Nacionalna i univerzitetska biblioteka ima 69 uposlenih radnika jedva preživljava. Možda niste znali da Nacionalna i univerzitetska biblioteka ove godine treba obilježiti 60 godina djelovanja. Možda niste znali da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka odnedavno članica najprestižnije bibliotečke asocijacije u Europi. Za normalno djelovanje Nacionalna i univerzitetska biblioteka treba 1.200.000KM. To su vam otprilike tri luksuzna automobila koja se sigurno svake godine nabavljaju za potrebe ministara, raznoraznih nadripolitičara, institucija...
U proračunu budžeta za 2003 godinu planirana su sredstva od 780.000KM. Dva luksuzna automobila (ovo govorimo radi lakse usporedbe). Ali, prvo su sredstva umanjena za 10%, a potom i za 50%. Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci je ostalo da barata sa 399.000KM. Treba li i napominjati da i do dan danas ta sredstva nisu u potpunosti uplaćena?
Federalno Ministarstvo kulture je jedno vrijeme bilo financijer no Nacionalna i univerzitetska biblioteka je "skinuta sa grbače" (pre)cijenjenog ministarstva.
Što zaključiti nego to da je u toku akcija jako učinkovitog zatiranja kulture i istorije/povijesti grada Sarajeva i cijele BiH. Mole se građani da ostanu kod svojih kuća. Ovom prilikom ponovno pozivamo mlađe ljude posebno i studente, jer se ovo njih ne tiče, da ponovno ne izlaze na izbore zbog: "Nemam povjerenja ni u koga", "Prala sam kosu", "Ne zanima me politika", "Ne interesuje me"...
I za neupućene i one koji se tako osjećaju,Nacionalna i univerzitetska biblioteka - to vam je Vijećnica, ona zgrada gdje tramvaj pravi polukrug i gdje se svake godine sastaje elita grada da bi zajedno očajavali nad sudbinom zgrade i zaključili da je malo ili ništa urađeno. Iz te zgrade je Franc Ferdinand krenuo ka Gavrilovoj cijevi, A Sarajevo dobilo epitet vratašca Pandorine kutije.