NAVALI NARODE DIPLOOOOOMA... DIPLOOOMA... DIPLOMA..

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
senada

#1 NAVALI NARODE DIPLOOOOOMA... DIPLOOOMA... DIPLOMA..

Post by senada »

Pripadnici tajnih službi kupuju FABUS-ove diplome !?

''Trenutačno od FABUS-a ubrzano kupuju diplome pripadnici tajnih službi u BiH koji su po nacionalnom ključu došli u ta tijela, a za dužnosti koje obnašaju potrebne su im visokoškolske diplome'', kazao je Dnevnom listu izvor blizak tajnim službama u BiH.

MOSTAR - Susjednu Republiku Hrvatsku potresa afera o 600 krivotvorenih diploma na Otvorenom sveučilištu u Splitu, a u Zagrebu je poznato da se uz određenu cijenu mogu kupiti diplome na Prometnom fakultetu, gdje su navodno "diplomirali" mnogi poznati hrvatski političari. S druge strane, malo tko želi govoriti o takvim slučajevima u BiH, iako je javna tajna da su mnogi, čak i visoki dužnosnici, kupovali diplome. Skandali o kupovini diploma povezani su i s tajnim službama u BiH, čiji pripadnici kupuju diplome kako bi ostali na pozicijama. Najviše takvih diploma kupuje se na FABUS-u, fakultetu iz Novog Sada čija podružnica je u Posušju, tvrdi mostarski Dnevni list.

''Trenutačno od FABUS-a ubrzano kupuju diplome pripadnici tajnih službi u BiH koji su po nacionalnom ključu došli u ta tijela, a za dužnosti koje obnašaju potrebne su im visokoškolske diplome'', kazao je Dnevnom listu izvor blizak tajnim službama u BiH. Potvrdio je da je dosta pripadnika tajnih službi kupilo spomenute diplome, kao i to da je najveći broj diploma kupljen u FABUS-u, no da je bilo kupovine i na nekim drugim fakultetima. Neimenovani izvor napominje da se nekoliko puta pokušala provjeriti kupovina diploma na FABUS-u, no da te provjere nisu do sada dale nikakve rezultate jer organizatori sve upise i diplome provode kroz knjige. Za spomenuto sveučilište mnogi su čuli, uglavnom povezujući ga sa spomenutim skandalima. Čak se jedno vrijeme po Hercegovini pričalo javno o cijenama pojedinih diploma, no nikada nitko nije uspio dokazati da se na FABUS-u uistinu kupuju diplome.

Zanimljive su priče kako i gdje se kupuju diplome u BiH. Tako, prema nekim informacijama, Hrvati iz naše zemlje uglavnom kupuju diplome u Banjoj Luci, Srbi iz Republike Srpske, kako se priča u političkim kuloarima, imaju svoje "sveučilište" u Posušju, a Bošnjaci ''diplomiraju'' na Univerzitetu u Sarajevu.

Tako se, kako doznaje Dnevni list, i u Hrvatskoj proširila vijest da su se pojedinci koji rade u Hrvatskom saboru obogatili prodajući ispite na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Neki pak Bošnjaci koji su iz BiH tijekom rata izbjegli u Hrvatsku, kako piše list, po diplome i danas odlaze u Sarajevo. Također, u hrvatskoj javnosti se dosta govori o tome kako se u našoj zemlji masovno kupuju diplome i da se na osnovi tih diploma zapošljavaju ljudi u BiH, a vjerojatno i po Hrvatskoj. Naši izvori iz Hrvatske navode da je opće poznato da se u Banjoj Luci za dva vikenda dolazilo do diplome inženjera, a za mjesec dana do titule doktora.

22.1.2007.
Pincom.info
safran

Post by safran »

I onda ja rogata kad kazem da nam ne fali ni univerziteta ni studenata.
nadia

Post by nadia »

Zali Boze godina i muke, bolje da sam otvorila frizerski ili mesnicu, i sad laganini sebi kupila diplomu... :-)
mala-i

Post by mala-i »

FABUS je već opšte poznat po toj praksi, čini mi se da su prošle godine uhvatili negdje kod Splita lika s punom torbom indekasa :D
meni je samo žao što će po njima javnost suditi i druge privatne fakultete koji ne prodaju diplome, nego jednostavno pružaju kvalitetnije uslove rada i samim tim se lakše završavaju.a i oni su nam potrebni.
van Basten

Post by van Basten »

Ništa čudno za našu državu i naše obrazovanje... ne znam koliko ste u toku sa frkom u fudbalskom savezu Makedonije, uglavnom afera je izbila kad se otkrilo da generalni sekretar (njihov ušanović) ima falsifikovanu diplomu fakulteta. Diploma je Univerziteta u Sarajevu :-)
Ima takvih slučajeva na hiljade siguran sam
Vertigo

Post by Vertigo »

Ja bih trebao novi rodni list, jedno 5 do 10 god manje.
Placam dobro.
in medias res

