našim reagiranjima mora se sačuvati mjera

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
ragib
Posts: 1536
Joined: 03/05/2002 00:00
Contact:

#1 našim reagiranjima mora se sačuvati mjera

Post by ragib » 19/09/2006 18:13

našim reagiranjima mora se sačuvati mjera


Prof. dr. Enes Karić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, u razgovoru za "Dnevni avaz" iznosi svoje viđenje razloga zbog kojih su izjave pape Benedikta XVI naišle na velike kritike u svijetu.
- Papine izjave o islamu šokirale su javnost zato što su naše generacije navikle da iz Vatikana slušaju umirujuću, mudru i blagu riječ. Sjetimo se samo koliko je značilo kada je Vatikan podržavao BiH tokom agresije.
Papa je nakon svoga predavanja i nakon protesta protiv poruka koje je odaslao, kazao da je pogrešno shvaćen. Ne znam da li se time indirektno poručuje da su muslimani glupi i da ne znaju shvatiti njegov govor. Papa se u jednom dijelu svoga predavanja za mišljenje o islamu pozvao na imperatora Manuela II. Tako visok rang kakav je papin konsultirao je jednog imperatora! To je također šokantno. Valjda se kraljevi, carevi i predsjednici trebaju pozivati na papu, na šejhu-l-islama, na reisu-l-ulemu, a ne obrnuto. Ukratko, barem za mene je nevjerovatno koliko obeshrabrujućih i tužnih poruka sa sobom nose izjave i to predavanje pape Benedikta XVI - kaže Karić.

Desničarski mediji


Činjenica je da se islamu danas često lijepe etikete ratničke religije, vjere mača, ognja i svega najgoreg. Kako se odbraniti od toga? Šta učiniti pred takvom retorikom?
- Da su danas turski tenkovi na ulicama Berlina i da tamo ruše i ubijaju, razumjela bi se optužba da je danas islam religija rata. Da su iranski tenkovi na ulicama Londona i Pariza, opet bi se nekako shvatilo zašto islam danas optužuju da je osvajačka religija. Ali, stvarnost je upravo obrnuta. Nikome nije nepoznato, pa ni papi Benediktu XVI, da danas u zapadnom opkoljavanju muslimanskih zemalja i u ratnim operacijama za naftne izvore učestvuje, što pozadinski što borbeno, najmanje 15 miliona elitnih vojnih struktura. Ali, zapadnjački medijski bič napravio je jednu nasilnu stvarnost koja glasi: Mi ove muslimane bombardiramo i tučemo, osvajamo ih i opkoljavamo, a oni nas ne vole! E, baš su ti muslimani pogani i glupi! To je logika desničarskih medija na Zapadu danas.

Ipak, šta učiniti da se obesmisle svi ti stereotipi? Kako i kojim putem poći, ako te stereotipe o islamu ponekad prihvataju i najvažniji centri moći?-

Kada je posrijedi muslimanski odgovor, nisam za nasilne erupcije. One bi indirektno jednim dijelom dokazale da muslimani zapravo i jesu takvi kakvim ih neki drugi vide. Potrebno je oglašavati se. Prvo prema muslimanima, pa onda i prema kršćanima, jevrejima.
Kur'an kaže da nisu svi kršćani isti, niti su svi jevreji isti. Ima mnogo dobrih ljudi na Zemlji među svim vjerama, kao što ih ima i zlih među svim vjerama. I muslimana ima koji su zli. Jeste, krupno je i golemo kad se jedan papa pozove na citat u kojem stoji da se islam širio mačem i da Muhammed, a.s., nikakva dobra nije donio na ovaj dunjaluk. Koji se to islam širio mačem? Islam ima i postoji kao vjera, kao kultura, kao civilizacija, kao osjećanje života, kao književnost. Zar se to sve širilo mačem? Zar je to perzijski pjesnik Hafiz mačem prisilio Getea, tog najvećeg Evropljanina, da ga čita, da se njime oduševljava? Ko je taj da vas može mačem prisiliti da odaberete unutarnju duhovnu utjehu? Ako i jesu nekada neki gradovi zauzeti mačem kršćana ili muslimana, zar se to ljudska srca uvijek i posvuda mogu osvojiti mačem?
Najbrojniji narod


Prije nekoliko godina držali ste predavanje u Berlinskoj vijećinici, koje je pratilo mnogo Nijemaca. Čini mi se da je taj podatak upravo na tragu ovoga o čemu govorite?

