Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Nebitan32
#1 Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Kakva su vasa misljenja o naturalizaciji igraca to jeste igracima koji promjene drzavljanstvo kako bi mogli igrati za neku drugu reprezentaciju.
A drugo i mnogo bitnije pitanje je vezano za bh. reprezentaciju. Smatrate li kako bi to bilo nesto pozitivno i pozeljno ili nesto besmileno i beskorisno?
Vec par puta smo bili nadomak kvalifikacije na neko od bitnih takmicenja ali smo uvijek posrnuli na zadnjoj stepenici.
Prema meni jedan od osnovnih problema je i manjak kvalitetnih igraca i sirina klupe. Uvijek imamo 4-5 jako dobrih i 4-5 prosjecnih igraca dok je klupa skorom nepostojeca i uglavnom nema se nekog velikog izbora. Imamo odredeni kvalitet ali fali jedna "zera" da se prode dalje.
Koliko bi doprinijelo kada bi naturalizirali recimo 2 igraca i time dobili na sirini igrackog kadra.
Prema meni nas najveci manjak lezi u sredini jer nemao jednog fizicki jakog i brzog centra. Pjanic je lahak ko pero pa se cak "odbijao" i od mrsavog nanija. Misimovic je prespor i ne moze sprintati. Isto vazi i za Medunjanina. Nemamo nekoga ko bi mogao oteti i brzo prenijeti loptu do napadaca. Prvi igrac koji mi dolazi na um je Fellaini iz Evertona. Neko ko moze dobiti duele i povuci loptu 20-tak metara naprijed.
Ja sam za to da se potraze igrac-dva koji i nisu bh. porijekla i tako namakne taj sitni izostatak. To ne bi bilo nista posebno. Recimo pri francuskoj federaciji ima ekipa ljudi koja ima samo taj cilj. Traga za novim talentima po Africi. Mada, istina to je u njih preslo u perverziju pa cesto imamo osjecaj da je to neka africka ekipa. No dobro. Historija ce pamtiti trofeje.
Dakle ja bih bio za recimo maximum 2 igraca koja nisu bh. porijekla.
A drugo i mnogo bitnije pitanje je vezano za bh. reprezentaciju. Smatrate li kako bi to bilo nesto pozitivno i pozeljno ili nesto besmileno i beskorisno?
Vec par puta smo bili nadomak kvalifikacije na neko od bitnih takmicenja ali smo uvijek posrnuli na zadnjoj stepenici.
Prema meni jedan od osnovnih problema je i manjak kvalitetnih igraca i sirina klupe. Uvijek imamo 4-5 jako dobrih i 4-5 prosjecnih igraca dok je klupa skorom nepostojeca i uglavnom nema se nekog velikog izbora. Imamo odredeni kvalitet ali fali jedna "zera" da se prode dalje.
Koliko bi doprinijelo kada bi naturalizirali recimo 2 igraca i time dobili na sirini igrackog kadra.
Prema meni nas najveci manjak lezi u sredini jer nemao jednog fizicki jakog i brzog centra. Pjanic je lahak ko pero pa se cak "odbijao" i od mrsavog nanija. Misimovic je prespor i ne moze sprintati. Isto vazi i za Medunjanina. Nemamo nekoga ko bi mogao oteti i brzo prenijeti loptu do napadaca. Prvi igrac koji mi dolazi na um je Fellaini iz Evertona. Neko ko moze dobiti duele i povuci loptu 20-tak metara naprijed.
Ja sam za to da se potraze igrac-dva koji i nisu bh. porijekla i tako namakne taj sitni izostatak. To ne bi bilo nista posebno. Recimo pri francuskoj federaciji ima ekipa ljudi koja ima samo taj cilj. Traga za novim talentima po Africi. Mada, istina to je u njih preslo u perverziju pa cesto imamo osjecaj da je to neka africka ekipa. No dobro. Historija ce pamtiti trofeje.
Dakle ja bih bio za recimo maximum 2 igraca koja nisu bh. porijekla.
- alica.k
-
Eborg
#3 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Samo 2 vrste igrača mogu biti "fudbalski naturalizovani". Ostalima može Vijeće ministara dati državljanstvo ali FIFA im neće dozvoliti da igraju za BiH (npr. da nekom supertalentu u Brazilu damo državljanstvo on ne može igrati za nas).
