cijelo naselje ih je voljelo i svi smo ih hranili.
Jucer se desilo nesto sto mi je ponovo pokazalo medju kakvim okrutnim ljudima zivimo!
Kada sam dosla s posla, mama mi je rekla da je jednog od pasa (cehoslovacki vucjak, zenka, veoma pametan pas)
udario stapom covjek koji zivi nedaleko od nas. Ona je sve to vidjela i odmah je nazvala obliznju veterinarsku stanicu.
Ljubazni veterinar je rekao da ne moze izaci na teren jer je bio sam u ambulanti, ali da ce mu rado pruziti besplatnu prvu pomoc. Onda je mama rekla da ce ga donijeti taj covjek koji ga je udario, i kaze ga je on (nadajmo se!) odnio
kod veterinara. Jutros smo zvali veterinarsku stanicu, ali taj doktor trenutno nije bio u ambulanti, pa nam je receno da malo kasnije nazovemo. Zvali smo sinoc, ali je ambulanta vec bila zatvorena.
Pitam se sta je moglo biti sa psom ako je prezivio, da li oni prebacuju pse lutalice, neke teze slucajeve, u neku vecu ambulantu za hitne slucajeve?
Malo poslije sam cula kako neko uzasno cvili, kao ranjena zvijer! Kada smo izasli napolje, imali smo sta vidjeti: drugi pas, muzjak, se zaglavio u neku zicu, koja je vjerovatno bila postavljena kao zamka! To su bili takvi jauci, to sigurno necu zaboraviti do kraja zivota, najezim se i sada dok ovo pisem...
mladji covjek, uzeo je klijesta i oslobodio psa, koji je bio malo preplasen, ali mu se nije nista desilo. Ja sam ga onda nahranila, i malo je dosao sebi od straha.
Pitam se medju kakvim ljudima mi to zivimo?! Gdje je nestalo one ljudskosti, topline i merhameta medju nama?
Kada sam otvarala proslu temu i pisala o ovim psima, dobijala sam savjete da ih vodim kuci, da ih "uspavam", kritike zasto ih hranim...?!? Eto, moji "dusebriznici" koji ste tako pisali, da li vam je sada srce na mjestu?! Da li vam je drago
kada nesto ovakvo procitate?! Da li ce vam to uljepsati predstojeci vikend?!
Najlakse je vrsiti nasilje nad neduznim stvorenjima, nad manjim/slabijim od sebe... Nazalost, i ova prica opet pokazuje medju kakvim ljudima - zvjerima zivimo!