Nastavak studija u Sloveniji
-
Amy_
#1 Nastavak studija u Sloveniji
Radi se o tome da sam trenutno na 3. godini Ekonomskog fakulteta, a htjela bih sljedece godine da se prebacim na fax u Ljubljani tj. da tamo zavrsim 4. godinu. Moj fakultet mi je predlagao neke medjunarodne razmjene ali to mi ne odgovara jer bih se morala vratiti ovdje i ovdje diplomirati i ovdje raditi, ali iz odredjenih privatnih razloga ja trebam da ostanem tamo nakon studija. Ako iko ista zna sta mi treba, sta da uradim, da li to kosta, koliko, molim vas javite mi. Unaprijed zahvalana
- iceman ze
#2 Re: Nastavak studija u Sloveniji
nemam nista konkretno da ti kazem povodom tvog pitanja, ali mozda koji savjet, jer sam prosli mjesec bio gore gost u Ljubljani na jednom fakultetu, nije ekonomski, i radi se o postdiplomskom. Koliko znam mi mozemo gore postdiplomski nastaviti studirati, nije neki problem. Ali mislim da je najbolje da se obratis direktno njihovom dekanatu, mislim da ce te saslusati, ja barem imam neka pozitivna iskustva. Mozda ti se neko ovdje javi ko vec studira gore........sretno 
-
Amy_
#3 Re: Nastavak studija u Sloveniji
hvala puno, ipak voljela bih da skupim bar neke podatke prije nego se obratim njim, ali opet hvala. I zanima me ako znas da li postoje neke stipendije koje bih mogla srediti da mi pokriju barem neke troskove. Thx
-
homar
#4 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Ja mislim da ti je potrebno da poznaješ slovenački jezik, ako neznaš jezik, računaj na velike poteškoće.
-
Amy_
#5 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Ma jezik mi je najmanji problem, veci mi je problem da me sad tamo prime i da izganjam neku stipendiju. Kako sam procitala na njihovoj stranici da se prijava mora poslati do marta, pa me zanima kako da ja posaljem svoje diplome kakda tada necu jos imati diplomu za zavrsenu trecu godinu.Zaista se u ovo ne razumijem ali mi je jako bitno da to uspijem. Zato mi je svaka informacija dobro dosla.
-
Amy_
#6 Re: Nastavak studija u Sloveniji
ej ljudi jel iko zna je li moguce izvrsiti nostrifikaciju prije zavrsetka dodiplomskog. Naime sad sam dobila mail da se nostrifikacija ne moze izvrsiti prije diiplomiranja. Posto je kod nas sistem "4+1" a kod njih "3+2" kazu mi da se ne mogu prebacit. Je li iko zna slicnu situaciju je li to stvarno tako. Daj ljudi nemoj te me razocarat, to mi je hitno potrebno.
-
babanovac
-
blanca
#8 Re: Nastavak studija u Sloveniji
ista stvar je i mene zanimala te sam im uputila mail na univerzu glede prijelaza. naime, studiram na filozofskom fakultetu u zagrebu po bolonjskom programu i treća sam godina pa sam zainteresirana za prijelaz k njima na stari program. dobila sam odgovor da može. samo neka pošaljem koje ispite sam položila da znaju kolika je razlika. eto, nadam se da sam bar malo pomogla.
-
Amy_
#9 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Pomogla si vjeruj i jako sam ti zahvalna. Ali zanima me kako ces to izvesti, stari program su ukinuli, znaci studij im ne traje 4 nego 3. Da li ces sad ponovo upisati 3 i polagati samo razliku. Molim te reci mi to. I na koji si mail pisala ako mozes da mi kazes, ja sam pisala na [email protected]
-
Amy_
#10 Re: Nastavak studija u Sloveniji
e molim te ako mozes da mi kazes da li su tebi rekli ista oko placanja. Ja sam poslala mail i kao kazu posto sam vec zavrsila 3 godine i skupila 180 ECTS bodova, postoji mogucnost za dodatne bodove, kako bi polozila preostale predmete i tako dobila njihovu diplomu, ali to kosta 2800 eura, a to mi je strasno skupo.blanca wrote:ista stvar je i mene zanimala te sam im uputila mail na univerzu glede prijelaza. naime, studiram na filozofskom fakultetu u zagrebu po bolonjskom programu i treća sam godina pa sam zainteresirana za prijelaz k njima na stari program. dobila sam odgovor da može. samo neka pošaljem koje ispite sam položila da znaju kolika je razlika. eto, nadam se da sam bar malo pomogla.
