Navijači reprezentacije BiH - all about

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

burek_in_space

#1 Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by burek_in_space »

Pametniji naziv nisam mogao smisliti. :D

Dobro povedite rachuna na koji nachin cete pisati na ovoj temi, jer je do sada trebalo pasti bar 20 banova na zatvorenim temama. Taj stil pisanja nece vishe biti tolerisan.
Uostalom, znate i sami dobro shta sve mozhe a shta ne. :oops:
Gandalf

#2 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Gandalf »

Sa ovakvim domaćim navijačima oni protivnički ti ni ne trebaju - naši navijači ubiju u pojam "navijanjem" naše igrače u toj mjeri, da su gostujući navijači potpuno suvišni na stadionu.
zlajapravaraja

#3 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by zlajapravaraja »

Bas tako...vidjelo se da su se igraci sjebali pri intoniranju himni kad su vidjeli poluprazne tribine. Obecavao se pakao, a ono pozoriste ba!

Kakva drzava za nas ba, kad ni na fudbalu u ovakvoj utakmici ne mozemo iskazati da je volimo! Francuzi su nam se smijali sinoc, kao i citava Evropa! U jebenom Azerbejdzanu ljudi dodju na tekmu protiv velikana, pa iako znaju da nemaju ama bas nikakve sanse, poderu grla i dlanove i ponasaju se civilizovano. I to naravno ostavi dobar utisak svim ljubiteljima fudbala u protivnickoj drzavi, pa mozda i dodju na odmor ili uloze koji Euro u drzavu. Jer fudbal je na zapadu svetinja! Sta sad francuski narod misli o nama? SAMO NAJGORE! I kurac ce neko od njih sljedece godine doci u Sarajevo, Mostar ili Medjugorje!

PA onda ove price o dijaspori, kako su dijasporci zvizdali himni Francuske. Nije niko, garant! Sve domaci krkani i primitivci, a usta ne znaju otvorit, nego samo one kospice zderu i psuju igracima majku koji izgaraju na terenu. A dobro je se i jedan od njih pomakeo, kakvu su podrsku imali!

Da je nama do drzave i reprezentacije, jucer bi normalan nakon tekme napravio revoluciju, a bilo bi i mrtvih! :x
Ovako samo TOR, protektorat i lunch paket da ne crknemo od gladi. A uskoro ce i zidine biti dignute oko tog protektorata. FUJ bagro !
Cyrax

#4 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Cyrax »

Balkan je to :-) .Jel se igra ne odvija kako njima odgovara (a i tad ne bi bili zadovoljni) odma j*bi mater igracima,pljuj,zvizdi i jos se zale sto se igraci ne trude.Nek se nisu trudili,nek smo izgubili jer ona nazovimo je masa sto je bila na stadionu a i sire nije bolje ni zasluzila.Niko tim igracima ne placa da igraju za reprezentaciju,ama bas nikakve vajde od toga nemaju samo riskiraju da se povrijede,'ladno su mogli ko Papac da kazu "sa ovakvim savezom necemo da nastupamo za reprezentaciju" i kraj price i pored svega toga j*bi im majku.Bravo maso :thumbup: :bih:
emigrazione

#5 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by emigrazione »

Navijaci reprezentacije na zalost, ne postoje. Postoje mahaci salovima, galamdzije i trovaci i sl. Biti navijac jednog tima je malo komplexnije nego sto ogromna vecina ovih sto prate repku po utakmicama moze ukapirati. Kako kultivisati nekoga ko par puta godisnje ode na utakmicu a uz to je jos i polupismen ili totalno nepismen, informise se jedino preko AVAZ-a i sl.
Bosna je sampion OOOOOOOooooooooOOOOOOOOOO, legendarno majke mi :lol:
5 0 5

#6 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by 5 0 5 »

Pa uglavnom ako ne šute (što je 85min od 90), onda se može čuti
1. Bosnom behar probeharao, mene život razočarao
i
2. Savez napolje!