Ovi igrači mogu biti "fudbalski naturalizovani":
1) igrači koji dobiju državljanstvo BiH na bilo koji način a živjeli su najmanje 2 godine u BiH;
2) igrači kojima je ili jedan roditelj ili djed ili nana rođen na području BiH.
Vrlo je bitno da su imali pravo igranja za BiH po jednom od ova dva osnova prije nego su igrali za neku drugu reprezentaciju. Npr. igrač koji je igrao za mladu reprezentaciju Brazila pa onda preseli u BiH i dobije državljanstvo ne može igrati za BiH. Međutim, ako je živio/igrao u BiH te dvije godine a nije igrao za Brazil može igrati za BiH. Drugi su slučajevi kada neko od početka ima pravo na oba pasoša (npr. naša dijaspora) pa onda igraju prvo za jedne, pa onda za druge.
U principu, nemam ništa protiv naturalizacije igrača koji su igrali u BiH i pokazali neki kvalitet koji odskače od ostalih (npr. Dialiba, mada on stagnira već godinama ali sam u datom momentu podržavao njegovo igranje za U-21 BiH).
Mislim da mi nećemo imati previše "problema" s ovim jer ni svoje mladiće van BiH ne možemo navesti da igraju za BiH, neće još dugo trajati zalihe dijasporaca koji žele igrati za BiH.
Dakle, jedini način da teoretski "nahvatamo igrača" je da mlade afričke i južnoameričke talente dovodimo da igraju u BiH a nakon toga bi se moglo nešto uraditi. Tako da sumnjam da će ikada biti nešto od toga.
1) igrači koji dobiju državljanstvo BiH na bilo koji način a živjeli su najmanje 2 godine u BiH;
Vrlo je bitno da su imali pravo igranja za BiH po jednom od ova dva osnova prije nego su igrali za neku drugu reprezentaciju. Npr. igrač koji je igrao za mladu reprezentaciju Brazila pa onda preseli u BiH i dobije državljanstvo ne može igrati za BiH. Međutim, ako je živio/igrao u BiH te dvije godine a nije igrao za Brazil može igrati za BiH. Drugi su slučajevi kada neko od početka ima pravo na oba pasoša (npr. naša dijaspora) pa onda igraju prvo za jedne, pa onda za druge.
U principu, nemam ništa protiv naturalizacije igrača koji su igrali u BiH i pokazali neki kvalitet koji odskače od ostalih (npr. Dialiba, mada on stagnira već godinama ali sam u datom momentu podržavao njegovo igranje za U-21 BiH).
Mislim da mi nećemo imati previše "problema" s ovim jer ni svoje mladiće van BiH ne možemo navesti da igraju za BiH, neće još dugo trajati zalihe dijasporaca koji žele igrati za BiH.
Dakle, jedini način da teoretski "nahvatamo igrača" je da mlade afričke i južnoameričke talente dovodimo da igraju u BiH a nakon toga bi se moglo nešto uraditi. Tako da sumnjam da će ikada biti nešto od toga.
-
Nebitan32
#4 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Zar nije samo bitan tzv. sportski pasos? Trenutno pratim slucaj Mohammeda Tchité-a koji igra za Standard iz Belgije.Eborg wrote:Samo 2 vrste igrača mogu biti "fudbalski naturalizovani". Ostalima može Vijeće ministara dati državljanstvo ali FIFA im neće dozvoliti da igraju za BiH (npr. da nekom supertalentu u Brazilu damo državljanstvo on ne može igrati za nas).
2) igrači kojima je ili jedan roditelj ili djed ili nana rođen na području BiH. ¨
Roditelji su mu iz Ruande/Konga a roden je u Burundiu. Igrao je za Burundi a kasnije bio upisan i za selekciju Ruande. Trenutno belgijski savez vodi spor s FIFO-m kako bi promjenio sportski pasos i igrao za Belgiju. I pomalo mi je cudno koliko su belgijanci unijeli energije u cijelu pricu iako iskreno ne radi im se o biti ili ne biti. Ali kao sto kaze njihov trener : "meni je uvijek bolje imati sto vise izbora".
A evo i samo jedan od presedana
http://www.haaretz.com/news/sports/fifa ... m-1.398799
Dakle uvijek se tu mogu voditi pregovori i FIFA nije toliko stroga. Najbitnije je da ima jasna zelja igraca i nacionalnog saveza a kasnije je sve stvar dogovora. U odredenim granicama naravno. Logicno da se ne moze mjenjati nacionalni team svako dvije godine.
