Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- BlueBlood
- j-lox
#77 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
odesveuhonduras wrote:Nisi nazvao papcima, ali priča "pričaju oni koji ne idu na gostovanja" je glupa do bola..
Normalno da ne idem na gostovanja, (da budem jasan, nije to moja furka sve kad bi sami akademici išli), ali i kad bi mi bila furka ne pada mi na pamet da idem na gostovanje niti da se "u putu sretnem" sa klošarima, narkomanima i sitnim kriminalcima, a takvih je među navijačima ko u priči koliko god se vi ljutili, a to pokazuju svi belaji koje navijači konstantno prave, ne samo u našoj državi nego širom Evrope gdje države nisu odlučile da se brutalno obračunaju s njima.
Kad navijači svoje klubove budu pratili sa ciljem da ih podrže na normalan način, da se zabave i jer jednostavno vole fudbal, fudbalsku zafrkanciju i sl, ja, iako ni tad neću hodati po dunjaluku zbog fudbala jer definitivno nisam u tom fazonu, ću to bez problema podržati.
Ali dok su navijači testosteronski čopor koji privlači maloljetne i punoljetne klošare, dok su vam vođe isti takvi, ja ću uvije reći da bih u potpunosti zabranio sve organizovane navijačke grupe. Naravno da nisu svi navijači takvi, ali dobar dio jest, i umrijet ću, ali neću skontati kako normalan čovjek može sebi dopustiti da bude dio nečega u kojem se okuplja takva bagra. Kako normalan čovjek može stati na tribinu sa probisvjetima i identifikovati se s njima u bilo kom pogledu..
Majstorski receno
- cyprus
#78 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
j-lox wrote:odesveuhonduras wrote:Nisi nazvao papcima, ali priča "pričaju oni koji ne idu na gostovanja" je glupa do bola..
Normalno da ne idem na gostovanja, (da budem jasan, nije to moja furka sve kad bi sami akademici išli), ali i kad bi mi bila furka ne pada mi na pamet da idem na gostovanje niti da se "u putu sretnem" sa klošarima, narkomanima i sitnim kriminalcima, a takvih je među navijačima ko u priči koliko god se vi ljutili, a to pokazuju svi belaji koje navijači konstantno prave, ne samo u našoj državi nego širom Evrope gdje države nisu odlučile da se brutalno obračunaju s njima.
Kad navijači svoje klubove budu pratili sa ciljem da ih podrže na normalan način, da se zabave i jer jednostavno vole fudbal, fudbalsku zafrkanciju i sl, ja, iako ni tad neću hodati po dunjaluku zbog fudbala jer definitivno nisam u tom fazonu, ću to bez problema podržati.
Ali dok su navijači testosteronski čopor koji privlači maloljetne i punoljetne klošare, dok su vam vođe isti takvi, ja ću uvije reći da bih u potpunosti zabranio sve organizovane navijačke grupe. Naravno da nisu svi navijači takvi, ali dobar dio jest, i umrijet ću, ali neću skontati kako normalan čovjek može sebi dopustiti da bude dio nečega u kojem se okuplja takva bagra. Kako normalan čovjek može stati na tribinu sa probisvjetima i identifikovati se s njima u bilo kom pogledu..
Majstorski receno
- alphonse kauders
#79 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Bravo majstore!odesveuhonduras wrote:Nisi nazvao papcima, ali priča "pričaju oni koji ne idu na gostovanja" je glupa do bola..
Ali dok su navijači testosteronski čopor koji privlači maloljetne i punoljetne klošare, dok su vam vođe isti takvi, ja ću uvijek reći da bih u potpunosti zabranio sve organizovane navijačke grupe. Naravno da nisu svi navijači takvi, ali dobar dio jest, i umrijet ću, ali neću skontati kako normalan čovjek može sebi dopustiti da bude dio nečega u kojem se okuplja takva bagra. Kako normalan čovjek može stati na tribinu sa probisvjetima i identifikovati se s njima u bilo kom pogledu..
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#80 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Ma vi svakako vise volite pogledati Cyti-Real, tako da vam je to moralisanje i "salonsko" izdrkavanje jako lako definisati na taj nacin na koji definisete i generalizirate cijelu tu subkulturu.
