Nastavlja se strajk zdravstvenih radnika u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
senada

Post by senada »

angel26 wrote:
senada wrote:
chuchumbamayumbe wrote:LJUDE VRACAJU SA KEMOTERAPIJE JER KAZU DA TO NIJE HITAN SLUCAJ I DA MOZE SACEKATI.
NASOJ BEBI OD 7 MJESECI NE ZELE DA DAJU VAKCINU, KAZU DA MOZE CEKATI.
JEBEM IM SVE LOPOVSKO!
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
chuchumbamayumbe wrote:LJUDE VRACAJU SA KEMOTERAPIJE JER KAZU DA TO NIJE HITAN SLUCAJ I DA MOZE SACEKATI.
NASOJ BEBI OD 7 MJESECI NE ZELE DA DAJU VAKCINU, KAZU DA MOZE CEKATI.
JEBEM IM SVE LOPOVSKO!
Zar poslije OVOGA treba JOS argumenata o kom profilu "HUMANISTA" se radi?????

SVAKO i JEDNO PRESKAKANJE KEMOTERAPIJE OD STRANE PACIJENTA MORA BITI UZ SVOJERUCAN POTPIS PRESKOCENO - A OVAJ ZLOCINACKI CIN JE ZA JAVNO VJESANJE SVIH SUDIONIKA TOG AKTA !!!!

U B I C E u bijelim uniformama!

j...m mater svima koji ih HRANE I BRANE!!!!!!

Nemam rijeci!!!!!!!!!!!! :shock:
Sram TE bilo za ovu izjavu!!!!
:(
JA da se STIDIM?? Ja koja ZNAM da im je rapidan pad korisnicke populacije ciji su krivci ONI a ne JA!

Sta imas reci o OBRAZU onih koji vracaju ljude kojima kemoterapija bukvalno znaci ZIVOT? Za njihova nedjela treba neko drugi u ovom slucaju ja da se stidim? Jel? Kome ti to i KAKO TEBE NIJE STID da branis UBICE?
angel26

Post by angel26 »

senada wrote:
angel26 wrote:
senada wrote: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Zar poslije OVOGA treba JOS argumenata o kom profilu "HUMANISTA" se radi?????

SVAKO i JEDNO PRESKAKANJE KEMOTERAPIJE OD STRANE PACIJENTA MORA BITI UZ SVOJERUCAN POTPIS PRESKOCENO - A OVAJ ZLOCINACKI CIN JE ZA JAVNO VJESANJE SVIH SUDIONIKA TOG AKTA !!!!

U B I C E u bijelim uniformama!

j...m mater svima koji ih HRANE I BRANE!!!!!!

JA da se STIDIM?? Ja koja ZNAM da im je rapidan pad korisnicke populacije ciji su krivci ONI a ne JA!

Sta imas reci o OBRAZU onih koji vracaju ljude kojima kemoterapija bukvalno znaci ZIVOT? Za njihova nedjela treba neko drugi u ovom slucaju ja da se stidim? Jel? Kome ti to i KAKO TEBE NIJE STID da branis UBICE?
Sram te bilo i za ovo, a nisi ti dostigla taj nivo pameti da bi
shvatila bilo sta od onog sto ti imam reci!!!!!!!!!!
Zelim ti puno zdravlja
otherside

Post by otherside »

Pa dobro hoce li iko spomenuti ime nekog ljekara, ljubitelja plavih koverti, otimaca novca i sl? Ako niste u stanju ovdje, kao anonimci iznijeti imena ljudih upletenih u kriminal i upozoriti potencijalne pacijente, kako biste to uradili javno i odgovorno stali iza toga? Nije valjda da se cijela ova prica kotrlja oko nekih naglabanja i mahalskih prepricavanja?
Svi tvrdite da imate grozna iskustva, valjda se neko sjeca i imena ljekara pobogu???
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ali_G wrote:Sta mislis da nam dodjes i u lice kazes to sto mislis????

