navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#1 navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by citroen xm »

Idu teme o svakojakvim autima pa evo jedne koja je ipak bliska našoj realnosti. Nešto za one koji mogu da se nategnu do 20000 KM, a ipak hoće novo auto.
Osvježi se i paleta provjerenih Dačija modela, a sad postade i veoma interesantna. Moderniji izgled i spolja i unutra. Ista cijena. moderniji motori i rekao bih za tu cijenu odlična serijska oprema.

Motori:

1.2 16V 75 KS(ima mogućnost i kupovine sa fabričkim TNG uređajem).
0.9 TCE 90 KS
1.5 DCI 75 KS
1.5 DCI 90 KS

Osnovna oprema u baznom paketu:
Servo volan, prednji elektro podizači prozora, centralna brava, klima uređaj, 4 vazdušna jastuka, ABS, ESP....

Garancija 5 godina ili 100000 km.

Da napomenem da sandero Ambience sa ovom nabrojanom osnovnom opremom i 1.2 16V motorom do registracije košta 14700 KM.

Meni ovo djeluje jako interesantno.

Evo i par slika:

Logan MCV
Image
Image
Image
Image
530i

#2 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by 530i »

Najmanje rečeno - zrelije izgledaju sada. Pohvalno je što je ESP standard, pa i 4 jastuka, ipak se radi o jeftinim autima. Nadam se da neće povećavati cijene, kako auta, tako i servisa.
johntra

#3 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by johntra »

citroen xm

#4 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by citroen xm »

Novi Sandero

Image
Image
Image

Novi Logan

Image
Image
Image

novi Stepway

Image
Image
citroen xm

#5 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by citroen xm »

johntra wrote:http://www.klix.ba/forum/novi-dacia-san ... 8#p7765518

ima tema, jebem te lijena.... :D

E jbg ja tražio, satro se i nisam našao. :-D
Ajd nema veze, ionako je zastarila a nema ni slika. :thumbup:
johntra

#6 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by johntra »

nisam još imao priliku da probam novog Logana, ali ne sumnjam da je na tragu originala...jednostavnost, praktičnost i udobnost će vjerovatno biti odlike i novih modela...Lodgy me je već prijatno iznenadio, kako prostorom, tako i motorom i vožnjom...
citroen xm

#7 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by citroen xm »

Nisam se ni ja vozio u ovom novom, ali iz svih tuđih iskustava sam načuo da je otprilike osjećaj vožnje dosta sličan uz naravno neka unapređenja. Meni vožnja u starom Loganu nije bila mučenje. Šta znam, shvatiš namjenu auta i ne očekuješ luksuz Mercedesa. Još kada saznaš cifru za koju se prodaje osjećaj je još bolji. Eto najviše zajerki je išlo na unutrašnjost, to su sada unaprijedili. Šta očekivati više za 15-ak hiljadarki.
bach

#8 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by bach »

Imao sam priliku provozati novi Sanderi. Sasvim solidan autić za te pare. Kada mi je drug rekao da je auto sa motom od 900 kubika, rekao su mu da se ne zeza...Moj otac je 1984. kupio fiću koji je imao 850 kubika. ( sportska verzija Fiće, i to je postojalo ), pa sam bio sumnjičav...Ipak, 90 konja sasvim dobro vuče auto gdje god treba, unutrašnjost je solidna, nije luksuzna, ali je napravljena da traje. To što je motorić mali ne znači da troši kao "upaljač". Troši kao i svakimanji benzinac, oko sedam-osam litara.

Malo sam googlao pa našao ovaj nekakav mini test...

http://www.style.ba/2013/02/07/dacia-pr ... o-stepway/
drugi_profil

#9 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by drugi_profil »

Mislim da je ovdje rijec o turbo benzincu sa tri cilindra. Interesantna je i ona bi-fuel verzija na 1,2 motoru. 9,5 litara plina po gradu je jeftinije nego voznja Grasom.

Ja sam se popalio za Dustera, samo je problem sto je serijski jako siromasan sa opremom. Da bi dostigao standarde opremljenosti ostalih crossovera da ne kazem SUV-ova, trebalo bi uzeti najnapucaniju varijantu, i to onda izadje oko 31.000 KM. Opet, tesko je za te pare naci 4x4 dizel sa terenskim karakteristikama kao Duster.
Povoljna stvar kod Dustera je niska potrosnja na 1,5 dci motoru koji isporucuje solidnu snagu za 1300 kg tezak auto (81kw/110KS). Gume za ovo vozilo su ispod 300 KM po komadu, sto je također bitno. Servisni interval je 30.000, djelovi su cijenom u kategoriji brenda.
Losa stvar je niska ocjena na NCAP testu. Samo 3 zvjezdice.
Prica se i o nekvalitetnoj plastici u unutrasnjosti, ali to jos nisam provjerio.
Bilo bi mi drago da neko iz prve ruke opise svoja iskustva sa Daciom, i Dusterom ako ih ima. Malo mi blesavo trehnuti 30K za Daciu. Brend jos nema takav rejting, ali ni sa Skodom nije bilo bolje prije 10-15 godina.
johntra

#10 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by johntra »

http://www.klix.ba/forum/dacia-duster-p ... 7#p7986237

Evo ti i tema o Dusteru, dosta se pisalo oko njega...
drugi_profil

#11 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by drugi_profil »

johntra wrote:http://www.klix.ba/forum/dacia-duster-p ... 7#p7986237

Evo ti i tema o Dusteru, dosta se pisalo oko njega...
E hvala, nisam to vidio.
em11r

#12 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by em11r »

Ja ovo dana malo sa Gumom pregovaram o zamjeni supruginog leona kojeg imam za Stepway Prestige. Kontam uzeti ovog 1.5 dci. Kakva je njegova realna potrosnja, ko sto je i za 0.9 TCe deklarisano da trosi 4-5 litara a kako ovdje vidim navodi se 7-8 ... koliko je realno ocekivati od ovog dci da trosi.
citroen xm

#13 Re: navi Dacia Logan, logan MCV, Sandero, Sandero Stepway...

Post by citroen xm »

A realno je grad 6.5, otvoreno 4.5. Možda se može još trunku spustiti, ali to je otrilike to. Ne vjerujem ja baš fabričkim podacima.
Post Reply