Jel' ima još šta? Za mene su engleski pa turski navijači najefektniji, ali ipak je iza njih neka tradicija. Kod nas, c c c...
sasa_t

#7 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by sasa_t »

Ma problem je sto nemamo 3-4 jake pjesme koje bi se vrtile. Nemam ja nista protiv Bosnom behar... al vala ne moze stalno. Bosnaj je sampion .... cega majka mu stara? I legendarno Savez, pa drugi tor napolje haha.

Problem je i u tome sto nase grupe nisu jedinstvene. Da su na jednoj tribini, Horde, Robijasi, Manijaci, Red Army i uz nji ko god hoces to bi bila druga prica. Ovako imamo BHF koji je smjesan...
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#8 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Priorat »

masaAllah kako su svi kulturni, svi paze sta pricaju :D .....bravo moderacija.
Dammme

#9 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Dammme »

Jedna od stvari koje su me najviše razočarale na utakmici protiv Francuza (ako ne i najviše) su navijači. Zapravo ne navijači, nego prije bi se moglo reći posmatrači, njih oko 25.000. Jedini pravi navijači na toj utakmici (svidjelo se to nekome ili ne) su bili BHF. Bilo ih je cca 250 na sjevernoj tribini. Oni su jedini pjevali i navijali čitavu utakmicu. To da li su treba li skandirati (između ostalog) "Savez Napolje", to je možda tema za neku drugu raspravu. Oni koji tvrde da su onaj (čini mi se) topovski udar bacili ovi iz BHF-a, jednostavo lažu. To je bačeno sa istoka. I odlično sam vidio tu situaciju. Takođe oni koji kažu da je BHF zviždao Francuskoj himni, takođe lažu, jer se zviždanje čulo sa dijela sjevera koji je bio uz istok i sa djela istoka uz sjever. Ovi iz BHF-a su bili na sredini Sjevera. Mnogi ih kritikuju "što su skandirali ovo, što su skandirali ono", a ja tim kritčarima postavljam pitanje "Gdje si ti bio majstore da navijaš?". Ja sam zbog okolnosti na koje nisam mogao uticati, bio na zapadu. Naravno da sam pokušao navijati i čak se bila formirala jedna grupica od nas 10-ak koji smo pokušali navijati, ali s obzirom da se niko nije priključio, ostalo je samo na pokušaju. Odavno govorim da bez Hordi na sjeveru i Manijaka na jugu Koševa nema ništa od navijanja. Naravno da bi bilo odlično da se u to uključe i Robijaši, RA, Fukare i naravno i BHF. S obzirom na odnose među navijačkim grupama to je trenutno čista utopija. Ako neko očekuje da 1% prisutnih na stadionu (25.000/100=250) može voditi navijanje, onda se grdno za.ebo. I da dodam za kraj. Pa zar nije više vakat da se izbaci iz repertoara pjesma čiji dio refrena glasi: "mene život razočarao"?! Pravi odraz luzerskog mentaliteta.
jefferson

#10 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by jefferson »

Cekam samo da vidim to Kosevo kada dodju ostale reprezentacije. Ali mojne Pape dolaziti majke ti u Zenicu!
north

#11 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by north »

Dok god su nam tri udarne pjesme Bosnom behar probeharao, Bosna šampion i Savez napolje :-) pravog navijanja na tekmama reprezentacije neće biti.....

O primitivcima koji nakon prvog primljenog gola počinju sa psovanjem, pljuvanjem, bacanjem topovskih udara na centar :shock: , kao da igramo protiv najvećih dušmana na svijetu, ne treba trošiti ni riječi, samo kratko FUJ!!!

