Tj. produzena ruka UZP-a.vivaldi wrote:mislim da se ni srpska ni hrvatska politika ne samo u bih vec generalno ne mogu zvati ni autonomne ni ne autonomne. po meni je precizniji naziv da su i srpska i hrvastka nacionalna politika "akcionarska drustva" sa sjedistem u beogradu/zagrebu.palermo wrote:Imaš ti i u BiH sasvim dovoljan broj i Srba kojima normalna BiH nije problem.zavrzlama wrote:
Nije zabluda....interes i ideologija nisu jedno te isto....sam si napisao da su hrvati iz svog iinteresa ratovali sa srbima...ja vjerujem da u BIH ima kriticna masa hrvata kojoj normalna BIH nije problem....vrijeme ce biti svjedok.
Problem je što BH Srbi, kao ni BH Hrvati nisu faktor odlučivanja. Ni BH Srbi ni BH Hrvati nemaju svoju autonomnu politiku.
Nastavak UZPa
-
Fudo387
#501 Re: Nastavak UZPa
- Maraschino
#503 Re: Nastavak UZPa
A zasto? Da sutra Covic ne bi rekao kako je on preko ovakvih papira spasaovao Bosnjake. Valjda bi se do sada javio neko da to potvrdi.palermo wrote:Kakav Schindler FudoFudo387 wrote:
Moguce, samo on meni ne ostavlja utisak nekog modernog Schindlera, naprotiv., ja samo kažem da onaj papir ne dokazuje ništa i da je kontraproduktivno sa njim mahati
Desetine hiljada ima koji mogu reci da su tamo bili a nema ni jednog kojega je Covic spasio.
Drugo je Galic. Sve dokazano.
- horkesh
#504 Re: Nastavak UZPa
Tako je definitivno bilo devedesetih. Danas, pak, su ta akcionarska društva postala ekstremnija od originala.vivaldi wrote: mislim da se ni srpska ni hrvatska politika ne samo u bih vec generalno ne mogu zvati ni autonomne ni ne autonomne. po meni je precizniji naziv da su i srpska i hrvastka nacionalna politika "akcionarska drustva" sa sjedistem u beogradu/zagrebu.
Vučić bi sutra pustio RS niz vodu za Kosovo, a Plenković bi najradije da se nekako bh. Hrvati više i ne javljaju.
Pun je i Beogradu i Zagrebu kufer onih namo. No, zbog javnog mnijenja i nacionalne patetike, ne mogu ih ni tek tako pustiti niz vodu.
- vivaldi
#505 Re: Nastavak UZPa
tako je i danas.horkesh wrote:Tako je definitivno bilo devedesetih.
tacno. pun je kurac beogradjanima bosanaca. i krajisnika. i crnogoraca. i lala. i juzne pruge. i kosovara. i sumadinaca.horkesh wrote:Pun je i Beogradu i Zagrebu kufer onih namo
a kada nema nikoga od pomenutih onda je onima iz starog beograda pun kurac onih sa novog beograda. ali to nema ama bas nikakve veze sa politikom
-
Fudo387
#506 Re: Nastavak UZPa
Sutra da im Beograd i Zagreb narede da postuju drzavu BiH svi ce se u BHfaniticose upisat’.horkesh wrote:Tako je definitivno bilo devedesetih. Danas, pak, su ta akcionarska društva postala ekstremnija od originala.vivaldi wrote: mislim da se ni srpska ni hrvatska politika ne samo u bih vec generalno ne mogu zvati ni autonomne ni ne autonomne. po meni je precizniji naziv da su i srpska i hrvastka nacionalna politika "akcionarska drustva" sa sjedistem u beogradu/zagrebu.
Vučić bi sutra pustio RS niz vodu za Kosovo, a Plenković bi najradije da se nekako bh. Hrvati više i ne javljaju.
Pun je i Beogradu i Zagrebu kufer onih namo. No, zbog javnog mnijenja i nacionalne patetike, ne mogu ih ni tek tako pustiti niz vodu.
Oni su nista drugo do poslusne pudlice tih centara.