-
blanca
#11 Re: Nastavak studija u Sloveniji
budući da je kod njih bolonjski program na filozofskom fakultetu tek od ove godine, a ja ću u zg završiti treću god.. rekli su da bi me primili na svoj stari četverogodišnji program. ne bi mi uzimali u obzir bodove, jer po starom programu nema bodova. bilo mi je skroz čudno te sam pisala najprije pročelniku anglistike, a zatim i voditeljici referade i poslali su mi odgovor da je prijelaz moguć. a kod mene je još i zezancija što se prebacujem sa dvopredmetnog na jednopredmetni, ali eto i to je moguće, kažu.
za plaćanje nisam pitala, ali imamo potpisan erasmus te smatram da ne plaćamo ništa. ovaj iznos koji su ti rekli je jako velik. ja sam pisala na mail filozofskog fakulteta, ali budući da si ti na ekonomskom, to je onda najprije stvar univerze u ljubljani.
za plaćanje nisam pitala, ali imamo potpisan erasmus te smatram da ne plaćamo ništa. ovaj iznos koji su ti rekli je jako velik. ja sam pisala na mail filozofskog fakulteta, ali budući da si ti na ekonomskom, to je onda najprije stvar univerze u ljubljani.
- iceman ze
#12 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Amy,
slucajno sam nasao neke postove vezano za tvoju temu:
"prije upisa na filo faks u LJ NIJE potrebno polagati ispit iz slovenskog jezika, osim ako želiš studirati slovenistiku. Za sve ostalo ispit se polaže prije upisa u 2. godinu. I nije težak.
I d, postoji mogućnost upisa vanredno, a kako predavanja idu, ne bi znala. Možda da autorica pitanja ode na http://www.ff.uni-lj.si
Inače, moje iskustvo s filozofskim gore je super i profesori su u početku uglavnom imali razumijevanja za nas strance (oko seminara i takvbih stvari) "
http://www.vpis.uni-lj.si/
http://www.vpis.uni-lj.si/vpis/razpis_kazalo.htm
slucajno sam nasao neke postove vezano za tvoju temu:
"prije upisa na filo faks u LJ NIJE potrebno polagati ispit iz slovenskog jezika, osim ako želiš studirati slovenistiku. Za sve ostalo ispit se polaže prije upisa u 2. godinu. I nije težak.