I dajte konacno imena ljekara koji su vratili s kemoterapije, koji nisu htjeli da daju vakcinu vasoj bebi. Pa ako nista ovdje ste anonimni, nit vas ko zna ni pozna, a ako je tako kao sto pricate mozete samo drugima pomoci.
Otidji u dom zdravlja u Vojnickom, zove moja zena svaki dan da provjeri da li primaju bebe na vakcinu, NE PRIMAJU!
Primaju samo one do mjesec dana, na revakcinaciju, ostale "mogu cekati", nece im nista biti.
Znaci, nije u pitanju DOKTOR, nego INSTITUCIJA!
A sto se kemoterapije tice, da ne bude cula-kazala (jer mi je "prijateljicina prijateljica" to ispricala), cim nabavim gdje, ko, zasto i kada, postacu ovdje.
Pa ces valjda onda biti siguran da ne izmisljam.
A zasto bih, molim te, izmisaljo i lagao?
otherside

Post by otherside »

chuchumbamayumbe wrote:

I dajte konacno imena ljekara koji su vratili s kemoterapije, koji nisu htjeli da daju vakcinu vasoj bebi. Pa ako nista ovdje ste anonimni, nit vas ko zna ni pozna, a ako je tako kao sto pricate mozete samo drugima pomoci.
Otidji u dom zdravlja u Vojnickom, zove moja zena svaki dan da provjeri da li primaju bebe na vakcinu, NE PRIMAJU!
Primaju samo one do mjesec dana, na revakcinaciju, ostale "mogu cekati", nece im nista biti.
A sto se kemoterapije tice, da ne bude cula-kazala (jer mi je "prijateljicina prijateljica" to ispricala), cim nabavim gdje, ko, zasto i kada, postacu ovdje.
Ovo pitanje nije bilo upuceno licno tebi nego svima koji na vec 5 stranica spominju koverte i trocifrene brojke mita. Onaj ko je dao, valjda zna kome je dao. To ja pitam....
chuchumbamayumbe

otherside wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Ovo pitanje nije bilo upuceno licno tebi nego svima koji na vec 5 stranica spominju koverte i trocifrene brojke mita. Onaj ko je dao, valjda zna kome je dao. To ja pitam....
OK, OK, razumio! :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

otherside wrote:Pa dobro hoce li iko spomenuti ime nekog ljekara, ljubitelja plavih koverti, otimaca novca i sl? Ako niste u stanju ovdje, kao anonimci iznijeti imena ljudih upletenih u kriminal i upozoriti potencijalne pacijente, kako biste to uradili javno i odgovorno stali iza toga? Nije valjda da se cijela ova prica kotrlja oko nekih naglabanja i mahalskih prepricavanja?
Svi tvrdite da imate grozna iskustva, valjda se neko sjeca i imena ljekara pobogu???
I ja sam evo sva pretvorena u oci i usi. :roll:

Vidjela sam samo neki dan prilog o onom 16-godisnjem dječaku koji ima tumor u glavi, a vratili su ga sa operacije. Tu je bila izjava jednog doktora sa Koševa koji je rekao da stanje nije urgentno. Sjecam se da je djelovao vrlo arogantno i mene je ta rečenica šokirala nakon slike dječaka. Kako se zvao doktor - moze se provjeriti. Dajmo još primjera, imena, prezimena.

Za bebe - ne znam, koliko je dug taj period vakcinacije i da li zaista imaju opravdanje da se s tim moze cekati?
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

angel26 wrote:
senada wrote:
angel26 wrote:

Sram te bilo i za ovo, a nisi ti dostigla taj nivo pameti da bi
Zelim ti puno zdravlja
nema je cega biti sram.
vratiti nekoga sa kemoterapije je gnusno i ogavno.
ja imam u porodici hronicnog i teskog bolesnika i odlicno znam sta je njihova "sposobnost"uradila od njega!
klinika na kosevu,gastro.
od uslova u kojima je primljen,do njihove strucnosti..ljudi nemaju pojma ni o cemu al zato su zajahali stranacki mjesta i hodaju po seminarima a nisu u stanju lijeciti bolesnika jer VEZE NEMAJU!!!!!!
trebali bi pacijenti da strajkuju a ne oni!

heroji u bjelom u ratu,sada korumpirana sistemska bagra

CAST IZUZETCIMA ali ti izuzetci su donji,bas zato sto ne igraju kako neko svira.
Ali_G

Post by Ali_G »

Svaka cast. Nabavis imena i onda ih prezentujes. Ovako se samo vrtimo u krug, uzeo ovaj, nije primio onaj. Pa kad 10x te opravdano prozovu, pa kad pacijenti prestanu dolaziti, donji je taj doktor. Sad je pravo vrijeme za to. Centra potresaju skandali i ne vjerujem da bi menadzment dopustio daljne srozanje. Al ovako bez imena, i pricala mi jaranica od cije je cimerke tetka gore....

