NATO i BiH ! Ima li potrebe . . . . .
-
El_Comunista
#1 NATO i BiH ! Ima li potrebe . . . . .
Da li bi BiH trebala uopste da ulazi u NATO i zasto?
Previranja unutar te organizacije su ogromna i pitanje je dana kada ce se podjeliti na evropsko i americko krilo ?!
Ja sam protiv a ostali . . . . . .
Previranja unutar te organizacije su ogromna i pitanje je dana kada ce se podjeliti na evropsko i americko krilo ?!
-
rajvosa
#4 Re: NATO i BiH ! Ima li potrebe . . . . .
DAEl_Comunista wrote:Da li bi BiH trebala uopste da ulazi u NATO i zasto?
- manijak1
........nema potrebe ni da postavljaš ovakva pitanja , mada ulazak u NATO košta i nije jeftin ali je skuplje
čekati kada će opet neko pokušati igrati se Aleksandra Makedonskog na Balkanu.
-
mr__bosnjak
#7 Re: NATO i BiH ! Ima li potrebe . . . . .
Naravno da Bosna treba u NATO. Pa tada nebi vise imali sanse Srbi i Hrvati ponavljat svoje zlocine sto vec rade "jedno vrijeme" i da Bosnjaci nemaju ikakvog oruzja odbrana je sigurna. I pridruzujemo se Evropi.El_Comunista wrote:Da li bi BiH trebala uopste da ulazi u NATO i zasto?
Ako se podjeli na americko i evropsko krilo pa dosta je znati u kojem je kontinentu BiH i znati odgovor u kojem ce krilo ona bit.
-
meatoverhere
NATO je postala relativno nebitna organizacija. Amerika vise nije previse zainteresovana za tu vrstu udruzivanja. Oni ce graditi koalicije po potrebi i od slucaja do slucaja kao u zadnjih 3-4 godine. Impotentna Evropa nije nikakva protuteza. Vojno previse zaostaju za Amerikom cak i da nisu u pitanju "rogovi u vreci". Misliti da bi nas clanstvo u NATO-u spasilo od komsija, je naivno koliko i 1992. tvrditi da ako nas prime u UN onda nam to garatuje suverenitet. Nisam protiv ulaska u NATO i to nam jeste najbolji put isto kao i EU, ali ne treba se previse zanositi vaznoscu takvih formalnosti.
-
El_Comunista
ali taj citav luksuz je skup ! Ko ce to da plati ????????
-
List
Clanstvo u NATO-u bilo bi znacajno da je Armija BiH imala mogucnost da oslobodi BiH tokom rata. Tada bi clanstvo u NATO-u imalo veliki znacaj jer susjedi nas doista ne bi smjeli napasti.
Koliko je clanstvo u NATO-u znacajno mozemo vidjeti na primjeru Turske (ali samo kad je rijec o drzavama koje imaju normalnu centralnu vlast, bez pbzira da li uredjenje u toj drzavi odgovara svim "demokratskim" normama.
Grcka je u jednom trenutku htjela napasti Tursku. A onda su shvatili da su onemoguceni da to ucine.
Medjutim, kad je BiH u pitanju, clanstvo u NATO-u nema neki znacaj.
Svaki novi rat u BiH bit ce agresija pomognuta domacim secesionistima ali ce u svijetu kao i prosli put to biti okarakterisano kao gradjanski rat.
Lobi koji imaju nasi susjedi prejak je.
Svjetskim silama ocito nije u interesu da Bosna i Hercegovia opstane i postane normalna drzava.
Trude se samo da ostave ovakvo stanje dok im je u interesu.....da usminkaju kolko je to moguce.....samo je pitanje kad im vise nece biti bitno da odrze ovakvo stanje?
Koliko je clanstvo u NATO-u znacajno mozemo vidjeti na primjeru Turske (ali samo kad je rijec o drzavama koje imaju normalnu centralnu vlast, bez pbzira da li uredjenje u toj drzavi odgovara svim "demokratskim" normama.
Grcka je u jednom trenutku htjela napasti Tursku. A onda su shvatili da su onemoguceni da to ucine.
Medjutim, kad je BiH u pitanju, clanstvo u NATO-u nema neki znacaj.
Svaki novi rat u BiH bit ce agresija pomognuta domacim secesionistima ali ce u svijetu kao i prosli put to biti okarakterisano kao gradjanski rat.
Lobi koji imaju nasi susjedi prejak je.
Svjetskim silama ocito nije u interesu da Bosna i Hercegovia opstane i postane normalna drzava.
Trude se samo da ostave ovakvo stanje dok im je u interesu.....da usminkaju kolko je to moguce.....samo je pitanje kad im vise nece biti bitno da odrze ovakvo stanje?
-
meatoverhere
Grcka i Turska su odlican primjer. To sto su obje clanice NATO-a nije sprijecilo Tursku da okupira dio Kipra i da se gledaju sa Kiparskim grcima preko nisana vec decenijama. A Grci uglavnom nisu napali Tursku jer bi dobili po guzici. Drugo, NATO je tokom hladnog rata imao smisao postojanja, a danas taj smisao je nejasan, a mozda i ne postoji.