Pa ne bih se slozio. Do sada se vecina odizvala reprezentaciji od Misimovica preko Pjanica pa nadalje.Mislim da mi nećemo imati previše "problema" s ovim jer ni svoje mladiće van BiH ne možemo navesti da igraju za BiH, neće još dugo trajati zalihe dijasporaca koji žele igrati za BiH.
A logicno je da se vremenom neki asimiliraju. Tesko je reci sta ce biti u buducnosti.
Pa Francuska to upravo i radi. Imaju svoje strucnjake koji krstare po Africi i dovlace talente. Neki se pokazu a neki ne.Dakle, jedini način da teoretski "nahvatamo igrača" je da mlade afričke i južnoameričke talente dovodimo da igraju u BiH a nakon toga bi se moglo nešto uraditi. Tako da sumnjam da će ikada biti nešto od toga.
Mozda grijesim ali ne mislim da igrac mora igrati u Bosni. Dovoljno je da dobije nas pasos. A to se moze i "preko reda" ako se izvrsi pritisak na nadlezne institucije. I do sad je naturalizirano na hiljade osoba.
A u Africi ima na hiljade igraca koji bi rado igrali manje vise za bilo koju drzavu iz Europe.
Nisam za to da cijela ekipa bude sastavljena od afrikanaca ali sam za to da se nadoknade odredeni manjci i dobije ta zera snage koja nam nedostaje.
-
Mustang1
#5 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Ja mislio mi dobili nove dresove

-
Eborg
#6 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Što se tiče Tchitéa, mislim da on može igrati samo za Ruandu s obzirom da je svoju "kartu za prelazak" iskoristio kada je prešao iz Burundija za Ruandu. Nema veze što nikada nije zaigrao za njih. Jedino što mi pada na pamet je da Belgija pokušava igrati na kartu međunarodnog javnog prava po kojem je Ruanda bila belgijska kolonija do 1962. god. Ako su mu roditelji rođeni prije toga, možda putem te linije oni imaju pravo na belgijsko državljanstvo a konsekventno i on ima pravo igranja za Belgiju. E sad, samo je sporan ovaj njegov "prelazak" i sumnjam da će zaigrati za Belgiju.
Nešto slično je uradio onaj papak Jakupović kada je prešao iz BiH za Švicarsku, ostao je "zaključan" za njih iako dugo nije igrao a i upisao je samo jedan nastup u prijateljskoj utakmici prije nego se oprostio zbog "porodičnih razloga". Papak, neka mu bude naravoučenje.
Ovaj slučaj Amashea je malo specifičan i opet ulazimo u konflikt međunarodnog javnog i sportskog prava. No, ako me sjećanje dobro služi, FIFA statuti i odredbe koje se tiču ovih stvari ponekad alternativno postavljaju ili državljanstvo ili činjenicu rođenja na tlu relevatne asocijacije. Tako je on recimo rođen na tlu koje regulira izraelska fudbalska asocijacija ali nema pravo na izraelsko državljanstvo, zaista specifičan slučaj pa je FIFA to dozvolila.
Ne vjerujem da je FIFA pijaca s kojom se može dogovoriti no ovo drugo je zaista specifičan slučaj. Meni recimo nije jasno kako Subotić igra za Srbiju jer koliko znam ni otac ni majka ni jedan od djedova niti baba mu nisu rođeni u Srbiji. Ne znam ima li to veze sa bivšom Jugoslavijom jer je to prije bila sve jedna država.
Afrikance dovode u svoje juniorske klupske ekipe i tako ih vrbuju za reprezentaciju. Ipak, svi trenutni reprezentativci su ekonomski a ne "fudbalski imigranti" koji su tu došli kao vrlo mali a većina njih je ionako rođena u Francuskoj. Uostalom, Francuska je specifična, opet zbog kolonijalnog sistema koji je dozvoljavao takve migracije i pravne asimilacije po pitanju državljanstva.