Post by in medias res »

nadia wrote:Zali Boze godina i muke, bolje da sam otvorila frizerski ili mesnicu, i sad laganini sebi kupila diplomu... :-)
vec godinama istu pricu pricam...... :( :(
njonjica

Post by njonjica »

registrovan wrote:Ja bih trebao novi rodni list, jedno 5 do 10 god manje.
Placam dobro.
NemeRe, samo diplome.... :D
obuca

Post by obuca »

mala-i Upisano: 23/01/2007 13:09

--------------------------------------------------------------------------------

FABUS je već opšte poznat po toj praksi, čini mi se da su prošle godine uhvatili negdje kod Splita lika s punom torbom indekasa

:-)
obuca

Post by obuca »

Sto se gornjeg posta tice reko da malo citiram.

E dok je potraznje bice i prodaje. Zamisli danasnje studente medicine, a sutrasnje doktore, koji su odradili sve ili mnoge ispite sa bubicom. Pa sam odlazak doktoru za desetak godina ce biti ravan samoubistvu. :x
mala-i

Post by mala-i »

mrzim kad neko ne prepozna zajebanciju :D
reko samo to da reknem :D
harisl

Post by harisl »

To moze raditi u slucajevima kada je diploma samo formalnost. Mislim da nema sansi da neko ko nije zavrsio npr. masinstvo pravi proracune izdrzljivosti nekog dijela masine... U sustini, mislim da bi svi, a ne samo doktori, trebali ici na neku vrstu staziranja po zavrsetku studija (npr. nema tog studenta masinstva koji je stvarno inzinjer kada zavrsi studije)... Ali to je vec druga tema.
Pojava je stvarno zalosna... Nadam se da su makar medicina i stomatologija postedjeni ovakve sramote. Inace ce nam recepti postati u stilu "dva Andola, jedan Arbid i nek' ti nana prospe tendzeru vode za tobom..."
senada

Post by senada »

obuca wrote:Sto se gornjeg posta tice reko da malo citiram.

E dok je potraznje bice i prodaje. Zamisli danasnje studente medicine, a sutrasnje doktore, koji su odradili sve ili mnoge ispite sa bubicom. Pa sam odlazak doktoru za desetak godina ce biti ravan samoubistvu. :x
ako ti zatreba strucna medicinska pomoc starijeg iskusnog dr. trknes do politicara u parlament, predsjednistvo, kanton, opstinu...

za razvoj funkcionalno zdrave, produktivne, prosperitetne i napredne drzave potrebni su vrhunski profesionalni visoko obuceni strucni ljudi, koji bi morali u svakom momentu snaznim preventivnim mjerama djelovat na debeloj zastiti drzavnog integriteta, suvereniteta, autonomnosti, politicko drustvene, ekonomske i socijalne stabilnosti, i koji bi u svakome momentu morali imati preventivne mjere zastite od potencijalnih uplitanja stranih politickih "investitora" za "dobrobit" drzave i njenih naroda ... ali obzirom da je kod nas okrenuto sve naizvrat i naglavacke, 'normalno' je da se medicinari bave politikom a politicari medicinom, teolozi drzavnom politikom a drzavna politika teologijom... kako bi u cjelosti bilo sve kako ne treba, "stare" diplome doktorata uglavnom se "sticu" u jednoj od susjednih zemalja u roku od par sedmica il' dana... sve su to ti "mali" razlozi radi kojih ova zemlja nema prave stratege - drzavnike, diplomate, politicare, akademike...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

pincom
tri put provjeri jednom komentarisi ... "modernizovani sagolj" zna izvaliti

prodaja diploma jeste moguca, ali niko normalan to nece uraditi da se ne naprave makar formalni ispiti
provjerom diplome (na faxu) se moze dobiti da je li je diploma falsikovana

ma jebo pincom ... nisu oni vrijedni komentara
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Ljudi ovo vas pitam ozbiljno,

poznaje li neko nekog rudarskog inzenjera ili, pazi sad, DOKTORA nauka sa rudarskog fakulteta u Tuzli, koji zna upaliti kompjuter!
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Dopuna

svaki drugi rudarski inzenjer je doktorirao!

U zemlji gdje se ugalj jos uvijek vadi krampom i lopatom!
atko

Post by atko »

sto kaze balas:"ucutacu ili cu opsovati" :x

Ja na Masinstvo po diplomu
ONI u shoping po diplomu
Ja u fabriku
ONI sjebase fabrike
Ja se presaltam u programere
ONI neznadose kompjuter upaliti

E tu sam ih uz'o :D :D :D
partizan

#18 Upaliti kompjuter

Post by partizan »

Stvarno su tanki s racunarima ti ing rudarstva,kao 2 informatike polozili.Mozda su im drugi ispiti ozbiljni,ko zna?
Ergot

Post by Ergot »

Al zato zavrsis vani, pa nostrificiraj dok ti supak ne otpadne.
bedifferent12

Post by bedifferent12 »

znam za slucaj na univerzitetu u inostranstvu... nasi se studenti upisivali sa potvrdama s´ pravnog fakulteta u mostaru... bili daleko zasli u studij... i sve im poniste!! neosnovan upis! valjda taj pravni fakultet u mostaru nigdje nije bio zaveden kao visokoskolska ustanova :-? ne znam kako se na kraju razrijesila situacija..
senadd

#21 Re: NAVALI NARODE DIPLOOOOOMA... DIPLOOOMA... DIPLOMA..

