naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex-yu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bruce lee

#1 naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex-yu

Post by bruce lee »

pozdrav narode!

poznaje li mozda neko od vas nekog ko se naucno bavio istrazivanjem masonstva iliti slobodnog zidarstva na podrucju bivse juge? na jednom faksu u austriji je planiran naucni projekt sa odgovarajucom temom, ali ne mogu da nadju nikog za nase podrucje. poznavanje njemackog jezika nije uslov, dovoljan je engleski.
nisam htio ovo da postiram na onoj opstoj temi o masonima, jer se radi o ozbiljnom projektu, a tamo sve vrvi od dezurnih teoreticara zavjere koji znanje crpe sa youtube-a i dubioznih pseudo-naucnih knjiga. nadam se da ce moderatori ostaviti temu makar neko vrijeme, ipak se mozda pruzi sansa nekom od nasih mladjih naucnika da sudjeluju u jednom medjunarodnom projektu.

informacije na pp.

hvala! :sax:
Challenger__

#2 Re: naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex

Post by Challenger__ »

Vrhunski autoritet: Zoran D. Nenezić, Beograd. http://www.nenezic-freemasonry.com/
bruce lee

#3 Re: naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex

Post by bruce lee »

problematican, jer je i sam bio slobodan zidar.. trazi se koliko toliko objektivan pristup problemu. ivan muzic je isto objavljivao nesto, ali muzica ne shvatam kao ozbiljnog istoricara s obzirom na njegova djela o hrvatskoj istoriji iliti povijesti koja su jako nacionalno obojena.. (na web-stranici mu je moto: "Bog i Hrvati" toliko o objektivnoj nauci :-) )
Challenger__

#4 Re: naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex

Post by Challenger__ »

Znam. Od Nenezića nećeš naći uravnoteženijeg autora. Imaš vrsne poznavaoce, ali radikalne kritičare, ali oni u svom nastupu nemaju ni minimum kolokvijalne "političke korektnosti".

Dakle, da sam na tvom mjestu, preporučio bih Nenezića.
bruce lee

#5 Re: naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex

Post by bruce lee »

spomenuo sam nenezica organizatorima, vec su znali za njeg, ali su skepticni zbog gore navedenog. jasno mi je da je tema skakljiva i da je tesko naci tacnog covjeka na nasim prostorima, al' hajd rekoh da pokusam i ovdje, mozda se nekom otvori sansa.
Challenger__

#6 Re: naucno istrazivanje masonstva / slobodnog zidarstva u ex

Post by Challenger__ »

bruce lee wrote:spomenuo sam nenezica organizatorima, vec su znali za njeg, ali su skepticni zbog gore navedenog. jasno mi je da je tema skakljiva i da je tesko naci tacnog covjeka na nasim prostorima, al' hajd rekoh da pokusam i ovdje, mozda se nekom otvori sansa.
:thumbup:

Sa srećom!
Post Reply