Natasa Kampus
- StLouis
#1 Natasa Kampus
http://www.timesonline.co.uk/article/0, ... 02,00.html
Ne znam da li se je vec diskutovalo na ovu temu...ako znate nesto vise o ovom slucaju molim vas, nastavite...nakon sve vise ucestalih slucajeva u kojem su djeca zrtve, mislim da bi bilo najbolje uvesti obavezno godisnje provjeravanje stambenih prostora, detaljno, od podruma do krova, kontrola svih kompjutera sa pedofilskim sadrzajem... Ovo danasnje drustvo postaje sve vise i vise bolesno!!!
Volfgang Prokopil je prije osam i pol godina oteo Natasu Kampus. Cijelo vrijeme je bila zatvorena u prostoriji ispod garaze. Tu ju je drzao zatocenu cijelih 10 godina. U kljucnom periodu svog odrastanja zivjela je pored pedofila. Dvije godine nije znala ni kako se on zove. Polako je odrastala, kovala je plan, istovremeno ziveci u strahu od njega. A zatim ga je jos 6 godina postepeno pridobijala, i na kraju mu je uspjela pobjeci. Prokopil se odmah nakon njenog bijega bacio pod vlak. Njeno zatocenistvo na neki nacin podsjeca na iskustvo onih koji su prezivjeli stravu koncentracionih logora. Danas ima 19 godina.
Da li mislite da je Natasa sacuvala zdrav razum nakon svih ovih godina traume i robovanja? Da li vjerujete u izljecivanje devijantnih psiholoskih profila poput Prokopila?
Sretno Natasi Kampus...trenutno je centru paznje, medijima...ali kad se svjetla pogase, bojim se da ce biti tesko, iako se cini da je divovski jaka nakon svega...traume su to...
Ne znam da li se je vec diskutovalo na ovu temu...ako znate nesto vise o ovom slucaju molim vas, nastavite...nakon sve vise ucestalih slucajeva u kojem su djeca zrtve, mislim da bi bilo najbolje uvesti obavezno godisnje provjeravanje stambenih prostora, detaljno, od podruma do krova, kontrola svih kompjutera sa pedofilskim sadrzajem... Ovo danasnje drustvo postaje sve vise i vise bolesno!!!
Volfgang Prokopil je prije osam i pol godina oteo Natasu Kampus. Cijelo vrijeme je bila zatvorena u prostoriji ispod garaze. Tu ju je drzao zatocenu cijelih 10 godina. U kljucnom periodu svog odrastanja zivjela je pored pedofila. Dvije godine nije znala ni kako se on zove. Polako je odrastala, kovala je plan, istovremeno ziveci u strahu od njega. A zatim ga je jos 6 godina postepeno pridobijala, i na kraju mu je uspjela pobjeci. Prokopil se odmah nakon njenog bijega bacio pod vlak. Njeno zatocenistvo na neki nacin podsjeca na iskustvo onih koji su prezivjeli stravu koncentracionih logora. Danas ima 19 godina.
Da li mislite da je Natasa sacuvala zdrav razum nakon svih ovih godina traume i robovanja? Da li vjerujete u izljecivanje devijantnih psiholoskih profila poput Prokopila?
Sretno Natasi Kampus...trenutno je centru paznje, medijima...ali kad se svjetla pogase, bojim se da ce biti tesko, iako se cini da je divovski jaka nakon svega...traume su to...
- StLouis
wels wrote:Upravo cvijeta biznis na racun ovog slucaja.
Fuj!
Da, nazalost biznis cvijeta, ali i taj biznis ima pozitivnu stranu. Valjda ce roditeljima biti dobra lekcija, da bolje pripaze na djecu,a u jednuu ruku moze biti inspiracija nekom novom Prokopilu.
-
mamica papucarka
meni nije jasno kako je desetogodisnja djevojcica mogla ovako pametno i zrelo razmisljat
Fakat, svaka joj cast 
-
mamica papucarka
moguce
Nego, mene je najvise sokiralo, kada na pitanje da li ju je bilo strah kada ju je tip kidnapovao, rekla, da je znala da posljednje (mislila je da ce je ubit, logicno) trenutke zivota mora provesti smisljajuci plan kako da pobjegne, ili misliti o necemu lijepom
Mislim, to je odgovor jedne potpuno zrele i starije osobe.
I ne znam sta su je uopste jadnu mucili na onom intervjuu.
Ja sam se sva prezojila 
Nego, mene je najvise sokiralo, kada na pitanje da li ju je bilo strah kada ju je tip kidnapovao, rekla, da je znala da posljednje (mislila je da ce je ubit, logicno) trenutke zivota mora provesti smisljajuci plan kako da pobjegne, ili misliti o necemu lijepom
I ne znam sta su je uopste jadnu mucili na onom intervjuu.
