ako neko zna da li moze reci zelim nastaviti studirati u sloveniji kako ide procedura i kad su upisni rokovi i da li trebam imati pare na racunu prilikom dobivanja vize i kolika je skolarina po semestru.hvala
nastavak studiranja u sloveniji
-
dinamerso
#1 nastavak studiranja u sloveniji
zdravo...
ako neko zna da li moze reci zelim nastaviti studirati u sloveniji kako ide procedura i kad su upisni rokovi i da li trebam imati pare na racunu prilikom dobivanja vize i kolika je skolarina po semestru.hvala

- hrle1976
#2 Re: nastavak studiranja u sloveniji
Prijavu moras dati prije ili u 3 mjesecu ali nije moguce sve studirati, jer samo odredjeni studiji su odobreni stranim studentima. Slovenski jezik moras poloziti da bi mogao studirati (i na njihovom jeziku), jer nije ni sve na engleskom, koliko znam polazes ga istovremeno, ondnosno ucis ga u roku prve godine a do pocetka druge moras da polozis ispit, ali to samo vazi za neke studije, jer na nekim studijima traze da imas polozen ispit prije upisa. Ako si drzavljanin BiH onda moras i da platis studij.
Svu dokumentaciju moras prevesti na slovenski i dat na nostrifikaciju mislim u njihovo ministarstvo za skolovanje. Pa oni odluce da li ides u uzi krug tj. tu vrse selekciju ko ide dalje a ko ne - odnosno koga primaju koga ne. Saznanje da si primljen dobijes do pocetka skolske godine - mjesec do mjesec i po pije pocetka ali i to sve zavisi od broja zahtjeva itd.
Svu dokumentaciju moras prevesti na slovenski i dat na nostrifikaciju mislim u njihovo ministarstvo za skolovanje. Pa oni odluce da li ides u uzi krug tj. tu vrse selekciju ko ide dalje a ko ne - odnosno koga primaju koga ne. Saznanje da si primljen dobijes do pocetka skolske godine - mjesec do mjesec i po pije pocetka ali i to sve zavisi od broja zahtjeva itd.
-
dinamerso
#3 Re: nastavak studiranja u sloveniji
pozzz :lol
da li znas kolika je cijena studija jel kao u austriji da moras imati na racunu odredjenu svotu novca prilikom dobivanja vize ja idem tehnoloski fakultet smjer hemijsko izenjerstvo. hvala
da li znas kolika je cijena studija jel kao u austriji da moras imati na racunu odredjenu svotu novca prilikom dobivanja vize ja idem tehnoloski fakultet smjer hemijsko izenjerstvo. hvala
-
swanfilter
#4 Re: nastavak studiranja u sloveniji
Prva prijava je u Martu mjesecu. Ocjene srednje skole (diploma..) vise se ne prevode na slo. jezik osim ako su u cirilici. Potrebna je Haska Apostila na svim srednjoskolskim dokumentima, to je pecat kojeg ti na ocjene udaraju na nasim sudovima .. Osim na faxu za film, slovenski jezik, umjetnost... jezik nije potrebno znati ali ga moras poloziti da bi upisao 2. godinu. Znaci, bez obzira i ako ocistis prvu godinu, jezik moras poloziti prije upisa u drugu. Polaze se na Filozofskom-srednji nivo znanja .. Sto se tice placanja skolarine, ona je obavezna za strane drzavljane osim u slucaju ako imas nekoga ko je slovenski drzavljanin, ta osoba te moze osigurati na svoje ime i skolarina se odbija od tog osiguranja, pokrijes samo mogucu razliku ...Mogucnost republicke stipendije mada zbog krize je sve teze i teze ..Sam proces traje i vise nego dugo. Fakticki, da zadnjeg upisnog dana ne znas da li si izabran. Jos to, svaki fax je duzan primiti 5% stranih studenata (izvan EU)..
- hrle1976
#5 Re: nastavak studiranja u sloveniji
dinamerso wrote:pozzz :lol
Tacno ti nebi mogao reci, ali sam cuo da su neki studiji oko 2.500€ jel moras imati na racunu i to ti nebi mogao reci, samo 500 do 600€ u Ljubljani ti treba da prezivis i da platis sobu sa potrosnjom.
-
Mix of colours
#6 Re: nastavak studiranja u sloveniji
Hej,narode...Moze li mi iko pomoci oko informacija mster studija u Sloveniji??? Ako ima neko,javite mi se...Pozdrav!
- purgatorio
#7 Re: nastavak studiranja u sloveniji
Mix of colours wrote:Hej,narode...Moze li mi iko pomoci oko informacija mster studija u Sloveniji??? Ako ima neko,javite mi se...Pozdrav!
Nešto sitno školarina na masteru, ispod 100 eura, ne sjecam se sad. Ako mislis upat ove godine vec trebas nostrificirati diplomu, tj predati da je nostrificiraju. BH državljani studiraju pod identičnim uvjetima kao i drž Dežele.