Za ovo zadnje, igrač mora igrati ili živjeti u Bosni ako nema nikakve veze sa BiH. Npr., Wagner iz Širokog Brijega nije nikada igrao za jednu brazilsku reprezentaciju. Po redovnoj proceduri mu treba 8 godina da dobije državljanstvo BiH. Vijeće ministara mu svojom odlukom može čak i prvi dan po potpisu za Široki Brijeg dati državljanstvo BiH. Ali i u jednom i u drugom slučaju on može igrati za BiH tek nakon 2 godine igranja (tj. života) u BiH. Da je Wagner igrao za Brazil (pa čak i na U-17 nivou) prije dolaska u BiH on ne bi mogao igrati za BiH. Međutim, ako se radi o igraču koji je od početka imao pravo na BH pasoš (npr. dijasporac u Berlinu), nema veze što je igrao za Njemačku na bilo kojem nivou (osim u kvalifikacijskim i turnirskim utakmicama A reprezentacije), isti ima pravo da uzme BH pasoš i zaigra za BiH jer je uvijek imao pravo na njega.
Smorih.
Nešto slično je uradio onaj papak Jakupović kada je prešao iz BiH za Švicarsku, ostao je "zaključan" za njih iako dugo nije igrao a i upisao je samo jedan nastup u prijateljskoj utakmici prije nego se oprostio zbog "porodičnih razloga". Papak, neka mu bude naravoučenje.
Ovaj slučaj Amashea je malo specifičan i opet ulazimo u konflikt međunarodnog javnog i sportskog prava. No, ako me sjećanje dobro služi, FIFA statuti i odredbe koje se tiču ovih stvari ponekad alternativno postavljaju ili državljanstvo ili činjenicu rođenja na tlu relevatne asocijacije. Tako je on recimo rođen na tlu koje regulira izraelska fudbalska asocijacija ali nema pravo na izraelsko državljanstvo, zaista specifičan slučaj pa je FIFA to dozvolila.
Ne vjerujem da je FIFA pijaca s kojom se može dogovoriti no ovo drugo je zaista specifičan slučaj. Meni recimo nije jasno kako Subotić igra za Srbiju jer koliko znam ni otac ni majka ni jedan od djedova niti baba mu nisu rođeni u Srbiji. Ne znam ima li to veze sa bivšom Jugoslavijom jer je to prije bila sve jedna država.
Afrikance dovode u svoje juniorske klupske ekipe i tako ih vrbuju za reprezentaciju. Ipak, svi trenutni reprezentativci su ekonomski a ne "fudbalski imigranti" koji su tu došli kao vrlo mali a većina njih je ionako rođena u Francuskoj. Uostalom, Francuska je specifična, opet zbog kolonijalnog sistema koji je dozvoljavao takve migracije i pravne asimilacije po pitanju državljanstva.
Za ovo zadnje, igrač mora igrati ili živjeti u Bosni ako nema nikakve veze sa BiH. Npr., Wagner iz Širokog Brijega nije nikada igrao za jednu brazilsku reprezentaciju. Po redovnoj proceduri mu treba 8 godina da dobije državljanstvo BiH. Vijeće ministara mu svojom odlukom može čak i prvi dan po potpisu za Široki Brijeg dati državljanstvo BiH. Ali i u jednom i u drugom slučaju on može igrati za BiH tek nakon 2 godine igranja (tj. života) u BiH. Da je Wagner igrao za Brazil (pa čak i na U-17 nivou) prije dolaska u BiH on ne bi mogao igrati za BiH. Međutim, ako se radi o igraču koji je od početka imao pravo na BH pasoš (npr. dijasporac u Berlinu), nema veze što je igrao za Njemačku na bilo kojem nivou (osim u kvalifikacijskim i turnirskim utakmicama A reprezentacije), isti ima pravo da uzme BH pasoš i zaigra za BiH jer je uvijek imao pravo na njega.
Smorih.