Ocito je socijalno prihvatljivo da se kamenuju navijaci. Naravno, bez pomisli da se i u toj skupini napravi neka selekcija ili klasifikacija. Jednostavnije je. Zabraniti, ukinuti.
Koji su slijedeci? Hocemo li zabraniti tocenje alkohola?? Koliko u postotcima ima tuca petak, subota navecer?? Koliko mrtvih, izbodenh..koliko saobracajnih nesreca bas zbog toga.
Hocemo li zabraniti kafice??
Sta je sa upravljanjem automobilima? Koliko statisticki ima mrtvih, povrijedenih?
Hajmo subkulturu po subkultru, hajmo razne skupine, nacine zivota..onako generalno ispljuvati i zabraniti, potkrepljeno generalizacijama i predrasudama, jer cemu potencirati i pozivati na licnoj odgovornost kada je lakse i ocito drustveno prihvatljivo da se ukine, zabrani i ispljuje sve ono sto neko licno ne shvata i nije dio te price.
Licna odgovonost je civilizacijska norma svih normalnih i razumnih drustava. To se moze vidjeti i poslije ovog naseg zadnjeg krvoprolica. Hag je precizno, imenom-prezimenom i cinom zbog kojeg neko odgovara, izdvojio i kaznio pocinizoce zlodjela.
Nas savez onako globalno, stavlja sve u jednu grupu i satanizira. Uskracuje, evo licno meni, osnovno ljudsko i civilizacijsko pravo da za svoj novac idem po svojoj drzavi, svojim novcem platim kartu i gledam svoj klub u drugom gradu.
Kada postane drustveno prihvatljio sikanirnje i uskracivanje osnovnih ljudskih prava jednoj cijeloj drustvenoj grupi, radi cina pojedinaca, samo je pitanje vremena da li ce( a prije bih rekao kada ce), drustveno prihvatlivo postavi da se ista ta matrica generalizacije prepise i za neku drugu drustvenu grupu.
Ocito je socijalno prihvatljivo da se kamenuju navijaci. Naravno, bez pomisli da se i u toj skupini napravi neka selekcija ili klasifikacija. Jednostavnije je. Zabraniti, ukinuti.
Koji su slijedeci? Hocemo li zabraniti tocenje alkohola?? Koliko u postotcima ima tuca petak, subota navecer?? Koliko mrtvih, izbodenh..koliko saobracajnih nesreca bas zbog toga.
Hocemo li zabraniti kafice??
Sta je sa upravljanjem automobilima? Koliko statisticki ima mrtvih, povrijedenih?
Hajmo subkulturu po subkultru, hajmo razne skupine, nacine zivota..onako generalno ispljuvati i zabraniti, potkrepljeno generalizacijama i predrasudama, jer cemu potencirati i pozivati na licnoj odgovornost kada je lakse i ocito drustveno prihvatljivo da se ukine, zabrani i ispljuje sve ono sto neko licno ne shvata i nije dio te price.
Licna odgovonost je civilizacijska norma svih normalnih i razumnih drustava. To se moze vidjeti i poslije ovog naseg zadnjeg krvoprolica. Hag je precizno, imenom-prezimenom i cinom zbog kojeg neko odgovara, izdvojio i kaznio pocinizoce zlodjela.
Nas savez onako globalno, stavlja sve u jednu grupu i satanizira. Uskracuje, evo licno meni, osnovno ljudsko i civilizacijsko pravo da za svoj novac idem po svojoj drzavi, svojim novcem platim kartu i gledam svoj klub u drugom gradu.
Kada postane drustveno prihvatljio sikanirnje i uskracivanje osnovnih ljudskih prava jednoj cijeloj drustvenoj grupi, radi cina pojedinaca, samo je pitanje vremena da li ce( a prije bih rekao kada ce), drustveno prihvatlivo postavi da se ista ta matrica generalizacije prepise i za neku drugu drustvenu grupu.