A vjeruj mi chucumu (kako vec ide), ti mozda ne lazes, al na sta su ljudi sve spremni,,,
chuchumbamayumbe

Ali_G wrote:Svaka cast. Nabavis imena i onda ih prezentujes. Ovako se samo vrtimo u krug, uzeo ovaj, nije primio onaj. Pa kad 10x te opravdano prozovu, pa kad pacijenti prestanu dolaziti, donji je taj doktor. Sad je pravo vrijeme za to. Centra potresaju skandali i ne vjerujem da bi menadzment dopustio daljne srozanje. Al ovako bez imena, i pricala mi jaranica od cije je cimerke tetka gore....

A vjeruj mi chucumu (kako vec ide), ti mozda ne lazes, al na sta su ljudi sve spremni,,,
Shvatam ja tebe, ali...
Ko da skine Gavrankapetanovic i ostale stranacki podobne "doktore", koji su odgovorni za stanje u kojem se Klinicki centar nalazi? Da ih nece ukloniti oni koji su ih tu postavili? Cisto sumnjam?
Druga stvar...znate i sami da vas nece primiti ako nemate ovjerenu knjizicu...a ako vam je ovjerena knjizica, znaci da je firma uplatila doprinos za zdravstvo. Znaci, ima para ali ih ne raspodjeljuju kako treba i nenamjenski ih trose. Zasto moja beba mora da ispasta zbog toga? Ili bilo ko drugi?
Da ne govorim kako Magnetna rezonanca ne radi, ali proradi kada pokazes 100-200 Eura. To svi znaju. I kako se mnogi specijalisticki pregledi najavljuju nekoliko mjeseci ranije, ali se upravo kod tih doktora koji rade paralelno i privatne poslove, mogu izvrsiti isti dan.
Zdravstvo je trulo, kao i policija, kao i vlast.
FUJ!
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

chuchumbamayumbe wrote:
Ali_G wrote:Svaka cast. Nabavis imena i onda ih prezentujes. Ovako se samo vrtimo u krug, uzeo ovaj, nije primio onaj. Pa kad 10x te opravdano prozovu, pa kad pacijenti prestanu dolaziti, donji je taj doktor. Sad je pravo vrijeme za to. Centra potresaju skandali i ne vjerujem da bi menadzment dopustio daljne srozanje. Al ovako bez imena, i pricala mi jaranica od cije je cimerke tetka gore....

Shvatam ja tebe, ali...
Ko da skine Gavrankapetanovic i ostale stranacki podobne "doktore", koji su odgovorni za stanje u kojem se Klinicki centar nalazi? Da ih nece ukloniti oni koji su ih tu postavili? Cisto sumnjam?
Druga stvar...znate i sami da vas nece primiti ako nemate ovjerenu knjizicu...a ako vam je ovjerena knjizica, znaci da je firma uplatila doprinos za zdravstvo. Znaci, ima para ali ih ne raspodjeljuju kako treba i nenamjenski ih trose. Zasto moja beba mora da ispasta zbog toga? Ili bilo ko drugi?
Da ne govorim kako Magnetna rezonanca ne radi, ali proradi kada pokazes 100-200 Eura. To svi znaju. I kako se mnogi specijalisticki pregledi najavljuju nekoliko mjeseci ranije, ali se upravo kod tih doktora koji rade paralelno i privatne poslove, mogu izvrsiti isti dan.
Zdravstvo je trulo, kao i policija, kao i vlast.
FUJ!
da,da i onda kazu daj dokaz..svi se prave blentavi
i kazu prijavite ih..kome ces ti prijaviti njih'kome ,onim istim sto su ih postavili? kad ti je bukvalno u pitanju zivot ili smrt nekog bliznjeg jel mislis da ljudi smiju rizikovati?i to koriste nasi doktori(opet kazem ne svi,vecina da)

zato se raja masovno lijeci vani,ovi teski bolesnici,kao sto je i kod mene u porodici slucaj noga u Zagreb pa da vidite sta je strucnost i sta je doktor
a ne nasi koji veze nemaju i nikada nisu ni culi za terapiju koju treba primiti,ja im nosila skripte od doktora iz zagreba da se upute u terapiju i nacin primjene..boze dragi ..katastrofa!!!!!!!
otherside

Post by otherside »

Ma kako cete nekoga prijaviti kad ni na forumu niste u stanju prozvati nekoga ko uzima novac? Ne kontam fakat...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Jel' to ovi jos uvijek ne rade???