-
Nebitan32
#7 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Ogroman doprinos diskusiji.Bubalo1 wrote:Ja mislio mi dobili nove dresove![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hvala
- horion_bosona
#8 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Jedna stvar su uslovi za dobijanje državljanstva, potpuno druga uslovi za dobijanje tkz. "sportskog državljanstva" odnosno prava nastupa za reprezentaciju određene zemlje. Dobijanje državljanstva je stvar zakona određene država i ona su razlikiju od država do države, pogotovo kad je u pitanju omogućivanje dvojnog državljanstva (o tom sam pisao kad je bilo priče oko Bracinog povratka). Apsolutni preduslov za "sportsko državljanstvo" jedne zemlje je državljanstvo te iste zemlje, uz mogućnost dvojnog državljanstva što je opet specifično. Hoću da kažem da je moguće imati samo jedno "sportsko državljanstvo", a s druge strane dvojno državljanstvo dvije zemlje (u nekim slučajevima i više).Eborg wrote: Ovi igrači mogu biti "fudbalski naturalizovani":
Nama je na ruku išla promjena FIFA-inih propisa od prije 2-3 godine, kojima je omogućena promjena "sportskog državljanstva" onih igrača koji su igrali za mlađe selekcije druge zemlje, bez da su nastupili za A selekciju u zvaničnoj utakmici. Slučajevi Begovića, Mujdže i Medunjanina, s tim da sva trojica imaju dvojna državljanstva. Pitanje dvojnog državljanstva je bitno zbog kvota za igrače van EU, tako postoji mnoštvo primjera argentinskih igrača koji su na osnovu porijekla dobili i državljanstvo Italije, te se vode kao domaći igrači ali i dalje igraju za Argentinu, tj. imaju argentinsko "sportsko državljanstvo". (Camoranesi je promjenio i jedno i drugo državljanstvo)
Treba spomenuti famoznog Brazilca Baiana koji je ekspresno dobio bh. državljanstvo i za mjesec dana su uspjeli Pašalić i kompanija da izdejstvuju promjenu "sportskog državljanstva". Odigrao je jednu utamicu za našu reprezentaciju (kvalifikacionu protiv SiCG na Koševu) i bio prodan dalje.
-
Eborg
#9 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Pa o tome i govorim, dio koji si citirao su pravila FIFA-e a ne BiH.
Baiano i Hrgović su na isti način zaigrali za BiH (naturalizacija olakšanim putem - Vijeće ministara) dok je recimo Radeljić zaigrao na osnovu činjenice što mu je majka rođena u BiH (naturalizacija putem porijekla).
U međuvremenu su pravila promijenjena, mahom zbog straha da će arapske države naturalizovati veliki broj "nekaparisanih" igrača - slučaj Ailton. Ovako te države prvo moraju dovesti igrače recimo u Katar pa ih onda ubacivati u reprezentaciju.
Baiano i Hrgović su na isti način zaigrali za BiH (naturalizacija olakšanim putem - Vijeće ministara) dok je recimo Radeljić zaigrao na osnovu činjenice što mu je majka rođena u BiH (naturalizacija putem porijekla).
U međuvremenu su pravila promijenjena, mahom zbog straha da će arapske države naturalizovati veliki broj "nekaparisanih" igrača - slučaj Ailton. Ovako te države prvo moraju dovesti igrače recimo u Katar pa ih onda ubacivati u reprezentaciju.
- horion_bosona
#10 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
ok, razumjemo se... neminovno je to da će reprezentacije pojedenih država više ličiti po rosteru na klubove nego na nacionalne selekcije, ali to je već stvar multikulturalizma - gospođa Merkel bi to bolje objasnila
...
-
Eborg
#11 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Nažalost, moderni fudbal sve više postaje kao NBA koji je oličenje uništenog sporta u toj zemlji.
Zemlje poput Njemačke i Francuske imaju takvu nacionalnu strukturu i nemaju pravo da se bune. Većina tih momaka su ili rođeni u tim zemljama ili su došli kao djeca i u potpunosti su izjedačeni sa Jean-Pierrima i Hansovima, barem u ovom pravnom aspektu.
Kod nas je ovdje sataraš, neki su se zalagali da Sandžaklije dobiju pravo dobijanja državljanstva BiH i samim time i pravo igranja za BiH no ja sam protiv toga.
Zemlje poput Njemačke i Francuske imaju takvu nacionalnu strukturu i nemaju pravo da se bune. Većina tih momaka su ili rođeni u tim zemljama ili su došli kao djeca i u potpunosti su izjedačeni sa Jean-Pierrima i Hansovima, barem u ovom pravnom aspektu.
Kod nas je ovdje sataraš, neki su se zalagali da Sandžaklije dobiju pravo dobijanja državljanstva BiH i samim time i pravo igranja za BiH no ja sam protiv toga.
