NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nijavic

#301 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nijavic »

statix wrote:I jedna i druga kategorija tragaju za "objektivnom istinom". Cilj znanstvenika je objektivna istina, vise
istine, razumljivija istina. Metafizika nema ovaj trend "razumljivije" i cesto postaju dogme, zato prirodoznanstveni metod i jeste sigurniji od metafizickog ka otkrivanju istine, iako se vecini ne svidja, jer zele brzo uvodjenje u dublje tajne ovog svijeta, a naucni metod dozivljavaju razocaravajuce, jer im ne pruza odgovore na ultimativne misterije, pri tom ignorisuci da je to najsigurniji nacin kojim povecavamno znanje o svijetu i otkrivamo istinu odbacujuci pogreske koje na tom putu otkrivamo.
Ako uzmemo slijedecu definiciju za istinu: "Neka je teorija ili neki je iskaz istinit onda ako se stanje stvari što ga opisuje teorija podudara sa stvarnošću."

Iskaz o cistom srcu kao spoznaji Alaha, sa naglaskom ne religiju islam, se ne podudara sa stvarnoscu, jer implicira da u ljudima izvan te religije ne postoje cista srca, a ipak znamo koliko je dobrih ljudi na ovom svijetu koji pripadaju drugim religijama ili nevjernika, i koliko losih u samom islamu. Prema tome bijela da je tvoj iskaz tacan, stvarnost bi bila takva da su svi ljudi cistog srca na ovoj planeti ujedinjeni u islamu, u jednoj religiji, a znamo da nije tako. Da apsurd bude veci, njihovo religijsko opredjeljenje se pretezo prenosi kulturoloski, pa tako imamo razlicita geografska podrucja koja karakterise dominacija odredjene religije.

Da malo stavimo i ''vaše'' instrumente spoznaje na vagu:Ako se u jednim eksperimentom pokaže da su dvije stvari uzrokovale treću znači li to da će se isti rezultat tog experimenta javiti u beskonačnom broju puta,tj.šta je garancija da se nekada neće javiti neki drugačiji rezultat dotičnog experimenta kao u npr. 178 experimentu te da će se pokazati isti rezultat?

A mnoštvo religija pa imamo i mnoštvo kontradiktornih naučnih mišljenja,stavova,teorija...Šta je istina znaće onaj ko iskreno traži i uloži trud.
esoes

#302 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by esoes »

BHF_Manijak wrote:
Mutazilah wrote:Neka je Mir sa vama,

@esoes: "Nama" se dodavaju raznorazna imena, Nazalost nisam licno upoznao KGDG ali sam siguran da i ona nije odusevljena time. Sto se tice tvojih primjecivanja, tu si upravu, Kuran je danas kod Sunnita definitivno na drugom mjestu.

No, ipak, samo ja danas poznajem 50tak Bosnjaka koji su se, sto javno, sto tajno suprostavili toj dogmatici.
Gues whos back... :lol: :lol: :lol:

Naso "plodno tlo", pa da malo prosiri svoju filozofiju... :mrgreen:
Hehehe,
manje-vise, jesam li ja "plodno tlo", cak se u nekoj varijanti mogu i poistovjetiti s tom opaskom,
medjutim, misljenja sam da se previse znacaja daje hadisima, i ima dovoljno prostora da se njima manipulise.

Narod, neuk, kakav jeste, dovoljno mu je da mu neko autoritativno kaze: " U hadisu...." i da on u to slijepo povjeruje, bez da se upita da li je to tacno.

Nalijetao sam, i nalijecem jos uvijek na osobe, koje su "zarazene" necijom pogresnom upotrebom/interpretacijom hadisa.

Kad postavim pitanje, u zelji da vise saznam, i kad mi odgovor pocne "...u hadisu..." automatski postanem sumnjicav spram sagovornika, i slijedi sljedece pitanje: Ima li to gdje u Qur'anu?
U vecini slucajeva se sagovornik zbuni i nastavlja dalje u "svom" stilu, objasnjenje hadisima, ali ...

