavke direktora Federalne investicijske banke Asima Omanića, u momentu kada se moralo pregovarati o sanaciji "Energopetrola".

U zahtjevu posebno apostrofira da će, ako Parlament FBiH ne spriječi Vladu u donošenju odluke o predaji većinskog dijela "Energopetrola", konzorcij INA - MOL doći u priliku da nesmetano formira maloprodajne cijene goriva u svoju korist, a na štetu građana FBiH.

Naglašava da je krajnje neozbiljno očekivati da će susjedna država voditi brigu o interesima BiH, posebno u okolnostima već pripremljenog i sasvim izvjesnog monopola, ali i jasne namjere uništavanja domaćih nezavisnih naftaša.

On od Vlade traži da Parlamentu dostavi dodatne informacije i dokumentaciju koje se, kako navodi, drže pod embargom. Radi se o izvještaju o međusobnom finansijskom poslovanju i eventualnom zaduženju "Energopetrola" prema dobavljačima, preduzeću INA iz Hrvatske i INA-i BiH, zatim izvještaju Finansijske policije o dugovanju "Energopetrola" prema Vladi, te izvještaju o dugovanju INA-e, odnosno njene tri firme u BiH, prema FBiH.

Zakonitost postupka

Ajanović smatra da je Federalna vlada odgovorna jer je, kako kaže, dozvolila da državna imovina bude sistematski uništavana i pljačkana. Uvjeren je da odgovornost treba snositi i SDA ukoliko ne povuče odluku o podršci prodaje "Energopetrola".

Predlaže da se Pravobranilaštvo FBiH izjasni da li su ugovorima kojima se mijenja vlasnik preduzeća od javnog interesa zaštićeni interesi FBiH i radnika "Energopetrola", kao i da li Ustav i važeći zakoni dozvoljavaju zaključivanje takvog ugovora.

Također, traži da se Tužilaštvo FBiH izjasni u vezi sa zakonitosti provedenog postupka dokapitalizacije.

Ako je Vlada nesposobna, treba podnijeti ostavku

Umjesto da radi prema preporukama Svjetske banke za sanaciju "Energopetrola", brojnim argumentima poslanika i naftnih stručnjaka i tako osigura zakonitu utakmicu između uvoznika goriva, Vlada nerazumno istrajava na sumnjivoj i nezakonitoj dokapitalizaciji, ocjenjuje Ajanović.

- Ako je Vlada nesposobna pozitivno poslovati, neka podnese ostavku. Nadležne institucije mogu se uključiti u proces donošenja odluka samo na osnovu validnih finansijskih dokumenata iz kojih će se vidjeti da predaja 67% "Energopetrola" INA-i i MOL-u nije legitimna - izjavio je Ajanović.
Neka nama Mirnesa. Dok je njega barem ce se o nekim lopovlucima SDA i SDP pricati ako nista drugo.
joker

Post by joker »

Dexx wrote:Ne znam sto je Mirnes toliko sta na zulj svima? Ah da iz istih razloga kao ovdje.
Najnoviji zahtjev iz BOSS-a: Ajanović traži skrivenu finansijsku dokumentaciju o "Energopetrola"

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je zahtjev Federalnom parlamentu da se za nastavak vanredne sjednice o sarajevskom "Energopetrolu" poslanicima obavezno dostavi "skrivana" finansijska dokumentacija.

On istovremeno traži i da se Tužilaštvo, Finansijska policija i Pravobranilaštvo FBiH izjasne o zakonitosti i štetnosti prodaje ove naftne kompanije.

Omanićeva ostavka

Ajanović je upozorio i na "izrazitu štetnost protudržavne odluke" SDA koja je podržala odluku Vlade o "Energopetrolu", ali i ostavke direktora Federalne investicijske banke Asima Omanića, u momentu kada se moralo pregovarati o sanaciji "Energopetrola".

U zahtjevu posebno apostrofira da će, ako Parlament FBiH ne spriječi Vladu u donošenju odluke o predaji većinskog dijela "Energopetrola", konzorcij INA - MOL doći u priliku da nesmetano formira maloprodajne cijene goriva u svoju korist, a na štetu građana FBiH.

Naglašava da je krajnje neozbiljno očekivati da će susjedna država voditi brigu o interesima BiH, posebno u okolnostima već pripremljenog i sasvim izvjesnog monopola, ali i jasne namjere uništavanja domaćih nezavisnih naftaša.

On od Vlade traži da Parlamentu dostavi dodatne informacije i dokumentaciju koje se, kako navodi, drže pod embargom. Radi se o izvještaju o međusobnom finansijskom poslovanju i eventualnom zaduženju "Energopetrola" prema dobavljačima, preduzeću INA iz Hrvatske i INA-i BiH, zatim izvještaju Finansijske policije o dugovanju "Energopetrola" prema Vladi, te izvještaju o dugovanju INA-e, odnosno njene tri firme u BiH, prema FBiH.

Zakonitost postupka

Ajanović smatra da je Federalna vlada odgovorna jer je, kako kaže, dozvolila da državna imovina bude sistematski uništavana i pljačkana. Uvjeren je da odgovornost treba snositi i SDA ukoliko ne povuče odluku o podršci prodaje "Energopetrola".

Predlaže da se Pravobranilaštvo FBiH izjasni da li su ugovorima kojima se mijenja vlasnik preduzeća od javnog interesa zaštićeni interesi FBiH i radnika "Energopetrola", kao i da li Ustav i važeći zakoni dozvoljavaju zaključivanje takvog ugovora.