- horion_bosona
#12 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
ne mislim da je problematično to da svako ima pravo izbora pa i ovdje kod nas, u slucaju kako kazes Sandzaklija ili obratno igraca iz RS-a jer sporazum o dvojnom drzavljanstvu im to omogucava... to je stvar osjecanja ili racunice, kako kod kojeg igraca...
ono sto je najveci problem je tendencija pojedinih saveza da rade skauting poput modernih klubova (ili u sprezi sa domacim klubovima), ciljano dovodeci pojedine djecake...
interesanto da Nijemci koje sam upoznao u zadnjih par godina, a koji su pratili fudbal, u vecini slucajeva pa skoro svi uopste ne navijaju za svoju reprezentaciju, ne interesijuje ih... oni ljevicarkih shvatanja vide u tome poticanje nacionalizma, na sto je dobar dio Nijemaca osjetljiv... a oni drugi pak prate samo svoje klubove (jedni su bili iz Cottbusa, gdje Piplica hodajuce božanstvo
, znao sam da je legenda kluba ali ovo je nepojmljivo u nasim okvirima)...
dok Francuzi onaj bjelacki dio iz srednje i vise klase vide ragbi reprezentaciju, kao pravi reprezent svog identiteta i drzave... i ma koliko se vlasti trudile i sa Zidanom i kroz razne populisticke medije (pogotovo film) predstaviti nacionalni fudbalski dres kao relikt, ne uspjeva im bas...
pitanje identiteta je komplikovano, viseslojno i veoma lako se zakoraci u sferu šovinizma, pogotovo na ovim prostorima... nikad nisam smatrao da je fudbal samo šutanje lopte po livadi, on je sociloski fenomen i dalo bi se o tome pricati... ja ga vidim kao sjajnu mogucnost za zblizavanje ljudi, promovisanje odredjenih vrijednosti, pa i zabavu itd... ne vjerujem da ce cak i jedan šovinista, koji voli fudbal reci za dobrog fudbalera pogrdnu rijec, samo zato sto drugaciji od njega...
e sad kud ide moderni fudbal i o tom se moze razgovarati, srecom ima primjera klubova koji mogu biti model...
ono sto je najveci problem je tendencija pojedinih saveza da rade skauting poput modernih klubova (ili u sprezi sa domacim klubovima), ciljano dovodeci pojedine djecake...
interesanto da Nijemci koje sam upoznao u zadnjih par godina, a koji su pratili fudbal, u vecini slucajeva pa skoro svi uopste ne navijaju za svoju reprezentaciju, ne interesijuje ih... oni ljevicarkih shvatanja vide u tome poticanje nacionalizma, na sto je dobar dio Nijemaca osjetljiv... a oni drugi pak prate samo svoje klubove (jedni su bili iz Cottbusa, gdje Piplica hodajuce božanstvo
dok Francuzi onaj bjelacki dio iz srednje i vise klase vide ragbi reprezentaciju, kao pravi reprezent svog identiteta i drzave... i ma koliko se vlasti trudile i sa Zidanom i kroz razne populisticke medije (pogotovo film) predstaviti nacionalni fudbalski dres kao relikt, ne uspjeva im bas...
pitanje identiteta je komplikovano, viseslojno i veoma lako se zakoraci u sferu šovinizma, pogotovo na ovim prostorima... nikad nisam smatrao da je fudbal samo šutanje lopte po livadi, on je sociloski fenomen i dalo bi se o tome pricati... ja ga vidim kao sjajnu mogucnost za zblizavanje ljudi, promovisanje odredjenih vrijednosti, pa i zabavu itd... ne vjerujem da ce cak i jedan šovinista, koji voli fudbal reci za dobrog fudbalera pogrdnu rijec, samo zato sto drugaciji od njega...
e sad kud ide moderni fudbal i o tom se moze razgovarati, srecom ima primjera klubova koji mogu biti model...
-
Eborg
#13 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Hrvati i Srbi iz BiH mogu dobiti hrvatska i srpska državljanstva i igrati za te zemlje. Sandžaklije imaju isti status sa BiH kao Angolci, Kanađani ili Peruanci, tj. ne mogu igrati za BiH direktno.