Nešto se u navijačkoj kulturi na utakmicama reprezentacije mora promijeniti,a to se sigurno neće tako brzo dogoditi, do tada nam ostaju samo nikad shvaćeni stihovi (barem meni): Bosnom behar probeharao, Bosna je šampion oooooo
i naravno pljuvanje po igračima i selektoru (ma ko on bio) nakon prvog primljenog gola.....
JThomas

#12 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by JThomas »

kod nas na utakmice reprezentacije u većini generalno dolaze ljudi koji nemaju kulturu i naviku bilo kakvog odlaska na utakmice, a o organizovanom navijanju da ne počinjem. ne možeš ti očekivati od ljudi koji NE IDU NA UTAKMICE da navijaju kad se loše igra i gubi. ma ne možeš ni kad se vodi, a ne kad se gubi...

temelj svega je pratiti svoj lokalni klub i ići na utakmice. ljudi to ne vide, ali ako je velikoj većini svijeta ispod dostojanstva otići na običnu utakmicu naše lige kluba koji, hajmo reći simpatiše...e onda ni na reprezentaciji ne može biti navijanja. isto kao u životu generalno, ako ne znaš uživati u malim stvarima, nećeš znati ni u velikim. sve to ide jedno uz drugo, i od manjeg ka većem, al' ne kontaju to ljudi.

i kako onda da neko u situaciji gdje je 90% ljudi prvi put na stadionu u toj kalendarskoj godini povede išta komplikovanije od "bosna je šampion"?
north

#13 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by north »

JThomas wrote:kod nas na utakmice reprezentacije u većini generalno dolaze ljudi koji nemaju kulturu i naviku bilo kakvog odlaska na utakmice, a o organizovanom navijanju da ne počinjem. ne možeš ti očekivati od ljudi koji NE IDU NA UTAKMICE da navijaju kad se loše igra i gubi. ma ne možeš ni kad se vodi, a ne kad se gubi...

temelj svega je pratiti svoj lokalni klub i ići na utakmice. ljudi to ne vide, ali ako je velikoj većini svijeta ispod dostojanstva otići na običnu utakmicu naše lige kluba koji, hajmo reći simpatiše...e onda ni na reprezentaciji ne može biti navijanja. isto kao u životu generalno, ako ne znaš uživati u malim stvarima, nećeš znati ni u velikim. sve to ide jedno uz drugo, i od manjeg ka većem, al' ne kontaju to ljudi.

i kako onda da neko u situaciji gdje je 90% ljudi prvi put na stadionu u toj kalendarskoj godini povede išta komplikovanije od "bosna je šampion"?
Tako je, slažem se u potpunosti, ali ako već nema organizovanog navijanja kako bog zapovijeda ,onda bi svakako više volio da na našim tribinama vidim atmosferu kao npr. u Norveškoj (banalizujem primjer) gdje maltene svi sjede i plješću, nego prethodno navedeno....

Ovo sad je pravi odron.....
Edin H.

#14 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Edin H. »

Image

Najbolji :wink: :bih:
nellington

#15 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by nellington »

burek_in_space wrote:Pametniji naziv nisam mogao smisliti. :D

Dobro povedite rachuna na koji nachin cete pisati na ovoj temi, jer je do sada trebalo pasti bar 20 banova na zatvorenim temama. Taj stil pisanja nece vishe biti tolerisan.
Uostalom, znate i sami dobro shta sve mozhe a shta ne. :oops:
Burek, hajd' mi preseli onu temu o navijačicama na fudbal, pošto niko ne zalazi na ostale sportove :)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 16&t=79950
phillie

#16 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by phillie »

Ne moze se navijac biti 4 puta godisnje, kad igra reprezentacija. Kao i igraci, i navijaci bi trebali imati "iskustvo i kvalitet" steceno pracenjem svojih klubova, prije nego sto dodju na reprezentativni nivo. Bez namjere da ikoga uvrijedim, ne mozes oceivati od naseg covjeka koji dodje iz manjih mjesta, gdje navijacke grupe nema ni na mapi, gdje je loklani klub clan druge kantonalne lige, i gdje se navijanje svodi na "zeleeeni zeleeeni", da dodje na utakmicu reprezentacije i pjeva paokaru ili horto magiko.
Pravi navijac zna da je on na tribini jer ima ulogu, dati podrsku timu koji igra, bez obzira na rezultat, da se cak ni utakmica nece toliko gledati, da navijanje ne bi gubilo na snazi, a samim tim i njegova uloga na tribini bi gubila na znacaju.
Eh sad kod nas je specificna situacija. Prije svega, Savez boli ona stvar hoce li na stadionu imati od 30.000 ljudi 5000 navijaca koji nece sutjeti ni sekunde. Njima je bitno da se odstampani broj karata proda (i jos malo vise). Dalje navijacke grupe kod nas su vise okrenuti klubovima, tako da ih ni ona prica o "zrtvovanju zarad opsteg dobra" ne bi mogla dovesti na istu tribinu, nazalost.