-
HeroinaSA
Fakat mala djeluje izuzetno nacitano, fascinantna je skroz.
Kako i ne bi. Svih 10 godina je neprestano upijala knjige.
Citala sam njene izjave i malo gledala na TV, i sto me jako dirnulo je bila ova recenica "Obećala sam tadašnjoj sebi (imala je tad 12-ak godina), da će je buduća, starija, snažnija, odraslija ja izbaviti”.
Kako lijepo receno.
Ipak , mnogo je rupa u cijeloj toj prici, tom dogadaju-neobjasnjivih ispada, nekontrolisanosti.
Ne razumijem odakle njenom otmici njen pasos. Ne razumijem zasto je ona plakala kad se on bacio pod voz i zasto se oprastala s njim uz svijece
na dan pokopa. Nisam bila u toj situaciji pa ne znam da li se moguce emocionalno vezati za osobu , strasno labilnu osobu kao taj njen otmica i pored svega sto joj je ucinio .
Ne znam sta da mislim.
A zasto nosi onu maramu stalno?
Citala sam njene izjave i malo gledala na TV, i sto me jako dirnulo je bila ova recenica "Obećala sam tadašnjoj sebi (imala je tad 12-ak godina), da će je buduća, starija, snažnija, odraslija ja izbaviti”.
Kako lijepo receno.
Ipak , mnogo je rupa u cijeloj toj prici, tom dogadaju-neobjasnjivih ispada, nekontrolisanosti.
Ne razumijem odakle njenom otmici njen pasos. Ne razumijem zasto je ona plakala kad se on bacio pod voz i zasto se oprastala s njim uz svijece
na dan pokopa. Nisam bila u toj situaciji pa ne znam da li se moguce emocionalno vezati za osobu , strasno labilnu osobu kao taj njen otmica i pored svega sto joj je ucinio .
Ne znam sta da mislim.
- StLouis
HeroinaSA wrote:Fakat mala djeluje izuzetno nacitano, fascinantna je skroz.
Kako lijepo receno.
![]()
Ne znam sta da mislim.
Ima tu jos stosta da se isprica, i velikih spekulacija. Naime, neki tvrde da joj je majka umjesana u njenu otmicu...??? Vrijeme ce reci svoje.
-
HeroinaSA
Znas, to itekako moze biti da je neko umjesan u sve to-ipak mala ce da bude milijunasica. Sigurno ce i knjiga tu da izadje pa i odatle lova da kaplje
Neobjasnjivo je da dijete od 8 godina ili 10 nosi pasos kad ide u skolu.
Halo??
Ne bi covjek da unaprijed grijesi dusu, ali neke stvari su sumnjive.
Halo??
-
mamica papucarka
Taj dan kada je kidnapovana imala je kod sebe posos, jer je isla kod oca u Madjarsku (Madjarica je,a roditelji su joj razvedeni)). Otac ju je tek doveo majci i ostavio, a ona sa pasosem produzila u skolu. Na putu do skole ovaj ju je kidnapovao.HeroinaSA wrote:Znas, to itekako moze biti da je neko umjesan u sve to-ipak mala ce da bude milijunasica. Sigurno ce i knjiga tu da izadje pa i odatle lova da kaplje![]()
Halo??
To njeno povezivanje psiholozi objasnjavaju tim sto se ona za otmicara vezala. Isto kao dijete kada se veze za roditelja, iako ga roditelj zlostavlja.
Uglavnom, meni je totalno cudna prica. Ona je sa njim izlazila u trgovine
Uglavnom, pocelo se svasta nagadjat.
- pirmin
Covjek je cudna zivotinja koja je u stanju na svasta da se adaptira.HeroinaSA wrote: Ne razumijem odakle njenom otmici njen pasos. Ne razumijem zasto je ona plakala kad se on bacio pod voz i zasto se oprastala s njim uz svijece
![]()
Ne znam sta da mislim.
8 godina je ogroman period i sasvim dovoljan da neko ostavi i te kakav trag u tebi pa makar to bila i divlja svinja.Nanio je ogromno zlo njenom psihickom stanju ali je vjerovatno u svom tom mraku bilo momenta u kojima je na svjetlo dana stupala njegova pozitivna strana,kako ona simbolicno kaze,"nosio me je na rukama i istovremeno me gazio".Vrlo kompleksan odnos ,na jednoj strani paranoja,"podjeljena licnost" a na drugoj strani jak karakter u svom razvoju.
Svidjela mi se njena ideja da osnuje svoju fondaciju koja ce pruzati potporu zlostavljanoj djeci i zenama po citavom svijetu.U momentima samoce je slusala emisiju o organizaciji "Weisser Ring" tako da je u prvim danima slobode iskristila priliku da kontaktira sa njima.Nedvojbeno fascinantan karakter.
