Ja sam živio u inostranstvu i vratio sam se prije oko pola godine da naslijedim stan ali mi je jako teško doći do informacija za razne procedure ovdje, neki službenici koji rade u općinama i raznim državnim organima su dosta grubi i jedva mi daju informacije. Naravno ne svi, ali 50% od njih je više nego što sam očekivao
Ja sam bio na ročištu prije 3 dana i dobio sam stan, sad valjda čekam riješenje koje će doći unutar 30 dana? Sa tim riješenjem idem u poreznu i onda će doći komisija u stan da ga procijeni i onda moram platiti 5% tog iznosa u porezu, pošto nisam direktan naslijednik? Onda od tada imam 15 dana da platim taj porez, ali ja nemam te pare...
Pitanje je ovakvo, je li ja mogu kad dobijem riješenje, ne otići odmah u poreznu, nego nazad u inostranstvo da zaradim te pare, tek onda predati, onda se vratiti, predati, i tek onda poćinje onaj gore naveden postuak? Meni su u poreznoj rekli da ako ne platim unutar 15 dana, nekretnina ide pod hipoteku ali nisam razumio šta to znači, i do tad je gospođa izgubila strpljenje i nisam mogao pitati da mi objasni...
Drugo pitanje je, je li ima mogućnosti prodaje bez da ja idem nazad u inostranstvo i opet se vraćati. Može li se nekako ugovor napraviti za prodaju na način gdje ću dobiti možda neki avans da bi otplatio porez i onda prodao?
Je li se plaća ikakav porez na dobit?
Ovo se dešava u Sarajevu, ako je to bitno...
Treće pitanje nije povezano za pravo, nego je li dobro vrijeme sada za prodaju ili bi trebao čekati da se situacija u ovoj zemlji poboljša? Obično sam negativno raspoložen (pogotovo sa iskustvima kojim sam imao sa administracijom ovdje) ali nekad izgleda da se može i popraviti situacija...
hvala za sve savijete