Naucni svijet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Kenan-Safvet

#1 Naucni svijet

Post by Kenan-Safvet »

Pregledao sam sve forume i svuda se samo prepucavaju koji je najbolji naucnik, a niko ne govori koja je najbolja nauka na svijetu. Pitanje za sve naucnike: Koja je najbolja nauka na koju ste naisli i sta ona proucava? Da li je to matematika, fizika, hemija, i tako dalje. Po meni nije ni jedna od ovih, jer ja mislim da je nauka danas suvisna i zastarjela jer su ljudi vec odavno priuceni i spremni na sve, i da treba pustiti mladjim disciplinama i ljudima da se dokazu na interesnim sferama politike, nauke i sl. Mislim da je u skolama previse nauke, a premalo edukacije. Sve se svodi na nauku i tehnologjiu a niko ne obraca paznju na mlade i njihove interese i znanje. Inace sam pokusavam da razbijem tabu teme nauke i da pokusam skrenuti paznju na edukativne i zabavne programe (muzicki program, filmovi, itd.) Nije mi namjera da izazovem naucnu raspravu, nego da ukazem na stanje danasnjeg drustva u kojem se sve vrti oko nauke a sve je manje humanosti i prirodnosti.
tranquil

#2 Re: Naucni svijet

Post by tranquil »

Nisam siguran da sam te razumio. Prije nego što ponudim bilo kakav odgovor zanima me nešto, pa ću postaviti par potpitanja.

Na koji način razdvajaš nauku i edukaciju? Da nisi možda umjesto "edukacija" mislio na "odgoj" jer su škole ipak "edukativno - odgojne" ustanove. Šta bi bila edukacija bez nauke? Zašto misliš da je nauka zastarjela? Koje su to "mlađe discipline" koje bi zamijenile nauku (navesti par)? Da li sam te dobro razumio, ali tvrdiš da bi škole trebale prilagoditi interesima mladih, pa bi npr. dernek.ba postao dio školskog programa jer je to u skladu s interesima mladih? Izbacili bismo iz škola npr. Mendeljejeva u korist Schwarzeneggera? Neki reality show u školi bi bio prihvatljiv jer je to ono što mladi traže?

Hvala na odgovorima.
Kenan-Safvet

#3 Re: Naucni svijet

Post by Kenan-Safvet »

tranquil wrote:Nisam siguran da sam te razumio. Prije nego što ponudim bilo kakav odgovor zanima me nešto, pa ću postaviti par potpitanja.

Na koji način razdvajaš nauku i edukaciju? Da nisi možda umjesto "edukacija" mislio na "odgoj" jer su škole ipak "edukativno - odgojne" ustanove. Šta bi bila edukacija bez nauke? Zašto misliš da je nauka zastarjela? Koje su to "mlađe discipline" koje bi zamijenile nauku (navesti par)? Da li sam te dobro razumio, ali tvrdiš da bi škole trebale prilagoditi interesima mladih, pa bi npr. dernek.ba postao dio školskog programa jer je to u skladu s interesima mladih? Izbacili bismo iz škola npr. Mendeljejeva u korist Schwarzeneggera? Neki reality show u školi bi bio prihvatljiv jer je to ono što mladi traže?

Hvala na odgovorima.
Nisam siguran da si me potpuno razumio. Nisam ni ja tebe bas najbolje!
Ustvari, nisam siguran da smo ja i ti na istoj talasnoj duzini, jer si ti poklonik jedne zastarjele skole. Ja ipak pripadam jednoj kasti koja u nauci ne vidi nista novo. To je vec prezvakana tema, a dokaze za to imas u svakom atomu energije i dusevnog bitka svijetskog zivota, jer kako bi svijet funkcionisao ovako dugo i savrseno, kada znamo da je nauka relativno mlada oblast.

Sada da ti odgovorim na ova pitanja, iako to ne zelim.

