Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Bosniarasta

#1 Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bosniarasta »

Mislim da BiH književnost (i filmska umjetnost) treba da se oslobodi monotonije koja prevladava u temama i da više izađe iz okvira dramske tematike koja "prati svakodnevnicu bosanske porodice" (obavezan je sex, i tragedija, uz puno psovki, obavezni KNJIŽEVNI i pravilni pravopisni dijalozi, iako se obrađuje na primjer tema uličara npr).
Zanima me da li iko zna nekog BiH pisca koji obrađuje temu naučne -fantastike ili horora?
Sensei

#2 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Sensei »

Semir Osmanagic
Bosniarasta

#3 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bosniarasta »

Sensei wrote:Semir Osmanagic
Mislio sam na romane...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Truba »

ja do sada nisam ništa pronašao
a pratim od 2004.

mada sam viđao u bajbuku neke SF knjige domaćih pisaca
ima i jedan zenički autor kratkih priča SFa
dobijao je neke nagrade

pogledaj na ART anima sajtu
shuriken

#5 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by shuriken »

Bio je rahmetli Karim Zaimović, ako nisi čitao
Zox

#6 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Zox »

Veselin Gatalo, "Vuk".
piupiu

#7 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by piupiu »

Sensei wrote:Semir Osmanagic
:lol: :lol: :lol:

:thumbup:
piupiu

#8 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by piupiu »

shuriken wrote:Bio je rahmetli Karim Zaimović, ako nisi čitao
Sta je Karim radio na tu temu?
Bosniarasta

#9 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bosniarasta »

Zox wrote:Veselin Gatalo, "Vuk".
Pogledao sam opis na knjiga.ba, sviđa mi se. Uskoro je pročitam aBd.Vidio sam još neke od njega na temu fantastike, kao što je "cafe oxygen". Baš me zanima kakve su....
Zox

#10 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Zox »

Mislim da je i njegov Geto neki SF.
Citao sam odlomak iz "Vuka" koji je izasao mislim u Playboyu, izgledalo mi je vrlo zanimljivo.
zovemsecrveni

#11 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 22:59, edited 2 times in total.
AC_grom_DC

#12 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by AC_grom_DC »

Pa imaš toga dosta u knjizi "Tajna džema od malina" u ratu poginulog Karima Zimovića.
Ima već poodavno kako sam to čitao al sjećam se da ima dosta sadržaja koji opisuje neke nadnaravne teme i situacije, sjećam se nekakvih podzemnih tunela u kojima se nalazi neka tajanstvena životinja možda čak i neman. zatim ...na tavanu zgrade društva Napredak se nalazio kovčeg nekog vampira koji je navodno poslije jedne eksplozije granate nestao ko zna gdje.....

uglavnom....ako namjeravaš da snimiš prvi domaći horor film i ako imaš Kubrickovske predispozicije (Isijavanje) , u toj ćeš knjižici naći pravo dobar materijal.
piupiu

#13 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by piupiu »

AC_grom_DC wrote:Pa imaš toga dosta u knjizi "Tajna džema od malina" u ratu poginulog Karima Zimovića.
Ima već poodavno kako sam to čitao al sjećam se da ima dosta sadržaja koji opisuje neke nadnaravne teme i situacije, sjećam se nekakvih podzemnih tunela u kojima se nalazi neka tajanstvena životinja možda čak i neman. zatim ...na tavanu zgrade društva Napredak se nalazio kovčeg nekog vampira koji je navodno poslije jedne eksplozije granate nestao ko zna gdje.....

uglavnom....ako namjeravaš da snimiš prvi domaći horor film i ako imaš Kubrickovske predispozicije (Isijavanje) , u toj ćeš knjižici naći pravo dobar materijal.
Ahaaaa ... :) Pa, citala sam ja Maline, ali nisam imala isti utisak, :D. On je meni vise na putu magicnog realizma, nego naucne fantastike. Ali je magicno fantastican u svakom slucaju. ;-)
iMacak

#14 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by iMacak »

u nas u bosni svakodnevnica = horor
a kako bismo zeljeli da zivimo= science fiction ili sto kokuz moze zamislti

znaci nasa sadasnjost kao i nasa zamisljena buducnost a kao i nasa knjizevnost u cjelosti prozeti hororom i fantastikom...
simonese