- vivaldi
#507 Re: Nastavak UZPa
ali ko cini taj beograd i zagreb? jel milan bandic purger from the grude? jel vucic srbijanac from cipuljici? tadic, seselj, djindjic, djilas, vuk pozdeac, pa cak je i cedi jovanovicu stara iz bosne. to samo ovako na prvu iz glave i to samo bosanci bez crnogoraca, krajisnika...pa i bajaga je jebote iz hrvatske ko i prosli patrijarh pavle.Fudo387 wrote:Sutra da im Beograd i Zagreb
autenticni srbijanac i to samo jedno koljeno unazad je raritet.
zato i kazem da je to akcionarsko drustvo koje okuplja clanove od vardara do triglava koji onda zajedno prave planove i ciljeve kakve vec prave.
- horkesh
#508 Re: Nastavak UZPa
Mislim da je upravo suprotno, regionalne ispostave u BiH počinju da imaju sve veći utjecaj na događaje i javno mnijenje u matičnim državama. U Srbiji, recimo, Dodika sve više doživljavaju kao zaštitnika vaskolikog srpstva, za razliku od Vučića.Fudo387 wrote: Sutra da im Beograd i Zagreb narede da postuju drzavu BiH svi ce se u BHfaniticose upisat’.
Centrale nervira što su im se nekadašnje pudlice otele kontroli.
Pregledaj samo portale HDZ-a ovih dana. Svaka druga "kritička kolumna" osuđuje Hrvatsku jer prosto nije ekstremna u mjeri u kojoj to od nje traži bh. HDZ.
-
Fudo387
#509 Re: Nastavak UZPa
Ljudi koji su okupljeni oko, uglavnom retardiranih ideja.vivaldi wrote:ali ko cini taj beograd i zagreb? jel milan bandic purger from the grude? jel vucic srbijanac from cipuljici? tadic, seselj, djindjic, djilas, vuk pozdeac, pa cak je i cedi jovanovicu stara iz bosne. to samo ovako na prvu iz glave i to samo bosanci bez crnogoraca, krajisnika...pa i bajaga je jebote iz hrvatske ko i prosli patrijarh pavle.Fudo387 wrote:Sutra da im Beograd i Zagreb
autenticni srbijanac i to samo jedno koljeno unazad je raritet.
zato i kazem da je to akcionarsko drustvo koje okuplja clanove od vardara do triglava koji onda zajedno prave planove i ciljeve kakve vec prave.
Dobro si primjetio to oko porijekla, kako koji doseli cini se da se ubi od dokazivanja da je ludji od domicilnih.
- animals
#510 Re: Nastavak UZPa
HDZ je skup retarda bio i ostao..
-
Fudo387
#511 Re: Nastavak UZPa
Ne budi naivan, Vucic vec sutra moze Dodika natjerati da popije cijanid pred kamerama uzivio na prvom Pink kanalu.horkesh wrote:Mislim da je upravo suprotno, regionalne ispostave u BiH počinju da imaju sve veći utjecaj na događaje i javno mnijenje u matičnim državama. U Srbiji, recimo, Dodika sve više doživljavaju kao zaštitnika vaskolikog srpstva, za razliku od Vučića.Fudo387 wrote: Sutra da im Beograd i Zagreb narede da postuju drzavu BiH svi ce se u BHfaniticose upisat’.
Centrale nervira što su im se nekadašnje pudlice otele kontroli.
Pregledaj samo portale HDZ-a ovih dana. Svaka druga "kritička kolumna" osuđuje Hrvatsku jer prosto nije ekstremna u mjeri u kojoj to od nje traži bh. HDZ.
Isto je i sa relacijom Plenkovic-Covic.
Hrvatskoj i Srbiji predstoje decenije borbe protiv budala koje su zajahale 90ih i ne popustaju u svom naumu, ovo sad je totalna kulminacija
ludila gdje su ama bas sve pore drustva inficirane.Ovo pod uslovom da se sad pojave neke progresivne snage, inace slijedi totalno izumiranje i
kupovina to malo sirotinje sto prezivi od strane Kineza i Arapa.
