Sta mislite o stvaranju navijackog skautinga i menadzerstva?
O organizaciji navijaca koji bi sa ciljem imali pracenje i promoviranje nasih igraca sto u zemlji, sto u inostranstvu, takva organizacija bi trebala imati kvalitetan kadar koji bi pratio igrace sa nasim porijeklom i promovisalo ih. Cilj ove organizacije bi bio da se obrati paznja na nase talente i moguce reprezentativce i izvrsi pritisak na celnistvo nasega saveza putem medija da neko ko zaista zasluzuje mjesto u reprezentaciji to mjesto i dobije. Znamo kako su za nasu reprezentaciju proigrali pojedini nasi igraci... neko je svoj prvi nastup platio, a nekoga su otkrili mediji javnosti pa su proigrali u nasoj repki npr: slucaj sa Vedadom Ibisevicem...
Mozda bi podupiranje ove ideje dalo nacina da se nase fudbalsko podnevlje ozivi, a nasa repka i klubovi zasiju na novo i postignu veci uspjeh na evropskoj i svjetskoj fudbalskoj sceni.
Navijacki skauting?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Fiore
#2 Re: Sta mislite o stvaranju navijackog skautinga?
Imas li ti novac da ovo sve pokrenes.. skup je ovo projekat za nas navijace.. 
- Epitop
#3 Re: Sta mislite o stvaranju navijackog skautinga?
Postoji na stranici bhtalents.net sličan projekat. Veoma pozitivan zadatak i ako neko iz saveza obrati pažnju na taj projekat možda nešto da i bude.
-
Fordas
#4 Re: Sta mislite o stvaranju navijackog skautinga?
Vjerovatno nemamo pametnija posla
-
shalaedin
#5 Re: Sta mislite o stvaranju navijackog skautinga?
Svi ljubitelji segine igrice Football Menager znaju da bosanskih igraca ima svugdje. Ta je igrica zasnovana na skautingu Seginog osoblja i kada pogledate opise igraca i imena vidite da imaju veliku vezu sa realnosti. Svaki igrac je uradjen prema procijeni njihovoga skautinga. Zamislite sada da mi kreiramo jednu takvu mrezu skauta i menadjera kroz nase navijacke skupine BH Fanaticose, Manijake, Pitare, Robijase i druge. Zamislite kada bi jedna takva ideja ozivjela na krilima sportskih entuzijasta koji su voljni da pomognu svoju repku i klubove. Takav projekat bi mogao da ozivi kada se ne bi podsmijavali tome i kada bi prvo pokusali da ga idealizujemo. Barem ovdje na forumu.Epitop wrote:Postoji na stranici bhtalents.net sličan projekat. Veoma pozitivan zadatak i ako neko iz saveza obrati pažnju na taj projekat možda nešto da i bude.
Mislim da sprega izmedju navijaca i klubova treba da bude bolja i da se navijaci direktnije ukljuce u odluke nasih klubova. Jer dosta je da gledamo nase prvake kako igraju porazavajuce utakmice u Evropi, a repku kako gubi od nizerazrednih fudbalskih reprezentacija. MIslim da svi o ovome mozemo da damo svoje misljenje. Pa kakvo ono bilo. Al da na kraju napravimo pravu stvar.
-
Abacija
#6 Re: Navijacki skauting?
Jedan od boljih puteva, ako ne i najbolji, je da se igraci probiju u inostranstvo. Zato dijaspora treba da koristi svoje lokalne veze da bi uspostavili kontakt sa skautima u npr. Njemackoj, Belgiji, Austriji, Holandiji, Skandivaskim zemljama itd. Pisite e-mail tim skautima, saljite im opise, linkove i video ako imate. Ali budite realni, nemojte odmah pucati na PSV ili Hamburg, radije predlozite doticnog igraca za neki nizi rang. Evropski skauti odmah brisu e-mail ako si nerealan. Vazno je da igrac izadje iz BiH u inostranstvo i da se tamo upise u statistiku. Njega ce time automatski pratiti veci klubovi, pa ako je dobar onda ce i napredovati.
Npr, Vladan Grujic je otisao u 2. ligu Norveske da igra i odmah se pokazao kao odlican igrac koji rijetko pravi greske. Ja sam uvjeren da ga vec sada prati vise klubova iz njihove 1. lige iako im je sezona tek pocela. Ako predje u 1. ligu onda ga vec dalje prate skauti sa viseg nivoa (Engleska, Svedska, Danska, Njemacka) itd.
Sto se tice nase omladine sto se vec nalazi u inostranstvu ne treba frkisati. Oni su vec tu i na njima je da rade. Ne briniti se, nece Kodri promaketi neko ko zaigra u nekoj jacoj ekipi.
Npr, Vladan Grujic je otisao u 2. ligu Norveske da igra i odmah se pokazao kao odlican igrac koji rijetko pravi greske. Ja sam uvjeren da ga vec sada prati vise klubova iz njihove 1. lige iako im je sezona tek pocela. Ako predje u 1. ligu onda ga vec dalje prate skauti sa viseg nivoa (Engleska, Svedska, Danska, Njemacka) itd.
Sto se tice nase omladine sto se vec nalazi u inostranstvu ne treba frkisati. Oni su vec tu i na njima je da rade. Ne briniti se, nece Kodri promaketi neko ko zaigra u nekoj jacoj ekipi.
-
shalaedin
#7 Re: Navijacki skauting?
nije stvar frkisanja, ali mislim da se trebamo potruditi da nas fudbal dobije i vedrije dane od trenutnih.Abacija wrote: Sto se tice nase omladine sto se vec nalazi u inostranstvu ne treba frkisati. Oni su vec tu i na njima je da rade. Ne briniti se, nece Kodri promaketi neko ko zaigra u nekoj jacoj ekipi.