#15 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by simonese »

formiranje vlasti je naucna fantastika u BiH
nellington

#17 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by nellington »

inspektorica javert wrote:Nellington :D
Oh, zahvaljujem na pozivu - ono što ja pišem se može svrstati u naučnu fantastiku, pri čemu se ne radi o klasičnom SFu (možda je deplasirano govoriti o klasičnoj struji u SF, ali nemam drugog izraza). Naime, cilj onog što ja pišem je da približi nauku čitaocu na neki drugi način - bila to priča o svijetu u kojem žive matematički koncepti koji su poosobljeni (moja prva priča - nešto nalik Abbottovom Flatlandu), bila to krimi priča u svijetu misaonih eksperimenata - nešto nalik Dirk Gently's Holistic Detective Agency (priča koju trenutno svi odbijaju da objave, naučni časopisi jer je previše neozbiljna, SF časopisi jer je previše "naučna"). Interesantna stvar: i Abbottov Flatland i Adamsovu Dirk Gently's Holistic Detective Agency sam pročitao nakon pisanja svojih priča :)
Truba

#18 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Truba »

ja sam napisao nekoliko SF priča i počeo jednu knjigu ima 50 stranica
ali to se ne računa
samo završeno se broji
Bosniarasta

#19 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bosniarasta »

komi wrote:ja sam napisao nekoliko SF priča i počeo jednu knjigu ima 50 stranica
ali to se ne računa
samo završeno se broji
Ima li negdje u digitalnoj formi dio toga dostupno za čitanje?
Bellydancesuperstar

#20 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bellydancesuperstar »

Ok, stvarno sam šokirana da ima ljudi u BiH koji vole taj žanr.
Hvala Bogu na tome.
U Hrvatskoj postoje sf konvencije, ništa posebno, ali barem nešto i svake godine izlazi jedna zbirka domaćih autora.
Truba

#21 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Truba »

Bellydancesuperstar wrote:Ok, stvarno sam šokirana da ima ljudi u BiH koji vole taj žanr.
Hvala Bogu na tome.
U Hrvatskoj postoje sf konvencije, ništa posebno, ali barem nešto i svake godine izlazi jedna zbirka domaćih autora.
ima nas i više no misliš... ja sam recimo protivnik konvencija :D više sam individualac u SFu

Bosniarasta wrote:
komi wrote:ja sam napisao nekoliko SF priča i počeo jednu knjigu ima 50 stranica
ali to se ne računa
samo završeno se broji
Ima li negdje u digitalnoj formi dio toga dostupno za čitanje?
ma koga briga šta sam lupetarao s 20 god

ima negdje na disketama :D
Bellydancesuperstar

#22 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Bellydancesuperstar »

Da, i ja sam svašta lupetala s 20 godina. Sada je zatišje...ali bit će opet kad uhvatim vremena.
Pa gdje se skrivate? Ja samo sirovine viđam koji ne znaju ni jednu gramatički pravilnu rečenicu napisati, a kamoli išta drugo.
Truba

#23 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Truba »

ima nas a gdje se ti skrivaš :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Truba

#25 Re: Naučno-fantastična i horor tema u BiH književnosti

Post by Truba »

Postapokaliptički roman o čuvarima književnosti
Thursday, 02 June 2011 09:49 | PDF Print E-mail

Adnadin Jašarević - DRUŠTVO TRAGAČAZagrebačka izdavačka kuća Zoro objavila je "Društvo tragača", novi roman doajena bosanskohercegovačke naučne fantastike Adnadina Jašarevića.

Roman je izašao u okviru edicije "Warp", a govori o neobičnoj šestočlanoj družini (prepoznatljivih književnih imena: Horhe, Vil, Herman, Umberto, Artur i pripovedač Dante), koja u haosu postapokaliptičkog sveta obilazi ostatke uništene civilizacije, tragajući za retkim sačuvanim knjigama. Na tom zadatku očekuje ih mnoštvo opasnosti i izazova, jer ruševine nekadašnjih gradova kontrolišu biološki i civilizacijski potpuno degradirane, a neretko čak i kanibalizmu sklone skupine. U bespoštednoj borbi za opstanak knjige, ali i književnosti, društvo tragača će morati da podnese nenadoknadive žrtve.

Adnadin Jašarević je rođen u Zenici 1967. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Radio je u sarajevskom listu "Oslobođenje", i na zeničkim televizijama NTV Zetel i RTV Zenica, gde je bio urednik kulturnog i dokumentarnog programa. Od 2007. godine je direktor Muzeja grada Zenice. Objavio je zbirke pesama "Mjerenje srca" i "Početak ruže", poemu "Poništenje ruže", zbirku poezije u prozi "Mit o Heleni", roman "Nedovršeni svijet", zbirke priča "U dvorani ogledala" i "Kuća bez prozora", te knjigu eseja o stripu "Deveta umjetnost iz krivog ugla". Utemeljitelj je Festivala fantastične književnosti u Zenici i urednik godišnjih festivalskih zbirki.
Post Reply