-
Duka Dizel
#512 Re: Nastavak UZPa
Dobro, od koga je poslan Dodik da vlada?palermo wrote:Da ti lustriram šta je Dodik i co.....dakle MIle je samo Bygsy Siegel poslan od vrha da djeluje na nekom području......ništa više......pasha078 wrote:
Ne postoji??? A sta su Dodik & co?
Jeste da im je entitet pusiona, ali ipak su politicka elita kakve takve strukture. Ma znas ti dobro sta ja pisem
- horkesh
#513 Re: Nastavak UZPa
To je stara paradigma. Danas Dodik mrtav-hladan Vučiću precrta Kosovo, a ovaj ne smije ni da trepne. Realnosti su se promijenile.Fudo387 wrote: Ne budi naivan, Vucic vec sutra moze Dodika natjerati da popije cijanid pred kamerama uzivio na prvom Pink kanalu.
Naivnost je misliti da su stvari ostale kao što su bile.
-
Fudo387
#514 Re: Nastavak UZPa
Sta bolan precrta?horkesh wrote:To je stara paradigma. Danas Dodik mrtav-hladan Vučiću precrta Kosovo, a ovaj ne smije ni da trepne. Realnosti su se promijenile.Fudo387 wrote: Ne budi naivan, Vucic vec sutra moze Dodika natjerati da popije cijanid pred kamerama uzivio na prvom Pink kanalu.
- Maraschino
#515 Re: Nastavak UZPa
Hoces da ti ''posalju'' Krsmanovica?Duka Dizel wrote: Dobro, od koga je poslan Dodik da vlada?
Koji ce im kurac kada voli Bosnu. Mogu oni nastimati bilo koga. Zavisi od interesa a interes Srbiji nije jaka BiH.
- horkesh
#516 Re: Nastavak UZPa
Fudo387 wrote: Sta bolan precrta?

-
Duka Dizel
#517 Re: Nastavak UZPa
Nisu one nikad ni bile takve kako neki misle.horkesh wrote:To je stara paradigma. Danas Dodik mrtav-hladan Vučiću precrta Kosovo, a ovaj ne smije ni da trepne. Realnosti su se promijenile.Fudo387 wrote: Ne budi naivan, Vucic vec sutra moze Dodika natjerati da popije cijanid pred kamerama uzivio na prvom Pink kanalu.
Nije ni Milošević imao punu kontrolu nad Karadžićem i Mladićem, a kamoli današnji vlastodršci u Beogradu nad Dodikom koji ima vladarskog staža više nego svi aktuelni političari u Srbiji zajedno.
-
Duka Dizel
#518 Re: Nastavak UZPa
A ja sam se smeo zakleti da su Dodika doneli tenkovi SFOR-a, a ne da ga je Vučić poslao.Maraschino wrote:Hoces da ti ''posalju'' Krsmanovica?Duka Dizel wrote: Dobro, od koga je poslan Dodik da vlada?
Koji ce im kurac kada voli Bosnu. Mogu oni nastimati bilo koga. Zavisi od interesa a interes Srbiji nije jaka BiH.
Vučić je u to vreme još nosio gajbe Šešelju i navijao za Nikolu Poplašena.
-
Fudo387
#519 Re: Nastavak UZPa
Bio je to momenat kad ste netom dobili po usima, pa se malo glumilo zarad kupovine vremena.Duka Dizel wrote:A ja sam se smeo zakleti da su Dodika doneli tenkovi SFOR-a, a ne da ga je Vučić poslao.Maraschino wrote:Hoces da ti ''posalju'' Krsmanovica?Duka Dizel wrote: Dobro, od koga je poslan Dodik da vlada?
Vučić je u to vreme još nosio gajbe Šešelju i navijao za Nikolu Poplašena.
Prismrdit' on ne bi smio tim tenkovima bez da je u Beogradu dobio amin za to.
Doduse, dobro odigrano.