-
tempora
Apsolutno tacno. Bitnost NATO-a na svjetskoj politickoj sceni je tolika kolika je i vaznost mjesne zajednice Vratnik na ovoj planeti. Pitanje je da li iko od nas, ukljucujuci i gradjane clanica EU, znamo sta su to ovlasti i program NATO-a. Nastanak i program ove organizavcije imao je sasvim drugi smisao, ovlasti i ciljeve no danas,( u teoriji mozda jos uvijek isti ali u praksi daleko od toga, primjera radi razlozi nastanka Zenevske konvencije i primjena iste danas) kao i vecina sl organizacija, kao i uostalom ciljevi EU koja svoje programe prilagodjava i rapidno mijenja prema zahtjevima danasnje politicke scene. Suludo je razmisljati u zastarjelim konceptima iako to vecina gradjana Evrope cini.meatoverhere wrote:NATO je postala relativno nebitna organizacija. Amerika vise nije previse zainteresovana za tu vrstu udruzivanja. Oni ce graditi koalicije po potrebi i od slucaja do slucaja kao u zadnjih 3-4 godine. Impotentna Evropa nije nikakva protuteza. Vojno previse zaostaju za Amerikom cak i da nisu u pitanju "rogovi u vreci". Misliti da bi nas clanstvo u NATO-u spasilo od komsija, je naivno koliko i 1992. tvrditi da ako nas prime u UN onda nam to garatuje suverenitet. Nisam protiv ulaska u NATO i to nam jeste najbolji put isto kao i EU, ali ne treba se previse zanositi vaznoscu takvih formalnosti.
Koliko i kako se mi uklapamo u sve to, ostati je da se vidi i mada sam skeptik po tom pitanju nemam razloga za NE koliko ni za Da.
-
El_Comunista
ja mislim da se i to raspaloBosna_E wrote:Kakav NATO ba? Cini mi se da bi nam bolje bilo u onim NESVRSTANIM.
-
Sox
Kakav je to nato sprijecio ulazak grcke u tursku svega ti????
Da si rek'o obrnuto..haj imalo bi smisla, al vako....
Po strateskim proracunima turskoj treba 18 sati da okupira citavu grcku....haj eto recemo i da su oni pogresni...recemo potkrade im se neka greska, pa bi im trebalo 24 sata u vrh glave da pojebu grcima znanje. A turska ima vise vojnika nego grcka ljudi, tako da molim da se maloprijasnje nebuloze u sto kracem roku isprave...
Da si rek'o obrnuto..haj imalo bi smisla, al vako....
Po strateskim proracunima turskoj treba 18 sati da okupira citavu grcku....haj eto recemo i da su oni pogresni...recemo potkrade im se neka greska, pa bi im trebalo 24 sata u vrh glave da pojebu grcima znanje. A turska ima vise vojnika nego grcka ljudi, tako da molim da se maloprijasnje nebuloze u sto kracem roku isprave...
- sekiracija
Ne samo nato nego Bosni netreba ni Evropa
Zasto,bulazni li to sekiracija,pitat cete se neki.
Pa zato sto je to savez Atlanskog pakta,a mi se nalazimo na mediteranu.Ovaj geografski faktor je bitan ne samo zbog geopolitickog polozaja Bosne nego i njenog kulturnog bica,koje sa zapadom ima manje slicnosti nego sa bilo kojom drugom stranom svijeta.Problem lezi u globalnom poretku svijeta,tu treba praviti promijene ili tu treba da se dese promijene bolje receno.Za taj prelazni period ja bih licno predlozio da se u Bosni i Hercegovini uspostavi jedna bescarinska zona izmadju istoka i zapada,da se u zemlji poreska stopa smanji na najnizu od najnizih u svijetu,da se promijene naprave u sporazumu iz Dejtona kako bismo uspostavili vrlo jednostavan i jeftin drzavni aparat koji bi trebao da bude sveden na mjeru koja zadovoljava sustinske funkcije drustva i trzista.
Da se jos jednom preispitamo sta to mi dobivamo nekim ulaskom u Evropu za dokonih 10ak godina?.Kao prvo moramo se usaglasiti sa medjunarodnim ljudskim pravom,a to moramo i bez i sa europom.Kao drugo moramo biti jedno predvidljivo kooperativno drustvo ,otvorenog trzista i sa prvnim sistemo koji je validan danasnjim normam,a i to moramo i tatko i tako uraditi ako zelimo nasoj djeci prosperitet i zagarantovano bolju buducnost.Koje nas to jos stvari obavezuje Evropa sto mi netrebamo sami sebi napraviti i bez toga da je Evropa razlog nasim promijenama?.Evropa treba da dodje u Bosnu ali Bosnu Bosanaca i Hercegovaca,Bosnu koja je otvoreno ,transparentno demokratsko drustvo ,sa utemeljenim pravnim sistemo zasnovanim na normama koje su validne ovom vremenu,u Bosnu koja ima strukturu zastite civilnog stanovnistva kako policijskih snaga tako i vojnih ujedinjenih pod civilnu vlast.U Bosnu u kojoj birokratija i korupcija nemaju vlast.U zemlju u kojoj ce moci preseliti firme iz svojih zemalja jer su porezi minimalni.