I d, postoji mogućnost upisa vanredno, a kako predavanja idu, ne bi znala. Možda da autorica pitanja ode na http://www.ff.uni-lj.si
Inače, moje iskustvo s filozofskim gore je super i profesori su u početku uglavnom imali razumijevanja za nas strance (oko seminara i takvbih stvari) "
http://www.vpis.uni-lj.si/
http://www.vpis.uni-lj.si/vpis/razpis_kazalo.htm
-
Amy_
#13 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Iceman ze,
hvala ti sto zelis da pomognes, znam vec da je jezik uslov za drugu godinu, ali ja cu se prebaciti na trecu tamo tako da jezik ipak moram polagati, to mi je uslov. Sad jedino sto mi daje nadu je sto si rekao da ispit i nije bas tezak, i ako imas nekog materijala za ucenje jezika, jer to moram uciniti iz bosne sto je daleko teze nego da sam tamo i da sam u stalnom kontaktu s tim jezikom
((
hvala ti sto zelis da pomognes, znam vec da je jezik uslov za drugu godinu, ali ja cu se prebaciti na trecu tamo tako da jezik ipak moram polagati, to mi je uslov. Sad jedino sto mi daje nadu je sto si rekao da ispit i nije bas tezak, i ako imas nekog materijala za ucenje jezika, jer to moram uciniti iz bosne sto je daleko teze nego da sam tamo i da sam u stalnom kontaktu s tim jezikom
- iceman ze
#14 Re: Nastavak studija u Sloveniji
ja to planski pomazem, imam i ja nekih ponuda za nastavak skolovanja u Sloveniji, pa neka nas sto vise
Meni jedino pada na pamet Klub Slovenaca, pa da preko njih sta eventualno potrazis oko ucenja jezika. Ja kad sam bio u Ljubljani na fakultetu, profesori znaju nas jezik, i nije im mrsko pricati, za razliku od mladih koji ga nisu imali prilike upoznati......Cuo sam da HR ima bileterarni sporazum sa njihovom Vladom, tako da neplacaju studije. Interesuje me da li nasa zemlja ima nekakav sporazum sa njima....... 
-
Amy_
#15 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Da hrvati ne palcaju radi potpisanog bilateralnog sporazuma, ali nazalos Bosna nema nikakav sporazum sa slovencima tako da mi moramo placati skolovanje
ov je 100% provjerena informacija jer sam ja vec stupila u kontakt sa dekanom njihovog fakulteta i tako ja cu se aBd sljedece godine tamo prebaciti na zavrsnu godinu i moram tu godinu platiti 2800 eura, znam da je preskupo, ali jbg. A za jezik oni koji tek upisuju prvu godinu u sloveniji ne moraju znati jezik i maju rok godinu dana da ga nauce jer im je polzen jezik uslov za upis druge godine, ami koji se prebacujemo na vise godine uslov da nas prime, da uopste razmatraju nase dokumente je certifikat o polzenom jeziku, koji mozes da dostavis do kraja avgusta, s obzirom da se dokumenti salju na univerzu do februara, a taj certifikat mozes poslati do avgusta. I molim te mozes li mi malo vise reci o tom Klubu Slovenaca, kako da stupim u kontak s njima i kako mi oni mogu pomoci oko jezika. Hvala 
- iceman ze
#16 Re: Nastavak studija u Sloveniji
ja znam samo za restoran Klub Slovenaca, ali nisam siguran da li je to samo ugostiteljski objekat ili nesto vise. Mozes pokusati ako ti nije mrsko, oni su ti tamo u ulici Hiseta, kad ides od M.Dvora prema Raiffeisen banci..... 
-
Amy_
#17 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Kojeg Hiseta, ti si iz zenice ili, de mi malo bolje to pojasni. A ako je to restoran cisto sumnjam onda da oni imaju ikakve veze sa skolstvom, ali opet nije na domet pokusati...
- iceman ze
#18 Re: Nastavak studija u Sloveniji
jesam iz ZE ali zivim u SA
.... ako je to samo restoran onda mozda i nemaju veze sa sa SLO osim imena.......a kao sto sam ti rekao, nalaze se u Ul. Hiseta, prije Rajfazen banke na Skenderiji, izmedu 2 tramvajske stanice......telefon mozes preko informacija dobiti, ko zna moza dobijes neku korisnu informaciju....pozz. 
-
Amy_
#19 Re: Nastavak studija u Sloveniji
OK, thx svakako, javit cu ti ako saznam nesto novo. Pozz
-
anda
#20 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Ćao, i mene zanima studiranje u Sloveniji i stipendije, ja sam završila Pravni fakultet u BihaćU, radim kao pripravnik u Općinskom sudu u Bihaću, SKORO PA DVIJE GODINE. Željela bih upisati magisterij u Sloveniji, u Ljubljani ,ali ne mogu bez stipendije ništa...ima li iko da zna...kako šta?'