- JThomas
#81 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
ovo je jednostavno linija manjeg otpora.
počinilaca nema mnogo. nisu to mase i armije, nisu to delije, grobari, gate 13 ili gate 4. i sramota je da to država ne može da riješi. insistiram na "država", jer nigdje u svijetu fudbalski savezi i klubovi nisu riješili problem huliganstva, nego to može samo državni aparat. naravno, da se sa tim ne ode u drugu krajnost...meni je tu njemačka uzor, k'o i u svemu ostalom. prava država je prava u svemu, karina od države je karina u svemu...komitet je uradio ono što je morao radi sebe, što kaže, neće da nova žrtva bude na njegovoj smjeni. iako objektivno ne bi bio kriv i bude, jer komitet, savez i klubovi NEMAJU represivni aparat za sprečavanje KRIVIČNIH DJELA. to je posao policije i pravosuđa.
naravno ni navijačima maslo nije za ramazana. bilo je i prije incidenata. čak i krvavih. ali su bili strogo "usput", spontano i u kontekstu utakmice. danas se planirano ide ranije u grad da bi se napala druga grupa, bez obzira što znaš da će te vratiti i da nećeš pogledati utakmicu. e jebo te to. i to nije samo kod nas, to je nakaradni trend na cijelom balkanu. i kod običnih ljudi se javlja ne toliko strah da će oni najebati u takvim incidentima (jer najčešće neće, "ultrasa" je u nas dovoljno malo da se svi znaju iz viđenja), nego jednostavno osjećaj nepripadanja današnjim "ultra" tribinama.
kad sam ja poslije rata išao na svoje prve derbije, na derbi se išlo da se gleda utakmica i da se navija. uvijek se znalo da može doći i do frke, ali to je jednostavno bilo usput, i ako bude bude. današnja ultra omladina ide da se pobije, a ako usput pogleda utakmicu, i pogleda...
naše gostovanje u mariboru je tu meni jedan svijetli (i nažalost sve rjeđi) primjer jedne zdrave priče. ljudi svih generacija, cijeli dan zajebancije i cuganja na trgu - a sa strane je bilo i huliganskih sadržaja za one koji su došli radi toga
ali ne na način da se pokvari stvar onima koji nisu došli radi toga. i oni koji su bili znaju šta znači profesionalna policija koja je stvarno htjela i znala učiniti da incidenata NE BUDE, a ne kao naša koja često neće, a još češće ne zna...
počinilaca nema mnogo. nisu to mase i armije, nisu to delije, grobari, gate 13 ili gate 4. i sramota je da to država ne može da riješi. insistiram na "država", jer nigdje u svijetu fudbalski savezi i klubovi nisu riješili problem huliganstva, nego to može samo državni aparat. naravno, da se sa tim ne ode u drugu krajnost...meni je tu njemačka uzor, k'o i u svemu ostalom. prava država je prava u svemu, karina od države je karina u svemu...komitet je uradio ono što je morao radi sebe, što kaže, neće da nova žrtva bude na njegovoj smjeni. iako objektivno ne bi bio kriv i bude, jer komitet, savez i klubovi NEMAJU represivni aparat za sprečavanje KRIVIČNIH DJELA. to je posao policije i pravosuđa.
naravno ni navijačima maslo nije za ramazana. bilo je i prije incidenata. čak i krvavih. ali su bili strogo "usput", spontano i u kontekstu utakmice. danas se planirano ide ranije u grad da bi se napala druga grupa, bez obzira što znaš da će te vratiti i da nećeš pogledati utakmicu. e jebo te to. i to nije samo kod nas, to je nakaradni trend na cijelom balkanu. i kod običnih ljudi se javlja ne toliko strah da će oni najebati u takvim incidentima (jer najčešće neće, "ultrasa" je u nas dovoljno malo da se svi znaju iz viđenja), nego jednostavno osjećaj nepripadanja današnjim "ultra" tribinama.
kad sam ja poslije rata išao na svoje prve derbije, na derbi se išlo da se gleda utakmica i da se navija. uvijek se znalo da može doći i do frke, ali to je jednostavno bilo usput, i ako bude bude. današnja ultra omladina ide da se pobije, a ako usput pogleda utakmicu, i pogleda...
naše gostovanje u mariboru je tu meni jedan svijetli (i nažalost sve rjeđi) primjer jedne zdrave priče. ljudi svih generacija, cijeli dan zajebancije i cuganja na trgu - a sa strane je bilo i huliganskih sadržaja za one koji su došli radi toga
- cyprus
#82 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Kako termin 'subkultura' zvuči fensi u kontextu navijača, obzirom da se koristi za grupaciju koju većinom (moja procjena - iznad 60%) čine klošari i najveća ološ svakog društva...