Maramu nosi zbog toga da bi je okolina teze prepoznala,da bi,kako kaze,sacuvala makar dio anonimnosti.Dan prije intervjua je bila u slasticarni 50tak metara udaljenoj od mog stana,garant je ne bih prepoznao.
-
metastasio
Taj slučaj zaista izaziva jezu, a ujedno i pokazuje koliko je izopačen ovaj današnji svijet. Posebno razvijeni Zapad. Gdje niko za osam godina nije primijetio da se u jednoj kući na selu (Strasshof je selendra istočno od Beča) nalazi još neko osim vlasnika. I mene je isto šokiralo kada je Natascha rekla da je taj psihopat vodio u radnje, zašto nije ranije pobjegla, to je tajna. Ili se plašila, što nije čudo kad si zatvoren u podrum godinama, a imala je sigurno švedski sindrom...
Ono što mislim da je strašno opterećuje i to se vidjelo u intervjuu je činjenica da ona sebe ipak krivi za smrt otmičara jer da ona nije pobjegla on se ne ubio, a mašinovođa ne bi postao ubica, barem je tako rekla...
Želim joj da što skorije počne voditi normalan život... Jeste da je najljepše godine izgubila, ali mislim da sa 18 godina ima još šansu da izgradi sebi život...
Ono što mislim da je strašno opterećuje i to se vidjelo u intervjuu je činjenica da ona sebe ipak krivi za smrt otmičara jer da ona nije pobjegla on se ne ubio, a mašinovođa ne bi postao ubica, barem je tako rekla...
Želim joj da što skorije počne voditi normalan život... Jeste da je najljepše godine izgubila, ali mislim da sa 18 godina ima još šansu da izgradi sebi život...
-
car-x
nije da nije pokusavala dati neki znak kad su isli u kupovinu (ovo je bio slucaj tek sad u zadnje vrijeme).. elem, zamisli kad ti neko ko djetetu zaprijeti da ce ubiti svakog kome pokusas dati neki znak.. tesko je samo i pomisliti da budes odgovoran za neciju smrt, a jos teze kad si mlada preplasena curica..
inace, slucaj kampusch su neki politicari vec iskoristilii u predizborne svrhe (i ovdje je u toku predizborna kampanja, samo se ovdje ne bave bacanjem balege jednih na druge, nego govore o stvarima koje stvarno muce austrijance).. naime, pisa test austrijskih skola nije proso bas sjajno, a socijaldemokrati vec odavno predlazu da se ukine "padanje na godinu" u primarnom obrazovanju..
u brojevima (ako sam dobro zapamtio) negdje oko 30.000 ucenika godisnje pane na godinu.. troskovi su negdje oko 600 miliona eura.. pola plati drzava, pola roditelji.. a u slucaju natase kampus se vidjelo da je broj razreda samo puka cifra i nista vise.. cura se odlicno artikulise, daje inteligentne odgovore i zrelo razmislja..
to sto je stalno zmirila su opravdali njenim dugogodisnjim boravkom u podrumu bez prozora i nenaviknuta je na jace izvoore svjetlosti..
tokom njenog intervjua, moglo se donirati telefonskim pozivom, tako da je vec "skupila" svoj prvi milion.. rekla je da zeli kucu svog otmicara, a neki advokat je isto tako pricao o nekih 600 hiljada eura odstete (ne znam samo ko to treba da plati)..
i jos je svasta nesto rekla..
inace, slucaj kampusch su neki politicari vec iskoristilii u predizborne svrhe (i ovdje je u toku predizborna kampanja, samo se ovdje ne bave bacanjem balege jednih na druge, nego govore o stvarima koje stvarno muce austrijance).. naime, pisa test austrijskih skola nije proso bas sjajno, a socijaldemokrati vec odavno predlazu da se ukine "padanje na godinu" u primarnom obrazovanju..
u brojevima (ako sam dobro zapamtio) negdje oko 30.000 ucenika godisnje pane na godinu.. troskovi su negdje oko 600 miliona eura.. pola plati drzava, pola roditelji.. a u slucaju natase kampus se vidjelo da je broj razreda samo puka cifra i nista vise.. cura se odlicno artikulise, daje inteligentne odgovore i zrelo razmislja..
to sto je stalno zmirila su opravdali njenim dugogodisnjim boravkom u podrumu bez prozora i nenaviknuta je na jace izvoore svjetlosti..
tokom njenog intervjua, moglo se donirati telefonskim pozivom, tako da je vec "skupila" svoj prvi milion.. rekla je da zeli kucu svog otmicara, a neki advokat je isto tako pricao o nekih 600 hiljada eura odstete (ne znam samo ko to treba da plati)..
i jos je svasta nesto rekla..
- buba
#20 re:
Sav svijet kao mi, moze samo spekulirati, na osnovu informacija koje su nam prezentirali mediji.