Opet ne treba gledati sve crno. Navijaci hrvatske reprezentacije, koji imaju i razloga da motivirani idu na utakmice i kvalitetniije navijacke grupe i dosta jacu nacionalnu svijest nego mi, sta ima od pjesama? "Zovi, samo zovi" i to je to...
S druge strane, ne znam sto kod nas nije prosla ona pjesma iz proslih kvalifikacija "igraj bosno ne daj se" hem je vise navijacka od "Behara" em sto tu nema razocaravanja, uzdisavanja, vec samo igraj svi smo uz tebe...al eto
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#17 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by 1946 »

crkvice wrote:Dalje navijacke grupe kod nas su vise okrenuti klubovima, tako da ih ni ona prica o "zrtvovanju zarad opsteg dobra" ne bi mogla dovesti na istu tribinu, nazalost.
Prvo ne moraju ni biti na istoj tribini. Zajedno se može navijati i sa sve 4 tribine. Zašto nema klupskih navijačkih skupina na utakmicama reprezentacije razlog (najveći) je ovakav savez. Navijači koji prate svoje klubove su malo više upućeni u lopovluke saveza (bar ovi koji smatraju BiH svojom, tu ne ubrajam one ptiće iz Banja Luke ili Leaderse i ostale iz manjeg entiteta, osim možda Kupus Army-ja :D dok kod klubova sa prefixom HNK i ne postoje neki ozbiljniji navijači) i njih ne može kupiti neki cirkusant sa jebavanjem portugalskih majki niti bilo šta drugo, što kupi ove koji su "vatreni navijači" Barcelone, Reala, Manchestera ili one kojima je doživljaj vidjeti "Đeka" ili "MuNdžu"... Većina pripadnika ovih skupina smatra da je put Saše Papca jedini ispravan put.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#18 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by -LIBERO- »

Hipoteticki gledano,mada je to jako daleko do realizacije,da se pojave navijacke skupine na utakmicamka reprezentacije vrlo interesantno bi bilo kada bi neki od onih majmuna poceli nakon prvog loseg dodavanja poceli zvizdati ili psovati majku ili sve najblize igracima na terenu. Mislim da bi to pod prvo bilo ukinuto barem na tim tribinama na kojima bi bile organizovane skupine.

Isto tako treba razdvojiti navijace od simpatizera,i sama cinjenica da u 90% slucajeva ljudi koji su na utakmicama reprezentacije su simpatizeri i donosi zapravo tu neku nezdravu atmosferu na tribinma. Cim ne ide reprezentaciji nema ni pljeska a kamoli neke pjesme ili bilo cega,odham krenu psvovke i zvizdanje,sto je jad,odvratno ,fuj!!!

Al' ne mozes ti ocekivati od ljudi koji sve svoje kontakte sa fudbalom kao igrom i sa fudbalskim stadionom kao mjestom koje ima svoja ne pisana pravila ponasanja su zapravo "dozivjeli" preko svojih TV prijemnika,sem kada 2-3 -4 puta godisnje odu na neku utakmicu reprezentacije,sto je jednostavno premalo za bilo kakvu edukaciju i mogucnost da oni pocnu dozivljavati reprezentaciju kao mi svoje klubov,jer mi smo se bukvalno srodili i sa klubom i sa tribinom i sa ljudima koji stoje pored nas svakog vikenda.