- Warashii
#83 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Nije neko rjesenje ova zabrana, jer da jeste bilo bi je po cijelo svijetu, malo malo pa se pobiju a padne i mrtvih glava, ovo je problem globalnih razmjera a ne samo bosanskohercegovacki, samo sto mi uvijek imamo tu neku drugu notu nacionalizma pa se to da koristiti u ove ili one svrhe i mislim da je samo iz tog razloga ova zabrana.
Generalno sam protiv bilo kakvog nasilja na utakmicama niti to mogu ikako da shvatim, isao sam ja po tim utakmicama tih nekih 90-tih godina, ili se meni cini il ja to fakat ne vidim, nije to bas bilo na ovom nivou.
Mozda je i do medija, nije tad bilo toliko razvijenog interneta i vjesti se nisu bas nesto brzo sirile.
Elem ne razumijem nikako to klanje navijaca medju sobom pa da me roknes.
Mislim da je rjesenje samo u sto jacim policijskim snagama i uzasno strogim kaznama. Dati policiji odrjesene ruke u situacijama kada dolazi do nasilja. Mislim da bi se uveliko stvari promjenile, ali do tada ce proci ihaaahaaaa sampionata.
Generalno sam protiv bilo kakvog nasilja na utakmicama niti to mogu ikako da shvatim, isao sam ja po tim utakmicama tih nekih 90-tih godina, ili se meni cini il ja to fakat ne vidim, nije to bas bilo na ovom nivou.
Mozda je i do medija, nije tad bilo toliko razvijenog interneta i vjesti se nisu bas nesto brzo sirile.
Elem ne razumijem nikako to klanje navijaca medju sobom pa da me roknes.
Mislim da je rjesenje samo u sto jacim policijskim snagama i uzasno strogim kaznama. Dati policiji odrjesene ruke u situacijama kada dolazi do nasilja. Mislim da bi se uveliko stvari promjenile, ali do tada ce proci ihaaahaaaa sampionata.
- burek_in_space
#84 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Zabrana u vrijeme predizborne kampanje, i sve dok ne budu formirane vlasti na lokalnim nivoima - sve do tada, apsolutno za. 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#85 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Koji je tvoj nacin zakljucivanja?? Donosis sud po pretpostavci, ili si se druzio, barem bio na tribini, sa tim kojih je (eto kao) 60% klosari??cyprus wrote:Kako termin 'subkultura' zvuči fensi u kontextu navijača, obzirom da se koristi za grupaciju koju većinom (moja procjena - iznad 60%) čine klošari i najveća ološ svakog društva...
Da, usput, hoces mi definisati i pojam klosari??
Cisto da mozemo vidjeti koja je matrica po kojoj donosis zakljucke, pa da mozemo uci u nastavak rasprave.
-
palermo
#86 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Iako se slažem sa dijelom tvoga posta, posebno oko subkultura i nespremnosti da se one pokatkad na pravi načlin pokušaju shvatiti , ipak ovaj dio oko ličlne odgovrnosti je malo problematičan.-LIBERO- wrote:
.
Ima ono pitanje da li postoji kolektivna odgovrnost. Odgovornost koju sa sobom nosi samo pripadnje određenoj grupi, bilo nacionalnoj, državnoj, nekoj subkulturi (navijačkoj, rokerskoj).....Sam odgovori na to pitanje, ali podsjetio bih te, da ako ne postoji kolektivna odgovornost onda ne možeš nikada tražiti od recimo naroda u Srbiji da preuzme odgovornost za naše tmurne devdesete .
A po mom dubokom mišljenju otklon od principa kolektivne odgovrnosti nas nužno vodi samo u nove začarane krugove. Dakle, da li ti kao pripadnik Hrdi zla, kao dio te subkulture preuzimaš svoj dio odgovrnosti za ono što rade tvoji.