Također, traži da se Tužilaštvo FBiH izjasni u vezi sa zakonitosti provedenog postupka dokapitalizacije.

Ako je Vlada nesposobna, treba podnijeti ostavku

Umjesto da radi prema preporukama Svjetske banke za sanaciju "Energopetrola", brojnim argumentima poslanika i naftnih stručnjaka i tako osigura zakonitu utakmicu između uvoznika goriva, Vlada nerazumno istrajava na sumnjivoj i nezakonitoj dokapitalizaciji, ocjenjuje Ajanović.

- Ako je Vlada nesposobna pozitivno poslovati, neka podnese ostavku. Nadležne institucije mogu se uključiti u proces donošenja odluka samo na osnovu validnih finansijskih dokumenata iz kojih će se vidjeti da predaja 67% "Energopetrola" INA-i i MOL-u nije legitimna - izjavio je Ajanović.
Neka nama Mirnesa. Dok je njega barem ce se o nekim lopovlucima SDA i SDP pricati ako nista drugo.
Potpisujem i jos da dodam, da je Mirnes (kakav je takav je) jedan od rijetkih koji svoju platu u parlamentu zarade.
Apos

Post by Apos »

Potpisujem i jos da dodam, da je Mirnes (kakav je takav je) jedan od rijetkih koji svoju platu u parlamentu zarade.[/quote]
Zaradi on Topli obrok, regres za godišnji i stimulaciju ali mu zbog skupštinske demokratije isplate kad i ostalim.
Dexx

Post by Dexx »

Inicijativa BOSS-a za sanaciju naftne kompanije

Ajanović: Zašto kantoni ne bi postali osnivači i vlasnici "Energopetrola"

Prijedlog upućen za današnju sjednicu Vlade FBiH * Inicijativa da se dug "Energopetrola" od 60 miliona KM podijeli na četiri kantona koji će vraćati ta sredstva
Za današnju sjednicu Vlade FBiH, federalni poslanik i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijedlog sanacije sarajevskog "Energopetrola" kako ne bi došlo do njegove predaje konzorciju INA - MOL.
Ajanović smatra da je politički i ekonomski neozbiljno od federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića isticati kako je izmjena odluke o izboru konzorcija neosnovana.

Stanje u TK

Predsjednik BOSS-a premijerov stav tumači i kao svojevrstan pritisak na ministre. Podsjeća da se radi o naftnom tržištu u kojem je godišnji promet veći od milijardu i po maraka, a u budžet FBiH uplati se pola milijarde poreza.
BOSS inicira da se donese odluka kojom će se dug "Energopetrola" od 60 miliona maraka prema državi i bankama podijeliti na četiri kantona koji će preuzeti obavezu vraćanja tih sredstava od po 15 miliona. Samim tim, kantoni bi postali osnivači i vlasnici "Energopetrolovih" terminala, pumpi i kompletne infrastrukture za promet nafte i naftnih derivata.
Kao primjer ističe se stanje i imovina "Energopetrola" na području Tuzlanskog kantona.
- BOSS je analizom transformacije imovine "Energopetrola" s Federacije na kantone u kojima se nalaze terminali došao do podataka da imovina na području TK iznosi minimalno 33 miliona maraka. Kreditno zaduženje od 15 miliona za pokrivanje duga transakcijom preuzimanja obaveza osiguralo bi profit od 18 miliona maraka, plus vlasništvo nad imovinom - ističe Ajanović.

Poslovne tajne

Pošto terminal s pumpama na području TK posluje pozitivno, objašnjava Ajanović, pored trajne sigurnosti radnika, uz sposoban menadžment, za dvije godine vrijednost preduzeća od kantonalnog značaja porasla bi za 200 miliona maraka.
Po njemu, realizacija projekta osigurala bi izrazito punjenje kantonalnog budžeta, te su poslanici BOSS-a u Skupštini TK za narednu sjednicu dostavili kompletnu analizu projekta.
U zahtjevu Vladi apostrofira se i da je ova analiza izvršena u kratkom roku, te se naglašava da je neophodno pribaviti kompletnu finansijsku dokumentaciju koja se prikriva pod velom poslovne tajne, a na osnovu nje se može zauzeti konačan stav.

M. K.

Zašto Vlada ne razgovara s poslanicima?

- Sve je neophodno provjeriti, jer umjesto da Vlada FBiH razgovara s poslanicima o brojnim prijedlozima za saniranje "Energopetrola", poslanici sami moraju istraživati u okolnostima kada je jedan od ministara javno priznao da je mafija spremna na sve.
Umjesto da izvršna vlast, koja ima mehanizme brze provjere svake inicijative, bude to što i jeste, izvršna - potcrtava Ajanović.

Svi radnici bi ostali na poslu

- Ako već Vlada FBiH namjerava kompaniju prodati susjednoj državi, ne bi trebalo biti zakonskih smetnji ni da se dio državne imovine proda vlastitoj državi. Realizacijom prijedloga BOSS-a svi radnici bi zadržali posao. Pored Tuzlanskog, imovina "Energopetrola" nalazi se u USK, HNK i Sarajevskom kantonu - navodi Ajanović.
On je uz svoj prijedlog priložio i izvještaj o poslovanju "Energopetrolove" podružnice Živinice u 2004. godini.
Post Reply