-
Amy_
#21 Re: Nastavak studija u Sloveniji
anda wrote:Ćao, i mene zanima studiranje u Sloveniji i stipendije, ja sam završila Pravni fakultet u BihaćU, radim kao pripravnik u Općinskom sudu u Bihaću, SKORO PA DVIJE GODINE. Željela bih upisati magisterij u Sloveniji, u Ljubljani ,ali ne mogu bez stipendije ništa...ima li iko da zna...kako šta?'
Što se tiće prava mislim da ce ti biti malo teze, bar sam ja tako cula, jer kod njih je pravo bas sve za sloveniju vezano,a li opet sve se to moze srediti i nauciti. Pa prvo sto bi trebala uraditi je da posaljes mail na pravni fakultet i pitas ih sve kako i sta, a onda se moze izganjati socijalna stipendioja koja ti pokriva gotovo sve troskove zivota tamo,ali ne i skolarinu, a ima jos i nekih stipendija koje mozes izganjati za tu skolarinu, pokusat cu saznati jos koje su to pa ti javim, oke
-
swanfilter
#22 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Sto se tice samog priznavanja diploma i ostalih stvari, ja vam ne mogu pomoci jer ne znam kako stojimo u njihovim ocima posto smo izvan EU. Ipak, mislim da na svaki dokument morate na sudu udariti zig haske konvencije. Prevoditi na slovenski vise ne treba (kada sam ja upisivao, placalo se je), osim ako su u pitanju dokumenti u cirilici... Spominjali ste kako su skolarine skupe. To je tacno, ako dolazite, u nasem slucaju iz BiH, ali u Slo imate priliku raditi preko studentskih servisa i na taj nacin isplacati skolarinu u nekoliko mjeseci (placa se u obrocima) ako znate uskladiti svoje obaveze. Postoje i razne stipendije do kojih drzvljani BiH imamo pravo kao i svi ostali. Slovenski jezik na dodiplomskom nije obavezan u prvoj godini, prije upisa u drugu mora biti polozen jer je to glavni uslov iako mozda imate sredjenu cijelu prvu godinu. Sam ispit se placao 100 ojra, prije pet godina, usmeno i pismeno se polaze i sto se tice zahtijevnosti, je smijesan:D. Ako imate jos kakvo pitanje, mogu vam odg.. Sada mi se ne da na svaki post pojedinacno odg.
Ukratko, u Sloveniji se isplati studirati jer su uslovi na visokom nivou, drzava subvencionira mnogo stvari, od hrane, stipendija pa do rada na servisu. Da sam bio pametan i malo drugacije razmisljao, sada bih vec imao svoj stancic kojeg bih polako placao..Ovako imam samo autic:D. Pisite, pokusacu vam pomoci na svaki moguci nacin
Ukratko, u Sloveniji se isplati studirati jer su uslovi na visokom nivou, drzava subvencionira mnogo stvari, od hrane, stipendija pa do rada na servisu. Da sam bio pametan i malo drugacije razmisljao, sada bih vec imao svoj stancic kojeg bih polako placao..Ovako imam samo autic:D. Pisite, pokusacu vam pomoci na svaki moguci nacin
- Asana
#23 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Kakav Klub Slovenaca, ljudi ... em je to bila samo kafana, em nije imala nista sa sarajevskim slovencima, em ne radi vise ...
Amy, pogledaj ovdje
http://www.skdcankar.ba/index.php?secti ... kt&lang=bs
Pitaj za kakav stari udzbenik slovenskog jezika, imaju biblioteku.
Amy, pogledaj ovdje
http://www.skdcankar.ba/index.php?secti ... kt&lang=bs
Pitaj za kakav stari udzbenik slovenskog jezika, imaju biblioteku.
-
Amy_
#24 Re: Nastavak studija u Sloveniji
Tnx
Ma i pretpostavljala sam da je to tako nesto oko tog Kluba Slovenaca, tako da se nisam ni trudila da ih kontaktiram...