To su neuporedive stvari. Pogledajte druge reprezentacije,samo rijetki izuzetci su to malo izdigli iz poziranja i tapsanja,zvisdanja i skandiranja imena zemlje svakih 15 minuta.
Tu bih izdvojio,barem djelomicno,Engleze :thumbup: ,Skote,Irce..cak i Japance barem sto se tice te furke da se napravi kop iz kojeg se pjeva 90% utakmice (o drugim segmentima njihove ultra svijesti ne zelim da pricam)
I na kraju,kao jedina mozda svijetla tacka su Argentinci :dance: :thumbup: . jedino oni ,koliko toliko,uspiju stvoriti tu neku karizmu na tribinama,hemiju i barem u nekim intervalima i na nekim utakmicama odnavijati jako dobro :thumbup: . Ali to ej opet iz razloga sto imaju najveci procenat tih klubskih navijaca koji ipak prate reprezentaciju (barem neke grupe).
burek_in_space

#19 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by burek_in_space »

nellington wrote: Burek, hajd' mi preseli onu temu o navijačicama na fudbal, pošto niko ne zalazi na ostale sportove :)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 16&t=79950
Prebacheno ;-)
Van Halen

#20 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Van Halen »

Na dan utakmice je bio pun grad ljudi "iz unutrašnjosti" koji se radosno javljaju na mobitel govoreći , "evo došo malo u Sarajvo, odoh na ćevape, pa ćemo na utakmicu". Kad skontaš da je tekma bila u 21, a većina ljudi čitav daan teferičila po gradu, onda od takvih možeš samo očekivat da dobro provari ćevape i burek na utakmici. Zato vjerovaatno od silnog podrigivanja, i pada pritiska nikom nije bilo do navijanja!
michio

#21 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by michio »

Meni bude često neugodno gledajući utakmice reprezentacije.
Smiješno mi je isto kad gledam snimke utakmica iz vremena bivše države. Npr igra Željo protiv Videotona a sa tribina se čuje Jugoslavija, Jugoslavija. :lol:
pirmin

#22 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by pirmin »

Apsolutno se slazem sa nekolicinom vas koji kao problem navode nedostak navijacke-mentaliteta ultras a ne bi bilo pogresno reci ni opste kulture.
Bio sam na nekoliko tekmi repke(Zagreb, Sarajevo, Zenica, Brisel, Bec), nagledao se silnog sabanluka i zarekao sam se da me, usljed silnog blama koji se moze dozivjeti, tribine kad igra repka nece vise vidjeti.
Odrastao sam na istoku Gradskog stadiona u Banjaluci i tamo glas i dlanove ostavljao medju Lesinarima te na neki nacin usao u fazon navijanja.Taj virus me drzi i do dana danasnjeg, pokusah ga izzivjeti sa repkom ali onda uvidjeh da to nece ici iz gore navedenih a i mnogih drugih razloga.

Danas potpuno razumijem Pitare, Manijake, RA, Robiju, Fukare...da im vecinom ne pada na pamet da se ubacuju u onu masu indijanstine kad igraju tzv. "Zmajevi"...cak stavise, zavidim im na tome da svakog vikenda imaju svoj klub i svoju ekipu na tribini kojoj pruzaju podrsku u dobrim i u losim trenucima. :thumbup:
k3ngur

#23 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by k3ngur »

Van Halen wrote:Na dan utakmice je bio pun grad ljudi "iz unutrašnjosti" koji se radosno javljaju na mobitel govoreći , "evo došo malo u Sarajvo, odoh na ćevape, pa ćemo na utakmicu". Kad skontaš da je tekma bila u 21, a većina ljudi čitav daan teferičila po gradu, onda od takvih možeš samo očekivat da dobro provari ćevape i burek na utakmici. Zato vjerovaatno od silnog podrigivanja, i pada pritiska nikom nije bilo do navijanja!
:lol:
Pa zar se nije postilo taj dan... :lol:
Obuca9

#24 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by Obuca9 »

Šta ono kažu "Koševo ružan stadion, ne može se napraviti atmosfera bla bla bla..."

Može, itekako može, samo treba znati ;-)
kurty

#25 Re: Navijači reprezentacije BiH - all about

Post by kurty »

Naravno da se atmosfera moze napraviti...

Locked