Nasljedstvo
Moderator: _BataZiv_0809
- sagosen
#1 Nasljedstvo
Otac ima djecu, međutim prepisuje sve što ima na jednog sina (samo na jednog, a ima još djece), i na unuka (dijete od sina kojem sve prepisuje). Nakon smrti oca, imaju li pravo na neku imovinu ostala djeca iako ih on ne stavi u testament? Neka od ostale djece nisu u najboljem financijskom stanju.
-
zenicablues
#2 Re: Nasljedstvo
Samo sa ugovorom o doživotnom izdržavanju ostala djeca nemaju šansi,dok bi sa ugovorom o poklonu,oni mogli tražiti nužni dio.
- CaneBos
#3 Re: Nasljedstvo
Netacno!
Nuzni dio nasljedstva pripada svoj djeci, ne znam koliki je dio tog nuznog dijela, ali se on rasporedjuje na svu djecu jednako u slucaju osporavanja testamenta ili ukoliko testament ne postoji.
Sa ostatkom se moze raspolagati po volji (testament itd).
Detalje vam je najbolje provjeriti kod odvokata koji radi na obiteljskim imovinsko pravnim odnosima, ovako na forumu sve oprecne informacije.
Nuzni dio nasljedstva pripada svoj djeci, ne znam koliki je dio tog nuznog dijela, ali se on rasporedjuje na svu djecu jednako u slucaju osporavanja testamenta ili ukoliko testament ne postoji.
Detalje vam je najbolje provjeriti kod odvokata koji radi na obiteljskim imovinsko pravnim odnosima, ovako na forumu sve oprecne informacije.
- Danguba
#4 Re: Nasljedstvo
Kako ovo ispali k'o pravi advokat.CaneBos wrote:Netacno!
Mislim da je @zenicablues u pravu.
-
zenicablues
#5 Re: Nasljedstvo
Nikad se ne bih miješao u posao npr.autolimara ako se u to ne razumijem,tako nemoj ni ti u ono što ne znaš,odnosno znaš "otprilike". Znam o čemu pričam jer sam na ovaj način podijelio imovine,koliko ja i ti nećemo steći za sedam života.CaneBos wrote:Netacno!
- CaneBos
#6 Re: Nasljedstvo
I ne tvrdim da sam advokat ni da je moja struka. Ali nema sanse da se nuzni dio moze testamentom oduzeti bioloskom djetetu, bez obzira na sve okolnosti i medjurodbinske odnose itd..
Nuzni dio je nuzni dio, ne mozes ga pokloniti, uvakufiti itd..izuzev ako biolosko dijete ne ulozi ZALBU! Al eto hajde znate bolje vi izgleda pa neka ostane tako
btw. (Otkud tebi uvid u moje imovinsko stanje pa da ga komentiras? Mozda trenutno imam vise nego ti u nekretninama, a mozda sam totalni kokuz..helem neise, vidim da i to znas
) )
Nuzni dio je nuzni dio, ne mozes ga pokloniti, uvakufiti itd..izuzev ako biolosko dijete ne ulozi ZALBU! Al eto hajde znate bolje vi izgleda pa neka ostane tako
btw. (Otkud tebi uvid u moje imovinsko stanje pa da ga komentiras? Mozda trenutno imam vise nego ti u nekretninama, a mozda sam totalni kokuz..helem neise, vidim da i to znas
-
NoriDeNoir
#7 Re: Nasljedstvo
Testamen i ugovor o poklonu su drugo i tu postoji sansa da se ospore za nuzni dio, ali kod ugovora o dozivotnom nema sanse (ukoliko je davalac izdrzavanja ispunjavao svoje obaveze).
- muminovic
#8 Re: Nasljedstvo
Sad imate i isntitut ugovor o naslijedjivanju po novom Zakonu o naslijedivanju FBiH.
- Miki123
#9 Re: Nasljedstvo
pa nemaš onda šta raditi na temi. i ja znam da izduvni gasovi izlaze na auspuh, pa opet ne komentarišem po auto forumu jer je to sve što znam o tome. fino ti je čovjek reko.CaneBos wrote:I ne tvrdim da sam advokat ni da je moja struka. Ali nema sanse da se nuzni dio moze testamentom oduzeti bioloskom djetetu, bez obzira na sve okolnosti i medjurodbinske odnose itd..
Nuzni dio je nuzni dio, ne mozes ga pokloniti, uvakufiti itd..izuzev ako biolosko dijete ne ulozi ZALBU! Al eto hajde znate bolje vi izgleda pa neka ostane tako![]()
btw. (Otkud tebi uvid u moje imovinsko stanje pa da ga komentiras? Mozda trenutno imam vise nego ti u nekretninama, a mozda sam totalni kokuz..helem neise, vidim da i to znas) )
- hrle1976
#10 Re: Nasljedstvo
zenicablues wrote:Samo sa ugovorom o doživotnom izdržavanju ostala djeca nemaju šansi,dok bi sa ugovorom o poklonu,oni mogli tražiti nužni dio.
Pod uslovom da ugovor o dozivotnom izdrzavanju nije sacninjen pod sumnjom manipulacije. Npr. komotno moze biti nistiv, ako je sacinjen primjerice tokom ozbiljne bolesti onog ko prima izdrzavanje, ili da je taj ko prima izdrzavanje vec u takoj starosnoj dobi gdje se ne moze iskljuciti spekulacija; koliko dugo ce jos biti ziv itd.