Nastavnicki fakultet u Mostaru

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ajsela

#1 Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

Ima li neko da studira u Mostaru Nastavnicki fakultet - razredna nastava? Cula sam da ga je dosta lakse za zavrsiti nego Pedagosku akademiju u Sarajevu (smjer razredna nastava), pa me interesuju neki detalji.
zelenashica

#2 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by zelenashica »

:shock: lakše :? ...e draga moja ako i i prije nego si se upisala krenula po taktici gdje je lakše završiti i onako lagan smijer,.....onda fkt odustani .....
.ps....ja koliko shvatih ti bi diplomu na lijepe oči :-) :roll:
ajsela

#3 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

Pitala sam ima li ko da studira u Mostaru, a ne ima li ko da dijeli savjete. U svakom slucaju, hvala na misljenju!
mis pigi

#4 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by mis pigi »

Kratko i jasno lakse ga je zavrsiti;)
ajsela

#5 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

Hvala mis pigi :)
Irma m

#6 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by Irma m »

Pozdrav Ajsela. Ja sam van.st. u Mostaru . Za sada nisam imala vecih problema sa ispitima..Lakse je nego ovdje.
Ne znam da li si vec upisala i koju godinu ali ako ti trebaju knjige ili vec imas neke ...ja sam spremna za razmjenu i eventualnu pomoc... ja sam na trecoj godini i sad mi trebaju knjige za tu godinu...poz
ajsela

#7 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

Irma m imas PP. Pozz
MeryH

#8 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by MeryH »

Pozdrav. i ja van. studiram u mostaru i na trecoj sam godini sad. sto se tice toga je li tesko, sve zavisi kako koji ispit. opet moras sjesti i malo zagrijati stolicu, ali je lakse nego u sa.
Irma m voljela bi da se cujemo posto i ja sad skupljam literaturu, a i imam nesto ako ti treba.
merhunisa

#9 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by merhunisa »

Da li neko ima neke informacije za smjer b/h/s jezik i knjizevnost, ovdje u sarajevu je katastrofa, da li se moze prebaciti u Mostar i poloziti ostatak predmeta? :?:
ajsela

#10 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

MeryH mozes li mi napisati spisak predmeta po gidnama, samo da vidim ima li puno ispita razlike koje bi morala polagati? Hvala unaprijed!!
ibizza

#11 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ibizza »

merhunisa wrote:Da li neko ima neke informacije za smjer b/h/s jezik i knjizevnost, ovdje u sarajevu je katastrofa, da li se moze prebaciti u Mostar i poloziti ostatak predmeta? :?:
http://www.kft.ba/
MeryH

#12 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by MeryH »

ajsela wrote:MeryH mozes li mi napisati spisak predmeta po gidnama, samo da vidim ima li puno ispita razlike koje bi morala polagati? Hvala unaprijed!!
Samo ne znam da li ti vec studiras na pedagoskoj u sarajevu. Koliko znam dosta je razlicitih ispita i da li si po bolonji ili ti je stari nastavni plan. ja sam po starom programu. ali ako ti sta mogu pomoci evo:
1 godina:bosanski. opsta psiholog,higijena,tjelesni, djecija književnost, sociologija,pedagogija,matematika i 1izborni.
2 godina:građansko, metod matem, priroda i drustvo, pedagog slobodnog vremena, metodologija istrazivanja, metod bosan, razvojna psiholog, kultura izražavanja, didaktika,engleski i informatika. ako ti treba jos nesto slobodno pitaj.
ajsela

#13 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

I ja sam po starom nastavnom planu, treca godina , odsjek razredna nastava
MeryH

#14 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by MeryH »

ajsela wrote:I ja sam po starom nastavnom planu, treca godina , odsjek razredna nastava
ne bih ti bas preporucila da se onda prebacujes u mostar. ostani gdje jesi bolje ti je i knjigu u ruke. mislila sam da si na prvoj godini. ja sam se na prvoj prebacila iz sa u mostar i mogu ti reci da sam se malo pokajala. prava zapetljancija oko priznavanja ispita.
nermina_

#15 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by nermina_ »

ja sam studirala razrednu nastavu u sarajevu i prebacila sam se u mostar

istina je da je lakse kada govorimo onako okvirno

ali u moustar su svi nekako bahati i za sve ti treba puno zivaca

najteze je poloziti matematiku i geometriju na prvoj godini jer je profesor sa prirodno-matematickog fakulteta u sarajevu i puca identican plan i program sa PMF-a

ali teze od matematike je bosanski jezik i sve sto se tice tog predmeta (fonetika, morfologija, kultura izrazavanja) nije predmet ko predmet tezak ali jeste profesor. ustvari nije tezak nego je nemoguc. nemoguce je izaci na usmeni ispit nakon sto se dobro namucis da polozis pismeni. salta te godinu dvije tri zavisi kako koga - dodji dansa dodji sutra- i kad te napokon primi na ispit to je kao na lutriji. naravno da tada moras zanti sve ali nauciti je najmanji problem.

ja sam imala polozene neke predmete u sarajevu i mislila sam da cu zavrsiti na psihijatriji sta su mi radili u mostaru dok su mi priznali te predmete a nisu mi dali da ih ponovo polazem. izmedju ostalih prdmeta imala sam polozen i taj famozni bosanski jezik o kojeg sam se najvise namucila jer se profesor vise od godinu dana nije udostojio da pogleda moj plan i program a kad ga je napokon pogledao trebalo mu je jos toliko da me primi na usmeni da polazem neku razliku pa onda jos toliko da me primi na usmeni.

onda dalje, sto se tice kolega sa faklulteta to je prica za sebe. nece ti niko nista pomoci niti dati bilo kakvu informaciju ako nema neke koristi od toga ( cast izuzetscima koji su vise nego rijetkost)

uglavnom sve bas sve u mostaru se svodi na pare i na korist, dakle ako imas para da platis ispit, da platis informaciju.... itd lako je

ja sam vise nego ogorcena, ali se nadam da sam tebi pomogla.

peace!
ajsela

#16 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by ajsela »

Hvala ti!! Odlucila sam ipak ostati na Pedagoskoj u Sarajevu i tu zavrsiti cetvrtu godinu.
kurikulum

#17 Re: Nastavnicki fakultet u Mostaru

Post by kurikulum »

ja sam "nova" na trecoj godini nastavnickog fakulteta u mostaru ( nastavak studija ,razredna nastava , stari program ) - mislim da ce mi biti potreban neko sa kim mogu komunicirati vezano za ispite !
Post Reply