Ovo drugo ti nitko ne uskraćuje, ti možeš za svoj novac iži po svojoj državi, svojim novcem platiti kartu, i gledati tim za koji navijaš
- Alfa159
#87 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
pjesma ultrasa nikad ne prestaje
jebo one sto, sto bi da nestane
baklje dimovi, šalovi zastave
uvijek ultrasi pjesmu nastave
Znaci sva je fora kad SELJAK koji ili ne prati nogomet(domaci), nego samo gleda Ligu Sampiona gdje je sve izrezirano do stote i konta: "Vidis kako fino oni u Njemackoj navijaju" Pa seljacine vise je belaja 5x u Njemackoj u Holandiji u Italiji u Madjarskoj, Ceskoj, Belgiji, Grckoj, Turskoj nego kod nas, ALI POSTO SELJACINE NIKAD NISU OTISLE NA KOSEVO NEGO SAMO BULJE U LIGU SAMPIONA IZREZIRANU onda pricaju sta pricaju.
Ako opet bude zabrana gostovanja, odma sljedece kolo svi da se dignu i za svojim klubovim pa neka nas murija ganja sirom Bosne i Hercegovine.
SRUSICE HORDE SVE KORDONE!!!
Znaci sva je fora kad SELJAK koji ili ne prati nogomet(domaci), nego samo gleda Ligu Sampiona gdje je sve izrezirano do stote i konta: "Vidis kako fino oni u Njemackoj navijaju" Pa seljacine vise je belaja 5x u Njemackoj u Holandiji u Italiji u Madjarskoj, Ceskoj, Belgiji, Grckoj, Turskoj nego kod nas, ALI POSTO SELJACINE NIKAD NISU OTISLE NA KOSEVO NEGO SAMO BULJE U LIGU SAMPIONA IZREZIRANU onda pricaju sta pricaju.
Ako opet bude zabrana gostovanja, odma sljedece kolo svi da se dignu i za svojim klubovim pa neka nas murija ganja sirom Bosne i Hercegovine.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#88 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Odlican primjer, i zelio bih se sa njim nadovezati na nedavne dogadjaje u Mostaru.JThomas wrote: ...danas se planirano ide ranije u grad da bi se napala druga grupa, bez obzira što znaš da će te vratiti i da nećeš pogledati utakmicu. e jebo te to. ..
Kolika je grupa Manijaka bila u tom "pohodu" na tu kafanu sto su je slupali?? Ja mislim da ih je bilo oko 30.
Koliko je Manijaka poslije toga vraceno jer su organizovano krenuli u Mostar? Ja mislim oko 150-200.
Ovih 150-200 (lupam brojeve) je vraceno jer je ovih 30 doslo samoinicijativno i napravili sranje.
E o tome se upravo i radi. Taj mikro primjer je zapravo matrica po kojoj se ponasa prema navijacima uopste.
Uhapsi tih 30, daj kaznu, zabranu za odlaske na utakmice...zatvor...sta znam sta je adekvatno cinu koji su uradili. Ali i ovih 150-200 koji su krenuli BODRITI svoj klub pusti da rade to sto vole.
Znak jednakosti izmedju huligana i navijaca je zapravo ono sto mene najvise ljuti. A jos je frapantnie sto vecina ljudi pristaje na taj vid generalizacije, najcesce jer njih licno ne tangira jer nisu dio te "price".
- Mali_Vuk
#89 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
JThomas wrote:
A ima nekog vraga u ovome što govori @Libero, po toj logici bi se puno drugih pojava našle prioritetnijim za ukidanje i zabranjivanje. Potez sa zabranom je možda malo preradikalan. Ovdje bi policija treba iskazati puno veći profesionalizam u obavljanju onoga za šta su plaćeni.
-
palermo
#90 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
-LIBERO- wrote:Odlican primjer, i zelio bih se sa njim nadovezati na nedavne dogadjaje u Mostaru.JThomas wrote: ...danas se planirano ide ranije u grad da bi se napala druga grupa, bez obzira što znaš da će te vratiti i da nećeš pogledati utakmicu. e jebo te to. ..
Kolika je grupa Manijaka bila u tom "pohodu" na tu kafanu sto su je slupali?? Ja mislim da ih je bilo oko 30.
Koliko je Manijaka poslije toga vraceno jer su organizovano krenuli u Mostar? Ja mislim oko 150-200.