-
nihoniho
#14 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
nisam siguran prvi uslov. cini mi se da moraju , ne samo zivjeti , nego i igrati 3, za maloljetne, i pet godina za punoljetne,u kontinuitetu , u nasoj ligi , da bi ostvarili pravo na fudbalsko drzavljanstvo bosne.Eborg wrote: 1) igrači koji dobiju državljanstvo BiH na bilo koji način a živjeli su najmanje 2 godine u BiH;
naravno bitno je da nikada nisu igrali za seniore neke drzave u oficijelnoj/takmicarskoj utakmici. . bilo koja zvanicna/takmicarska utakmica u bilo kom mladjem uzrastu te registruje kao igraca te zemlje.i da , nakon toga , fudbalasko drzavljanstvo imas pravo mijenjati jednom
prijatelske utakmice se ne racunaju i nije bitno koliko je igrac drzava predstavljao u toj konkurenciji.
-
Eborg
#15 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
A Player who, under the terms of art. 15, is eligible to represent more than one Association on account of his nationality, may play in an international match for one of these Associations only if, in addition to having the relevant nationality, he fulfills at least one of the following conditions:
(a) He was born on the territory of the relevant Association;
(b) His biological mother or biological father was born on the territory of the relevant Association;
(c) His grandmother or grandfather was born on the territory of the relevant Association;
(d) He has lived continuously on the territory of the relevant Association for at least two years.
-
nihoniho
#16 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
ja, ja , ci ni mi se da sam nesto citao ali u redu, to je to.Eborg wrote:A Player who, under the terms of art. 15, is eligible to represent more than one Association on account of his nationality, may play in an international match for one of these Associations only if, in addition to having the relevant nationality, he fulfills at least one of the following conditions:
(a) He was born on the territory of the relevant Association;
(b) His biological mother or biological father was born on the territory of the relevant Association;
(c) His grandmother or grandfather was born on the territory of the relevant Association;
(d) He has lived continuously on the territory of the relevant Association for at least two years.
- cyprus
#17 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
- al_neri
#18 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
A gdje bi onda igrali : Spahic, Besic, Mujdza, Bajramovic ...cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
-
Eborg
#19 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Naturalizacija zbog životnih i fudbalskih razloga su nešto sasvim različito. Ova prva će uvijek biti tu, fudbalska naturalizacija je nešto što, ruku na srce, i nije tako često.
Ne možeš izjednačiti jednog Podolskog, Klosea, Vieru i slične sa Olisadebeom, Amaurijem ili Eduardom.
Zar nekom igraču koji je čitav život u Francuskoj treba uskratiti igranje za zemlju u kojoj vidi nešto konkretno i koju poznaje pa ga treba poslati na neke prašnjave terene Senegala samo jer je imao tu nesreću da tamo bude rođen?
Ne možeš izjednačiti jednog Podolskog, Klosea, Vieru i slične sa Olisadebeom, Amaurijem ili Eduardom.
Zar nekom igraču koji je čitav život u Francuskoj treba uskratiti igranje za zemlju u kojoj vidi nešto konkretno i koju poznaje pa ga treba poslati na neke prašnjave terene Senegala samo jer je imao tu nesreću da tamo bude rođen?
- horion_bosona
#20 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
ma jasno, samo slozic ces se da je veca sansa da Sandzaklija ima jednog od roditelja sa bh. drzavljanstvom ili da je pak imao "prijavljeno stalno mjesto boravka na teritoriji BiH najmanje 8 godina", nego li Angolac..Eborg wrote:Hrvati i Srbi iz BiH mogu dobiti hrvatska i srpska državljanstva i igrati za te zemlje. Sandžaklije imaju isti status sa BiH kao Angolci, Kanađani ili Peruanci, tj. ne mogu igrati za BiH direktno.
pozicija Srbije i Hrvatske je takva da se postavljaju kao matice bh. Srba i Hrvata, te ih zakonski tretiraju kao dijasporu i tim im je olaksano dobijanje drzavljanstva uz potpisan sporazum o dvojnom drzavljanstvu...
i plus to, ne znam kako ce biti kad dodju na red igraci rodjeni poslije '92.Eborg wrote:Ne vjerujem da je FIFA pijaca s kojom se može dogovoriti no ovo drugo je zaista specifičan slučaj. Meni recimo nije jasno kako Subotić igra za Srbiju jer koliko znam ni otac ni majka ni jedan od djedova niti baba mu nisu rođeni u Srbiji. Ne znam ima li to veze sa bivšom Jugoslavijom jer je to prije bila sve jedna država.