Pa nisu normalni, svega mi, poumirace nam pola drzave...
senada

Post by senada »

angel26 wrote: Sram te bilo i za ovo, a nisi ti dostigla taj nivo pameti da bi
Zelim ti puno zdravlja
Zelim i ja tebi puno zdravlja ali zasto se drzis mene a ne teme?

Prevazisla sam davno "taj nivo pameti" (zivim tik uz tu silu "pameti" na koju se pozivas) o kom si bas meni nesto kao pa imala reci, i ne pada mi na pamet da stanem na stranu "ljudi" koji ljude vracaju sa kemoterapije a bebe za vakcinu nisu urgentan slucaj, mada je i to za svaku osudu.

No o tome MENI nemas i ne trebas nista reci, pogotovo zato jer to NISAM TRAZILA OD TEBE, JASNO?

Jesi li se sama osjetila pozvanom ili sam te ja pozvala da mi nesto pametno kazes? Tipicno i simptomaticno klinickoj slici jedne uposlenice.
Ako si sposobna i "pametna" - reci sebi i "HUMANISTIMA "po "rodjenju i po opredjeljenju" - koji MORAJU pomoci ljudima u nevolji, ali to ne cine jer su nezadovoljni materijalnim statusom!

PS.Kada sam bila u situaciji potrebe zdravstvene pomoci, mnoge nase ugledne javne licnosti savjetovali su me da istu potrazim van nasih granica, i samo za kraj znaj da - svako iole svjestan moze vrlo lako uociti da svjesno razvodnjavas temu sa ciljem skretanja sa sustinskih na marginalne "probleme" a sto se vidi iz tvojih licnih "obracanja" bas meni koja nema sa tobom nista - i vrlo si los glasnogovornik "ostecenih".

Kraj.
kaokakao

Post by kaokakao »

otherside wrote:Ma kako cete nekoga prijaviti kad ni na forumu niste u stanju prozvati nekoga ko uzima novac? Ne kontam fakat...
ja nikada nisam nijednom doktoru dala lovu, sem privatniku... :D
jesam jednom odnijela Bajaderu, primio me bez uputnice.. :) .... nije je htio uzeti pa ja dala sestri da mu da...
otherside

Post by otherside »

Valjda je velicina i nivo profesionalnosti jednog ljekara da podjednako strucno tretira i ugledne i "neugledne" licnosti.
S ovom tvojom pricom vracamo se na temu koliko ce ko platiti i koliko je bitan....
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Zena mi je trudna, i prije par dana, majmuni joj nisu htjeli dati uputnicu za vadjenje krvi.
Jucer je opet otisla, i bila malo ostrija, te zaprijetila da ce u slucaju kakvih problema, njih licno smatrati odgovornim, i poduzeti potrebne korake, pa su joj napisali uputnicu.

Inace, da nisu, zaista ne znam sta bih napravio, ali vjerujem da bi makar u lokalnim novinama, u crnoj kronici izasao.
tempora

Post by tempora »

otherside wrote:Ma kako cete nekoga prijaviti kad ni na forumu niste u stanju prozvati nekoga ko uzima novac? Ne kontam fakat...
Mislim da malo postajete prepotentni, ako ne i bezobrazni! Svima nam je vec odavno jasno, da postoji nepisano pravilo kako se pripazi ljekar ( i bez da izgovori cifru! :oops: ) da bi tretman bio sto bolji.I to nije samo problem prakse pacijenata -vec i nepisano pravilo ljekara!
Ja bih sada mogla navesti ime doktorice, koja je clanu mome porodice u zadnjoj fazi raka, dala pogresnu injekciju.Vi cete reci greska! A ja cu reci, ne,nego ocita iziritiranost i iscekivanje gospodje da joj se uruci koverta, koja joj nije urucena-pa je njena razigiranost djelovala da ne bude bas sasvim svjesna onoga sto cini.Sve cemo pripisati mojoj paranoji i to ce biti to.
Hocete imena? Pa ko ih bolje moze dati od vas samih? Ja tacno znam koji od mojih kolega nije obavljao duznost kako treba ili cinio stvari koje su prekoracile njegove duznosti ili nisu dozvoljene.