- To je upravo to. U sali je bilo najmanje 50 Nijemaca i Njemica, muslimana i muslimanki, djevojke im plave kao naše Bosanke iz Foče i Goražda. Ko je to te Nijemce i Njemice i kakvim mačem prisilio da prigrle islam? Ne bih da karikiram, ali ću kazati da halifskog i "islamskog mača" u Bosni nema već od 1878. godine, ali islama, hvala Bogu, ima. Ko je to mene, koji sam rođen pod komunizmom 1958. godine, utjerao u islam? Koji mač? Također treba oglašavati i sljedeće: Na Balkanu su naše komšije Srbi nakon pada Osmanskog carstva izašli kao pravoslavci i kao najbrojniji narod. Kako to da njih zaobiđe "islamski mač"? U periodu propasti Osmanskog carstva ukazalo se, razvilo se 25 država i naroda, od toga većina kršćanskih. Kako to preživješe?

Papa se izvinio i pojasnio o čemu je zapravo bilo riječi u njegovom govoru. Da li sada, prema Vašoj ocjeni i nakon izvinjenja, ovaj govor može ostaviti traga na međureligijske odnose u BiH?

- Vatikan je duga tradicija i neka vrsta isprike muslimanima otuda je već stigla. To daje nadu. Kad je posrijedi BiH, po njoj su duboke brazde nasilja. U takvoj sredini sve odjekne u deseterostrukom ehu. I u našim reagiranjima mora se sačuvati mjera. Islamska tradicija puna je duhovnih resursa za iskorake prema drugome. Božija ruka nije stisnuta, posvuda je ona posijala dobrotu. Tu dobrotu trebamo potražiti.

Savjeti političkim liderima Zapada

- Dijalogiziramo jednom u jednoj svjetskoj prijestonici, i neki uvaženi protestantski profesor kaže, onako u polušali, da je islam religija mača. Onda sam ja uzeo riječ i kazao mnogo toga u odbranu Isusova i Muhammedova, a.s., mača. Ako ponegdje jesu spomenuli mač, spomenuli su ga kao sredstvo viteške borbe. U slučaju mača još je tu prilika za kajanje. U slučaju modernog oružja posrijedi je mašina koja ubija. Eto, tu je prostor gdje ja, kao musliman iz BiH, želim vidjeti autoritet pape Benedikta XVI, da posavjetuje političke lidere Zapada i da im održi lekciju da nema nikakva hajra ni za koga od srušenog Bagdada, Bejruta... Tako im treba reći ako ni zbog čega, a ono zbog toga jer to nasilje onda regrutuje ešalone iz muslimanskog beznađa da se opasaju eksplozivom i da napadaju vozove i avione po Madridu i Londonu.


mudiza
Posts: 28
Joined: 31/08/2006 00:27

#2

Post by mudiza » 19/09/2006 21:56

Ima puno lijepih stvari u odgovorima dr. Karica.

Ragibe, Allah swt te nagradio sto si prenio intervju.

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

#3

Post by Lika » 20/09/2006 12:15

Koliko smo na gubitku sto Dr. Karic nije Reis nismo ni svjesni :sad:

mickyK
Posts: 127
Joined: 18/01/2004 00:00
Contact:

#4

Post by mickyK » 20/09/2006 12:35

Svaka cast,

stvarno je Dr. Karic pametan covjek!

Liska
Posts: 1919
Joined: 12/05/2004 13:44
Location: Mostar

#5

Post by Liska » 20/09/2006 12:42

Moram priznati vrlo odmjereno, pomirljivo i inteligentno. Sada shvacam zasto Karic ne moze postati reis-ulema u IZ. Njemu svaka cast! Da je takvih vise na svim stranama, pogotovo vjernika!

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9208
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#6

Post by Bosanac sa dna kace » 20/09/2006 15:14

Kad bi Rejz makar radio ono sto treba da radi.......

DonDavudes
Posts: 827
Joined: 09/12/2003 00:00
Location: sarajevo

#7

Post by DonDavudes » 20/09/2006 17:33

mudro! :oops:

jos da je karic malo veci fajter a ne samo teoreticar :roll:

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

#8

Post by Lika » 21/09/2006 08:53

DonDavudes wrote:mudro! :oops:

jos da je karic malo veci fajter a ne samo teoreticar :roll:
Da je makar ko ti frajer nebi mu ravna bilo :roll:
Moras malo sa njim poradit na tome...

Post Reply