Naucno popularni portal

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
MMozart

#1 Naucno popularni portal

Post by MMozart »

Ekipa,

Pokrenut je naucno popularni portal http://www.eakademik.com koji ima za cilj popularizaciju nauke ali i spajanje zaljubljenika u nauku, naucnih radnika, akademskih gradjana itd iz cijelog regiona. Trenutno je u pocetnoj fazi i u potrazi smo za kvalitetnim autorima, saradnicima i svima onim koji na neki nacin smatraju da bi mogli doprinijeti radu portala. Javite se na [email protected] ukoliko zelite saradjivati na projektu.

Pozdrav svima.
žuti

#2 Re: Naucno popularni portal

Post by žuti »

Super ideja, portal je vrlo fin,.. puno srece u daljem radu :) :thumbup:
Collector604

#3 Re: Naucno popularni portal

Post by Collector604 »

Fala ti Anubise ili Amone Ra pa se neko sjetio konacno uvesti znanost na vrata.Ko god su autori projekta svaka im cast..

Imaju moju podrsku,ako nista onda barem mojih 1300 .pdf knjiga ilegalno skinutih 8-)

:bih:
slobodni armirach

#4 Re: Naucno popularni portal

Post by slobodni armirach »

pozitivno sto je u pitanju nauka,

negativno, sto se forsira taj 'region'. Ni srbijanski ni hrvatski site-ovi nisu optereceni 'regionom' ko nasi domaci.
Jel to sramota da imamo bosanski site koji se bavi promocijom nauke?

u svakom slucaju sretno sa radom!
cyprus

#5 Re: Naucno popularni portal

Post by cyprus »

Zašto na ovom portalu nema odjeljak za geografiju? :-D :oops:
MMozart

#6 Re: Naucno popularni portal

Post by MMozart »

Prvo, hvala na podrsci :)

@slobodni armirach - Pojam regionalni koristim jer na projektu ucestvuju i saradnici iz susjednih zemalja - to projekat cini regionalnim.

@cyprus - Geografija dobija svoju kategoriju narednih nekoliko dana - veliko hvala na sugestiji.
atko

#7 Re: Naucno popularni portal

Post by atko »

svaka cast :thumbup:
obecavajuci pocetak :thumbup:

shema i sadrzaji ce se isprofilirati kroz rad ;)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Naucno popularni portal

Post by Toto »

cestitke za odlicnu ideju i realizaciju..
Jara

#9 Re: Naucno popularni portal

Post by Jara »

Obećavajuće! 8-) Kao da je izabrao Đelo Hadžiselimović! ;-)
nermin9200

#10 Re: Naucno popularni portal

Post by nermin9200 »

neka malo i nauke kod nas, pa makar i na webu, pohvalno je to :D
Enko27

#11 Re: Naucno popularni portal

Post by Enko27 »

Posjetio navedenu stranicu......
Duboko razočaran ... :sad:
MMozart

#12 Re: Naucno popularni portal

Post by MMozart »

@Enko27 - Bilo bi mi izuzetno drago da cujem razlog Vaseg razocarenja. Ako smatrate da nesto nije na mjestu, sta mislite da bi se moglo poboljsati i sl... Konstruktivne kritike su vise nego pozeljne jer vas feedback formira trasu za dalji razvoj portala.
Pozdrav
NIN

#13 Re: Naucno popularni portal

Post by NIN »

Svaka cast na realizaciji! :)
nermin9200

#14 Re: Naucno popularni portal

Post by nermin9200 »

hmm, ako vec mozemo svi davat savjete, da se okusam i ja u tome :D
recimo, ne bi bilo lose da se vise bavite recimo novostima iz svijeta fizike, biologije, matematike, izume koji zaista predstavljaju vazna naucna otkrica, a manje glupostima kao sto je plast nevidljivosti, il ne znam ni ja sta, npr vanzemaljcima kojekakvim, sto se vec moze procitati na rtl-ovom teletekstu od 130-139 :lol:
i naravno, da se bude i malo aktivniji... izgled stranice me podsjetio na "e science" na koji i skoknem ponekad, pa ugledajte se malo i na to... uglavnom, potencijal je tu, samo jos treba dorade... i da, znam da je naucno-popularni portal, al malo vece baziranje na naucne cinjenice i detaljniji clanci ne bi skodili ovoj stranici :D samo naprijed :thumbup:
ahuseino

#15 Re: Naucno popularni portal

Post by ahuseino »

Svaka cast, svidja mi se sto navodite izvore informacije (a ne kao neki portali :-) ).
Stranica "O nama" nema neke genericne beznacajne (ne)informacije, radije vasa imena i sazetak. Mozda bi ovo trebalo prosiriti detaljnije - zasto ovo radite, zasto ste (ili cime cete biti) drugaciji od drugih itd.