Ovih 150-200 (lupam brojeve) je vraceno jer je ovih 30 doslo samoinicijativno i napravili sranje.
E o tome se upravo i radi. Taj mikro primjer je zapravo matrica po kojoj se ponasa prema navijacima uopste.
Uhapsi tih 30, daj kaznu, zabranu za odlaske na utakmice...zatvor...sta znam sta je adekvatno cinu koji su uradili. Ali i ovih 150-200 koji su krenuli BODRITI svoj klub pusti da rade to sto vole.
Znak jednakosti izmedju huligana i navijaca je zapravo ono sto mene najvise ljuti. A jos je frapantnie sto vecina ljudi pristaje na taj vid generalizacije, najcesce jer njih licno ne tangira jer nisu dio te "price".
I jesu li Manijaci izdali saopštenje kojims e ograđuju od tih trideset momak, jesu li manijaci izašli sa imenima tih momaka koji su pravili nered u Mostaru, jesu li manijaci sami išli da prijave te momke policiji ?
Bojim se da ulaziš u sklizak teren.
- odesveuhonduras
- Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)
#91 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Ja apsolutno nisam za to da se na stub srama pribiju svi ljudi koji vole navijati za svoj klub, prate ga na gostovanjima i sl. To bi bilo bezveze. Nemam ništa protiv da to u nas bude kao u Engleskoj npr. ima svakakve bagre i tamo ali se država pobrinula da ta gostovanja ipak budu svojevrstan izlet ekipe koja dijeli neke zajedničke vrijednosti i to je OK.
Ali dok to kod nas tako ne bude, onda se ne treba čuditi što ljudi gledaju na navijače onako u globalu jer tu se ne radi o pojedincima nažalost, navijačke grupe su postale utočište za svakakav ološ u velikim brojevima, jedino tu takva ekipa ima neku vrijednost i ostale stvari što zvuče kao kliše, a u biti nisu.
Ali dok to kod nas tako ne bude, onda se ne treba čuditi što ljudi gledaju na navijače onako u globalu jer tu se ne radi o pojedincima nažalost, navijačke grupe su postale utočište za svakakav ološ u velikim brojevima, jedino tu takva ekipa ima neku vrijednost i ostale stvari što zvuče kao kliše, a u biti nisu.
- burek_in_space
#92 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Mislim da sam na nekoj od prijashnjih tema vec postavljao ovo pitanje, ali se ne sjecam odgovora zaista.
Postoje li na navijachkim tribinama, bar ovih najorganizovanijih grupa, grupe momaka zaduzhene za odrzhavanje reda?
Postoje li na navijachkim tribinama, bar ovih najorganizovanijih grupa, grupe momaka zaduzhene za odrzhavanje reda?
- JThomas
#93 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
u konkretnoj situaciji to je i opravdano, jer se neuporedivo povećava mogućnost da zbog odmazde dođe do daljnjeg incidenta, iako ovih 150-200 možda nije radi toga došlo.
ali meni ne ide u glavu taj mentalni sklop koji se zove navijačem (izvedenica od glagola navijati), a stavlja incident ispred prisustva na utakmici i navijanja na utakmici. jer ako je utakmica nebitna...onda to komotno možemo prestati zvati navijanjem. onda se možemo naći i u ringu sa rukavicama, ili bez njih, onda stadion i ne treba...
ali meni ne ide u glavu taj mentalni sklop koji se zove navijačem (izvedenica od glagola navijati), a stavlja incident ispred prisustva na utakmici i navijanja na utakmici. jer ako je utakmica nebitna...onda to komotno možemo prestati zvati navijanjem. onda se možemo naći i u ringu sa rukavicama, ili bez njih, onda stadion i ne treba...
- BlueBlood
#94 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
odesveuhonduras wrote:iako ni tad neću hodati po dunjaluku zbog fudbala jer definitivno nisam u tom fazonu, ću to bez problema podržati.
Stani,jesam li ja dobro raumio sta je pisac htio reci? Ne pratis fudbal,nisi u tom fazonu, ne ides na utakmice jer su navijaci klosari,narkomani i sitni kriminalci,a i da nisu opet nebi isao jer nisi u tom fazonu, ali dajes sebi za pravo da podrzavas zabranu prisustva navijaca na utakmici ?
sta se tebe tice zabrana ako svakako ne ides na utakmice?