Pored ovog tipa "muljanja" ima jos gore, "obicajno" muljanje.
Bio na nekoj zalosti, poslije dzenaze, i prilazi zena, nosi posluzavnik sa secerom u kocki i nudi me.
Reko ne mogu, kaze, hajde sine sevap je.
:shock: :? kakav sevap!? upitam.
Odgovara mi: Bula je proucila dovu....
Samo sam odgurnuo rukom od sebe,

Njoj je bula autoritet, i bula je zeljela dici svoj autoritet "ucenjem" nad secerom, i ona neuka,kakva jeste, prihvatila je to, i dalje siri, kao nesto sto je "dobro".

/Pod "neuk" podrazumijevam jednim dijelom i sebe, nisam procitao Qur'an, nisam procitao sve hadise, ne znam vecinu teorija, itd./

odoh daleko od teme :)
zagortenej

#303 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nađoh spisak ashaba prema broju hadisa koje prenosi Buharija od njih, interesantno:

Ukupan broj hadisa u Buharijinoj zbirci: 7068

ashabi od kojih je Buharija prenosio najviše hadisa:

Aiša, majka vjernika: 1250 (17.68%)
Ebu Hurejre: 1100 (15.56%)
Ibn Omer: 1100 (15.56%)
Enes ibn Malik: 900 (12.73%)
Abdulah ibn Abbas: 700 (9.9%)
Džubejr ibn Abdulah: 275 (3.89%)
Ebu Musa el Ašari: 165 (2.33%)
Ebu Seid el Hudri: 130 (1.84%)
Ali ibn Ebu Talib: 79 (1.11%)
Omer ibn Hatab: 50 (0.71%)
Umu Selema: 48 (0.68%)
Abdulah ibn Mesud: 45 (0.64%)
Muavija ibn ebu Sufjan: 10 (0.14%)
Hasan ibn Ali: 8 (0.11%)
Ali ibn Husein: 6 (0.08%)
Husein ibn Ali: 2 (0.03%)

to je ukupno 83%, ostalo su pojedinačni hadisi.
Kroksica

#304 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

zagortenej wrote:nađoh spisak ashaba prema broju hadisa koje prenosi Buharija od njih, interesantno:

Ukupan broj hadisa u Buharijinoj zbirci: 7068

ashabi od kojih je Buharija prenosio najviše hadisa:

Aiša, majka vjernika: 1250 (17.68%)
Ebu Hurejre: 1100 (15.56%)
Ibn Omer: 1100 (15.56%)
Enes ibn Malik: 900 (12.73%)
Abdulah ibn Abbas: 700 (9.9%)
Džubejr ibn Abdulah: 275 (3.89%)
Ebu Musa el Ašari: 165 (2.33%)
Ebu Seid el Hudri: 130 (1.84%)
Ali ibn Ebu Talib: 79 (1.11%)
Omer ibn Hatab: 50 (0.71%)
Umu Selema: 48 (0.68%)
Abdulah ibn Mesud: 45 (0.64%)
Muavija ibn ebu Sufjan: 10 (0.14%)
Hasan ibn Ali: 8 (0.11%)
Ali ibn Husein: 6 (0.08%)
Husein ibn Ali: 2 (0.03%)

to je ukupno 83%, ostalo su pojedinačni hadisi.
Golemo nema Ebu Bekra nigdje. :D
zagortenej

#305 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

interesantno je to, na jednoj strani citamo o ashabima Poslanika a.s. koji su mu bili najblizi, sto se kaze i u dobru i zlu, a na drugoj strani, nema ih ili ih ima vrlo malo u prenosenju hadisa.
nasa

#306 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Evo imam pitanje za pocetak....