-Nauku i edukaciju razdvajam na nacin koji mi se sam namece, a koji proistice iz bitka dusevnosti.
-Edukacija bez nauke je kao ptica bez gnijezda, ali u zivotu svake ozbljne ptice dodje trenutak kada mora napustiti gnijezdo i vinuti se nebu pod oblake. Nadam se da shvatas o cemu govorim.
-Nauku smatram zastarjelom zato sto je vec jako dugo breme modernog covjeka koji je zaboravio na humanost i prirodu iz koje je nastao.
-Mladje discipline koje se namecu i lagano zauzimaju mjesto nauke u drustvu su svuda oko nas samo im trebamo pruziti ruku i reci "Vi ste sada na mjestu nauke"
-Moram ti reci da ne shvatam ovo pitanje o stranici dernek.ba koju smatram potpuno losom i dekadentnom fuzijom mladosti i ludosti i naravno da se slazem s tobom da je ne treba uvoditi u skole, a ovo sto se tice Mendeljejeva i Schwarzeneggera to te uopste ne razumijem. Povukao si jednu jako ostru paralelu (malo me potsjecas na jednu moju pjesmu koja se zove "Misirski andjeo Safvet, covjek iza ogledala - povratnik u zlocin...")
Shoshana

#4 Re: Naucni svijet

Post by Shoshana »

He-he :D

Meni je ovo malo sega - jes sam nekidan, u miru i tisini uz jutarnju kaficu dosla do spoznaje da vise nisam 'sljedbenik institucije zvane nauka'...

U prvi mah me misao dobrano sokirala (obzirom da sam odrasla u sredini gdje se sakupljanje znanja - znanja radi smatralo najvecim ljudskim dostignucem), dok nisam sjela i analizirala je.... I dosla do zakljucka da je ideja sazrijevala vec dobrih desetak godina. Samo je bas tog jutra, ko zna kojim povodom, kristalno jasno izbila na povrsinu.

Da ne idem u pojedinosti, meni je, ocito trebalo 10 godina da shvatim, koliko bi mi tek trebalo da nekome drugom objasnim.... Ja takodje mislim da se priblizava vrijeme u kome ce doci do smjene 'paradigme frame-a' - jedini problem je sto ja jos ne znam za neku novu nauku.... te sam u medjuvremenun odlucila da od ove stare uzmem ono sto mi se svidja, a odbacim ono sto mi se ne svidja :D Mozda neki novi naucni principi negdje i postoje, ali u tom slucaju sam ja, nazalost ipak dovoljno ogrezla u ovoj 'staroj' da te nove nisam u stanju prepoznati/prihvatiti.

Sve to na stranu, ja bih rado cula sta ti to mislis kada kazes da ti pripadas 'novoj kasti'... Sta je to 'nova kasta', koji principi vladaju, de nam malo pojasni, mozda se na kraju i sporazumijemo :D
atko

#5 Re: Naucni svijet

Post by atko »

@Kenan-Safvet, imam osjecaj da pokusavas da kazes da smo izgubili dusu ...al ko da si se malo zapetljo :D
Karabaja

#6 Re: Naucni svijet

Post by Karabaja »

Astronomija definitivno :)
DJ Babo

#7 Re: Naucni svijet

Post by DJ Babo »

Kenan-Safvet wrote:-Nauku smatram zastarjelom zato sto je vec jako dugo breme modernog covjeka koji je zaboravio na humanost i prirodu iz koje je nastao.
Kenane, sve su ti premise pogresne, pa ti ni zakljuci ne mogu valjati...

Covjek nastao iz humanosti i prirode (tj. covjek je po prirodi dobar, ali ga nauka pokvari)?
Nauka breme modernog covjeka? :-)

Mislim da imas sasvim pogresnu sliku nauke kao neceg zlog i loseg (najcesce je imaju ljudi kojima obrazovanje i znanje nije jaca strana). I definitivno idealiziras proslost.

Prije nauke covjek je covjeku puno veca zla radio, samo je s naukom lakse pobiti vise ljudi za krace vrijeme. Ali zato s naukom svi duze i bolje zive (i puno humanije nego prije), nema robova, zene su promovisane u ljudska bica, djeca se obrazuju i vecinom ne umiru jos dok su djeca (vakcine=nauka)...

Sto se tice izgubljene duhovnosti, to nije nauka kriva, nego opsta demokratizacija koja se sve banalizirala, ali i ucinila zivot laksim ogromnom broju ljudi...

Obican covjek prije 1000 godina nije bio nista duhovniji od danasnjeg obicnog covjeka... Duhovnost je bila rezervisana za rijetke (aristokratiju, svecenike, bogate), a svi su ostali gledali kako da sastave kraj s krajem. Tako je i danas, s tim da je s demokratijom dosla i prevlast prosjecnosti i banalnosti, pa time i ovih "filmova" i "muzickih programa" koje spominjes...
tranquil

#8 Re: Naucni svijet

Post by tranquil »

Kenan-Safvet wrote:
tranquil wrote:Nisam siguran da sam te razumio. Prije nego što ponudim bilo kakav odgovor zanima me nešto, pa ću postaviti par potpitanja.