Ja se slazem sa tim da nisu svi medicinski radnici korumpirani.Takodjer se slazem i sa tim da jedan doktor treba mozda biti vise placen od jednog mehanicara.Ali ni moja diploma nije mjerilo da neko ko randi tezak fizicki posao nece biti placen vise od mene?
Na kraju krajeva, kvalitet se u medicini ne moze mjeriti? Ali zato placa moze?

Za mene licno medicina je bila jedna humana profesija, koja covjeka stavlja na prvo mjesto.A danas je medicina ( svuda u svijetu) postala uglavnom profitabilna bransa, u kojoj se uglavnom gledaju cifre i dobitci.
Naravno da ljekari trebaju zivjeti od svoga rada i naravno da njihov trud ( mozda ne i svih njih) treba biti nagradjen boljom platom.No nesto nisam ubjedjena da ce mi bolja placa doktora ponuditi i kvalitet, ljubaznost, njegu, empatiju i sl? Ta struka, za mene vec odavno nije u balansu, jer kada pitanje novca postaje glavno pitanje ( bez obzira na silna izvdvajanja svuda u svijetu) a njega sve losija, sa sto manje vremena, sa sve vise listi cekanja-onda to mozda ne mirise na dobro i mozda problem ne treba traziti samo u novcu?
U zemljama u kojima su medicinski radnici bolje placeni nego kod nas takodjer se dogadja drskost, nehat ( po cemu je medicinski svijet nedodirljiv i ne odgovara) greske i greske za koje bivaju vrlo rijetko upozoreni a nikada kaznjeni.
Znam da je mnogima tesko naci balans izmedju licnih dohodaka i odgovornosti koju nose profesijom kojom se bave i ja im licno ne bih bila u kozi.
Moja prijateljica radi kao medicinska sestra u bolnici na odjelu za hitne slucajeve.Ima placu puno manju od mene-a vise dezura i hitnih slucajeva nego sto sam ih imala ja, dok sam radila u kriznom odjelu.Ona se rijetko zali na svoju placu a cesce na uslove rada, kao sto je manjak personala, nestrucnost osoblja, nesuradnja specijalista kojima se ne ustaje u pola noci da pregledaju pacijenta i sl.
Kada ce medicinsko osoblje poceti pricati o takvim problemima? Ili je ta tematika vec bila a meni promakla?
otherside

Post by otherside »

Nema ovdje nista prepotentno a jos manje bezobrazno.
Nisi procitala ocigledno moj post prije ovog kojeg si citirala. Namjera mi je bila da forumasi sa losim iskustvom otkriju imena ljekara koji traze mito ili nekih koji su krajnje neprofesionalni da bi njihovi potencijalni pacijenti mogli biti upozoreni (koliko cete biti iskreni i objektivni je vasa stvar).
Evo ti, spominjes doktoricu sa kojom imas lose iskustvo ali se ne usudjujes napisati njeno ime. Zasto?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prije dvije godine je zeni od prijatelja s kojim sam radio krenuo porod u sedmom mjesecu. Zabolilo je, dosli smo u Zenicu u kantonalnu bolnicu, bilo mozda 8h navece, radni dan, i nigdje nikoga. Bila je nekakva sestra, koja nije pojma imala ni o cemu, ni gdje je dezurni doktor, ni ko je to, nista, samo nam pokazala neku prostoriju da je uvedemo da legne na sto jer nije mogla od bolova vise na nogama stajati.

Nisam mu licno dao da ide dizati bilo kakve pare, nego sam nazvao neke ljude koji su rijesili problem za dvije minute... Dotrcala su dva doktora, koji su se osjetili na alkohol, dotrcase od jednom od nekud i sestre, doktor baci pogled na nju i kaze "Pa ona je vec tri prsta otvorena... Ok, porodicemo je... Sta srkletite..."