- cyprus
#95 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Joj pa ne pričamo španskim jezikom, da moram sad definisat šta spada u klošare...-LIBERO- wrote:Koji je tvoj nacin zakljucivanja?? Donosis sud po pretpostavci, ili si se druzio, barem bio na tribini, sa tim kojih je (eto kao) 60% klosari??cyprus wrote:Kako termin 'subkultura' zvuči fensi u kontextu navijača, obzirom da se koristi za grupaciju koju većinom (moja procjena - iznad 60%) čine klošari i najveća ološ svakog društva...
Da, usput, hoces mi definisati i pojam klosari??
Cisto da mozemo vidjeti koja je matrica po kojoj donosis zakljucke, pa da mozemo uci u nastavak rasprave.
A moja procjena se temelji na broju poznanika kojima su navijačke grupe furka... Više od polovine onih koje znam da se furaju na to su upravo ovi gore opisani - oni kojima belaj nije mrzak i koji uglavnom imaju iskustva u istom (ne nužno stadionski belaj)... Vrlo značajan procenat tih navijača ne zna nabrojati 11 igrača kluba koji navodno podržavaju...
-
LSD
#96 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
U pravu je Libero
Zbog 50-tak likova koji su ranije i samoinicijativno otišli i napravili belaj, polupali kafic itd - ostalo je uskraceno 200 ljudi koji su htjeli ici i dati podršku svom timu.
Isto tako , slobodno cu reci, zbog šake huligana (vjerovatno i placenika) i njihovog skandiranja, sad smo kažnjeni novcano i uskraceni gledanja svog tima i na domacim tekmama
Amar Osim javno moli da nam takvi "navijaci" ne pomažu više
, da ne dolaze, jer klub je izgubio 100.000 KM zbog takvih....ne treba nam takva pomoc....bolje neka ne dolaze.
Ovo sam uzeo kao primjer....u svakom klubu ima instrumenata politike i nekih lokalnih mocnika.
Moraju se i same navijacke grupe potruditi i ocistiti svoj dio avlije.
Zbog 50-tak likova koji su ranije i samoinicijativno otišli i napravili belaj, polupali kafic itd - ostalo je uskraceno 200 ljudi koji su htjeli ici i dati podršku svom timu.
Isto tako , slobodno cu reci, zbog šake huligana (vjerovatno i placenika) i njihovog skandiranja, sad smo kažnjeni novcano i uskraceni gledanja svog tima i na domacim tekmama
Ovo sam uzeo kao primjer....u svakom klubu ima instrumenata politike i nekih lokalnih mocnika.
Moraju se i same navijacke grupe potruditi i ocistiti svoj dio avlije.
- alphonse kauders
#97 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Ne ideš ti nigdje radi kluba, već radi sebe i da bi se zajedno sa ostalim društveno beskorisnim besposličarima mogao ku.citi po youtube-u i forumima. To što ti misliš da je navijanje je obično klošarenje i zgađivanje ionako jadnog fudbala svim normalnim ljudima u BiH koje isti interesuje.Alfa159 wrote:pjesma ultrasa nikad ne prestaje
Eki, huliganskih parola - "srušiće, Horde...". Ja junačina, majko draga...
-
Stari
#98 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Ne znam na kojoj je to temi bilo ...al bilo podavno ... imali smo @LIBERO i ja , hajmo reci diplomatski , zestokih razmimoilazenja u stavovima po pitanju organizovanih navijackih skupina i njihovih aktivnosti. Ne bih da sad opet ulazim u takvu vrstu rasprave ...jer kao sto vec rekoh - bilo je podavno - tad postovani @LIBERO nije imao zvanje moderatora ... tako da cu ovaj put striktno voditi racuna da mi preteska rijec ne izleti iz ove masine ...
Ne obracam se ovim postom direktno samo @LIBERU jer sam duboko svjestan toga da je on reprezentativan po pitanju svojih stavova ..hocu reci; da apsolutno nije usamljen u tome sta misli.