Kur'an je objavljen preko covjeka, Poslanika Muhameda!Iako je on samo covjek kako isticemo unutar islama, on jeste I Poslanik, upravo preko samo covjeka Bog salje Objavu, te dalje
ne samo da Objava dolazi preko Muhameda vec on ima I zadatak da je prenosi drugim ljudima da opominje,
zatim da on, Muhamed licno, bude primjer muslimanima!

Tako konstatujemo da Objava nije samo tako spustena, nije objavljena preko grupe ljudi itd.

Odbacivanjem hadisa u potpunosti, sta ostaje uloga Muhameda?

Odbacivanjem hadisa u potpunosti sta znamo o Muhamedu?

Odbacivanjem hadisa u potpunosti sta se konkretno mijenja u islamu, teoretski I prakticno?
Kroksica

#307 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

nasa wrote:Evo imam pitanje za pocetak....

Kur'an je objavljen preko covjeka, Poslanika Muhameda!Iako je on samo covjek kako isticemo unutar islama, on jeste I Poslanik, upravo preko samo covjeka Bog salje Objavu, te dalje
ne samo da Objava dolazi preko Muhameda vec on ima I zadatak da je prenosi drugim ljudima da opominje,

Tako konstatujemo da Objava nije samo tako spustena, nije objavljena preko grupe ljudi itd.

Odbacivanjem hadisa u potpunosti sta se konkretno mijenja u islamu, teoretski I prakticno?
1. Muhammedova uloga ostaje ista. Muhammed je Kur'anom priznat kao poslanik, primjer vjernicima, kao sto su i poslanici prije njega.

2. Hadis kao historijska referenca nije uopste sporan, ali kao vjerski autoritet jeste.

3. Mijenja se dosta stvari, pocevsi sa ujedinjenjem Muslimana. :D
zagortenej

#308 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote:Evo imam pitanje za pocetak....

naravno da ne treba odbacivati sve hadise, ali da treba napraviti refresh, to sigurno. zbog hadisa sumnjivog porijekla koji su protureni kao sahih, imamo pogrešna razumijevanja vjere, od obredoslovlja pa do ponašanja prema ženama, nemuslimanima itd.
mene najviše interesuju hadisi koje su rekli ili imali reći Poslanikovi a.s. najbliži ashabi kojih nema na spisku, da li su oni negdje zabilježeni, da li su se možda prenosili drugim putevima, osim zvaničnih zbirki hadisa koje imamo... npr:kako unuci prenose tako malo hadisa, zar nisu odrasli u kući svog djeda, i u kući svoje majke, a Poslanikove kćerke, kuća do kuće u Medini. šta je sa Ebu Bekrom, pa Omerom, Osmanom, Alijom?!?!
hadisi su jedan vid istorije tog doba, ako imamo jedan dio, a drugi nemamo, pa još i to što imamo nije sve pouzdano, onda to nije to.
zagortenej

#309 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

Kroksica wrote:
3. Mijenja se dosta stvari, pocevsi sa ujedinjenjem Muslimana. :D
:thumbup: možda ćemo zajedno biti pametniji
tesanj

#310 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by tesanj »

"PITAJU TE O SMAKU SVIJETA-KADA CE SE DOGODIT? TI NEZNAS PA KAKO O NJEMU DA ZBORIS. O NJEMU SAMO GOSPODAR TVOJ ZNA?" (79/42-44) Ti NEZNAS pa kako o njemu da zboris, koje znacenje ima ovaj dio ajeta.
Kroksica

#311 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

tesanj wrote:"PITAJU TE O SMAKU SVIJETA-KADA CE SE DOGODIT? TI NEZNAS PA KAKO O NJEMU DA ZBORIS. O NJEMU SAMO GOSPODAR TVOJ ZNA?" (79/42-44) Ti NEZNAS pa kako o njemu da zboris, koje znacenje ima ovaj dio ajeta.
Znaci, nista od sunca sa zapada i ostalih predskazanja?
tesanj

#312 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by tesanj »