Hvala na odgovorima.
Nisam siguran da si me potpuno razumio. Nisam ni ja tebe bas najbolje!
Ustvari, nisam siguran da smo ja i ti na istoj talasnoj duzini, jer si ti poklonik jedne zastarjele skole. Ja ipak pripadam jednoj kasti koja u nauci ne vidi nista novo. To je vec prezvakana tema, a dokaze za to imas u svakom atomu energije i dusevnog bitka svijetskog zivota, jer kako bi svijet funkcionisao ovako dugo i savrseno, kada znamo da je nauka relativno mlada oblast.

Sada da ti odgovorim na ova pitanja, iako to ne zelim.

-Nauku i edukaciju razdvajam na nacin koji mi se sam namece, a koji proistice iz bitka dusevnosti.
-Edukacija bez nauke je kao ptica bez gnijezda, ali u zivotu svake ozbljne ptice dodje trenutak kada mora napustiti gnijezdo i vinuti se nebu pod oblake. Nadam se da shvatas o cemu govorim.
-Nauku smatram zastarjelom zato sto je vec jako dugo breme modernog covjeka koji je zaboravio na humanost i prirodu iz koje je nastao.
-Mladje discipline koje se namecu i lagano zauzimaju mjesto nauke u drustvu su svuda oko nas samo im trebamo pruziti ruku i reci "Vi ste sada na mjestu nauke"
-Moram ti reci da ne shvatam ovo pitanje o stranici dernek.ba koju smatram potpuno losom i dekadentnom fuzijom mladosti i ludosti i naravno da se slazem s tobom da je ne treba uvoditi u skole, a ovo sto se tice Mendeljejeva i Schwarzeneggera to te uopste ne razumijem. Povukao si jednu jako ostru paralelu (malo me potsjecas na jednu moju pjesmu koja se zove "Misirski andjeo Safvet, covjek iza ogledala - povratnik u zlocin...")
Moram priznati da te stvarno ne kontam, a ti definitivno nisi skontao mene. I dalje ne kontam koje su to mlađe discipline kojima trebamo raširiti ruke i reći "Vi ste sada na mjestu nauke", pa bi pomoglo da navedeš neke od njih. Ako sam reagovao pomalo tersli, to je zato što se kao alternativa nauci obično nude pseudonaučne, često prevarantske discipline, a ti se još nisi deklarisao šta zapravo hoćeš.

Ako je umjetnost u pitanju, nauka nikada nije stojala na putu toga, to su dvije različite sfere ljudskog života i nije mi jasno zašto ih suprotstavljaš. Oni ne samo da nisu suprotstavljeni, nego se jako lijepo nadopunjuju.

Ako postoje neki problemi, to je u području edukacije. Ona se može i treba mijenjati nabolje. Kada je nauka u pitanju, ne znam šta bih ti rekao, ali odbacivanje sveg znanja koje smo do sada kao vrsta skupili, čini mi se blago neracionalnim. "Povratak humanosti" ne vidim kao suprotnost nauci niti vidim nauku kao breme. Nauka nije sama sebi svrha, nauka je samo čovjekov alat. Koristi se za dobro i loše, u zavisnosti od toga ko drži taj alat u ruci.

Aluzija na dernek.ba, kao i ona za Mendeljejeva i Schwarzeneggera bila je zbog toga što si napravio hrabri prijedlog da se nauka zamijeni nečim što za šta se, za razliku od nauke "mladi interesiraju", a pri tome se nisi izjasnio na šta si mislio. Oštra paralela jeste, ali i jasna, i imala je za cilj da te isprovocira da napokon kažeš na šta si mislio. Sada mi je jasno da nisi mislio na zapadnu pop kulturu, ali i dalje ne znam šta zapravo hoćeš.

Na kraju, savjetovao bih te da kada već koristiš aluzije, koristiš one koje su svima jasne, ili da su jasne barem sagovorniku kojem se obraćaš, pogotovo kada mene direktno stavljaš u tu aluziju. Ova referenca na tvoju pjesmu mi ništa ne znači, mogu isto tako ja tebi reći da me potsjećaš na mog komšiju Namika, ali džaba sve kada ni ti niti bilo ko od ljudi koji ovo čitaju ne poznaju pomenutog Namika.

Pozdrav.
Post Reply