Nasilje u porodici
- sve na kvadrat
#1 Nasilje u porodici
Ovako.Situacija je malo nezgodna, u pitanju je porodično nasilje u komšiluku.Ne prođe mjesec da u kući ne zagužvaju, mati i kćerka.Pokušavam da nazovem policiju da se to riješi sa njima, ali svaki put kad pokušam mama me spriječi pod izgovorom kako to nije naš problem.U jednu ruku mi žao što se to dešava, a u drugu strah da ne dođe do većih posljedica (jer je bilo verbalnih prijetnji od kćerke da će mater zaklati). Šta uraditi?
Last edited by sve na kvadrat on 26/03/2016 17:21, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#2 Re: Nasilje u porodici
Zovi muriju a ne slusaj mater jer je to nase klasicno......pricaju o t9me ali niko nista....tako su i neka djeca umrla jer niko nije zvao policiju a svi su znali. Za mene su takvi ljudi saucesnici
-
Life of Avatar
#3 Re: Nasilje u porodici
<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
bolje ti je ,okreni glavu, gledaj svoj poso, i ne mjesaj se
ne ispravljaj ti necije krive drine
a ovakvih stvari, i ti porodicnih problema imas na stotine svaki dan u gradu
- sve na kvadrat
#4 Re: Nasilje u porodici
Life of Avatar wrote:<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
Ma nije ovo prvi put, već jedan u nizu otkad živim ovdje...Znam ja cijelu proceduru oko toga kad se prijavi, pa podizanje tužbe itd.. Što je najgore, to nam je rodbina...Nije baš za svačije uše to slušati...I da, kćerka je punoljetna 22-23 godine.
- medjutim
#5 Re: Nasilje u porodici
Zbog ovakvih stavova bilo je par smrtnih slucajeva, gdje su onda kao svi zalili, pisali i pricali kako oni nikada ne bi okrenuli glavu od takvih stvari itd.Life of Avatar wrote:<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
Zabijaju se nosevi u kese tudje ko sta kupuje i ko kakvo auto vozi, ko s kim izlazi i ko koga je*e, ali kada je problem gdje drustvo ili pojedinac trebaju reagovati kako bi se spasio zivot neciji ili ako nista spasio neko zlostavljanja fizickog i psihickog, onda se dijele savjeti :" Pusti, ne diraj, nije to tvoje da ti tu regulises, neko drugi nek prijavi..."
Pokretacu teme necu govoriti sta da radi, ali licno ja da cujem i da znam da je u pitanju nasilje bilo koje vrste, prijavio bih, dao izjavu, a onda nek policija ima registrovano da se nesto tu desava, u slucaju ne daj Boze da dodje do nekog tragicnog ishoda, barem bih bio mirne duse, znajuci da sam obavijestio na vrijeme organe reda i mirne duse bi znao da sam barem pokusao spasiti i uciniti nesto kao odgovoran clan zajednice.
EDIT: Ko koga zlostavlja, majka kcerku ili obratno?
- sve na kvadrat
#6 Re: Nasilje u porodici
Ne znam ko koga zlostavlja, ali svaki mjesec je svađa u kući. Uzrok te svađe je kćerka koja nije baš zlatna, izlasci do kasnih noćnih sati, drugarice koje su kur**.. Najgore što se u kući nalaze mala djeca koja mogu imati neke traume zbog tih njihovih problema. Ima dva brata, jedan je pokušao koliko toliko dok je bila mlađa da je od društva koje je sumnjivog morala odvoji, ali je mati svaki put branila nju. Drugi brat je izgleda danas i napao nju, tj.sestru, možda je i udario čim su mama i tetka joj počele da vrište u kući. Napolju se čulo sve koliko je to bilo glasno. Rodbina su mi i stid me za sva ta dešavanja u njihovo porodici.medjutim wrote:Zbog ovakvih stavova bilo je par smrtnih slucajeva, gdje su onda kao svi zalili, pisali i pricali kako oni nikada ne bi okrenuli glavu od takvih stvari itd.Life of Avatar wrote:<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
Zabijaju se nosevi u kese tudje ko sta kupuje i ko kakvo auto vozi, ko s kim izlazi i ko koga je*e, ali kada je problem gdje drustvo ili pojedinac trebaju reagovati kako bi se spasio zivot neciji ili ako nista spasio neko zlostavljanja fizickog i psihickog, onda se dijele savjeti :" Pusti, ne diraj, nije to tvoje da ti tu regulises, neko drugi nek prijavi..."
Pokretacu teme necu govoriti sta da radi, ali licno ja da cujem i da znam da je u pitanju nasilje bilo koje vrste, prijavio bih, dao izjavu, a onda nek policija ima registrovano da se nesto tu desava, u slucaju ne daj Boze da dodje do nekog tragicnog ishoda, barem bih bio mirne duse, znajuci da sam obavijestio na vrijeme organe reda i mirne duse bi znao da sam barem pokusao spasiti i uciniti nesto kao odgovoran clan zajednice.