Ukratko Bosni treba Bosna a ne Evropa
Pa zato sto je to savez Atlanskog pakta,a mi se nalazimo na mediteranu.Ovaj geografski faktor je bitan ne samo zbog geopolitickog polozaja Bosne nego i njenog kulturnog bica,koje sa zapadom ima manje slicnosti nego sa bilo kojom drugom stranom svijeta.Problem lezi u globalnom poretku svijeta,tu treba praviti promijene ili tu treba da se dese promijene bolje receno.Za taj prelazni period ja bih licno predlozio da se u Bosni i Hercegovini uspostavi jedna bescarinska zona izmadju istoka i zapada,da se u zemlji poreska stopa smanji na najnizu od najnizih u svijetu,da se promijene naprave u sporazumu iz Dejtona kako bismo uspostavili vrlo jednostavan i jeftin drzavni aparat koji bi trebao da bude sveden na mjeru koja zadovoljava sustinske funkcije drustva i trzista.
Da se jos jednom preispitamo sta to mi dobivamo nekim ulaskom u Evropu za dokonih 10ak godina?.Kao prvo moramo se usaglasiti sa medjunarodnim ljudskim pravom,a to moramo i bez i sa europom.Kao drugo moramo biti jedno predvidljivo kooperativno drustvo ,otvorenog trzista i sa prvnim sistemo koji je validan danasnjim normam,a i to moramo i tatko i tako uraditi ako zelimo nasoj djeci prosperitet i zagarantovano bolju buducnost.Koje nas to jos stvari obavezuje Evropa sto mi netrebamo sami sebi napraviti i bez toga da je Evropa razlog nasim promijenama?.Evropa treba da dodje u Bosnu ali Bosnu Bosanaca i Hercegovaca,Bosnu koja je otvoreno ,transparentno demokratsko drustvo ,sa utemeljenim pravnim sistemo zasnovanim na normama koje su validne ovom vremenu,u Bosnu koja ima strukturu zastite civilnog stanovnistva kako policijskih snaga tako i vojnih ujedinjenih pod civilnu vlast.U Bosnu u kojoj birokratija i korupcija nemaju vlast.U zemlju u kojoj ce moci preseliti firme iz svojih zemalja jer su porezi minimalni.
-
mr__bosnjak
Upravo tako.sekiracija wrote:Ne samo nato nego Bosni netreba ni Evropa![]()
Kada razmislim netrebaju nam oni koji su nas izdali.
Nisu ista uradili da zaustave agresiju na Bosnu i Hercegovinu(sto su mogli i bez oruzja a jos sa oruzjem) i pokusaj istrjebljenja Bosnjaka.
U sigurnoj zoni Ujedinjenih Nacija je ubijeno 8000 Bosnjaka koji su ostavili svoje oruzje i na njih se oslonili da ih odbrane kako su obecali znaci i ako bude trebalo i oruzjem a to je najveci zlocin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
I sada puno njih izjednacavaju agresora i zrtvu i pricaju o "sukobu na Balkanu" a ne o pokusaju istrjebljenja jednog naroda i unistenja jedne drzave koju su sami priznali. Pa i sad tuzbu za agresiju zele da zaustave.
Kada je Armija BiH bila naputu da sama oslobodi cijelu BiH dosla je naredba rahmetli Aliji Izetbegovicu da zaustavi oslobodilacku akciju inace ce Armija BiH biti bombardovana.
Netrebaju nam mozemo stvorit funkicionirajucu drzavu i ako Bog da oslobodit nasu drzavu. Pa ce se oni mozda za nas otimat jer jesmo raskrsnica izmedzu Istoka i Zapada.
A i netrebaju nam ekstremisti iz Azije nego bas kao sto je receno Bosni netreba Evropa nego Bosni treba Bosna.
-
meatoverhere
Ma haj' ne pricajte budalastine. Bosna sama nista ne moze. Mi cemo imati sistem i drzavu (ako je ikad dobijemo) onakvu kakvu nam drugi odrede i dodijele. Kao i do sada uostalom. A isto vazi i za ostale zemlje, a ne samo za Bosnu. I ne treba se ufuravati kako smo mi nesto strasno bitni bilo kome osim sami sebi. Popustite s uobrazavanjima. Sta to Evropi fali i sa ovakvom Bosnom?
-
El_Comunista
ne lupajBosna_E wrote:Steta. Jesu ih i njih raskomadali trazeci Spski dio nesvrstanih?