- Maraschino
#520 Re: Nastavak UZPa
Tu vidis koje su maske popadale sa lica srpskih politicara.Duka Dizel wrote:
A ja sam se smeo zakleti da su Dodika doneli tenkovi SFOR-a, a ne da ga je Vučić poslao.
Vučić je u to vreme još nosio gajbe Šešelju.
Dodik kada je dosao na tenku radio je dobre stvari za BiH a cim su izbori krenuli, namjesteno mu je da brani interese Srbije.
Vucic i danas nosi gajbe Seselju samo na moderniji nacin.
- Skijaš
#521 Re: Nastavak UZPa
Mali disclaimer unaprijed , ne mislim da je ovo jedno od onih pitanja oko kojih se moramo složitiFudo387 wrote:Sutra da im Beograd i Zagreb narede da postuju drzavu BiH svi ce se u BHfaniticose upisat’.horkesh wrote:Tako je definitivno bilo devedesetih. Danas, pak, su ta akcionarska društva postala ekstremnija od originala.vivaldi wrote: mislim da se ni srpska ni hrvatska politika ne samo u bih vec generalno ne mogu zvati ni autonomne ni ne autonomne. po meni je precizniji naziv da su i srpska i hrvastka nacionalna politika "akcionarska drustva" sa sjedistem u beogradu/zagrebu.
Dakle, na vlasti u Hrvatskoj smo imali različite političke opcije i mislim da je neozbiljno tvrditi kako je HDZ BiH u službi, pa čak i saveznik, svih koji su prošli Pantovčakom i Banskim Dvorima. U Hrvatskoj postoje oni koji žele da vide dio BiH kao isključivo hrvatsku interesnu zonu i sa njima HDZ BiH ima taj neki konspirativni odnos, ali to nisu ni država Hrvatska a ni hrvatsko društvo. Na primjer, ne mislim da su Josipović i ekipa maštali o proširenju Hrvatske na račun BiH. Mesića da i ne spominjemo. A oni su vodili državu. Da ti jaki, politički i intelektualni krugovi postoje, postoje, nekad dođu i na vlast, ali se ne može govoriti o nekom kontinuitetu destruktivnog djelovanja Hrvatske na štetu BiH, što sa HDZ-om BiH jeste slučaj. A i na relaciji Beograd-manji entitet stvari nisu tako proste, da jesu, Dodik ne bi imao svoje favorite u srbijanskim izborima koje javno podržava. Mislim da su velikosrpske tendencije puno jače na prostoru BiH nego u Srbiji a Vučić je više prisiljen spletom okolnosti podržavati Dodika, tu se radi o savezništvu jednakih i u tom odnosu nema hijerarhije.
-
Fudo387
#522 Re: Nastavak UZPa
Precjenjujes lokalne kokosare.Skijaš wrote:Mali disclaimer unaprijed , ne mislim da je ovo jedno od onih pitanja oko kojih se moramo složiti
Dakle, na vlasti u Hrvatskoj smo imali različite političke opcije i mislim da je neozbiljno tvrditi kako je HDZ BiH u službi, pa čak i saveznik, svih koji su prošli Pantovčakom i Banskim Dvorima. U Hrvatskoj postoje oni koji žele da vide dio BiH kao isključivo hrvatsku interesnu zonu i sa njima HDZ BiH ima taj neki konspirativni odnos, ali to nisu ni država Hrvatska a ni hrvatsko društvo. Na primjer, ne mislim da su Josipović i ekipa maštali o proširenju Hrvatske na račun BiH. Mesića da i ne spominjemo. A oni su vodili državu. Da ti jaki, politički i intelektualni krugovi postoje, postoje, nekad dođu i na vlast, ali se ne može govoriti o nekom kontinuitetu destruktivnog djelovanja Hrvatske na štetu BiH, što sa HDZ-om BiH jeste slučaj. A i na relaciji Beograd-manji entitet stvari nisu tako proste, da jesu, Dodik ne bi imao svoje favorite u srbijanskim izborima koje javno podržava. Mislim da su velikosrpske tendencije puno jače na prostoru BiH nego u Srbiji a Vučić je više prisiljen spletom okolnosti podržavati Dodika, tu se radi o savezništvu jednakih i u tom odnosu nema hijerarhije.