EDIT: Ko koga zlostavlja, majka kcerku ili obratno?
- berenice
#7 Re: Nasilje u porodici
Prijavi, ako je tako kako kazes. Molim te, prijavi.
- zavezata-vreca
#8 Re: Nasilje u porodici
Drekni se jednom <zakolji je vissseeee > ... I nece se vise svadjati
- It_is_a_Leclerc
#9 Re: Nasilje u porodici
Evo, ovako su razmišljali i komšije malog Smaje Ćesira.Life of Avatar wrote:<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
A onda su se, kad su došli mediji, pravili gluhi.
- vješalica
#10 Re: Nasilje u porodici
probaj razgovarati sa njima o tom problemu i skrenuti im pažnju na budalaštine
ukoliko ne žele ili odbiju onda im zovni slijedeći put policiju
ako budu opet srali...ne znam ponudi se da ih zakolješ sve odreda možda se smire
ukoliko ne žele ili odbiju onda im zovni slijedeći put policiju
ako budu opet srali...ne znam ponudi se da ih zakolješ sve odreda možda se smire
-
Korisnikk
#11 Re: Nasilje u porodici
Sto bi on trebao prijaviti ako sama zrtva ne zeli da prijavi? Nije su joj svezane ruke i noge. Moze prijaviti. Nikad mi nece biti zao zrtve koja ima mogucnost da prijavi a ne koristi je.vjesticanametli wrote:Zovi muriju a ne slusaj mater jer je to nase klasicno......pricaju o t9me ali niko nista....tako su i neka djeca umrla jer niko nije zvao policiju a svi su znali. Za mene su takvi ljudi saucesnici
- General War
#12 Re: Nasilje u porodici
Sta da prijavi? Svoje dijete? Plus nas balkanski mentalitet...Korisnikk wrote:Sto bi on trebao prijaviti ako sama zrtva ne zeli da prijavi? Nije su joj svezane ruke i noge. Moze prijaviti. Nikad mi nece biti zao zrtve koja ima mogucnost da prijavi a ne koristi je.vjesticanametli wrote:Zovi muriju a ne slusaj mater jer je to nase klasicno......pricaju o t9me ali niko nista....tako su i neka djeca umrla jer niko nije zvao policiju a svi su znali. Za mene su takvi ljudi saucesnici
Mislim da je ipak nuzno da se prijavi, da se proba posredovati...ma neka se i naljute za mijesanje, makar sebi mozes reci da si ispravno postupio.
-
Korisnikk
#13 Re: Nasilje u porodici
Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.General War wrote:Sta da prijavi? Svoje dijete? Plus nas balkanski mentalitet...Korisnikk wrote:Sto bi on trebao prijaviti ako sama zrtva ne zeli da prijavi? Nije su joj svezane ruke i noge. Moze prijaviti. Nikad mi nece biti zao zrtve koja ima mogucnost da prijavi a ne koristi je.vjesticanametli wrote:Zovi muriju a ne slusaj mater jer je to nase klasicno......pricaju o t9me ali niko nista....tako su i neka djeca umrla jer niko nije zvao policiju a svi su znali. Za mene su takvi ljudi saucesnici
Mislim da je ipak nuzno da se prijavi, da se proba posredovati...ma neka se i naljute za mijesanje, makar sebi mozes reci da si ispravno postupio.
- vjesticanametli
#14 Re: Nasilje u porodici
Samo prijaviti pa nek to rjesavaju s murijom....htjeli ili ne....nismo ni mi duzni slusat njihovo koljacko naprdzivanje.....
- General War
#15 Re: Nasilje u porodici
To vise se nemoze gledati tako, prijetnje, vriska - dreka...pored ocitog narusavanja reda i mira svakako netreba zanemariti, zrtva tu vec postoji stvar je kako ce na kraju da izgleda, sta ako onda dva mladja brata u odbrani majke odluce da uzmu pravdu u svoje ruke, nit luka jeli nit mirisali...kada se sjetim onog djeteta sto su ga svi redom ubijali i ubili u porodici samo sto na oca lici...a svi znali...Korisnikk wrote: Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.
- sve na kvadrat
#16 Re: Nasilje u porodici
General War wrote:To vise se nemoze gledati tako, prijetnje, vriska - dreka...pored ocitog narusavanja reda i mira svakako netreba zanemariti, zrtva tu vec postoji stvar je kako ce na kraju da izgleda, sta ako onda dva mladja brata u odbrani majke odluce da uzmu pravdu u svoje ruke, nit luka jeli nit mirisali...kada se sjetim onog djeteta sto su ga svi redom ubijali i ubili u porodici samo sto na oca lici...a svi znali...Korisnikk wrote: Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.