Da li je poenta samo sirenje informacije i prevodi inostranih medija, ili imate nesto sire na umu za buducnost?
Publikacije istrazivackog rada?
Neovisno organizovanje akademije, akademske zajednice, drustva?
Izvjestavanje novosti i stanja domace akademije?
Uvezivanje akademije i "izvora"? :wink:
Da li postoji neki biznis model iza ovoga, pa maker i u dobrotvorne svrhe (bez profita)?
Itd…

Ovdje imate besplatne materijale kurseva sa MIT-ja:
http://ocw.mit.edu/index.htm
Moze biti korisno.

Puno srece.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Naucno popularni portal

Post by Truba »

redovno pratim
Zoya

#17 Re: Naucno popularni portal

Post by Zoya »

Aferim za rubriku ONA :thumbup: Posto su nam ovdje na ovom forumu zatvorili teme zene pitaju zene, zene pitaju muskarce, mozemo se samo tamo prebaciti :P :lol: Puno srece zelim!
MMozart

#18 Re: Naucno popularni portal

Post by MMozart »

Mnogo hvala na prijedlozima i kritikama, bit ce od velike pomoci pri "finim" ali i "grubim" radovima na portala. Svakako, ne ustrucavajte se za bilo kakvu dodatnu sugestiju i prijedlog.

@Zoya - Otvorite sezonu na rubrici ONA, jos uvijek je prazna a cini mi se da imate spremnih interesantnih pitanja i tema :)
MMozart

#19 Re: Naucno popularni portal

Post by MMozart »

@ahuseino Sto se tice samog portala, ovo je prva stepenica u cjelokupnoj ideji projekta ali mislim da je ipak malo rano govoriti o narednim koracima. U svakom slucaju, bit cete blagovremeno obavjesteni o razvoju i novim mogucnostima kako portala tako i administrativne strane projekta.

@Black swan Izuzetno mi je drago da vec imamo redovne posjetioce. Nadamo se da cete ostati nas redovni posjetilac i u buducnosti.

@nermin9200 Uz manji broj volontera, jer se inicijalno radi o volonterskom projektu, pokusavamo odrzati tempo i posjetiocima pruziti siru lepezu sadrzaja. Naravno, teznja je ta da imamo daleko veci broj clanaka na dnevnoj bazi te da imamo konstantni rast kvaliteta sadrzaja. Svaki clanak ima svoju publiku i svog citaoca iako ni u kojem slucaju ne kazem da ce eAkademik biti naucno popularni portal - sa naglaskom na popularni vec izvor kvalitetnih informacija, clanaka i recenzija iz svijeta nauke. Za profiliranje treba izvjesno vrijeme i odredjena kvota autora a to je jedan od primarnih zadataka. U svakom slucaju mnogo hvala na podrsci.

@NIN Mnogo hvala.

---
nermin9200

#20 Re: Naucno popularni portal

Post by nermin9200 »

eh i jos jedna sitnica...
zasto pise npr. Category: Svemir, a ne Kategorija: Svemir :lol: mislim ako je na naski, nek onda sve bude tako :D
MMozart

#21 Re: Naucno popularni portal

Post by MMozart »

@nermin9200 - Ispravljeno :). Hvala
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#22 Re: Naucno popularni portal

Post by Toto »

UP
intro

#23 Re: Naucno popularni portal

Post by intro »

Svaka čast na projektu. Djeluje obećavajuće.

Na prvi pogled mi smeta nekorištenje naših slova s kvačicama ("Trazi", "Vise", "Najcitanije"). Isto tako u nazivima kategorija ima mjesta za poboljšanja ("Bio & Eko & Geo", "Drugo").
sonnyred

#24 Re: Naucno popularni portal

Post by sonnyred »

Vidim ovdje puno puno propusta... Kao prvo, ovo sto je intro naveo je jedna od veom veoma vaznih stvari koje odredjuju dali ce neko vasu stranicu shvatiti ozbiljno ili neozbiljno. Ovo zasada djeluje neozbiljno, kategorije imaju zaista lose nazive, a nedostatak kvakica daje dojam da se ne radi o ozbiljnom naucnom portalu. Evo naprijmjer dok citate moj tekst vjerovatno vam ne djeluje ozbiljan, fali zareza, kvakica boga pitaj sta jos ne. Takodjer, neznam koliki ste eksperti u nauci jer nema bas mnogo informacija o vama na sajtu, ali bilo bi pohvalno kada biste umjesto sto sve vijesti "kradete" sa drugih stranica, da napisete i nesto svoje. Ne moraju to sad biti naucni radovi, ali bilo bi ekstra kada biste dodali kolumnu u kojoj biste pisali samo ono sto izadje iz vase glave. Koliko ce to biti uspjesno, zavisi od vas, ali stranica koja ima nesto takvo, i ako je to kvalitetno, imace mnogo mnogo siru publiku. Jedina stvar koja mi se svidja ovdje jeste ideja. Puno, puno pure jos treba pojesti :thumbup:
foxy13

#25 Re: Naucno popularni portal

Post by foxy13 »

Drage kolege,
čestitam i na ideji i na realizaciji! Naravno da ćete imati još dosta posla, ali za početak je super! Svaka čast! :-D
Post Reply