BOGA MI: Da dodjem u tu situaciju, svega mi na svijetu, nekog bih odlezao!!! Dok ne padne mrtva glava (a na zalost pasce mrtva glava nekome ko je ni kriv ni duzan) doktori nece ni pokusati razmisljati o posljedicama svog javasluka :x
tempora

Post by tempora »

otherside wrote:Nema ovdje nista prepotentno a jos manje bezobrazno.
Nisi procitala ocigledno moj post prije ovog kojeg si citirala. Namjera mi je bila da forumasi sa losim iskustvom otkriju imena ljekara koji traze mito ili nekih koji su krajnje neprofesionalni da bi njihovi potencijalni pacijenti mogli biti upozoreni (koliko cete biti iskreni i objektivni je vasa stvar).
Evo ti, spominjes doktoricu sa kojom imas lose iskustvo ali se ne usudjujes napisati njeno ime. Zasto?
Lijepo bih te zamolila da ne skreces temu u drugom pravcu! Jer tema nisu trenutno imena korumpiranih doktora koja eto gradjani ne smiju postirati na forumu.Dadoh primjer ove doktorice, koja uzgred nije primila novac, ako si mogla procitati, vec vrlo vjerovatno ocekivala.Znaci ja nemam cvrstih dokaza, osim sto imam mogucnost da me se proglasi paranoicnom.I ne samo zbog toga.Za tu medicinsku radnicu nije ostao nikakav oziljak niti pitanje da li je ona ucinila dovoljno i da li je djelovala kako treba.A meni je ostala rak rana da se cio zivot pitam, da smo dali tu prokletu kovertu, da li bi to ublazilo njegovu patnju?I da li bi on zivio jos malo duze sa manje boli nego nakon te proklete injekcije od koje mu se stanje strasno pogorsalo? Sto ni tebi, niti bilo kome drugome nije od znacaja!Iz tog razloga ti necu postirati ime, iako ne sumnjam, tacno znas ko od tvojih kolega prima mito i na koji nacin se odnosi prema pacijentima.
Da, ja sam licno dala novac sestrici iz palijativne njege, svaki put, kada bi ova dosla da da morfij clanu mome porodice koji je bio na samrti.I ne ne stidim se.Osim sto zalim sto sam prekrsila sva svoja moralna nacela.Jer je njega koju je dobijao bila minimalna a patnje strasne prvenstveno za njega i za nas koji smo bdili nad njegovim krevetom( ne znam joj ime, ima tome sest godina, ali ako treba, potrazit cu) Jer sestrica mozda nije koruptivna, ali je sigurno kriva za nacin odnosa prema pacijentu.Jer ako novac mijenja tvoj odnos, ljubaznost i sve ostalo=onda nesto nije uredu sa tvojim odnosom u profesiji.Ako ista sestrica, sa ponudjenih 20 maraka svakoga dana sa velikom paznjom da injekciju bolesniku i ljubazno odgovori na sva moja pitanja, sta to znaci? Da ja moram strepiti da ona ne dobiva dovoljno novaca kao placu i da to utjece na njen rad? :? Da li prvo trebam pitati medicinskog radnika koliko je zadovoljan sa svojom placom i uslovima rada, pa vagati i njegov odnos prema meni? :?