- Gojeni H
#523 Re: Nastavak UZPa
Za EU i Njemacku se slazem, iako se ne treba previse priblizavati ovim potencijalnim nakazama u centralnoj Evropi, koji bi opet marsirali u uniformama.daddy-kool wrote: Ja i ti bi se tu začas dogovorili.
Mislio sam na nešto drugo.
Država Bošnjacima svakako treba kao okvir, ustrojstvo i međunarodna zaštita, kao pravni mehanizam za izgradnju društva.
Mišljanja sam da nam je strateški i civilizacijski imperativ ulazak u EU i njemačko-centralnoevropsku geopolitičku orbitu.
Takođe sam miišljenja da bi bila historijska greška gubitak bosanskog identiteta, a što bi se desilo izgradnjom bošnjačke nation state. Bosna mora ostati otvorena za useljavanje i integraciju drugačijih.
Građanski ustrojena BiH je po meni daleko najbolje rješenje.
Ali za bilo kakvu promjenu ustroja ili čak podjelu države neophodan je ili amin velikih sila (Dayton 2) ili oružani sukob sa nedvosmislenim pobjednikom.
Mozda nisam bio dovoljno jasan ... Bosnjacka nacionalna drzava gubi smisao ukoliko su u njoj Bosnjaci ogromna vecina. Drzava mora biti gradjanska i otvorena za svakog ko zeli da je zove privremenim ili stalnim domom. Toliko je primjera u historiji zasto je ovo bitno, da mi se ne da ostavljati previse vremena na tome.
Otpocetka je BiH pitanje ko kakav zivot zeli da vodi i u kakvom drustvu zeli da zivi.
Izuzevsi ljude koji su, svojim ponasanjem i djelovanjem, bijeli medvjedi u kmetovskim isprdcima, oni ne zele iste stvari koje zeli vecina progresivno orjentisanog stanovnistva na ovoj strani.
Nema to vise nikakve veze sa Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, vec upravo o zelji da se ide naprijed, zivi u pluralistickom i otvorenom drustvu, nasuprot ideologija velikodrzavnih projekata. Nakon 26 godina je jasno, mi nemamo minimum drustvenog dogovora sa ostatkom zemlje.
- Gojeni H
#524 Re: Nastavak UZPa
vivaldi wrote:tako je i danas.horkesh wrote:Tako je definitivno bilo devedesetih.
tacno. pun je kurac beogradjanima bosanaca. i krajisnika. i crnogoraca. i lala. i juzne pruge. i kosovara. i sumadinaca.horkesh wrote:Pun je i Beogradu i Zagrebu kufer onih namo
a kada nema nikoga od pomenutih onda je onima iz starog beograda pun kurac onih sa novog beograda. ali to nema ama bas nikakve veze sa politikom
- madner
#525 Re: Nastavak UZPa
Previse gledate komsije. Svaka drzava ima interes da uzme od druge drzave dok ne dodje do shvatanja da se moze nesto i koperacijom uraditi.
No posto smo u prvoj fazi, bitno je gledati ono na sta se moze uticati. Odnosno, sto je Bosna jaca to je manje bitno sta Zagreb i Beograd zele i onda ce prestati pretenzije.
Bosna ima prednost sto je ovo pitanje za stanovnistvo bitno, dok komsije mogu samo frakciju resoursa uloziti protiv. Dakle, manje price o ukidanju preko izbora, vise price o MUPu, rezervnom sastavu i namjenskoj industriji i stvari ce se rjesiti.
No posto smo u prvoj fazi, bitno je gledati ono na sta se moze uticati. Odnosno, sto je Bosna jaca to je manje bitno sta Zagreb i Beograd zele i onda ce prestati pretenzije.
Bosna ima prednost sto je ovo pitanje za stanovnistvo bitno, dok komsije mogu samo frakciju resoursa uloziti protiv. Dakle, manje price o ukidanju preko izbora, vise price o MUPu, rezervnom sastavu i namjenskoj industriji i stvari ce se rjesiti.