Mozda cu sad dijelom ponoviti i nesto od onoga sto sam tad (podavno) vec napisao ali .... Nogomet / Fudbal je nastao kao familijarna zabava sirokih narodnih masa i poricati ljudima pravo da nedeljom ili subotom sa djecom (pa i sa zenama ako je vec dotle doslo) odu na stadion bez da se izlazu riziku da budu uvuceni u nekakve nerede ... pizdarije... Pravo neke subkulture da javno ispoljava svoje stavove ...ne moze biti pretpostavljeno tom pravu. Pogotovo kad se radi o utakmicama reprezentacije BiH .
I ja sam kao i JThomas dovoljno star da se sjecam onog nekadasnjeg vremena ... prije udbine infiltracije medju navijacke subkulture ...onog vremena dok su se navijaci FK crvena zvezda jos uvijek zvali , ne bez ponosa, Cigani ... i znam da je to vrijeme zauvijek i bestraga nestalo ... jel ono sto je nakon toga doslo = ovo sto se desilo nakon sto je beogradska sluzba bezbednosti uacila svoje ljude ... profilirala subkulture u korisne egzekutore u ratu ... ono na sta se trebamo svi naviknuti i odobravati ... ogradjujem se od takvog stava ... necu prihvatiti takav argument kao valjan u diskusiji o temeljnim ljudskim pravima ... jer ono to , po medjunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima (UN) , NIJE.
Ne obracam se ovim postom direktno samo @LIBERU jer sam duboko svjestan toga da je on reprezentativan po pitanju svojih stavova ..hocu reci; da apsolutno nije usamljen u tome sta misli.
Mozda cu sad dijelom ponoviti i nesto od onoga sto sam tad (podavno) vec napisao ali .... Nogomet / Fudbal je nastao kao familijarna zabava sirokih narodnih masa i poricati ljudima pravo da nedeljom ili subotom sa djecom (pa i sa zenama ako je vec dotle doslo) odu na stadion bez da se izlazu riziku da budu uvuceni u nekakve nerede ... pizdarije... Pravo neke subkulture da javno ispoljava svoje stavove ...ne moze biti pretpostavljeno tom pravu. Pogotovo kad se radi o utakmicama reprezentacije BiH .
I ja sam kao i JThomas dovoljno star da se sjecam onog nekadasnjeg vremena ... prije udbine infiltracije medju navijacke subkulture ...onog vremena dok su se navijaci FK crvena zvezda jos uvijek zvali , ne bez ponosa, Cigani ... i znam da je to vrijeme zauvijek i bestraga nestalo ... jel ono sto je nakon toga doslo = ovo sto se desilo nakon sto je beogradska sluzba bezbednosti uacila svoje ljude ... profilirala subkulture u korisne egzekutore u ratu ... ono na sta se trebamo svi naviknuti i odobravati ... ogradjujem se od takvog stava ... necu prihvatiti takav argument kao valjan u diskusiji o temeljnim ljudskim pravima ... jer ono to , po medjunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima (UN) , NIJE.
-
palermo
#99 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
Aposlutno, ja sam u bivšoj Jugi obišao gotovo sve stadione, ali sam uvijek išao gledati utakmicu.JThomas wrote:
I Libero je u jednom u pravu, navijačke skupine su postale posebna subkultura, nažalost sama sebi dovljna, odlutala od osnovnog razloga postojanja, navijanja za svoj klub. Danas kroz navijačke skupine, izražavaš svoj politički stav, svoj životni stav, svoju frustraciju., ispunjevaš potrebu za pripadnjem, postale su oruđe u tukama političara.....fudbal je tu u drugom planu.
- odesveuhonduras
- Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)
#100 Re: Zabrana organizovanog odlaska gostujućih navijača
da, razumio si dobro, ali ja ne razumijem kakve veze moje prisustvo na utakmicama ima sa mojim stavom o fudbalskim huliganima i spriječavanjem divljanja istih na bilo koji način.
Kad odete u šumu, i tamo se pokoljete međusobno, a ne na ulicama gradova, javnim prostorima, cestama i sl. od mene ćete dobiti podršku
možda nije potpuno legalistički od mene, ali pragmatično jest 
Kad odete u šumu, i tamo se pokoljete međusobno, a ne na ulicama gradova, javnim prostorima, cestama i sl. od mene ćete dobiti podršku