Kroksica wrote:
tesanj wrote:"PITAJU TE O SMAKU SVIJETA-KADA CE SE DOGODIT? TI NEZNAS PA KAKO O NJEMU DA ZBORIS. O NJEMU SAMO GOSPODAR TVOJ ZNA?" (79/42-44) Ti NEZNAS pa kako o njemu da zboris, koje znacenje ima ovaj dio ajeta.
A, hadisi??
Kroksica

#313 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

tesanj wrote:
Kroksica wrote:
A, hadisi??
Pa ta predskazanja su iz hadisa.
nasa

#314 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

1.Bas kao Poslanici prije njega, svojim zivotom su svjedocili vjeru I bili primjer ali nesto kasnije to njihovo svjedocanstvo nije nicem vrijedilo jer su rijeci interpretirali kako su zeljeli. Isto to rade I sada I nije to problem hadisa, to isto se radi sa svim propisima, medjutim ostaje dokaz, hadisi, kako je Muhamed zivio pa, tako svi mi danas kazemo znamo sta je islam, nije ono sto se danas zivi. Oni koji odbacuju hadise vide dio problema u hadisima ali ne vide da si oni istovremeno I odgovor!Osim toga,Kur'an je Muhamed Poslanik,hadisi Muhamed covjek, bez hadisa znamo samo Poslanika!

2. Sta je drugo vec nego historija, veliki broj muslimana ne zivi ni temelje vjere, manipulacija hadisima se ne desava zbog pretjerane posvecenosti vec zbog stavljanja akcenta na manje bitno...

3. Muslimani se mogu ujediniti na razne nacine, ali odbacivanjem hadisa cisto sumnjam ipak zato u medjuvremenu imamo jos jedan pravac....

Hadisi jesu daleko podlozniji manipulaciji, tezi za istrazivati te onda dobijemo situaciju da se uzimaju kao uputa bez da se stvarno razumiju,Kur'an mora imati stvarnu prednost ali stvar je u pristupu...
Hadisima se cesto pristupa ne kao primjeru vec kao pravilu, tu lezi problem!
Hrulj

#315 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Hrulj »

Ima znacenje da Muhamed ne zna kada ce se desiti smak svijeta te tako ne moze govoriti o vremenu toga dogadjaja, buduci da to znanje posjeduje samo Bog.
nasa

#316 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Evo recimo jedno pitanje koje se povlaci kada se odbace hadisi - hidzab

Kur'anski text po pitanju vrlo kratak, rastezljiv, podlozan razlicitim interpretacijama...ali hadisima jasno se radi izmedju ostalog I o pokrivanju kose!

Pa, I u varijanti u kojoj uzmemo hadise kao historiju ne mozemo nikako ignorisati cinjenicu da su u vrijeme Poslanika pokrivali I kosu...

Dodjes u drustvo koje stoljece nakon smrti covjeka kojeg smatraju Poslanikom je sve postiglo I sve zivi u skladu s tom spoznajom ali eto nekako cemo reci da su nesto pogresno shvatili da kosu I nisu trebale pokriti....kako?
To je dio koji meni nema smisla, vjerujemo da su bili iskreni muslimani ali istovremeno uprkos cinjenici da zive islam ne kontaju ga bas.

Po meni max. mi mozemo reci da hidzab treba biti slobodan izbor koji jeste dio islama ali ga ne treba nametati zakonom!
tesanj

#317 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by tesanj »

Hrulj wrote:
Ima znacenje da Muhamed ne zna kada ce se desiti smak svijeta te tako ne moze govoriti o vremenu toga dogadjaja, buduci da to znanje posjeduje samo Bog.
A predznaci sudnjeg dana, imal znaka o tome??
Hrulj

#318 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Hrulj »

tesanj wrote:
Hrulj wrote:
A predznaci sudnjeg dana, imal znaka o tome??
O predznacima ima, veliki i mali, ali tacno vrijeme nema
Hrulj

#319 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Hrulj »

nasa wrote:Evo recimo jedno pitanje koje se povlaci kada se odbace hadisi - hidzab

Kur'anski text po pitanju vrlo kratak, rastezljiv, podlozan razlicitim interpretacijama...ali hadisima jasno se radi izmedju ostalog I o pokrivanju kose!

