otherside wrote:Nema ovdje nista prepotentno a jos manje bezobrazno.
Nisi procitala ocigledno moj post prije ovog kojeg si citirala. Namjera mi je bila da forumasi sa losim iskustvom otkriju imena ljekara koji traze mito ili nekih koji su krajnje neprofesionalni da bi njihovi potencijalni pacijenti mogli biti upozoreni (koliko cete biti iskreni i objektivni je vasa stvar).
Evo ti, spominjes doktoricu sa kojom imas lose iskustvo ali se ne usudjujes napisati njeno ime. Zasto?
Lijepo bih te zamolila da ne skreces temu u drugom pravcu! Jer tema nisu trenutno imena korumpiranih doktora koja eto gradjani ne smiju postirati na forumu.Dadoh primjer ove doktorice, koja uzgred nije primila novac, ako si mogla procitati, vec vrlo vjerovatno ocekivala.Znaci ja nemam cvrstih dokaza, osim sto imam mogucnost da me se proglasi paranoicnom.I ne samo zbog toga.Za tu medicinsku radnicu nije ostao nikakav oziljak niti pitanje da li je ona ucinila dovoljno i da li je djelovala kako treba.A meni je ostala rak rana da se cio zivot pitam, da smo dali tu prokletu kovertu, da li bi to ublazilo njegovu patnju?I da li bi on zivio jos malo duze sa manje boli nego nakon te proklete injekcije od koje mu se stanje strasno pogorsalo? Sto ni tebi, niti bilo kome drugome nije od znacaja!Iz tog razloga ti necu postirati ime, iako ne sumnjam, tacno znas ko od tvojih kolega prima mito i na koji nacin se odnosi prema pacijentima.
Da, ja sam licno dala novac sestrici iz palijativne njege, svaki put, kada bi ova dosla da da morfij clanu mome porodice koji je bio na samrti.I ne ne stidim se.Osim sto zalim sto sam prekrsila sva svoja moralna nacela.Jer je njega koju je dobijao bila minimalna a patnje strasne prvenstveno za njega i za nas koji smo bdili nad njegovim krevetom( ne znam joj ime, ima tome sest godina, ali ako treba, potrazit cu) Jer sestrica mozda nije koruptivna, ali je sigurno kriva za nacin odnosa prema pacijentu.Jer ako novac mijenja tvoj odnos, ljubaznost i sve ostalo=onda nesto nije uredu sa tvojim odnosom u profesiji.Ako ista sestrica, sa ponudjenih 20 maraka svakoga dana sa velikom paznjom da injekciju bolesniku i ljubazno odgovori na sva moja pitanja, sta to znaci? Da ja moram strepiti da ona ne dobiva dovoljno novaca kao placu i da to utjece na njen rad?

Da li prvo trebam pitati medicinskog radnika koliko je zadovoljan sa svojom placom i uslovima rada, pa vagati i njegov odnos prema meni?
Kao sto rekoh, nemam nista protiv da medicinsko osoblje bude bolje placeno.Ali bih takodjer zeljela vidjeti rusenje mita o medicinskom osobolju-jer jos nigdje nisam vidjela takvu nedodirljivost u profesiji kao sto je ta.
A cini mi se te promjene trebaju doci iz samog centra profesije?
Ja vjerujem da ima svakakvih pacijenata i vjerujem da je posao kojim se bavis odgovoran i tezak.Ali malo je simplisticno okrenuti vodu na drugi mlin pa pozivati pacijente na odgovornost za nesto sto je sama profesija odgovorna?
Nisi odgovorila na moja postavljena pitanja tipa nedostatka personala, nestrucnosti, nehata, bahatosti, odnosa prema pacijentima koji ne podrazumijeva samo korumpiranost, vec i kako gore navedoh licno stanje/osjecaj/razmisljanje zbog kojeg pacijent treba i mora da trpi?
Kao sto ti ocekujes konkretne odgovore od mene, tako ih ni ja ne dobih sa tvoje strane, pa o iskrenosti ne mozemo pricati kao ni objektivnosti.
Kako vec rekoh, za povecanje placa DA ali i za malo vise savjesti, empatije, drukcijeg nacina komuniciranja i sl.
Jer ako je medicinski sektor do te mjere materializiran da novac ( u mnogim slucajevima) odredjuje i kvalitet, onda bi pacijent trebao biti tretiran kao kralj? Ili se to odnosi samo na privantu kliniku?
Ono sto naucih u komunikaciji sa bolesnicima je prvenstveno povjerenje, suosjecanje i ljubaznost.Hoce li veca plata to i garantovati?