- cyprus
#21 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Spahić i možda Mujdža za Hrvatsku, a ova druga dvojica vjerovatno nigdje.al_neri wrote:A gdje bi onda igrali : Spahic, Besic, Mujdza, Bajramovic ...cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
- al_neri
#22 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Onda sam i ja protiv naturalizacijecyprus wrote:Spahić i možda Mujdža za Hrvatsku, a ova druga dvojica vjerovatno nigdje.al_neri wrote:A gdje bi onda igrali : Spahic, Besic, Mujdza, Bajramovic ...cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
-
Baudelaire
#23 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
Ja se ne slažem da rođenje mora jedina biti odrednica. I sam sam protiv naturalizacije kakvu provode pojedine evropske zemlje, tačnije Francuska, međutim ja ne vidim nikakav problem u njemačkoj reprezentaciji koju svi ističu kao negativan primjer. Svi igrači koji igraju za Njemačku trenutno su Nijemci koji od prvog dana svog života žive u Njemačkoj. Mesut Ozil je očigledno Nijemac. Ko smo mi da ga proglasimo Turčinom, kad je on čitav život proveo u Njemačkoj i kad se sam deklariše kao Nijemac? Francuska kupi talentovanu djecu po Africi i pretvara ih u domaće igrače, to je puno gore.
Nego, kriterij rođenja, čime sam i počeo post, po mom mišljenju ne bi trebao da bude ta odrednica. To je direktno ugrožavanje ljudskih prava i uopšte, toliko je situacija u kojima bi nastao problem ukoliko bi se ovaj kriterij uzimao za mjerodavan, da bi bio totalno kontraproduktivan. Postoje osobe koje u zemlji rođenja nisu provele ni 7 dana, jer su tu rođeni pukom slučajnošću i nesrećom ako smijem tako reći, a s tom zemljom ne osjećaju nikakvu emocionalnu povezanost.
Nego, kriterij rođenja, čime sam i počeo post, po mom mišljenju ne bi trebao da bude ta odrednica. To je direktno ugrožavanje ljudskih prava i uopšte, toliko je situacija u kojima bi nastao problem ukoliko bi se ovaj kriterij uzimao za mjerodavan, da bi bio totalno kontraproduktivan. Postoje osobe koje u zemlji rođenja nisu provele ni 7 dana, jer su tu rođeni pukom slučajnošću i nesrećom ako smijem tako reći, a s tom zemljom ne osjećaju nikakvu emocionalnu povezanost.
-
Eborg
#24 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
I vi ste više dosadni sa Francuskom.
Može li mi neko navesti ijednog jedinog afričkog igrača u historiji Francuske da je zaigrao za njihovu reprezentaciju a da u Francusku nije došao sa roditeljima zbog stvari nevezanih za fudbal?
Dakle, da li je ijedan fudbaler došao u Francusku iz Afrike i zaigrao za njihovu reprezentaciju?
Može li mi neko navesti ijednog jedinog afričkog igrača u historiji Francuske da je zaigrao za njihovu reprezentaciju a da u Francusku nije došao sa roditeljima zbog stvari nevezanih za fudbal?
Dakle, da li je ijedan fudbaler došao u Francusku iz Afrike i zaigrao za njihovu reprezentaciju?
- Ergun
#25 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa
To oko naturalizacije je čista glupost.
Reprezentacija nije klub, pa da se mogu dovoditi svi, bez obzira na rasu, boju kože, vjersku ili nacionalnu pripadnost.
Suština reprezentacije je da igraju domaći igrači, domoroci, takoreći.
Francuska je nešto drugo, oni su bili kolonizatori, njima su pola stanovništva crnci.
Ja teško mogu zamisliti da neki crnac igra za BiH, ne zato što sam rasista, Bože sačuvaj, nego smatram da se crna rasa ne veže ni u kakvom pogledu za BiH.
Reprezentacija nije klub, pa da se mogu dovoditi svi, bez obzira na rasu, boju kože, vjersku ili nacionalnu pripadnost.
Suština reprezentacije je da igraju domaći igrači, domoroci, takoreći.
Francuska je nešto drugo, oni su bili kolonizatori, njima su pola stanovništva crnci.
Ja teško mogu zamisliti da neki crnac igra za BiH, ne zato što sam rasista, Bože sačuvaj, nego smatram da se crna rasa ne veže ni u kakvom pogledu za BiH.