Pa, I u varijanti u kojoj uzmemo hadise kao historiju ne mozemo nikako ignorisati cinjenicu da su u vrijeme Poslanika pokrivali I kosu...

Dodjes u drustvo koje stoljece nakon smrti covjeka kojeg smatraju Poslanikom je sve postiglo I sve zivi u skladu s tom spoznajom ali eto nekako cemo reci da su nesto pogresno shvatili da kosu I nisu trebale pokriti....kako?
To je dio koji meni nema smisla, vjerujemo da su bili iskreni muslimani ali istovremeno uprkos cinjenici da zive islam ne kontaju ga bas.

Po meni max. mi mozemo reci da hidzab treba biti slobodan izbor koji jeste dio islama ali ga ne treba nametati zakonom!
Hidzab je obaveza da se pokrije kosa i grudi...
Dok je niqab vise vlastita odluka i nije utemeljena u islamu ( to je ono gdje se samo oci vide :D) i to je kulturoloski fenomen.
A taj dio o nepokrivanju i nerazumjevanju ne razumijem, mozes li objasniti ?
nasa

#320 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

Vecina onih koji odbacuju hadise smatraju na osnovu Kur'anske interpretacije da hidzab nije ni preporuka ni propis, na to se odnosio moj post, osvrt na takva tumacenja!
Hrulj

#321 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Hrulj »

nasa wrote:Vecina onih koji odbacuju hadise smatraju na osnovu Kur'anske interpretacije da hidzab nije ni preporuka ni propis, na to se odnosio moj post, osvrt na takva tumacenja!
Hadis se ne moze odbaciti ukoliko ima lanac predaje. A svi hadisi koji taj lanac nemaju, kao sto je onaj o 72 djevice itd koji serviraju bombasima su odbaceni jer nemaju tog lanca predaje
zagortenej

#322 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote:
samo 25 god. nakon Poslanikovog a.s. preseljenja, u bici na Siffinu, u međumuslimanskom sukobu, je poginulo oko 50 000 ljudi!!! to je kao danas 500 000. je li to savršenstvo u islamu?
Last edited by zagortenej on 31/08/2013 22:33, edited 1 time in total.
nasa

#323 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

zagortenej wrote:
nasa wrote:Evo recimo jedno pitanje koje se povlaci kada se odbace hadisi - hidzab

u arapskim zemljama i muskarci pokrivaju kosu. jel to islamski obicaj ili zastita od sunca, vjetra...
Mislis pokrivali , a sad 'nako malo radi furke :D
Svejedno, nije stvar u tome vec da se kroz historiju jesu pokrivali I da ti sada tvrdis da su pogresno shvatili....mi znamo bolje- mislim da je moja sumnja u takvu konstataciju opravdana!
Hrulj

#324 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Hrulj »

zagortenej wrote:
nasa wrote:
samo 25 god. nakon Poslanikovog a.s. preseljenja, u bici na Siffinu, u međumuslimanskom sukobu, je poginulo oko 50 000 ljudi!!! to je kao danas 500 000. je li to savršenstvo u islamu?
To je nesavrsenstvo ljudi.
zagortenej

#325 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

nasa wrote: Mislis pokrivali , a sad 'nako malo radi furke :D
Svejedno, nije stvar u tome vec da se kroz historiju jesu pokrivali I da ti sada tvrdis da su pogresno shvatili....mi znamo bolje- mislim da je moja sumnja u takvu konstataciju opravdana!
ne tvrdim da su pogrešno shvatili, nego možda je bio takav običaj. pa je li Poslanik a.s. donio novu modu ili se i on oblačio kao ostali?
Post Reply