Braća su stariji od nje, jedan oženjen, drugi nije...Ne želim biti nijemi posmatrač i sve oko sebi gledati sa floskulom kako se to mene ne tiče. Komšiluk je, rodbina, i mnogo toga utiče na moj stav. Danas je situacija mirna, svi šute, ali ako se situacija ponovo neću razmišljati da li policiju nazvati ili ne. Sve u svemu smatram se dužnim takve stvari prijaviti.
- General War
#17 Re: Nasilje u porodici
Neki ce shvatiti neki nece...ali si makar miran u dusi da si uradio sto je ispravno.sve na kvadrat wrote:General War wrote:To vise se nemoze gledati tako, prijetnje, vriska - dreka...pored ocitog narusavanja reda i mira svakako netreba zanemariti, zrtva tu vec postoji stvar je kako ce na kraju da izgleda, sta ako onda dva mladja brata u odbrani majke odluce da uzmu pravdu u svoje ruke, nit luka jeli nit mirisali...kada se sjetim onog djeteta sto su ga svi redom ubijali i ubili u porodici samo sto na oca lici...a svi znali...Korisnikk wrote: Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.
Braća su stariji od nje, jedan oženjen, drugi nije...Ne želim biti nijemi posmatrač i sve oko sebi gledati sa floskulom kako se to mene ne tiče. Komšiluk je, rodbina, i mnogo toga utiče na moj stav. Danas je situacija mirna, svi šute, ali ako se situacija ponovo neću razmišljati da li policiju nazvati ili ne. Sve u svemu smatram se dužnim takve stvari prijaviti.
- esmasaric
#18 Re: Nasilje u porodici
Prijavi svakako policiji. To ti je moj savjet, možda se i smire. Ipak je i mentalitet porodica da niko ne želi da im stalno kuca policija na vrata. Možda je to jedini način. Uglavnom, javi ako bude novosti i sretno.
- CaneBos
#19 Re: Nasilje u porodici
Odluciti ces sam na kraju. Ja ti samo i u svoje ime mogu reci, da nikada ne mogu, niti sam bila nijemi posmatrac nasilja i smatram da si u pravu. Pogotovo sto se u toj kuci nalaze djeca.sve na kvadrat wrote:General War wrote:To vise se nemoze gledati tako, prijetnje, vriska - dreka...pored ocitog narusavanja reda i mira svakako netreba zanemariti, zrtva tu vec postoji stvar je kako ce na kraju da izgleda, sta ako onda dva mladja brata u odbrani majke odluce da uzmu pravdu u svoje ruke, nit luka jeli nit mirisali...kada se sjetim onog djeteta sto su ga svi redom ubijali i ubili u porodici samo sto na oca lici...a svi znali...Korisnikk wrote: Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.
Da li ces nesto postici i promijeniti to ne znam, ali si makar pokusao i to je mnogo.
Imaj svoj stav i ne obaziri se na misljenja i htijenja okoline.
- CaneBos
#20 Re: Nasilje u porodici
Odluciti ces sam na kraju. Ja ti samo i u svoje ime mogu reci, da nikada ne mogu, niti sam bila nijemi posmatrac nasilja i smatram da si u pravu. Pogotovo sto se u toj kuci nalaze djeca.sve na kvadrat wrote:General War wrote:To vise se nemoze gledati tako, prijetnje, vriska - dreka...pored ocitog narusavanja reda i mira svakako netreba zanemariti, zrtva tu vec postoji stvar je kako ce na kraju da izgleda, sta ako onda dva mladja brata u odbrani majke odluce da uzmu pravdu u svoje ruke, nit luka jeli nit mirisali...kada se sjetim onog djeteta sto su ga svi redom ubijali i ubili u porodici samo sto na oca lici...a svi znali...Korisnikk wrote: Ako ona nije spremna da prijavi svoje dijete ne vjerujem da bi zeljela da ga neko drugi prijavi.
Da li ces nesto postici i promijeniti to ne znam, ali si makar pokusao i to je mnogo.
Imaj svoj stav i ne obaziri se na misljenja i htijenja okoline.
- CaneBos
#21 Re: Nasilje u porodici
I dan danas tvrdim da su komsije pasivni saucesnici ubistva ovog djeteta.It_is_a_Leclerc wrote:Evo, ovako su razmišljali i komšije malog Smaje Ćesira.Life of Avatar wrote:<i opet kad policija dodje , mora neko podnijeti zvanicnu prijavu da bi to doslo do tuzioca, i da se nesto pokrenulo.. takvo je koncipiran sistem da ne mos se pouzdati da ce neko efikasno rjesavati takve stvari..
A onda su se, kad su došli mediji, pravili gluhi.