Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
4m3l

#1 Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Post by 4m3l »

Pozdrav,

Prije 8 mjeseci sam slomio kost, lom mozete vidjet na slici ispod:

Image
(kliknite da uvecate sliku)

Gips nosio 2 mjeseca, na kontroli lom je izgledao ovako:

Image
(kliknite da uvecate sliku)

Doktor me stiskao na mjestu gdje se nalazi kost, nije me bolilo i odlucio je da skinem gips.

Zbog obaveza i svoje gluposti tek sam nakon 6 mjeseci kreno sa terapijom (znaci 4 mjesca nakon skidanja gipsa. Tada nisam panicio jer me nije bolilo i mogao sam savijati ruku, nije mi smetalo u obavljanju svojih poslova. Međutim sad sam zabrinut jer nakon 8 mjeseci stanje je skoro pa isto.)

Nakon 20 terapija, osjetio sam napredak nekih 20% u odnosu na stanje prije terapije. A poređenja radi trenutno mi je ruka na nekih 30% u odnosu na stanje prije loma.

Nakon fizikalnih otisao sam kod ortopeda na kontrolu, slikali su ruku i zakljucili kao da jos zarasta, da se spojila na jednom mjestu. Nemam sliku, jer su gledali snimak na racunaru, uglavnom kako sam ja vidio izgleda dosta slicno slici iznad. (slika 2 mjeseca nakon loma, kad sam skinuo gips)

Eh sad ne kontam ako nije 100% zarasla, zasto su mi prije skinuli gips i zasto da radim fizikalne terapije sa takvom rukom, zar to nece pogorsat sve ?

Na ortopediji mi govore da banjam u vrucoj slanoj vodi, a ova dr. fizioterapeut govori led, ledeni slana voda, 3x po 5minuta... Sad koga ja treba da slusam???

Postoji li nesto cime bih mogao ubrzat proces zarastanja, oporavka, neki lijek, neka sepcificna terapija?

Ima li neko da preporuci dobrog fizioterapeuta, jer kod ovih sto sam do sada isao nisam stekao utisak da bas najbolje znaju sta rade...
tapatalk2015

#2 Re: Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Post by tapatalk2015 »

.
Last edited by tapatalk2015 on 25/09/2017 13:51, edited 1 time in total.
4m3l

#3 Re: Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Post by 4m3l »

Upravu si, vjerujem da sam kost svako malo nacinjao cime sam ometao proces zarastanja. Sad sam uzeo u apoteci neki ortopedski steznik za zglob i palac, bas kao sto i gips obuhvati, pa cu da ga nosim dok vozim i obavljam neke aktivnosti.

Nazalost nisu mi nista doktori propisali i kad sam ih pitao nisu mi znali nista reci, vecinom su spominjali zdravu prehranu, dosta mlijecnih proizvoda i voca. Sto se tice lijeka sa jajima nasao sam recept, kad zavrsim sa pisanjem odoh da kupim limun, srecom jaja domaca inace imam kuci...

Sto se tice vode za banjanje, ni meni nije imalo logike da banjam u hladnoj. Hladnom vodom smanjujem cirkulaciju a poznato je da je vaskularizacija navikularne kosti svakako slaba, tako da je jos dodatno umanjujem.

Pa ponekad me zaboli i to vecinom kad uradim neki iznenadni pokret i kad pokusavam da je savijem do maksimuma.

Odlucio sam se uozbiljiti naredni period, pazit cu na sve, od ishrane, suplemenate, narodnih recepata/lijekova itd. pa ako ne bude nekog napretka, nema mi druge nego operacija. Izgubih 8 mjesci zivota, nit mogu trenirat, niti se baviti bilo kakvim sportom, bojim se da ne padnem opet na ovu ruku i sve zeznem.

Drago mi je cuti da ti se ruka vratila na 90%, znaci ima nade i nije sve tako crno kao sto sam mislio :D

Hvala ti na postu, pogotovo ovom receptu, koliko vidim svi ga hvale i trebao bi barem malo pomoci...
tapatalk2015

#4 Re: Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Post by tapatalk2015 »

.
Last edited by tapatalk2015 on 25/09/2017 13:51, edited 1 time in total.
4m3l

#5 Re: Navikularna (scaphoid) Lom - Komplikacije - Rehabilitacija

Post by 4m3l »

tapatalk2015 wrote:Da upravu si da slabo krvi dospijeva do te kosti pa hladna voda nema smisla i zbog toga.

E sad za ovaj drugi dio posta.
Ti ne možeš na operaciju jer ti je već spojena kost.Tu operaciju sam naveo samo kao primjer kako se tretira kost koja ne može da zaraste a fraktura je velika ,razmaknuta dva dijela pa se mora graft koristiti inače propada i trune kost.
Drugi slučaj je kao kod tebe ako ne zaraste fino na vrijeme (ti imaš još vremena ako sada pristupiš maksimalno ozbiljno) poslije nekog vremena neće moći nikako i opet dolazi do artritisa/truljenja,pa sam ti zato rekao da posjetiš boljeg doktora i ako moraš gips nositi nosi bez premišljanja.

Te svakodnevne aktivnosti zaboravi ako nije dobro zarasla.Već sutra otiđi negdje da ti to pregledaju fino i da znaš na čemu si,džaba ti svi lijekovi ako treba mirovanje a ti po svom.Vrijeme leti i nemoj odlagati,brzo se promjene na kosti mogu desiti a već si mnogo čekao.

Odakle si?
Planiram otici kod Gavrankapetanovica, pa sa njim popricat. Glupo je ovako da ja glumim doktora i sebe dijagnoze pravim.

Znam ja to sve, dosta sam citao i naslusao se svacega u ovih 7/8 mjeseci. U mene je kost spojena ali nikako da zaraste 100%. Vec 3 mjeseca skoro pa ista sa jako malim napretkom. Kad bi operaciju radio oni bi je naknadno opet lomili, vadili dio kosti iz buta odakle vec, stavili gdje je lom i zasarafili (barem je tako doktor sa Koseva rekao). Ali ne bi trebalo doci do toga, barem se nadam..

BTW znas li nesto u vezi goveđeg zelatina, i to sam cuo kao da je dobro, mada nisam jos googlao u vezi njega.
Post Reply