Kao sto rekoh, nemam nista protiv da medicinsko osoblje bude bolje placeno.Ali bih takodjer zeljela vidjeti rusenje mita o medicinskom osobolju-jer jos nigdje nisam vidjela takvu nedodirljivost u profesiji kao sto je ta.
A cini mi se te promjene trebaju doci iz samog centra profesije?
Ja vjerujem da ima svakakvih pacijenata i vjerujem da je posao kojim se bavis odgovoran i tezak.Ali malo je simplisticno okrenuti vodu na drugi mlin pa pozivati pacijente na odgovornost za nesto sto je sama profesija odgovorna?
Nisi odgovorila na moja postavljena pitanja tipa nedostatka personala, nestrucnosti, nehata, bahatosti, odnosa prema pacijentima koji ne podrazumijeva samo korumpiranost, vec i kako gore navedoh licno stanje/osjecaj/razmisljanje zbog kojeg pacijent treba i mora da trpi?
Kao sto ti ocekujes konkretne odgovore od mene, tako ih ni ja ne dobih sa tvoje strane, pa o iskrenosti ne mozemo pricati kao ni objektivnosti.
Kako vec rekoh, za povecanje placa DA ali i za malo vise savjesti, empatije, drukcijeg nacina komuniciranja i sl.
Jer ako je medicinski sektor do te mjere materializiran da novac ( u mnogim slucajevima) odredjuje i kvalitet, onda bi pacijent trebao biti tretiran kao kralj? Ili se to odnosi samo na privantu kliniku?
Ono sto naucih u komunikaciji sa bolesnicima je prvenstveno povjerenje, suosjecanje i ljubaznost.Hoce li veca plata to i garantovati?
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Danko_Bananko wrote:Zena mi je trudna, i prije par dana, majmuni joj nisu htjeli dati uputnicu za vadjenje krvi.
Jucer je opet otisla, i bila malo ostrija, te zaprijetila da ce u slucaju kakvih problema, njih licno smatrati odgovornim, i poduzeti potrebne korake, pa su joj napisali uputnicu.

Inace, da nisu, zaista ne znam sta bih napravio, ali vjerujem da bi makar u lokalnim novinama, u crnoj kronici izasao.
Savjet za slijedeci put. Zenu pod jednu ruku, paliJu u drugu i lagano kod doktora...
chuchumbamayumbe

A na stranu to kako se medicina zavrsava i prije roka...
Ko je sve uz rat i poslije rata zavrsio medicinu, dobro da smo ikako zivi, jebote!
otherside

Post by otherside »

Tema odnos ljekar-pacijent postaje jako osjetljiva kada je pacijent clan porodice. Kao pacijent je vec po samoj logici u teskom polozaju jer je bolestan i treba mu pomoc tako da je svodjenje ovog problema na licni nivo neobjektivno i bojim se da se time povecava mogucnost da nehoticno povrijedim necija osjecanja, sjecanja ili budem pogresno shvacena.
Nadam se da razumijes jer svako od nas ima ruzno iskustvo sa njegom nekog vrlo dragog a da ne govorim o smrtnom ishodu. Moj otac je umro u strasnim bolovima, bilo je svakakvih odnosa od strane med.osoblja ali iskreno receno, ne volim se toga ni sjecati.
Nije mi bila namjera da skrecem temu...mi smo ranije dosta diskutovali na ovom topiku o primanju mita a moje sugerisanje da se imena iznesu na cistac nije imalo nikakve veze sa provokacijama vec bih zaista voljela da konacno neko otvoreno kaze ko, kada, koliko, gdje....
A zasto? Zato sto korumpiranih ljekara ima, zato sto je vrijeme da se oni koji posteno rade za platu prestanu pravdati i izvinjavati jer "smo svi isti", zato sto podmicivanje pojedinih radja zlobu i zavist na drugim nivoima zdravstva pa po logici "oni doktorima daju a ja da mu perem guzicu i sl" nastaje masa losih odnosa, neljubaznost, drskost, neprofesionalnost, lijenosti, zato sto je nas narod poceo da vjeruje da se bez koverte niko nece izlijeciti, zato sto svi hocemo sve i odmah, ....
Slazem se ja sa vecinom stvari koje si ti navela ali voljela bih kada bi se jedna stvar mogla razjasniti: humanost nije profesionalna vec karakterna osobina. Ne moras biti ljekar da bi bio human....nazalost, vrijedi i u obrnutom smijeru.
klif

Post by klif »

Moram reći da je član moje najuže porodice dva puta bio podvrgnut teškim operacijama na ortopedskom odijeljenju bolnice Koševo i da je odnos ljekara i medicinskog osoblja prema pacijentu bio za svaku pohvalu. Posao ljekara i hirurga je sa stručnog aspekta bio odrađen na najbolji mogući način. To kao laik mogu da tvrdim, jer nije bilo apsolutno nikakvih medicinskih komplikacija. Medicinske sestre su bile izuzetno korektne i profesionalne.

O nekakvim kesama, novcu i slično nije bilo govora ni jednog momenta.

Napominjem da nisam medicinski radnik i da nemam nikakav interes u predmetnoj stvari.
Post Reply