Post by senadd »

senada wrote:
Pripadnici tajnih službi kupuju FABUS-ove diplome !?

''Trenutačno od FABUS-a ubrzano kupuju diplome pripadnici tajnih službi u BiH koji su po nacionalnom ključu došli u ta tijela, a za dužnosti koje obnašaju potrebne su im visokoškolske diplome'', kazao je Dnevnom listu izvor blizak tajnim službama u BiH.

MOSTAR - Susjednu Republiku Hrvatsku potresa afera o 600 krivotvorenih diploma na Otvorenom sveučilištu u Splitu, a u Zagrebu je poznato da se uz određenu cijenu mogu kupiti diplome na Prometnom fakultetu, gdje su navodno "diplomirali" mnogi poznati hrvatski političari. S druge strane, malo tko želi govoriti o takvim slučajevima u BiH, iako je javna tajna da su mnogi, čak i visoki dužnosnici, kupovali diplome. Skandali o kupovini diploma povezani su i s tajnim službama u BiH, čiji pripadnici kupuju diplome kako bi ostali na pozicijama. Najviše takvih diploma kupuje se na FABUS-u, fakultetu iz Novog Sada čija podružnica je u Posušju, tvrdi mostarski Dnevni list.

''Trenutačno od FABUS-a ubrzano kupuju diplome pripadnici tajnih službi u BiH koji su po nacionalnom ključu došli u ta tijela, a za dužnosti koje obnašaju potrebne su im visokoškolske diplome'', kazao je Dnevnom listu izvor blizak tajnim službama u BiH. Potvrdio je da je dosta pripadnika tajnih službi kupilo spomenute diplome, kao i to da je najveći broj diploma kupljen u FABUS-u, no da je bilo kupovine i na nekim drugim fakultetima. Neimenovani izvor napominje da se nekoliko puta pokušala provjeriti kupovina diploma na FABUS-u, no da te provjere nisu do sada dale nikakve rezultate jer organizatori sve upise i diplome provode kroz knjige. Za spomenuto sveučilište mnogi su čuli, uglavnom povezujući ga sa spomenutim skandalima. Čak se jedno vrijeme po Hercegovini pričalo javno o cijenama pojedinih diploma, no nikada nitko nije uspio dokazati da se na FABUS-u uistinu kupuju diplome.

Zanimljive su priče kako i gdje se kupuju diplome u BiH. Tako, prema nekim informacijama, Hrvati iz naše zemlje uglavnom kupuju diplome u Banjoj Luci, Srbi iz Republike Srpske, kako se priča u političkim kuloarima, imaju svoje "sveučilište" u Posušju, a Bošnjaci ''diplomiraju'' na Univerzitetu u Sarajevu.

Tako se, kako doznaje Dnevni list, i u Hrvatskoj proširila vijest da su se pojedinci koji rade u Hrvatskom saboru obogatili prodajući ispite na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Neki pak Bošnjaci koji su iz BiH tijekom rata izbjegli u Hrvatsku, kako piše list, po diplome i danas odlaze u Sarajevo. Također, u hrvatskoj javnosti se dosta govori o tome kako se u našoj zemlji masovno kupuju diplome i da se na osnovi tih diploma zapošljavaju ljudi u BiH, a vjerojatno i po Hrvatskoj. Naši izvori iz Hrvatske navode da je opće poznato da se u Banjoj Luci za dva vikenda dolazilo do diplome inženjera, a za mjesec dana do titule doktora.

22.1.2007.
Pincom.info

EVO,kako se to radi.....
nausnica

Post by nausnica »

Znam za politicara koji je rodom iz Mostara, vec dugo godina je u Sarajevu, ima i firme i biznise, djevojke su mu raznorazne bh. missice, koji je preko stele u Mostaru na Univerzitetu dobio VSS i magistarski iz ekonomije. Bosnjacke je nacionalnosti, i ne libi se previse sakriti kako je dosao do diploma. Naravno, nece to svakome ni reci, ali raja zna i nije neka tajna.
obuca

Post by obuca »

bandit wrote:Mozel' 300 grama diplome Pravnog fakulteta, 200 Filozofskog i 100 grama Ekonomskog, da se nadje, mozda zatreba .... al' nek je frisko, molim ... 8)
prodato. nista danas. dodi sJutra kad Jopet bIdne taze sve :lol: :lol:
Post Reply