Ne znam da li ste primjetili, ali djevojka je tokom intervjua, par puta pogledala put svog terapeuta (ljekara), kad je odgovarala na neka pitanja, kao da trazi odobrenje da moze reci to sto je pocela. Cak ga je kamera jednom prikazala kako klima glavom na njen upit pogledom.
Meni ostaje malo nelogicna jedna stvar. Majka tog covjeka koja je dolazila u tu kucu, posjecivala sina, cistila, kuhala itd.
Gdje je mozak toj zeni bio da se upita, otkud u stanu mog sina mala djevojcica?! Sta ona radi tu? Ko je ona??
Sve ostalo prezentirano u medijima, njenom intervjuu, se i uklapa u profil otetog djeteta, zarobljenistva, emotivnih ucjena, prijetnji itd.. ali mi se ta rola majke ni s cim ne slaze. Mozda sam nesto pogresno skontala iz svega, ne znam?!
Ne znam da li ste primjetili, ali djevojka je tokom intervjua, par puta pogledala put svog terapeuta (ljekara), kad je odgovarala na neka pitanja, kao da trazi odobrenje da moze reci to sto je pocela. Cak ga je kamera jednom prikazala kako klima glavom na njen upit pogledom.
Meni ostaje malo nelogicna jedna stvar. Majka tog covjeka koja je dolazila u tu kucu, posjecivala sina, cistila, kuhala itd.
Gdje je mozak toj zeni bio da se upita, otkud u stanu mog sina mala djevojcica?! Sta ona radi tu? Ko je ona??
Sve ostalo prezentirano u medijima, njenom intervjuu, se i uklapa u profil otetog djeteta, zarobljenistva, emotivnih ucjena, prijetnji itd.. ali mi se ta rola majke ni s cim ne slaze. Mozda sam nesto pogresno skontala iz svega, ne znam?!
-
Teufik iz Los Angelesa
njegova majka nije vidjela djevojcicu...pricala je to.
nije svedski nego stokholmski sindrom
i kao sto neko rece, nije to da djevojcicu iskoristavaju i "preve biznis" nego ona sama pravi biznis...oko 500.000 eura po intervjuu je dobijala...
nije svedski nego stokholmski sindrom
i kao sto neko rece, nije to da djevojcicu iskoristavaju i "preve biznis" nego ona sama pravi biznis...oko 500.000 eura po intervjuu je dobijala...
-
inspire_me
Natascha je bila u tako velikome strahu od Wolfganga Priklopila da se ovaj usudio nekoliko puta zatočenicu povesti sa sobom u kupovinu, a da se nesretnica nije usudila bježati ili vikati.HeroinaSA wrote:Fakat mala djeluje izuzetno nacitano, fascinantna je skroz.
Kako lijepo receno.
![]()
Ne znam sta da mislim.
Takva ovisnost o otmičaru u psihologiji se definira kao Stockholm-sindrom, gdje žrtva počinje graditi duboku vezu sa svojim otmičarem, što na kraju rezultira prelaskom žrtve na njegovu stranu. (pincom.info)
Jos uvijek ne zeli da prica o tome da li je izmedju njih bilo seksualnih odnosa, mada su u njegovom krevetu nasli tragove. Cudan ovaj sindrom
A ne kontam ni ja maramu, sta ona predstavlja???
-
HeroinaSA
Inspire uf hvala nisam upoznata bila s tim terminom najbolje i definicijom uopste. Marama ja sto neko rece da bi zadrzala nesto svoje anonimnosti (stvarno marama joj tu ne pomaze mnogo).
Sto se tice seksualnih odnosa-suvisno je polemisati o tome jer je ipak bila dijete tada, medjutim ja smatram da se to podrazumjeva, mada ima svakakvih ludaka. Jaoj jadna ona i njen mozak-samo zamisli na sekund zivjeti svoje djetinjstvo s ludakom koji te izmedju ostalog i seksualno
iskoristava, pa ja joj se divim na sacuvanoj prisebnosti, mene bi u Jagomir odveli
Sto se tice seksualnih odnosa-suvisno je polemisati o tome jer je ipak bila dijete tada, medjutim ja smatram da se to podrazumjeva, mada ima svakakvih ludaka. Jaoj jadna ona i njen mozak-samo zamisli na sekund zivjeti svoje djetinjstvo s ludakom koji te izmedju ostalog i seksualno
iskoristava, pa ja joj se divim na sacuvanoj prisebnosti, mene bi u Jagomir odveli
-
Teufik iz Los Angelesa
nije odbila da proda pricu za velike pare nego se je masala obogatila sa pricom....
da ne shvatis krivo, ne kudim je zbog toga, naprotiv, samo isticem cinjenicu
da ne shvatis krivo, ne kudim je zbog toga, naprotiv, samo isticem cinjenicu